ad
 • 139.641 films
 • 6.595 series
 • 19.955 seizoenen
 • 431.596 acteurs
 • 280.214 gebruikers
 • 8.081.721 stemmen
Avatar
 

Meningen

Hier kun je zien welke berichten lngrid als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Au Bonheur des Dames (1930)

MickM

 • 15 berichten
 • 183 stemmen

De film was erg leuk. Mooie muziek ook erbij.

Ik bleek het verhaal al te kennen, het is namelijk een verfilming van het gelijknamige boek van Emile Zola uit 1883 (in het Nederlands vertaald als 'In het paradijs voor de vrouw'). Een sterk verhaal over kapitalisme en massaconsumptie. Lezen allemaal!

De scenes in het warenhuis zijn gefilmd in Lafayette in Parijs. Prachtige hal met grote trappen. Je ziet er al de kooplust en graaicultuur a la de Dwaze Dagen in de Bijenkorf anno nu. Hoe meer het warenhuis in de film groeit, hoe broeieriger de sfeer.

En dan de psychologische oorlogsvoering met de laatste particuliere winkel die nog probeert de overleven. Indrukwekkende beelden van de sloop van alle panden eromheen om het warenhuis maar uit te kunnen breiden.

Natuurlijk ook nog de nodige liefdesverwikkelingen. En dan toch nog een onverwacht einde.

Een beetje jammer wel van Dita Parlo die Denise speelt, is dat haar ogen ofwel onschuldig ofwel alleronschuldigst staan en haar mond constant halfopen is. Of we allemaal even verliefd willen worden.

Ce Qu'il Faut pour Vivre (2008)

Alternatieve titel: Inuujjutiksaq

MickM

 • 15 berichten
 • 183 stemmen

Canada's inzending voor Best Foreign Language Film Oscar dit jaar en hij schijnt het goed te hebben gedaan op festivals.

De onmacht, verwarring en wanhoop van Tivii, niet alleen vanwege communicatie- en taalproblemen, maar ook vanwege de grote cultuurverschillen, het eten, etc, wordt zo duidelijk neergezet dat hij voor de kijker voelbaar is. Het wordt nooit 100% duidelijk wat voor ziekte Tivii nu precies heeft en waar hij terecht gekomen is. Allerlei dingen lijken heel plotseling te gebeuren, zonder dat je er vooraf op wordt voorbereid. De doktoren en zusters in het sanatorium weten slecht wat ze met Tivii aanmoeten. De meesten zijn van goede wil, maar door taal- en cultuurproblemen komen ze soms toch wreed over.

Naar mijn smaak was de film wel wat te sentimenteel, clichématig en traag. Maar aan dat laatste komt misschien ook wel door mijn jet-laggerige toestand waarin in de film - in het vliegtuig - zag.

Lost Song (2008)

MickM

 • 15 berichten
 • 183 stemmen

Mooie film met een soort subtiele horrorachtinge spanning die zich meer en meer opbouwt gedurende de film. In de relatie tussen Pierre en Elisabeth is van het begin af aan duidelijk iets mis en ze zijn beide niet bij machte het op te lossen. Je ziet hoe de eigenwaarde van Elisabeth haar stapje voor stapje wordt afgenomen door op zichzelf kleine gebeurtenissen die zich blijven opstapelen. Het breekt haar uiteindelijk.

Suzie LeBlanc, die Elisabeth speelt, is overigens geen actrice maar een zangeres met een indrukwekkende carriere in de klassieke muziek, vooral barok (ze is te horen op meer dan 50 cd's). Ze zingt dan ook zelf de Mozart-liederen in de film, erg mooi. Maar ze speelt ook goed, naturel.

De film speelt zich voornamelijk af bij dat dorpje in het bos met rivier en daar is het echt paradijselijk. Niet alleen een genot voor het oog, maar ook een mooi contrast met het verhaal.

Thirty Two Short Films about Glenn Gould (1993)

Alternatieve titel: 32 Short Films about Glenn Gould

MickM

 • 15 berichten
 • 183 stemmen

Wisselende film. Het is een compilatie van 32 korte films, die wel duidelijk samen een geheel zijn. Maar niet elke filmpje is even goed of interessant. Gedeeltelijk zijn het interviews met mensen die hem hebben gekend, maar er zijn ook animaties, sfeerbeelden en daarnaast tamelijk veel gespeelde scenes met Colm Feore als Gould.

Gould was een bizarre persoonlijkheid en dat komt in deze film wel mooi naar voren. Dat maakt deze film denk ik ook voor niet-klassieke-muziek-kenners wel de moeite waard. Het is gewoon een heel aardig portret van een opmerkelijk persoon.

Je ziet bijv. hoe hij concerten tegemoet zag, waarom hij stopte voor publiek te spelen en alleen nog maar studio-opnames maakte, zijn perfectionisme, maar ook zijn sociale leven (hij leefde bijna als kluizenaar), zijn obsessie met zijn gezondheid, het enorme aantal pillen dat hij slikte, zijn angsten. Alles bij elkaar levert dat denk ik een tamelijk compleet portret op.

Colm Feore is wisselend overtuigend als Gould. Waar hij naar mijn idee tekort schiet is vooral in scenes waarin hij opgaat in de muziek, bijv. waar hij danst of waar zijn reactie op de muziek en close-ups van zijn gezicht is gefilmd. Voor mij zag dat er allemaal wat onecht en geknutseld uit. Niet als iemand die de muziek echt begrijpt en beleefd. Maar goed, dat is denk ik iets persoonlijks.

Al met al is de film natuurlijk ook wel een ode aan Gould, maar dat is niet erg. Ik heb er met plezier naar gekeken.

Tôkyô Monogatari (1953)

Alternatieve titel: Tokyo Story

MickM

 • 15 berichten
 • 183 stemmen

Wat mij in eerste instantie vooral opviel was de manier waarop de mensen met elkaar omgaan en met elkaar praten. Ze zeggen echt alles tegen elkaar met veel geknik en een vriendelijke glimlach. Van verbazing en ongemakkelijkheid schoot ik hierdoor zelfs in de lach in het eerste deel van de film. Ik moest er even aan wennen, werd er in het begin nogal door afgeleid. Wat een cultuurverschil!

Ik las net in de NRC:

"Ozu en zijn vaste coscenarist Kogo Noda besteedden dan ook veel aandacht aan hun scripts, waarna hij acteurs niet om hun spelvermogen castte maar om hun eigen karakter."

Dit klopt precies met mijn gevoel. Ik had haast de indruk naar een soort documentaire te kijken, zo echt lijkt het allemaal.

Wat me erg opviel, door het perspectief van de camera, dat het zo mooi is om te zien hoe de mensen op blote voeten door het huis lopen. Ik moest er naar blijven kijken.

Vanaf 12 december met nieuwe kopieën in de filmtheaters.

Vanaf 21 januari te huur en te koop op dvd.

Gaat hem zien, nu het kan in de bioscoop!