• 9.376.848 stemmen

Het Goddelijke Monster - Seizoen 1 (2011)

Alternatieve titel: De Monstertrilogie

Afleveringen: 10

Speelduur: 8 uur en 20 minuten

Ontwikkeld door: Rik D'Hiet

Met: Joke Devynck, Michel van Dousselaere en Johan van Assche

Oorsprong: België

Datum van release: zondag 4 september 2011

Eerst uitgezonden op: één (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Het Goddelijke Monster

Het Goddelijke Monster toont de ondergang van een machtig Vlaams ondernemersgeslacht in een land dat na een lange reeks schandalen in een diepe crisis verzeild is geraakt. De aanleiding is een jachtongeluk waarbij het hoofdpersonage, Katrien Deschryver, haar man doodt. Ongewild geeft ze daarmee het startschot voor een reeks tragikomische ontwikkelingen, die haar familie meesleuren in een onontkoombare neerwaartse spiraal.

Afleveringen Seizoen 1 (2011)

1. 1. Het Einde van een Huwelijk

4 september 2011 (50 minuten)

We maken mee hoe het huwelijk tussen Katrien Deschryver en haar echtgenoot Dirk barst onder het gewicht van zijn impotentie en haar ontrouw. We zien hoe Katrien vervolgens, per ongeluk, haar man doodschiet tijdens een jachtpartij. We vernemen dat Katrien al sinds haar jeugd dergelijk onheil over de mensen rond zich aantrekt. Haar broer en een oom overleden in onduidelijke omstandigheden.

2. 2. Broederdiensten

11 september 2011 (50 minuten)

Onderzoeksrechter De Decker graaft verder in het leven van Katrien en haar familie. Maar pater familias Herman Deschryver en zijn flamboyante broer, nonkel Leo, zijn niet van plan om zich zomaar opzij te laten zetten door een gefrustreerde onderzoeksrechter. Terwijl de ene zich naar Luxemburg haast om het zwarte geld van de familie veilig te stellen, schakelt de andere zijn indrukwekkende politieke netwerk in om de verdachte notities terug te winnen.

3. 3. Tot As

18 september 2011 (50 minuten)

Wanneer ook de pers zich ermee gaat bemoeien, komt de familie Deschryver in het brandpunt van de mediabelangstelling terecht. Omdat tegen Herman een arrestatiebevel is uitgevaardigd, wordt nonkel Leo de enige drijvende kracht van de familie. Van de rest van de familie hoeft hij geen hulp te verwachten. Integendeel, wanneer hij zijn neef Steven aanstelt als het propere uithangbord van de Deschryvers, ziet die meteen een kans om het familiefortuin in te pikken. Intussen wordt de druk op Katrien om te bekennen steeds groter. Tijdens de begrafenis van haar man voltrekt zich onvermijdelijk een nieuwe ramp.

4. 4. Veldslag voor een Man Alleen

25 september 2011 (50 minuten)

Onderzoeksrechter De Decker showt Katrien als een trofee aan de verzamelde pers. Terwijl Steven vrolijk van papa’s verdwijning gebruik maakt om diens functies over te nemen, vindt nonkel Leo de ideale zondebok voor de hele affaire. Kolonel Yves Chevalier-de Vilder, een oude vlam van tante Marja, adviseerde zijn minister ooit om minderwaardige helikopters te kopen in ruil voor economische compensaties. Daarbij hield hij ook wat zakgeld voor zichzelf. De trotse militair is bereid om zich op te offeren in ’s lands belang, maar niet vooraleer hij een boekje opengedaan heeft over die verdoemde Deschryvers.

5. 5. Van Uw Familie Moet Ge 't Hebben

2 oktober 2011 (50 minuten)

Zwaar ontgoocheld na de begrafenis van hun geliefde zuster Marja vertrekken de tantes op cruise en laten Gudrun alleen achter met Jonasje en de zieke Elvire. Dat is meer dan ze aan kan. Intussen gaat de gezondheidstoestand van Herman met rasse schreden achteruit, stelt nonkel Leo vast dat zijn netwerk snel aan het uitdunnen is en komt Steven op het briljante idee om Big John Hoffman in te schakelen, beter bekend als de Napoleon van Wall Street. Het enige opbeurende nieuws komt van Katrien.

6. 6. Zee van Zielen

9 oktober 2011 (50 minuten)

Een golf van publieke verontwaardiging overspoelt het land. De mensen zijn geschokt door de onophoudelijke reeks politieke schandalen waarin de familie Deschryver zo'n prominente rol heeft gespeeld. Ook de bloedige overvallen op winkelketen 'De Panter' en het voortijdig vrijlaten van de kindermoordenaar wekken hun woede. Wanneer in Brussel een Witte Mars wordt georganiseerd komen de leden van de familie Deschryver ieder op hun manier in het witte gewoel terecht. De levenden en de doden.

7. 7. Meer Schuilt in U

16 oktober 2011 (50 minuten)

Terwijl Katrien eenzaam in haar cel de pijn verbijt, verzamelt de rest van de familie rond een graf. Bruno Deschryver is er niet bij. Hij broedt op een plan om zijn vader voor eens en voor altijd te tonen wie hij werkelijk is. Herman heeft intussen het ideale medicijn tegen de kankerpijn ontdekt en maakt in een allerbeste stemming kennis met 'de kassa dame', een blanke versie van The Queen of Soul. Wanneer onderzoeksrechter De Decker roemloos ten onder gaat aan de gevolgen van het 'frietkotarrest', kan ook bij nonkel Leo de pret niet op. Maar dan ontdekt hij dat Steven al een hele tijd de boel aan het belazeren is.

8. 8. Moederzorg

23 oktober 2011 (50 minuten)

Elvire glijdt steeds verder in een toestand van regelrechte dementie. Op de enkele heldere momenten die ze nog heeft, rouwt ze om de dood van 'het broertje'. Gudrun kan de zorg voor haar veeleisende moeder niet langer aan en bedenkt een zeer definitieve oplossing. Intussen blijft Steven depressief in de zetel hangen, besluit Alessandra voorgoed het koude land te verlaten, lijkt Herman definitief de kluts kwijt te raken en gaat nonkel Leo zich hoogstpersoonlijk bemoeien met Big John. En wie bekommert zich nog om Katrien? Niemand. Tot ze op een dag vreemd bezoek krijgt.

9. 9. Help Uzelf

30 oktober 2011 (50 minuten)

Het verhaal van de ondergang van een van Vlaanderens meest vooraanstaande families, wordt door het grote publiek verslonden als een soap. De mensen verkneukelen zich over de buitensporigheden van boer Leo, bedenken de wildste theorieën over de verdwijning van Herman en winden zich op over het lot van Katrien Deschryver. Die laatste kwijnt intussen weg in een isoleercel, waar haar enige gezelschap bestaat uit een troostende garnalenvisser en een dreigende Gilles. Wanneer zij uitgenodigd wordt op een zoveelste begrafenis in de familie, ziet ze eindelijk de kans om zich radicaal van haar demonen te bevrijden.

10. 10. Eind Goed Al Goed

6 november 2011 (50 minuten)

Terwijl Katrien haar evenwicht terugvindt op het familiedomein in Frankrijk, maken Leo en Herman Deschryver zich klaar voor een ultieme confrontatie met de eigenzinnige aandeelhouders. Jammer genoeg zitten ook de vijanden van de familie niet stil. Terwijl de krankzinnige De Decker maar aanslagen blijft beramen, komt een op wraak beluste Big John terug naar België. Vooral de gênante liefdesverklaring van nonkel Leo aan het adres van zijn secretaresse dreigt de familie echter zuur op te breken. Genadeloos vallen stuk voor stuk de dominostenen. De saga van de familie Deschryver nadert zijn definitieve ontknoping.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik vond de boektrilogie echt heel fijn om te lezen, maar de slechte receptie heeft me weerhouden om de TV-reeks op te pakken.

avatar van Esteban

Esteban

Die slechte ontvangst had meer te maken met het feit dat dit lang niet zo toegankelijk was als die zondagavond programmeringen op één doorgaans zijn. En verscheidene scènes in bepaalde milieus werden niet gewaardeerd door het grote publiek. Puik acteerwerk, knappe serie. Al kan ik de vergelijking met het bronmateriaal niet maken. Mogelijk een zegen.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Dat klinkt wat genuanceerder. Al zie ik nog steeds niet hoe je de distinctieve schrijfstijl van Tom Lanoye recht doet met een televisie-productie. Maar misschien toch eens proberen!? Thanks.

avatar van Esteban

Esteban

Wie niet waagt, niet wint. Al zit de kans er in dat het bij verliezen blijft. Ik weet niet hoe goed het bronmateriaal is, maar herkende wel de hand van Tom Lanoye. (andere boeken)

avatar van Boenga

Boenga

-- De voice-over die nogal wat toelichting moet geven.

-- De ex-minister die nog max drie maanden te leven heeft, maar als een superspion alles onopgemerkt vanuit de bossen en parken en tuinen kan volgen.

-- De overdosis sterfgevallen.

-- De geesten van de overledenen die overal aanwezig zijn en commentaar geven.

-- De bij momenten bedenkelijke pogingen om West-Vlaams dialect te praten.

-- Katrien (Joke Devynck) die geen zinnig woord kan uitbrengen, maar die nadat ze (letterlijk) net niet tot stof en as is opgebrand, weer helemaal een normale vrouw wordt.

-- ...

-- En last but not least: de bizarre tegenstelling tussen enerzijds het nodige bloot - een portie SM inbegrepen - dat voor een 16+ zorgt, en anderzijds een portie overacting en onrealistische scenes die de indruk geven dat je naar een serie voor de lagere school zit te kijken. Het personage van de onderzoeksrechter (Marc Van Eeghem, RIP) is gewoon te belachelijk voor woorden.

De drie bijna-bejaarde zussen zijn uit een Bassie en Adriaan-filmpje geplukt.

De BRT/BRTn/VRT heeft goeie dingen gemaakt. Deze hoort daar niet bij.