• 9.370.957 stemmen

Speelduur: 5 uur en 12 minuten

Met: Bruno Vanden Broecke (stemrol), Cyrille Prestianni en Pascal Godefroit

Oorsprong: België

Datum van release: zondag 4 november 2018

Eerst uitgezonden op: Canvas (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Er Was Eens

In 'Er Was Eens' krijgen we een blik achter de schermen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. We volgen een aantal wetenschappers tijdens hun werkzaamheden in het Instituut in Brussel, maar we gaan ook mee op expeditie in binnen- en buitenland. Zo zien we niet alleen de wereld in het museum, maar ook het museum in de wereld. Zoals de wetenschap in snel tempo verandert, zo evolueert ook het Instituut. Het beweegt zich tussen traditie en moderniteit, tussen toegepast en fundamenteel onderzoek, tussen kleine en grote vragen.

Afleveringen

1. 1. Leven in Steen

4 november 2018 (52 minuten)

Op basis van stukjes leven dat in steen is veranderd, proberen paleontologen het verleden van het leven op aarde te reconstrueren, van de allerkleinste tot de allergrootste dieren, de dinosauriërs. In Bernissart in het zuiden van België deed men in 1878 een van de spectaculairste dinosauriërs-ontdekkingen ooit: de restanten van een hele kudde iguanodons. Die worden nu bewaard in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Nog altijd vragen de wetenschappers van het KBIN zich af wat er destijds precies is gebeurd met die dieren.

2. 2. Een Verzameling voor de Eeuwigheid

11 november 2018 (52 minuten)

Van alle dieren op aarde vormen de insecten veruit de omvangrijkste groep. De dienst entomologie van het KBIN is dan ook de grootste afdeling van het Instituut, en hun werk stopt nooit. Elke dag nog worden er nieuwe soorten ontdekt, niet alleen tijdens expedities, maar zelfs in de eigen collecties. We volgen enkele wetenschappers naar Vietnam op zoek naar diertjes die officieel nog niet bestaan en we bekijken de enorme collectie in Brussel, die nog elke dag groeit. Zullen ze er ooit alle dieren kunnen verzamelen?

3. 3. Een Andere Kijk

18 november 2018 (52 minuten)

In het verleden werd wetenschap heel anders bedreven dan nu. Veel van wat wetenschappers honderd jaar geleden dachten en deden klinkt nu onaanvaardbaar. Hoe ga je om met dat verleden, en hoe probeer je het vandaag beter te doen? In deze aflevering gaan naar Congo, waar lokale biologen en wetenschappers van het KBIN de handen in elkaar slaan. We bekijken daarnaast de geschiedenis van de collectie in Brussel.

4. 4. De Zoekende Mens

25 november 2018 (52 minuten)

Het Instituut voor natuurwetenschappen heeft in de loop der tijd ook een grote menselijke collectie in bewaring gekregen, die ongeveer tienduizend individuen telt. Neanderthalers liggen er naast Kelten en middeleeuwse monniken. De antropologen van het KBIN bestuderen het verleden van die mensen en proberen uit te zoeken wat ons uniek maakt als soort. We trekken naar het zuiden van het land, waar wetenschappers in de vele grotten nog altijd sporen van onze voorouders terugvinden.

5. 5. Een Model voor de Natuur

2 december 2018 (52 minuten)

Het Belgische deel van de Noordzee is het grootste natuurgebied van ons land. Op het onderzoeksschip Belgica bestuderen de biologen van het KBIN het leven in zee. Maar er zijn ook wetenschappers aan boord die de zee heel anders benaderen. Door alle gegevens in een wiskundig model te gieten proberen zij haar te ontleden en zelfs te voorspellen hoe de zee in de toekomst gaat evolueren. De romantische visie maakt plaats voor een pragmatische benadering.

6. 6. Een Theorie Die Nooit Af Was

9 december 2018 (52 minuten)

De evolutietheorie biedt ons een kader om het leven en de enorme biodiversiteit op aarde te begrijpen. Maar we kennen nog steeds niet alle antwoorden op onze vragen. Elke dag worden er nog ontdekkingen gedaan die ons beeld van het leven bijstellen. In deze aflevering gaan we met het KBIN op expeditie naar de tafelbergen in Venezuela. Die zijn nog nauwelijks onderzocht en de wetenschappers van het Instituut gaan er op zoek naar nieuwe soorten die hen weer wat wijzer kunnen maken over de evolutie.

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.