• 9.372.513 stemmen

Geregisseerd door: Ron Mann

Met onder meer: Julianne Moore, Bruce Willis en Robin Williams

Plot Altman

"Maverick. Auteur. Rebel."

Robert Altman (1925 - 2006) was een beroemde Amerikaanse regisseur die bekend stond om naturalistische films met een origineel perspectief. Hij verklaarde dat hij meer geïnteresseerd was in personages dan in ingewikkelde verhaallijnen. Altman neigde ernaar om slechts een basisplot voor de film te schetsen. Hij verwees naar het scenario als blauwdruk voor de actie en stond zijn acteurs toe om dialogen te improviseren. Dit is het verhaal over zijn leven en werk, aan de hand van vele interviews met hen die hem kenden.

avatar van james_cameron

Onderhoudende documentaire over leven en werk van regisseur Robert Altman. Iets te breed qua opzet; vrijwel al zijn films komen even aan bod, maar bij geen enkele film wordt lang stilgestaan, waardoor het geheel nogal aan de oppervlakte blijft hangen. Gelukkig is er ook veel aandacht voor de interessante vroege tv-carrière en het privé-leven van Altman, iets dat zorgt voor wat broodnodige afwisseling. We zien en horen voornamelijk Altman; akteurs en regisseurs draven slechts kortstondig op om hun interpretatie van de term 'Altmanesque' te geven.

avatar van Basto

Basto

• 11932 berichten

Eens met bovenstaande, maar wat een geweldig ouevre heeft die man toch. Zowel in de jaren 70 als 90 was hij op z'n top. Verdient een bredere erkenning.

avatar van starbright boy

Wat oppervlakkig is de film zeker. Je kunt een 13 delige documentaireserie over Altman maken die boeiend blijft en vol analyses zit, maar toch een aangename fijne documentaire over een van de beste en meest dwarse en eigenzinnigste regisseurs die zich ooit in Hollywood begaf. En die ondanks dat hij niet zelden moest vechten als hij de tijd weer eens tegen had en vanaf de midden jaren '90 begon ook zijn gezondheid hem in de steek te laten en onderging hij onder meer een harttransplantatie. Ik heb nog veel ongezien Altman liggen en er is een hoop dat ik eens moet herzien. Deze docu zet me daar wel toe aan. Ben blij dat het geen pratende acteurs docu werd, maar dat die mensen (variererend van Lily Tomlin tot Bruce Willis) vooral even komen vertellen wat Altmanesque betekent. Bij zijn dood, was hij ondanks dat hij kanker had, nog bezig met de voorbereidingen van een film. Kunstenaars zijn alleen te stoppen met de dood.

Hoewel zijn invloed her en der merkbaar is, is er geen tweede Altman En die komt ook nooit.

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

1 mooi gefilmd interview (in plaats van wat opnames op een lezing of een oud interview bij een tv programma) zou deze docu er in ieder geval mooier uit laten zien. Want nu was het echt bijzonder mager. Maar behalve dat was het een informatieve docu met enorm veel beelden van zijn werk, setopnames, privebeelden. Alles werd aangestipt, maar daardoor ging het nergens echt de diepte in.