• 9.369.699 stemmen

Ontwikkeld door: John Battsek, David Beckham en Fisher Stevens

Met: David Beckham

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Datum van release: woensdag 4 oktober 2023

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk miniserie via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Beckham

Deze vierdelige documentaire volgt de razendsnelle opkomst van David Beckham, van een bescheiden start tot wereldberoemd voetballer. Hij speelde voor Manchester United, Real Madrid en Paris Saint-Germain. De serie bevat een mix van nooit eerder vertoonde persoonlijke archiefbeelden van de afgelopen veertig jaar, openhartige momenten uit het heden en interviews met de familie, vrienden en voetbalfiguren die deel hebben uitgemaakt van zijn levensreis.

Afleveringen

1. 1. The Kick

4 oktober 2023 (1 uur en 11 minuten)

Door een historisch doelpunt in 1996 wordt David ineens beroemd. Door grote uitgaven en merkdeals wordt hij snel populair en raakt een Spice Girl geïnteresseerd.

2. 2. Seeing Red

4 oktober 2023 (1 uur en 06 minuten)

Na de World Cup in 1998 krijgt David te maken met depressies, doodsbedreigingen en nationale intimidatie. Hij en Victoria krijgen hun eerste kind, Brooklyn.

3. 3. Golden Balls

4 oktober 2023 (1 uur en 09 minuten)

Terwijl David en zijn gezin in de schijnwerpers staan, groeit de wrijving tussen hem en Sir Alex Ferguson. Later probeert hij zijn draai te vinden bij Real Madrid.

4. 4. What Makes David Run

4 oktober 2023 (1 uur en 16 minuten)

David en Victoria kijken terug op zijn roerige periodes bij Real Madrid, LA Galaxy, AC Milan en Paris Saint-Germain en bespreken waar ze nu staan.

Joy4ever

De eerste aflevering zojuist afgerond. Ik heb er met heel veel plezier naar gekeken. David Beckham is één van mijn meest favoriete spelers ooit. Prachtige vent. En zijn traptechniek is echt onovertroffen. Hele mooie beelden gezien van het begin van zijn carrière bij Manchester United. Maar ook van het WK 1998. Tof dat "wij" revanche voor Engeland konden nemen tegen Argentinië in de kwartfinale. Ik ben benieuwd naar de rest.

Joy4ever

Wat een prachtige tweede aflevering. Dit was mogelijk het beste, maar zeker meest intense, wat ik op het gebied van documentaires gezien heb.

Van de hel naar de hemel.

Ik heb het WK van 1998 bewust meegemaakt maar wat er in Engeland allemaal gebeurd is naar aanleiding van de rode kaart van Beckham is blijkbaar toch langs me heen gegaan. Wat was dat heftig om te zien zeg. Maandenlang is David uitgefloten, uitgescholden, bespuugd. Vrijwel heel Engeland haatte hem. Er werd zelfs een pop van hem aan een strop gehangen. Ongelofelijk. Begrijpelijkerwijs leed zijn voetbal hier ook onder. Tot het moment dat ook zijn vriendin en later zijn baby verbaal werden aangevallen en zelfs met de dood bedreigd. Vanaf dat moment was er voor David maar één manier om te antwoorden: op het veld.

Toen lonkte daar de hemel genaamd The Treble. Dit werd door iedereen voor onmogelijk gehouden. Maar Manchester United flikte het. Landskampioen, FA Cup winst (tegen het Newcastle van Gullit) en natuurlijk de legendarische winst van de CL. Die beelden al vele malen gezien maar nu met het commentaar van David en zijn teamgenoten erbij kwam het nog eens extra binnen. Echt schitterend. Het was een emotionele rollercoaster in optima forma. Ik moet nu even bijkomen, haha.

Ik.kon me gek genoeg totaal niet meer herinneren dat hij ook voor Paris SG uit kwam...

avatar van The Oceanic Six

Hele boeiende en vermakelijke docu over het leven van David Beckham, een absoluut icoon op alle gebieden voor vele jaren, zeker toen hij nog voetballer was. Ik heb hem altijd wel gemogen, het leek me een sympathieke gozer ondanks zijn sterrenstatus en na het zien van de dik vier uur beeld vind ik dit nog steeds.

Elk van de vier afleveringen volgt een deel van zijn leven, van Manchester United tot het eind als eigenaar van Inter Miami in Amerika. De eerste twee afleveringen vind ik het meest boeiend, met de periode bij Manchester United en zijn eerste jaren bij de Engelse nationale ploeg. Iedereen die het voetbal een beetje volgde kent de meeste momenten wel, maar deze docu brengt ze toch vrij spectaculair en tof in beeld. Zijn schitterende goal van eigen helft tegen Wimbledon, zijn Champions League finale van 1999 met het meest onwaarschijnlijke eind ooit en ook zijn haat en liefde met de nationale ploeg. De rode kaart op het WK in 1998 tegen de Argentijnen, met de nasleep dat hij jaren echt gehaat werd in eigen land, maar ook zijn cruciale vrije trap tegen de Grieken waarmee hij Engeland naar het volgende WK schoot en alles weer een beetje normaal werd. Daarna volgden nog jaren bij Real Madrid, LA Galaxy, AC Milan en Paris Saint-Germain, maar dat pakte me wat minder.

De rode draad in zijn carrière is Victoria, zijn vrouw en tevens voormalig Spice Girl. Door met haar samen te komen werden ze een van de grootste glamourkoppels in de wereld en zat de pers 24/7 achter hen aan. Het lijkt me allemaal erg ongemakkelijk. Maar ik moet wel zeggen dat ik Victoria niet al te leuk vind. Ze kwam toen al niet fijn over en nu vind ik haar nog een dominante zeur die zelden eens gezellig of leuk is. Wel grappig dat Beckham enkele grappige momenten tijdens interviews met haar in de docu liet. Zegt ze dat ze gaat werken, zegt Beckham dat ze alleen maar naar de schoonheidsspecialist gaat haha. Volgens mij is zijn loopbaan wel echt minder geworden dankzij haar. Hoe verzint zij het dat ze hem de avond voor Engeland-Argentinië in 1998 gaat vertellen dat ze zwanger is? Weg focus. Ze lijkt zichzelf belangrijker te vinden dan wie of wat dan ook.

Pluspunt trouwens dat werkelijk elke grote naam die iets in Beckham zijn carrière betekent heeft voor de camera zijn zegje doet. De legendarische Sir Alex, maar ook Neville, Cantona, Solksjaer, Figo (die buiten het veld een aardige kerel is, maar op het veld vond ik hem een enorme naaier), Ronaldo (de echte!), Capello en ga maar door. Ze durven gelukkig ook kritisch op hem te zijn, al zijn het vooral positieve verhalen. Hier vind ik de docu trouwens wel een grote fout maken rondom het verhaal van Beckham zijn affaire met Rebecca Loos. Je krijgt wel mee hoeveel pijn de Beckhams van alle media-aandacht hadden, maar verder niks over of het waar was en waarom hij het heeft gedaan. Zelfs haar naam is hier niet genoemd. Los van dat is echt zeer de moeite van het kijken waard. Alleen al vanwege de prachtige voetbalbeelden. Maar ook omdat Beckham best kwetsbaar durft te zijn. En laat zien dat hij redelijk neurotisch is. ’s Nachts zijn bed uit gaan om kaarsen goed te zetten en rotzooi op te ruimen. Ik vind het een mooie persoonlijkheid.

avatar van Pecore

Pecore

De eerste twee afleveringen zijn best leuk en intrigeren ook wel. Er wordt een beeld neergezet van een jonge Beckham die een glamourleven met het bestaan van succesvol voetballer wil combineren. Op een gegeven moment heeft hij het over zijn eerste samenwerking met 'the brands' en hoe dat zijn positie binnen de club soms in de weg stond. Ferguson had er niks mee op, verbood zijn spelers zelfs op andere schoenen dan zwarte te spelen. Jammer dat die lijn in de tweede helft van de docu niet wordt doorgezet. Ik had meer willen zien over zijn wandel in de showbusiness, minder over wanneer hij kampioen werd of uit vorm was. Of over die schoonmaakneurose van hem, of over hoe het opzetten van een voetbalclub in zijn werk gaat. De tweede helft van de docu is veel te informatief, we krijgen in vogelvlucht de opsomming van zijn carrière na Manchester United. Om onderscheidend te zijn als film is er meer nodig dan het verbeelden van de wikipedia-pagina van je onderwerp.

avatar van depri83

depri83

Dit was een vermakelijke trip down memory lane met veel bekende cameo's.

David en Victoria zijn een sympathiek stel dat, ondanks het bizarre leven dat ze hebben gehad, niet een al te grote klap van de molen lijken te hebben gekregen.

The Oceanic Six schreef:

Achteraf kun je een koe in de kont kijken. Ik kan me ook voorstellen dat je door zo'n boodschap juist gaat vliegen.

depri83 schreef:

Dit was een vermakelijke trip down memory lane met veel bekende cameo's.

Ik vind dat niet achteraf een koe in de kont kijken. Dat is toch een vrij logisch gevolg, dat je de focus kwijt raakt en eigenlijk liever naar je zwangere vrouw wil. Ze had het ook de dag na de wedstrijd kunnen zeggen, dan had hij naar huis gekund of als ze nog in het toernooi waren een paar dagen de tijd gehad voor hernieuwde concentratie. En Argentinië-Engeland was extreem beladen destijds, door de Falklandoorlog in de jaren 80. Dat is wat hier Nederland-Duitsland was.

En ik vind Victoria ook niet heel sympathiek overkomen in de docu. Zitten genoeg momenten in waarin ze probeert te scoren (ik kom ook maar uit een arbeidersgezin....en dan blijkt dat haar pa een Rolls-Royce had of dat ze roept dat ze gaat werken, terwijl het gewoon een schoonheidsbehandeling is wat ze gaat doen.) om normaal over te komen, wat door de eerlijkheid van David niet lukt.

avatar van depri83

depri83

The Oceanic Six schreef:

Focus kwijtraken... Alsof voetballers niet bestaan buiten het voetbal en 24 uur per dag alleen maar daar mee bezig zijn.

Joy4ever

Je weet toch ook niet wat David en Victoria hieromtrent hadden afgesproken? Wellicht dat David dit nieuws gelijk wilde weten, ongeacht het moment. Het lijkt mij inderdaad ook dat je eerder gaat "vliegen" na dergelijk nieuws dan dat je daardoor je focus kwijt zou raken. Zou wat anders zijn als Victoria een miskraam zou hebben gehad of iets dergelijks.

Ik vond Victoria overigens erg sympathiek overkomen deze documentaire. Hun liefde voor elkaar vond ik erg mooi om te zien. Mooie slotscène ook samen.

Joy4ever schreef:

Zeker, ze houden oprecht van elkaar. Ze is ook geen slecht mens, maar ze lijkt me ook een verwend nest.

En wat betreft de babymelding, ik snap serieus niet dat je dit vlak voor zo'n moment doet. Als je er even een paar uur mee wacht en hij speelt gewoon de wedstrijd dan was het toch voor iedereen beter geweest. Maar daar mogen we anders over denken uiteraard.

avatar van james_cameron

Eersteklas vierdelige documentaire, verrassend sterk in elkaar gezet door akteur/ regisseur Fisher Stevens. Mooi archiefmateriaal genoeg natuurlijk, maar wat dit echt de moeite waard maakt zijn de openhartige, grappige en soms ook aangrijpende interviews met de beste man zelf, alsmede die met echtgenote Victoria. Geen glossy oppervlakkig promopakket derhalve, maar een meeslepend en fascinerend portret van een uniek talent.

avatar van Dennissssss

Dennissssss

De eerste 2 afleveringen zijn goed gemaakt en heel uitgebreid, in de 3de aflevering lijken ze ineens haast te hebben gekregen en gaan ze zaken afraffelen en maar halve bak aan bot laten komen. Heel jammer. Desondanks leuk om gezien te hebben.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Inderdaad, zoals hierboven al veelvuldig opgemerkt: de eerste twee afleveringen zijn (veruit) het beste. Sowieso valt er best wat kritiek te hebben op de documentaire: het is - zoals toch wel veel van zulke docu's tegenwoordig - natuurlijk ook een langgerekte reclamespot, waarin best wat wordt aangedikt of juist weggelaten, waarin Beckham (en ook Posh) eigenlijk voortdurend sympathiek overkomt, zelfs in situaties waarin hij er weinig van bakte, en vrij heroïsch ook.

Maar 'Beckham' is ook zo'n docu waarbij het loont om niet te fantaseren over wat er allemaal ontbreekt, maar om te kijken naar wat het wél is - en dat is vrij veel. Soepel gemaakt, lekker verteld, met veel boeiende archiefbeelden, veel mooi opgeklopte dramatiek, en ook interviews met eigenlijk iedereen die relevant is voor het verhaal.

Wat ik me zelf bleef afvragen, wat ik me vroeger ook weleens afvroeg: hoe goed was Beckham nou? Zijn trap was magisch. Zijn werkethiek groot. Hij straalde in alles uit dat hij een superster was. Maar een échte wereldvoetballer, een 'galactico' zoals Zizou, Ronaldo of Figou? Ik betwijfel het zeer. Zo bezien kan je dus zeggen: die heeft echt alles, alles, alles uit zijn carrière gehaald.

thomzi50 schreef:

Beckham was in zijn Man Utd tijd wel wereldtop, bij Real heeft hij nooit dat niveau meer gehaald. Hij had een ongelofelijke traptechniek en zijn vrije trappen zijn legendarisch. Maar ik zou Beckham niet bij de pakweg 50 beste spelers ooit zetten, zo goed was hij ook weer niet. Hij had in Manchester ook wel in die jaren ongelofelijke spelers om zich heen.

avatar van charmie

charmie

Mooiste moment: dat dansje op het eind. Islands in the Stream. En dat zijn ze eigenlijk ook wel een beetje: David en Victoria.

avatar van Kondoro

Kondoro

Leuke docu, heb er toch wel van genoten hoor. Ik ben zelf een fan van zowel Real als ManU maar, kende deze beste man eigenlijk vanaf zijn Real Madrid carrière. Bij ManU heb ik hem nauwelijks gezien omdat ik toen simpel weg te jong was. Leuk om een inkijkje te krijgen in zijn persoonlijk leven, het kon me wel interesseren. Hopelijk gaan we hem nog vaak zien met zijn voetbal clubje, Messi in de pocket hebben was een hele mooie stap, alleen klote dat ik hem nu zo moeilijk kan linken op FIFA....

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Ook van genoten, zeker van de eerste helft. Beetje The Last Dance van het voetbal, al is Beckham geen GOAT natuurlijk en evenmin een grote persoonlijkheid als Jordan.

Maar het is wel genieten van de trip down memory lane naar het voetbal rond de eeuwwisseling, toen ik het voetbal van dichterbij volgde dan nu. De periode van de treble van Man-U, en daarna de Galácticos met Ronaldo, Zidane, Figo, Roberto Carlos... Dat is toch pure nostalgie voor de voetballiefhebber in mij.

En omdat Becks ook zo'n fenomeen werd naast het veld en samen was met een grote popster, is het ook leuk om de 90s/00s-popcultuur nog eens te herbeleven. Net zoals de hoogdagen van de Bulls in The Last Dance mij terugwierpen naar de periode waarin ik opgroeide en het grote Amerika nog de plek was waar we ons in Europa naar modelleerden.

Over de speler Beckham wist ik eigenlijk niet zo heel veel meer, buiten dat hij een fluwelen traptechniek had. Daarom vond ik het interessant om nog eens te zien wat hij allemaal gepresteerd heeft, en dat is toch aardig wat. Het niveau van Zidane of R9 had hij niet, maar hij was toch een van de beteren van zijn tijd.

Daarnaast ook een sympathieke, eigenlijk redelijk timide kerel die je zou kunnen omschrijven als de ideale schoonzoon. Nou ja, buiten die ene slipper dan. Daarnaast is het wel niet de meest interessante persoonlijkheid om te interviewen. De stukjes tussendoor waarin hij schaapachtig in de camera kijkt of net geen traantje wegpinkt als het over zijn familie gaat... Zijn bescheidenheid siert hem, maar veel interessant materiaal levert het niet echt op. Dan vond ik de meedogenloze winnaar in Michael Jordan toch een boeiender personage om naar te kijken. Posh zorgt voor de nodige humor, maar ook dat blijft allemaal redelijk oppervlakkig.

Niettemin veel plezier beleefd aan deze throwback, al wordt het naar het einde toe allemaal nogal fragmentarisch.

Zandkuiken schreef:

Enige nadeel van de docu ja. Ze nemen ruim de tijd voor zijn periode bij Manchester United, daarna gaan ze in 3 versnellingen hoger door de rest van zijn loopbaan en leven. Ik had nog wel een half uurtje willen zien hoe het tegenwoordig nu echt met hem gaat, hoe zijn leven als eigenaar van Miami FC is.

avatar van T.O.

T.O.

Met als basismateriaal het fenomeen Beckham en zijn boeiende carrière kon dit bijna niet fout gaan. En dan doen ook nog alle hoofdrolspelers uit die tijd hun zegje (hoewel bijvoorbeeld Giggs en Zidane opvallen door afwezigheid).

Toch had er hier en daar wel iets meer ingezeten. Dat is denk ik met name omdat deze documentaire precies doet wat je verwacht en er eigenlijk nergens een originele draai aan wordt gegeven. Het meest bijzondere vond ik dan nog de weergave van de enorme druk die Beckham en gezin hebben ervaren na het WK ‘98 en aan het begin van zijn tijd bij Real Madrid. Geleefd worden noemen ze dat.

avatar van mister blonde

mister blonde

Een serie die Beckham heet. Vanzelfsprekend met Beckham. Ontwikkeld door (o.m.) Beckham.

En dat is ook het nadeel. Het is te weinig kritisch op de persoon en te veel een successtory. Ook zijn mindere perioden worden uitgebreid belicht, maar meer de strijd waarin het vooral heel naar voor hem was. Zijn affaire met Loos wordt in de doofpot gestopt, er wordt gezegd dat de media hetze zo zwaar was, maar niet hoe het nou daadwerkelijk zat. Dat soort dingen.

Toch lijkt die Beckham me een sympathieke kerel en het was een goede voetballer met een bijzonder leven. Ik ben al heel mijn leven voetbal fan, maar vergeet het ook vrij snel (de details). Leuk om terug te zien. En daarom zeker de moeite waard.

avatar van UltraMovieKiller

UltraMovieKiller

Ik vond dit een hele fijne docu! Zo mag Netflix er meer maken. Leuk om de vele personen om hem heen aan het woord te hebben in verder een goede mix van oude beelden en huidige tijd. De laatste aflevering vond ik wel de minste en zoals hierboven eerder werd genoemd hadden ze daar nog wel wat meer van zijn zaken naast het voetbal kunnen laten zien.