• 9.378.143 stemmen

Mula Sa Kung Ano ang Noon (2014)

Alternatieve titel: From What Is Before

Oorsprong: Filipijnen

Geregisseerd door: Lav Diaz

Met onder meer: Evelyn Vargas en Hazel Orencio

• MUBI Bekijk via MUBI

Plot Mula Sa Kung Ano ang Noon

De Filipijnen, 1972. Mysterieuze dingen gebeuren in een afgelegen gebied. Gejammer van het bos, koeien worden geplaagd, een man wordt dood gevonden en huizen staan in brand. Dictator Ferdinand E. Marcos kondigt aan dat het hele land in staat van beleg is.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van misterwhite

misterwhite

From What is Before is een bijzondere kijkervaring, 5 uur en half leef je mee in een klein afgelegen dorpje midden ergens in de bergen van Filipijnen. En daar zit Diaz met zijn voordeel: de locaties. Die leveren werkelijk prachtige en sfeervolle beelden op. Vaak met verstomming zitten te kijken naar de prachtige beelden. En dat is dan ook wel het sterkste punt van de film.

Het nadeel vond ik dat Diaz wat te afstandelijk was en zijn manier van shots maken continue herhaald. Heel de 5 uur en half zien we geen één close-up of medium shot ofzo. Allemaal van vrij ver en dat maakt alles erg afstandelijk.

Nog een nadeel is dat het geluid niet altijd even geslaagd was en soms de film een amateuristische feel gaf die mij uit de film haalde.

Maar toch boeide het mij wel de hele speelduur door. Het slorpt je wel op zodat je de sleepduur vergeet. Zelf heb ik hem in 2 keer gezien maar toch is het ergens aan te raden het volledig in 1 keer te kijken. Een hele uitdaging, maar zeker te doen!

Mijn eerste ervaring met Diaz is voor een groot gedeelte geslaagd, maar hoef nu toch een tijdje niets meer van deze man te zien.

avatar van Flavio

Flavio

Het eerste half uur was ik nog niet erg gegrepen door dit drama van Diaz, inmiddels de derde film die ik van hem zag, en de langste. Ik voelde al enige onrust, nadat tot drie keer toe een personage langzaam het beeld inloopt richting de statische camera. Dat was me niet zozeer te 'slow', daar had ik me uiteraard ook op ingesteld, maar vooral te gemakzuchtig. Gelukkig herpakt Diaz zich en levert hij een boeiend portret van een afgelegen gemeenschap tijdens de politieke onrust begin jaren 70. Niet alle verhaallijnen waren even geslaagd, en tegen het einde neemt hij misschien iets te veel overbodige hooi op de vork (de onthulling dat de bemoeizuchtige marskramer een spion was was vooral erg underwhelming). Diaz moet dat soort fratsen beter niet uithalen. Maar de scenes met de twee zussen, de wanhoop bij de zee, het wel en wee van de goedhartige Mr Sito, en het prachtige rouwliedje van Babu, om maar wat te noemen, maken dit toch weer een bijzondere film.

Ik wil vooral nog graag zijn Evolution nog zien, en die staat blijkbaar op MUBI. Misschien moet ik dat nu eindelijk eens gaan uitproberen.