• 9.380.124 stemmen

Big Little Lies - Seizoen 1 (2017)

Show titel: Big Little Lies

Afleveringen: 7

Speelduur: 6 uur en 04 minuten

Ontwikkeld door: David E. Kelley

Met: Nicole Kidman, Reese Witherspoon en Shailene Woodley

Datum van release: zondag 19 februari 2017

Eerst uitgezonden op: HBO (Verenigde Staten)

• HBO Max Bekijk seizoen 1 via HBO Max
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Big Little Lies

De zwarte komedie Big Little Lies vertelt het verhaal van drie moeders van eersteklassers, wiens zogenaamd perfecte levens tot een moord leiden. In het kustplaatsje Monterey, Californië, is namelijk niets wat het lijkt. De vrouwen worstelen ondertussen ook met hun gezinnen, seks, het huwelijk, ouderschap en vriendschap.

Afleveringen Seizoen 1 (2017)

1. 1. Somebody's Dead

19 februari 2017 (52 minuten)

In een rijke community zorgt een verdachte dood op een basisschool voor spanning tussen een aantal van de moeders. Madeline en Celeste verwelkomen Jane in hun vriendschapskring.

2. 2. Serious Mothering

26 februari 2017 (52 minuten)

Jane reageert op Ziggy's vragen over waarom ze verhuisd zijn. Madeline is woedend op Renata. Celeste suggereert dat zij en Perry naar een relatieadviseur moeten gaan. Nathan en Ed spreken af in de hoop de conflicten tussen hun vrouwen op te lossen.

3. 3. Living the Dream

5 maart 2017 (52 minuten)

Hopend Renata het bloed onder haar nagels vandaan te halen, organiseert Madeline een reis om Amabella's verjaardagsfeest dwars te zitten. Madeline wordt gebeld voor een meeting met Abigails adviseur.

4. 4. Push Comes to Shove

12 maart 2017 (52 minuten)

Nathan nodigt Madeline en Ed uit voor een diner om het over het ouderschap van Abigail te hebben. Jane spreekt af met Ms. Barnes, Ziggy's lerares, die het voorstel heeft om haar zoon medisch te laten keuren.

5. 5. Once Bitten

19 maart 2017 (52 minuten)

Madeline ontvangt goed nieuws over haar toneelstuk van haar regisseur, Joseph Bachman, maar maakt zich nog wel zorgen. Op school heerst er onrust over Ziggy en Amabella.

6. 6. Burning Love

26 maart 2017 (52 minuten)

Madeline maakt zich zorgen over de ellende die ze voor Jane heeft veroorzaakt. Jane gaat de confrontatie met Renata aan. Bonnie vertelt Nathan over een geheim project waar Abigail aan werkt. Ed en Madeline hebben een gesprek over het gebrek aan passie binnen hun relatie.

7. 7. You Get What You Need

2 april 2017 (52 minuten)

Na het zoveelste gevecht, doet Celeste een gewaagde zet. Voor de schools langverwachte fondsenwerving maakt Madeline korte metten met haar verleden. Jane ontdekt wie er echt achter Amabella aan zat op school.

avatar van scorsese

Sterke, goed geschreven mini-serie. Tot het allerlaatste moment blijft het gissen naar wie wie vermoordt. En wat een cast!! Ook een mooie leader met het prachtige nummer Cold Little Heart van Michael Kiwanuka.

avatar van james_cameron_mm

james_cameron_mm

Uitstekende miniserie van HBO, vooral de moeite waard door de sterk uitgewerkte personages en de prachtige dialogen. De plot mag er overigens ook zijn. Met name Reese Witherspoon en Laura Dern zijn geweldig, maar de hele cast is top. Regisseur Jean-Marc Vallée is de afgelopen jaren lekker bezig, dat kunnen we wel stellen. Jammer dat er maar zeven afleveringen zijn; het is spijtig zo snel afscheid te moeten nemen van deze intrigerende personages.

avatar van AOVV

AOVV

Een erg goeie, meeslepende serie. Doordat het eerste seizoen (er is ondertussen een tweede aangekondigd) slechts zeven episodes bevat, kan je de reeks makkelijk op een paar dagen tijd kijken, wat ik ook gedaan heb. Ik heb altijd al ervaren dat, als het een goeie serie betreft, ik erg makkelijk in het verhaal en de sfeer wordt meegezogen.

Big Little Lies heeft z'n titel niet gestolen, want er worden heel wat leugens verteld. Dat maakt het verhaal deels zo intrigerend, hoewel dat toch echt wel vooral aan de schitterende hoofdpersonages ligt. Reese Witherspoon en Nicole Kidman zijn grote namen uit Hollywood, maar bewijzen hier dat ze ook op het kleine scherm uitstekend uit de voeten kunnen. Vooral Kidman zet een schitterende vertolking neer; haar personage Celeste is een getroebleerde vrouw die opgesloten zit in een huwelijk met een gewelddadige, bezitterige man (de chemie met acteur Alexander Skarsgård is bij wijlen flitsend), en heeft het moeilijk te kiezen hem te verlaten of te blijven voor de kinderen.

Tussen die twee grote namen staat Shailene Woodley razend goed te acteren, wat erg knap is. Zij zet haar rol met veel overtuiging neer, zodat het donkere kantje van haar personage goed voelbaar is, maar niet te prominent. Verder spelen o.a. Laura Dern en Zoe Kravitz (dochter van) sterke rollen neer net onder de hoofdpersonages.

Qua plot heeft men een zekere spanning proberen creëren en opbouwen door het verhaal te vertellen en ondertussen ook reeds te doorspekken met ondervragingen van ondergeschikte personages over een noodlottige gebeurtenis, die zich in de slotaflevering zal ontvouwen. Dat is de makers, bij mij althans, goed gelukt, want ik heb het merendeel van de tijd op het puntje van m'n stoel de reeks gevolgd, en de laatste aflevering was gewoon genieten. Meesterlijk! En hoewel humor geen onbelangrijk ingrediënt is, kan je dit moeilijk een zwarte komedie noemen. Een misdaadreeks evenmin, eigenlijk. Laten we het op dramareeks houden?

Tot slot wil ik de makers nog een dikke pluim geven i.v.m. de muziekkeuze en de manier waarop men dit in de reeks heeft gebruikt. De opening alleen is al een reden om deze reeks te bekijken; op de tonen van het fantastische Cold Little Heart van Michael Kiwanuka speelt de idyllische begingeneriek. Verder passeren ook o.a. Harvest Moon van Neil Young en That's How Strong My Love Is van Otis Redding.

4,5 sterren; ik kijk uit naar seizoen 2!

avatar van ZAP!

ZAP!

Spacejet schreef:
...Dit vraagt ook helemaal niet om een vervolg. Zwaar in tegendeel zelfs.
Wordt een anthologie-serie, lijkt me...?

De tweede serie in korte tijd die hoog aangeschreven staat (Vinyl was die andere) die mij tegenviel - jammer.

Ten eerste duurt het mij veel te lang eer het schuldige kind bekend wordt (laatste afl. nota bene). Afgezien van de geloofwaardigheid (het zóu kunnen, 'tuurlijk), maar de kijker 6 uur+ (de originele kijkers zes weken) opzadelen met een alleraardigst joch dat toch misschien wel een heel gemene pestkop is... Hetzelfde geldt voor de giftige relatie tussen Celeste en Perry, ging veel te lang voort. Uiteraard kan dat in werkelijkheid zelfs nog langer zijn, maar dat is iets anders dan het in een dramaserie verwerken. Meer dynamiek doorheen de serie wat dat betreft had veel beter gewerkt. Sowieso voelt het geheel aan als een wat mislukte mix tussen thriller en drama.

Maar dan het klapstuk: sowieso vind ik die laatste aflevering wat al te hoog gewaardeerd hier, maar om Perry nu ineens óók op te werpen als verkrachter van Jane / vader van Ziggy… hoe vergezocht wil je het hebben?!

En zo zijn er meer schoonheidsfoutjes, bv.: Celeste regelt een appartement voor zichzelf en de kinderen, maar Perry gluurt op haar telefoon en krijgt er lucht van; óf ze weet dat hij dit soort dingen doet en regelt het niet met haar phone, óf het is compleet out of character voor Perry en zou het niet gebeuren. Of hoe Jane en Renata het zo makkelijk bijleggen, terwijl nog totaal niet zeker is of Ziggy het gedaan heeft en Amabella haar beschuldigingen nog steeds niet heeft teruggenomen.

thomzi50 schreef:
...wat goedkope en vluchtige politieverhoren - die volgens mij vooral dienen om aan te geven dat het spannend wordt, dat het spannend moet zijn...
Kwam op mij over als satire op de community; hoe iedereen wel wat te roddelen heeft, maar minstens de helft ervan blijkt onzin.

Wat me ook opviel, was hoe zelfstandig en sterk al deze vrouwen bedoeld zijn, maar ze wonen wel allemaal in dermate grote huizen (behalve Jane uiteraard) dat je wéét dat de Mexicaanse schoonmaaksters en tuinmannen niet ver weg kunnen zijn - maar hooguit was er een oppas te zien wanneer de kinderen moesten thuisblijven.

Blijft over het mooie Monterey en omgeving, veel lekkere muziek die daarbij hoort, nog wat interessante topics die een aardige behandeling krijgen en prima tot uitstekend acteerwerk, al kan dat het allemaal niet redden. Toepasselijke afsluiter was dan ook een waterige cover van ‘You can’t always get what you want’… true dat.

Met 2,0* zit ik wel aan de max.

avatar van eRCee

eRCee (moderator films)

• 1980 stemmen

Prima serie inderdaad! Eerste aflevering is gelijk heel interessant, leuk de vooruitwijzingen naar het politie-onderzoek. Ik vond wel dat die structuur vervolgens weinig consequent wordt gebruikt en ook over de gehele lijn wat te weinig om het echt van meerwaarde te laten zijn. Sowieso zakt het van episode 2-5 een klein beetje in, waarbij niet meehelpt dat de personages grotendeels antipathiek zijn en dat de focus soms wat teveel ligt op het karakter van Reese Witherspoon. Misschien dat Amerikanen dit een interessante en begerenswaardige vrouw vinden, zou kunnen, ik in elk geval niet. Qua acteerwerk vond ik Witherspoon ook niet bijzonder. Kidman is Kidman maar Shailene Woodley steelt de show. Tegen het einde neemt de intensiteit duidelijk toe en kreeg ik ook echt wel drang de volgende aflevering te gaan kijken, wat bij deze serie verder niet zo sterk speelt (als je kijkt is het goed, maar het geeft geen binge-neigingen). Aan het slot een fijne pay-off, dankzij de krachtigste vorm van poetic justice die je kan verzinnen. Leuke eindscène ook, heel leuk, hoewel dat beeld door die verrekijker van mij niet had gehoeven, dat zijn van die bekende trucs om een opening te creëren naar een volgend seizoen maar voegt verder niks toe. Tot slot nog even de heerlijke introtitels onder de muziek van Michael Kiwanuka vermelden!

(In sterren een goeie 3,5.)

avatar van schram101

schram101

Verborgen pareltje uit de HBO stal. Erg vermakelijk en bijzonder dun lijntje tussen heerlijke satire en af en toe sterk drama. De vrouwen rollen zijn enorm sterk geschreven en geacteerd en het is bijna onmogelijk een favoriet aan te wijzen. Kidman is voor de hand liggend maar Woodley kan wel zo fantastisch naturel acteren passend bij haar karakter dat kiezen niet te doen is. En zijn de andere twee dames vrijwel net zo sterk.

Ik kon de pacing ook erg waarderen net als de soundtrack overigens.