• 9.372.714 stemmen

Oorsprong: Israël / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Hilla Medalia en Shosh Shlam

Gesproken taal: Engels, Duits en Mandarijn

Plot Web Junkie

Chinese jongeren vluchten nogal eens in de virtuele wereld van internet en raken game verslaafd. Hun ouders zijn radeloos. Voor deze kinderen is er een speciaal internaat (zeg maar; gevangenis) waar ze -vaak gedrogeerd- naar toe worden gestuurd en waar ze afkicken en therapeutische gesprekken krijgen met hun ouders. Die zijn vaak schrijnend en geven een mooi inkijkje in de Chinese 1 kind cultuur.

Zeker niet zo slecht als het gemiddelde laat vermoeden.

Het mooie aan deze Web Junkie is dat de film eigenlijk gewoon observeert. De hele situatie is onwerkelijk genoeg, als kijker mag je volgen en meekijken, maar vooral achteraf zelf al je conclusies trekken. ZIe je toch écht zelden in een docu.

Met de titel heb ik wel een klein probleem, want de film gaat niet zozeer over internetverslaving, dan wel over online gameverslavingen. Het hele internetgebeuren heeft er maar marginaal mee te maken, het gaat er gewoon om dat een substantieel deel van de Chinese jeugd zich verliest in virtuele werelden.

Of dit gesticht daar een oplossing voor is, is nog maar de vraag. Geen idee welke beelden ze NIET laten zien uiteraard, maar het leek me verder best open. Men heeft duidelijk de waarheid niet in pacht en verkondigt dat dan ook niet. Het enige wat men probeert is ouders en kind weer bij elkaar te brengen.

Verder toch apart hoe deze mensen met elkaar communiceren. Ook de ouders zitten er vaak verweesd bij, met een strak gelaat, tot ze hun gevoelens toch niet meer kunnen controleren en uitbarsten. Zo heel vreemd is het dan ook niets als je ziet dat de kinderen uiteindelijk het verkeerde pad opgaan.

Vond het een boeiende docu, al is het maar omdat er geen onmiddelijke boodschap in verborgen zit. Wel wat ideeën en vluchtige conclusies, maar ook die worden niet echt opgedrongen. Beetje jammer dat de titel niet echt de inhoudt voorstelt en dat het er verder nogal goedkoop uitziet, maar dat nemen we er voor een keertje dan maar bij.

avatar van mrklm

mrklm

China heeft Internetverslaving bestempeld als een klinische stoornis. Professor Rao Tan behandelt Web Junkies in een trainingskamp dat wordt omschreven als een ‘Centrum voor Mentale Ontwikkeling’. Deze documentaire volgt drie gamers van 15 of 16 jaar tijdens hun behandeling. Zij doorlopen de klassieke stadia van een verslaving, maar met hulp van hun begeleiders en door middel van gesprekken en confrontaties met hun ouders komen ze tot nieuwe inzichten. Ontegenzeggelijk goed gemaakt en onderhoudend, maar met de kennis van nu krijg je toch het idee dat de realiteit is verruild voor propaganda.