menu

Hier kun je zien welke berichten Nick Theunis als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Furious 6 (2013)

Alternatieve titel: Fast & Furious 6

4,0
Fast & Furious 6: Bij voorkeur kijken met het verstand op nul.

Deze film afgelopen nacht gezien in België (Euroscoop). In deze film wordt Dominic (Vin Diesel) door Hobbs (Dwayne Johnson) benaderd om hem te helpen bij het oppakken van topcrimineel Shaw (Luke Evans). Reden dat Dominic instemt is wanneer hij erachter komt dat Letty (Michelle Rodriguez) nog leeft. En dus wordt het team weer uit alle hoeken van de wereld bij elkaar opgetrommeld om Shaw te pakken.

Al met al is het een onderhoudende film vol sensatie, stunts, vuurwerk en heeft de film niet een, maar twee uitsmijters (tank & vliegtuigscene) die even spectaculair als ongeloofwaardig zijn. Waar Fast Five een originele achtervolging kende (met kluis), gaat men in deze film dus een stap verder en dat mocht de pret zeker niet drukken.

Dwayne Johnson, Vin Diesel & die andere brede vent uit team Shaw zorgen met hun imposante gestalte voor overweldigende actiescènes en Paul Walker is zoals gebruikelijk gezegend met een scherp analytisch vermogen, waardoor de personages sympathiek en 'ultrastoer' overkomen. Pluspunt is het personage van Tyrese Gibson (Roman), die de nodige humor in deze film naar boven brengt.

De film weet precies waaraan het behoort te voldoen en 'fast&furious-fans' worden op hun wenken bediend. Na het zien van Fast Five lijkt me dat men ook niet meer de geloofwaardigheid zo nauw neemt en daar borduurt deze film dan ook verder op.

Kortom, ultiem popcornvermaak vol actie en autoraces die door de diehards zeer gewaardeerd zal worden. En of dat allemaal niet genoeg is, ziet men vlak na de aftiteling dat Jason Statham de opponent van Dominic (Vin Diesel) in deel 7 zal gaan worden. Iets waar fans halsreikend naar uit zullen kijken.
In ieder geval is er genoeg animo voor de reeks Fast & Furious, gezien er 3 - drie! - overvolle zalen waren waarin de film werd vertoond.

Fast & Furious 6: A thrilling ride that tops Fast Five
4*

Hateful Eight, The (2015)

Alternatieve titel: The Hateful 8

4,5
Laat ik voorop stellen dat ik van mening ben dat Quentin nog geen een slechte film heeft afgeleverd. Ook dit keer heb ik weer genoten van zijn - inmiddels achtste - film. 'The Hateful Eight' is, ondanks de lange speelduur, misschien wel zijn beste film tot nu toe.

De film is opgedeeld in zes chapters, waarvan de eerste twee bijna enkel en alleen uit dialoog bestaan en voornamelijk een introducerend karakter hebben. Eerlijkheidshalve gebied mij te zeggen dat ik tijdens het zien van deze chapters even een hard hoofd had in een hoge waardering voor deze film. Achteraf kan ik deze chapters enorm waarderen. Wanneer alle karakters in voldoende mate zijn geïntroduceerd en het wantrouwen onderling toeneemt gaat het echter los en is het weer als vanouds Tarantino.

Het grof taalgebruik en expliciete geweld voelen wellicht aan als een herhaling van zetten, maar in tegenstelling tot zijn voorgaande films weten alle personages in deze film enorm te boeien. Dat is te danken aan de sterke bezetting van de cast en het risico dat Quentin genomen heeft door het gebruik van ietwat rustige, introducerende chapters waardoor het verhaal goed wordt opgebouwd. Het zijn deze chapters en het verdere verloop op één enkele locatie, ‘Minnie’s Haberdashery’, die geleidelijk aan voor een blijvende spanning zorgen die zijn climax bereikt in de finale.

Wat betreft de cast zijn met name Walton Goggins en Samuel L. Jackson op dreef, maar Jennifer Jason Leigh is de absolute ster van deze film. Het personage ‘Daisy Domergue’, de spil van het verhaal, wordt voortreffelijk ingevuld door Leigh. Ik verwacht ook dat ze genomineerd zal worden voor een oscar. Het is enorm knap hoe Tarantino een film met zo'n lange speelduur die zich enkel op een locatie afspeelt heeft weten te maken die bleef boeien. Een fantastische film, ik kijk uit naar zijn negende film...

Passion (2012)

3,5
Het origineel niet gezien, maar Passion is een geslaagde thriller. Een film die men op kan splitsen in twee helften, waarbij met name de tweede helft van de film laat zien dat De Palma het regisseren niet verleerd is. De twee zakenvrouwen, gespeeld door Noomi Rapace en Rachel McAdams, zijn goed gecast en spelen naar behoren. Vooral eerstgenoemde actrice weet mij in haar films te overtuigen met sterke acteerperformances. De tweede helft vol schuine camerastandpunten (detail: doen hun intrede na de scene waarin Isabelle slaapt en men een close-up ziet van de SOMAX-pillen) zorgen voor een dromerige sfeer, uiteindelijk resulterende in de moord op Christine. Deze is overigens d.m.v. een split-screen fraai in beeld gebracht. Vanaf dat moment borduurt de film verder op een bijna nachtmerrieachtige sfeer, waardoor het realisme geleidelijk aan lijkt te vervagen en het einde imo bevredigend aanvoelt. Al met al dus een stijlvolle film waar veel in zit dat vraagt om een herziening.

Purge, The (2013)

2,5
Een gemiste kans

Het concept van de film is uitstekend, maar de uitwerking daarentegen laat te wensen over. Dit komt met name door de ronduit irritatie opwekkende keuzes van de hoofdpersonages (cliché) binnen de film. In tegenstelling tot Layla! miste ik enige uitdieping met betrekking tot de achtergrond van de annual purge niet . Dat is in mijn ogen ook niet nodig. Mensen hebben eenmaal per jaar een uitlaatklep om zich ongeoorloofd te laten gaan. Een prima uitgangspunt dat kan fungeren als de reden om een zenuwslopende en bloederige film te maken.

In de film heeft het desbetreffende gezin, bestaande uit vader, moeder, een puberende dochter en een nieuwsgierig zoontje, de drang tot dit onrechtmatig gedrag niet en schermt zich op de desbetreffende avond af tegen de buitenwereld. Dat zo nadrukkelijk in beeld wordt gebracht dat de twee kinderen ronduit irritant en vervelend zijn, geeft alvast de indruk dat men zich kan verbijten op enkele keuzes die er gemaakt zullen worden tijdens de film.
Het zoontje die de vreemdeling binnen laat, vervolgens helpt in huis, de dochter die als de noorderzon verdwijnt wanneer haar vriendje vaderlief wilde vermoorden etc. Mede gezien de ouders hen er herhaaldelijk op attenderen dat dit een gevaarlijke avond is en ze hun huis zodoende 'goed' beveiligd hebben, zie ik weerleggingen als 'het zijn kinderen, jonge leeftijd' niet als een excuus voor deze ronduit dommige acties.

Een plus van de film is de gemaskerde/mysterieuze groep die vervolgens voor het huis verschijnt. De film lijkt vanaf dat moment ook de overschakeling te willen maken van een thriller-, naar het horrorgenre. Dat het gezin uiteindelijk kiest om te vechten i.p.v. de vreemdeling uit te leveren was in deze fase van de film wellicht een pre, gezien je inmiddels ook hoopt op een bloederige confrontatie tussen de gemaskerde groep en het gezin. Overigens is Rhys Wakefield, blonde gozer die zichzelf onthuld, goed gecast en overtuigend.

De twist op het einde - de buren schieten aanvankelijk de gemaskerde groep neer, om vervolgens moeder, dochter en zoonlief te vermoorden - paste in mijn ogen nog wel binnen het aspect waar de film op probeerde voort te borduren. Wat er echter daarop volgens gebeurde was enorm cliché en brengt naast irritatie, enorme teleurstelling met zich mee.

Kortom, de film had veel meer potentie. Echter wisten de makers niet zo goed welke kant ze op moesten gaan (thriller, dan wel horror) en werd tevergeefs gekozen voor de middenweg.

Smiley (2012)

0,5
Persoonlijk vind ik deze film - met als dieptepunt de acteerprestaties - tenenkrommend slecht en ben ik gelukkig niet de enige die daar zo over denkt. De film schiet in alle opzichten te kort en is allerminst origineel te noemen. Het verhaal/plot doet me sterk denken aan de film Cry_wolf, die mij daarentegen wel kon bekoren (deze raad ik mensen dan ook eerder aan).
'Als je een concept jat, doe het dan goed!'