• 9.450.543 stemmen

Ontwikkeld door: Raphael Bob-Waksberg

Met onder meer: Lisa Edelstein, Paul Reiser en Ben Feldman

Oorspronkelijke taal: Engels

Release datum: vrijdag 22 augustus 2025

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Long Story Short

De serie volgt de familie Schwooper door meerdere generaties en tijdlijnen heen. We volgen de Schwooper-broers van hun kindertijd tot hun volwassenheid en weer terug, en beschrijven hun successen, teleurstellingen, vreugden en compromissen. Samen delen ze inside jokes en oude wonden uit het verleden.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Acteurs en Actrices

(stemrol)

Meningen over Long Story Short

Mr_Marty

dinsdag 9 juni 2026
Long Story Short seizoen 1 Ik had hoge verwachtingen vooraf van deze show, omdat dit de nieuwe animatieserie is van Raphael Bob-Waksberg. Die heeft met Undone en vooral BoJack Horseman twee van mijn absoluut favoriete series ooit gemaakt. Goed nieuws: Long Story Short is ook weer geweldig. Het is in de basis een sitcom over een joodse familie, de Schwoopers. Vader Elliott, moeder Naomi, zoons Avi en Yoshi en dochter Shira. Naomi is een beetje een wandelend cliché van een joodse moeder die met scherpe New Yorkse tongval - terwijl de familie al decennia in Californië woont - altijd alles passief-agressief afkraakt en alles om haar laat draaien. De eerste aflevering was daarom niet meer dan aardig. Maar dan gaat Bob-Waksberg met dit standaard gegeven spelen. De serie springt de hele tijd door de tijd, zodat oorzaak en gevolg over langere tijd van hoe de familieleden elkaar beïnvloeden duidelijk wordt en er komen ook genoeg van de bizarre zijstapjes voorbij die we ook van BoJack kennen. Long Story Short blijft iets dichter bij de realiteit, maar iets als de matrassenaflevering is nog steeds hilarisch. Of de wolven op de school. Maar ook de emotionele voltreffers die we kennen van BoJack Horseman komen terug en die gaan in Long Story Short vaak over de joodse achtergrond van de familie. De animatie is ook creatief en wisselt regelmatig van stijl, soms naar een bijna psychedelische stijl die me typisch genoeg wel een beetje aan de Pink Panther-cartoons deed denken. Het zijn 10 afleveringen van 25 minuten, dus je kunt je er geen buil aan vallen. Bedenk dus ook dat de eerste aflevering de minste is. De derde aflevering is de matrassenaflevering. Een tweede seizoen is al bevestigd. (Gezien op Netflix)