• 9.374.183 stemmen

Veronica Mars - Seizoen 1 (2004-2005)

Show titel: Veronica Mars

Afleveringen: 22

Speelduur: 16 uur en 30 minuten

Ontwikkeld door: Rob Thomas

Met: Kristen Bell, Jason Dohring en Percy Daggs III

Datum van release: woensdag 22 september 2004

Eerst uitgezonden op: UPN (Verenigde Staten)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Veronica Mars

In het welstellende kustdorpje Neptune bepalen de rijken en machtigen het mooie weer. Zij drukken hun stempel op de gemeenschap en op de school, Neptune High... en ze proberen hun minder fraaie geheimen zo geheim mogelijk te houden. Jammer genoeg voor hen is dat buiten de 18-jarige Veronica Mars gerekend. Ze is intelligent en kent geen vrees : twee eigenschappen die haar goed van pas komen om als leerling-detective in haar vaders voetsporen te treden en de meest intrigerende dorpsgeheimen te ontrafelen. Overdag is ze een gewone tiener die hard moet studeren en af te rekenen krijgt met de gebruikelijke tienerperikelen. Maar buiten de schooluren leeft ze voor haar passie : bijklussen als detective in het bureau van haar vader Keith Mars, speurend naar de waarheid in donkere steegjes, gewapend met fototoestel...

Afleveringen Seizoen 1 (2004-2005)

1. 1. Pilot

22 september 2004 (45 minuten)

Veronica Mars was ooit het liefje van Duncan Kane, de zoon van één van de rijkste families uit Neptune. Duncans zus Lily was haar beste vriendin. Maar toen zij op mysterieuze wijze vermoord werd en Veronica's vader, sheriff Keith Mars, Lily's vader als hoofdverdachte aanduidde, veranderde Veronica's leven voorgoed: ze brak met Duncan, haar vader moest aftreden als sheriff en noodgedwongen als privé-detective aan de slag, haar moeder verliet haar gezin omdat ze niet kon leven met het verlies van status en de vernedering en Veronica zelf werd door haar leeftijdsgenoten plots genegeerd en als een buitenbeetje beschouwd...

2. 2. Credit Where Credit's Due

28 september 2004 (45 minuten)

Op een strandfeest haalt Logan de reputatie van Weevils oma, die huishoudster is bij de Echolls, door het slijk en dat kan Weevil niet hebben. Voor het tot een confrontatie kan komen, komt de sheriff tussenbeide. Enkele uren later wordt Weevils oma gearresteerd voor fraude met de kredietkaarten van de Echolls. Keith Mars krijgt van de advocaat van Weevils oma de opdracht de zaak te onderzoeken. Veronica helpt met plezier een handje en komt tot enkele verrassende vaststellingen waarin Caitlin, het liefje van Logan die er een stiekeme relatie met Weevils broer op nahoudt, een cruciale rol blijkt te spelen.

3. 3. Meet John Smith

12 oktober 2004 (45 minuten)

Duncan heeft het een jaar na de dood van zijn zus nog steeds moeilijk: zijn moeder dwingt hem antidepressiva te nemen en zijn vader zet hem onder druk om langzaamaan een carrière in de politiek uit te bouwen. Bovendien wil hij maar al te graag de waarheid kennen rond Lily's dood. Veronica stelt zich steeds meer open voor een relatie met Troy, een goede vriend van Duncan.

4. 4. The Wrath of Con

19 oktober 2004 (45 minuten)

Het schoolbal komt eraan en Troy heeft Veronica gevraagd zijn danspartner te willen zijn. Zij gaat akkoord, maar toch moet ze steeds terugdenken aan het vorige schoolbal, toen ze nog samen was met Duncan en Lily nog leefde. Ze besluit Lily op gepaste manier te herdenken door Logan videomateriaal te bezorgen van een extra vrolijke Lily. Ondertussen roept Wallace de hulp in van Veronica omdat zijn vriendinnetje Georgia gedupeerd werd via enkele goed georganiseerde internetfreaks.

5. 5. You Think You Know Somebody

26 oktober 2004 (45 minuten)

Luke, Troy en Logan zijn een nachtje gaan stappen in Tijuana. De wagen waarmee ze onderweg zijn, die van Troys vader, wordt op een parking gestolen. Troy smeekt Veronica om hem te helpen de wagen op te sporen.

6. 6. Return of the Kane

2 november 2004 (45 minuten)

Op Neptune High wordt een nieuwe voorzitter verkozen voor de studentenraad. Wanda Varner stelt zich kandidaat en vindt steun bij Veronica. Ook Duncan maakt kans om de verkiezingen te winnen. Veronica hoopt dat Wanda de overwinning in de wacht sleept, maar dan ontdekt ze dat Wanda een dubbele agenda heeft. Ondertussen drijft Logan zijn vader tot het uiterste en heeft Veronica nieuw bewijsmateriaal ontdekt in de moord op Lily.

7. 7. The Girl Next Door

9 november 2004 (45 minuten)

Veronica's buurvrouw Sarah verdwijnt spoorloos na ettelijke discussies met haar vriend, kunstenaar André, over de relatie met haar ouders en haar zwangerschap. Veronica maakt zich zorgen om die plotse verdwijning en schakelt zelfs haar vader in om een speurtocht naar de jonge vrouw te starten. Ondertussen maken Logan en Weevil het te bont op school, zelfs lange strafstudies kunnen hen niet deren.

8. 8. Like a Virgin

23 november 2004 (45 minuten)

Veronica wil koste wat het kost een gesprek met de ter dood veroordeelde Abel Koontz, die terecht staat voor de moord op Lily Kane. Ze heeft namelijk ontdekt dat het enige bewijsmateriaal dat twee maanden na de moord ten huize Koontz gevonden is – een paar schoenen van de vermoorde Lily – eveneens te zien is op een politiefoto die de avond van de moord in Lily’s kamer werd genomen. Voor Veronica is dat het bewijs dat Koontz erin geluisd werd en ze wil hem dan ook met deze nieuwe feiten confronteren.

9. 9. Drinking the Kool-Aid

30 november 2004 (45 minuten)

Veronica is helemaal van streek sinds de ter dood veroordeelde Koontz haar heeft verteld dat ze wellicht de dochter is van Jake Kane en dus mogelijk de halfzus van haar ex-vriend Duncan. Ze wil de waarheid achterhalen en neemt onder valse voorwendselen een bloedtest af van haar vader Keith om uit te zoeken wat ervan aan is. Keith krijgt intussen de welstellende ouders van Veronica’s collega-student Casey Gant over de vloer. Zij maken zich zorgen omdat hun zoon sinds kort in een sekte vertoeft. Ze willen hem terug onder hun hoede. Veronica wil haar vader te helpen door undercover te gaan in de sekte. Tegen de wil van Keith in doet Veronica dat en wat ze ontdekt, is verbluffend…

10. 10. An Echolls Family Christmas

14 december 2004 (45 minuten)

Het is Kerstmis maar de vredelievende sfeer zit er in Neptune High niet echt in, zeker niet bij Duncan en zijn vrienden. Sinds al hun geld tijdens een partijtje poker ten huize Logan Echolls spoorloos verdween, beschuldigen Logan, Duncan, Connor en Weevil mekaar onderling van de diefstal. Aangezien Weevil het spel won, zit hij te wachten op zijn winst. Omdat de rijkeluiszonen waarmee hij aan de pokertafel zat dat niet kunnen ophoesten, ontvreemdt hij van hen stuk voor stuk persoonlijke spullen.

11. 11. Silence of the Lamb

4 januari 2005 (45 minuten)

Keith Mars wordt door de burgemeester en sheriff Lamb verzocht mee te werken aan het onderzoek naar de mysterieuze wurgmoord op een jong meisje, een moord die opmerkelijke gelijkenissen vertoont met eerdere moorden die Keith destijds als sheriff onderzocht. Ondertussen krijgt Veronica van Mac de opdracht op zoek te gaan naar informatie over haar ouders omdat ze vermoedt dat ze geadopteerd is. Veronica ontdekt verrasende informatie, maar twijfelt om die aan Mac prijs te geven. Haar leven zou immers grondig overhoop gegooid kunnen worden…

12. 12. Clash of the Tritons

11 januari 2005 (45 minuten)

Rick, een leerling van Neptune High, wordt ervan beschuldigd zijn dronken vriend Tim in comateuze toestand achtergelaten te hebben op de stoep van het plaatselijke ziekenhuis. Rick bekent, maar houdt vol dat de kroegentocht die aan dit incident voorafging een verplicht inwijdingsritueel was van de Tritons, een geheim leerlingengenootschap. Wanneer de sheriff Rick ondervraagt over de valse identiteitskaart die hij in zijn bezit heeft, wijst die met een beschuldigende vinger richting Veronica.

13. 13. Lord of the Bling

8 februari 2005 (45 minuten)

Logans moeder, Lynn, is spoorloos verdwenen. Haar sportwagen werd verlaten teruggevonden op een brug, maar van Lynn zelf ontbreekt elk spoor. Haar man, steracteur Erin Echolls, is ervan overtuigd dat zijn vrouw zelfmoord heeft gepleegd. Terwijl hij een herdenkingsplechtigheid organiseert, raakt Logan er steeds meer van overtuigd dat zijn moeder nog leeft en dat ze gewoon gezocht heeft naar een manier om van Erin verlost te geraken.

14. 14. Mars vs. Mars

15 februari 2005 (45 minuten)

Logan heeft Veronica gevraagd zijn moeder Lynn op te sporen. Hij is er namelijk van overtuigd dat ze geen zelfmoord heeft gepleegd door van een brug te springen. Hoewel algemeen aangenomen wordt dat ze overleden is, werd haar lichaam niet teruggevonden en dat sterkt Logan te blijven geloven in zijn theorie dat ze gewoon gevlucht is uit een leven aan de zijde van macho steracteur, zijn pa Erin Echolls.

15. 15. Ruskie Business

22 februari 2005 (45 minuten)

Logan en Veronica hebben ontdekt dat Lynn Echolls mogelijk nog leeft aangezien één van haar kredietkaarten nog wordt gebruikt. Voor Logan is dit de zoveelste aanwijzing dat zijn moeder geen zelfmoord heeft gepleegd. Het spoor leidt verder naar een luxueuze hotelkamer. Veronica krijgt de Russische Catherine Lenova over de vloer. Zij is op zoek naar haar ex-vriend, maar achteraf ontdekt Keith dat er meer zit achter Lenova’s verzoek. Cheerleader Meg heeft een geheime aanbidder en vraagt Veronica te achterhalen om welke jongen het gaat.

16. 16. Betty and Veronica

29 maart 2005 (45 minuten)

Veronica wordt bij de schooldirecteur geroepen. Hij vraagt haar Polly, de papegaai die de mascotte is van de basketbalploeg van Neptune, op te sporen. Het dier werd immers net voor de belangrijke match tegen het basketteam van het rivaliserende Pan High ontvreemd. Terwijl Veronica met de hulp van Wallace op zoek gaat naar het dier, verliest ze haar verdere onderzoek naar de moord op Lily niet uit het oog. Ze vraagt bij Leo de interviewtapes op uit het moorddossier en pluist de nieuwe informatie uit die ze heeft ontdekt na een gesprek met haar moeder…

17. 17. Kanes and Abel's

5 april 2005 (45 minuten)

Het onderzoek naar de moord op Lily komt plots in een stroomversnelling terecht. Veronica is er immers in geslaagd om Emilia te vinden, de dochter van de veroordeelde Abel Koontz. Via Emilia hoopt ze de documenten te bemachtigen die bewijzen dat de Kanes Abel Koontz met grote geldsommen omkochten om schuldig te pleiten voor de moord op Lily. Veronica moet haar vader Keith noodgedwongen inlichten over haar bevindingen wanneer Clarence Wiedman haar op de hielen zit om haar afspraak met Emilia te dwarsbomen. Intussen stuit Veronica op onthutsend nieuws rond Duncans mysterieuze ziekte en moet ze collega-studente Sabrina helpen van een stalker af te raken.

18. 18. Weapons of Class Destruction

12 april 2005 (45 minuten)

Veronica en Wallace zijn totaal van streek wanneer blijkt dat Keith en de moeder van Wallace een relatie hebben. Ze weten amper hoe ze op dit nieuws moeten reageren en dat levert de nodige spanningen op tussen de boezemvrienden. Veronica wordt gevraagd om voor de schoolkrant een artikel te schrijven rond de frequente brandoefeningen op Neptune High. Veronica’s onderzoek wijst uit dat die verband houden met enkele bommeldingen en gaat op zoek naar potentiële bommenmakers te midden van het studentencorps. Duncan confronteert Veronica met het bestaan van haar geheime computerfile rond hem en dat resulteert in een pijnlijk gesprek.

19. 19. Hot Dogs

19 april 2005 (45 minuten)

Duncan is spoorloos. Zijn boezemvriend Logan maakt zich zorgen en stapt naar Veronica voor een troostend woord. Ook al konden de twee elkaar vroeger niet luchten, de laatste tijd lijken ze zich steeds meer tot elkaar aangetrokken te voelen. Noch Veronica noch Logan weten echter wat met hun gevoelens aan te vangen. Weevil wordt gearresteerd voor inbraak bij de Kanes. Hij vertelt Veronica dat hij op zoek was naar een ring die hij ooit aan Lily gaf. Veronica helpt een meisje haar ontvoerde hond terug te vinden, maar stuit zo op een crimineel netwerk dat verbonden is aan een hondenasiel…

20. 20. M.A.D.

26 april 2005 (45 minuten)

Veronica’s collega-studente Carmen wordt gechanteerd door haar ex-vriend Ted. Als ze niet opnieuw een stel met hem wil vormen, zal hij een intiem videofragment via het internet verspreiden. Carmen smeekt Veronica om hulp en die is zeker en vast bereid om Ted lik op stuk te geven. Aaron betrapt Veronica en Logan al kussend op de sofa. Hij lijkt zich niet te storen aan hun relatie, sterker nog, hij moedigt hen aan. Ook Logan wil echt werk maken van deze relatie en ook Veronica heeft voor het eerst in lang tijd weer vlinders in de buik, maar dan komt er onverwacht een kink in de kabel…

21. 21. A Trip to the Dentist

3 mei 2005 (45 minuten)

Keith slaagt erin om Duncan op te sporen : hij had zich verschanst in Havana nadat Veronica hem had geconfronteerd met een aantal feiten rond de moord op zijn zus Lily. Veronica heeft ruzie met Logan sinds ze ontdekt heeft dat hij degene was die voor drugs zorgde op de party waar zij verkracht werd. Veronica begint opnieuw een verwoede speurtocht naar haar belager en deze keer komt de pijnlijke waarheid aan het licht…

22. 22. Leave It to Beaver

10 mei 2005 (45 minuten)

Keith heeft eindelijk bewijsmateriaal gevonden dat aantoont dat Koontz onmogelijk Lily’s moordenaar kan zijn. Hij stapt met zijn verhaal naar de pers. Het artikel veroorzaakt de volgende dag een ware schokgolf in Neptune. Door die nieuwe informatie komt het moordonderzoek plots in een stroomversnelling. Logan vreest dat hij nu verdacht wordt van Lily’s moord omdat Veronica heeft ontdekt dat zijn alibi niet klopte. Duncan denkt dat hij zelf de moordenaar is. Dat is althans wat zijn ouders hem doen geloven. Ondertussen spitten Keith en dochter Veronica verder naar de waarheid…

avatar van Metalfist

Metalfist

Veronica Mars, het is een serie die toch altijd een speciaal plekje in mijn kast zal krijgen. Net als The OC was het één van de eerste (ik vermoed zelfs de allereerste) echte series die ik begon te volgen en een tijd geleden moest ik voor het werk een week weg naar het buitenland en dan maar ineens de DVD box van dit eerste seizoen meegenomen. De algemene plotlijn kon ik me nog wel voor de geest halen, maar het was vooral die spanning die me nog deftig bijstond.

Het deed me dan ook deugd om te zien dat dit na 10 jaar nog altijd even goed overeind blijft staan zoals ik me herinnerde. Veronica Mars lijkt in het begin plotgewijs eventjes leentjebuur te gaan spelen bij Twin Peaks met de dood op een jonge vrouw die een volledig stadje schokt, maar daar stopt de vergelijking ook. Gedurende heel het seizoen wordt je een aantal keer op het verkeerde been gezet wie nu eigenlijk de dader is en toch voelt het nergens geforceerd of over the top aan. Hier en daar zit er wel eens een mindere aflevering tussen die het plot voor geen meter vooruit helpt of gewoonweg saai is (Clash of the Tritons was echt niet goed), maar de climax maakt zo ontzettend veel goed. Gewoon ook omdat dit wederom zo'n serie vol met rijke tieners is (zowat zoals The OC dus) waar de personages gewoon enorm goed matchen. Als extraatje heb je natuurlijk ook het titelpersonage, Veronica Mars. Zelden iemand met zoveel flair en sass op het kleine scherm gezien.

Het was dan ook deze reeks die Kristen Bell voorgoed op mijn radar zette. Bell moet ten tijde van de serie een 18-jarige voorstellen (ze was er 25), maar doet dat uitstekend. Gewoon een erg groot komisch talent (onvoorstelbaar dat ze naast de serie eigenlijk zo weinig interessants nog heeft gedaan) en een heerlijke dynamiek met de rest van de cast. Zeker met bad-boy van dienst Jason Dohring. Logan lijkt in het begin meer als een bijrol te gaan dienen, met meer focus op Duncan, maar gaandeweg lijken de rollen omgedraaid te worden. Was ik wel blij om aangezien ik Teddy Dunn, die de rol van Duncan speelt, niet echt al te denderend vond. Percy Daggs III is als Wallace een uitstekend klankbord voor Veronica en Francis Capra (die kleine uit Kazaam!) geeft nog de noodzakelijke afwisseling ten opzichte van al de blingbling die er in Neptune rondloopt. Leuke bijrol ook nog van Enrico Colantoni als vader Mars.

Ondertussen zijn we 10 jaar verder en is er nog een behoorlijke (al zou je dat niet zeggen aan de ratings op MovieMeter) film gekomen die nog een aantal zaken verder afrond, maar het mag duidelijk zijn dat dit eerste seizoen een must-see is. Beetje jammer van een paar afleveringen waar Rob Thomas een beetje de mist ingaat, maar het is hem vergeven.

Dikke 4*

avatar van Lebarron

Lebarron

Veronica Mars was een serie over de High School studente Veronica Mars(Kristin Bell) die bijklust als privé detective bij haar vader Keith(Enrico Colantoni). Keith is privé detective geworden nadat hij ontslagen is als Sherrif van Neptune vanwege zijn twijfels over dader van de moord op Lily Kane, de beste vriendin van Veronica. Deze moordzaak vormt de rode draad door de serie maar op de voorgrond spelen andere zaken want ondanks dat Neptune een rustige suburb lijkt op het oog speelt er een hoop onder de oppervlakte af dat het daglicht niet kan verdragen. Ze krijgt hierbij hulp van haar vrienden Mac, Wallace en de biker Weevil.

De serie had een film noir feel met een moderne look gelijk aan series als The Hills en Laguna Beach. Kristin Bell wist met Veronica Mars een eigentijdse Nancy Drew neer te zetten. Enrico Colantoni is ook goed als Keith Mars. Hij oogt op het eerste oog als een kneus maar hij is een goede speurder die eigengereid is en zijn oren niet laat hangen naar superieuren of zwicht onder druk van de media. Verder zijn er uitstekende bijrollen van Percy Daggs, Jason Dohring, Francis Capra en Tina Majorino.

Veronica Mars is gewoon een vlotte, spannende detectiveserie die tegelijkertijd een kijkje in de hedendaagse jongerenculturen geeft en soms stevig op de hak neemt. Gewoon een topserie.