• 9.378.849 stemmen

Until I Kill You - Seizoen 1 (2024)

Show titel: Until I Kill You

Afleveringen: 4

Speelduur: 2 uur en 59 minuten

Ontwikkeld door: Nick Stevens

Met: Shaun Evans, Anna Maxwell Martin en Amanda Wilkin

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: zondag 7 april 2024

Eerst uitgezonden op: TVNZ (Nieuw-Zeeland)

• NPO Start Bekijk seizoen 1 via NPO Start
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Until I Kill You

In 1991 ontmoet Delia Balmer, een verpleegster, John Sweeney in een Londense pub. Er is een klik tussen de twee en ze worden meteen verliefd. Sweeney's artistieke en non-conformistische persoonlijkheid verdwijnt al snel en maakt plaats voor zijn duistere, gewelddadige en manipulatieve kant. Uiteindelijk bekent hij de moord op zijn voormalige partner. Hij wordt daarna gearresteerd door de politie, maar komt vervolgens op borgtocht vrij na een catastrofale fout van de rechters, die hem niet als een gevaarlijk persoon beschouwen. Daarna besluit John achter Delia aan te gaan.

Afleveringen Seizoen 1 (2024)

1. 1. Love

7 april 2024 (45 minuten)

Delia leert in de pub timmerman John Sweeney kennen en ze krijgen een relatie. Ze komt er in de loop van de tijd achter dat hij wat dingen heeft achtergehouden. Melissa, de dochter van Amerikaan Jack Halstead, is in Amsterdam vermist geraakt. Dan wordt er in een koffer een stoffelijk overschot aangetroffen.

2. 2. Hate

14 april 2024 (44 minuten)

Delia wordt in haar woning misbruikt door Sweeney. Tegen haar zin praat ze met de politie. De agenten zien niets in het bewijs dat Sweeney zijn ex Melissa heeft vermoord. In Amsterdam doet de politie onderzoek naar een lijk in een koffer.

3. 3. Healing

21 april 2024 (44 minuten)

Delia ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie heeft Sweeney nog steeds niet gevonden. Ze worstelt met de gevolgen van de aanval, maar probeert door te gaan met haar leven. Dan leert ze de aardige David kennen. En er komt nieuws over Sweeney.

4. 4. Justice

28 april 2024 (46 minuten)

Delia getuigt tegen Sweeney, maar door het hele proces wordt ze alleen maar meer verteerd door haar woede. Jaren later neemt de Nederlandse politie contact op met het rechercheteam, omdat ze een schokkende ontdekking hebben gedaan met gevolgen voor Sweeney's zaak. De politie klopt weer bij Delia aan voor een getuigenis, maar het is nog maar de vraag of ze wel wil meewerken.

avatar van Suitehome

Suitehome

Waargebeurd drama naar het boek Living with a Serial Killer van Delia Balmer. Nick Stevens (The Pembrokeshire Murders) maakte er een vlot script van over ingrijpend huiselijk geweld. Delia Balmer wordt fantastisch gespeeld door Anna Maxwell Martin (A Spy Among Friends). Zij geeft haar karakter een ambigue, verbitterde en trotse lading mee en spaart zichzelf nergens. Datzelfde geldt voor Shaun Evans (Endeavour). In zijn rol als John Sweeney is hij innemend, creepy en labiel tegelijk. In al dit acteergeweld zien we Sallie Harmsen in een bijrol.

In een tijdsspanne van jaren zien we hoe de relatie tussen Delia en John zich ontwikkelt. In de vier afleveringen van 45 minuten worden grote sprongen in de tijd gemaakt. Dat is jammer. Until I Kill You verliest in het tweede deel momentum door zich vooral te concentreren op het strafrechtelijk vervolg van deze aangrijpende zaak. En blijft zo net te vluchtig om diepe indruk te maken.

avatar van ChantalParis

ChantalParis

Suitehome schreef:

Op mij heeft deze serie toch wel diepe indruk gemaakt.

avatar van lang pee

lang pee

Ik vond dit echt een fantastische serie, ook omdat het een thema was dat mij enorm aansprak. Maar deze serie word helemaal geweldig door fantastische prestatie van Maxwell Martin, ze is het gezicht van deze serie. Ook in het echt sprak Delia Palmer mij enorm aan. Iemand die gewoon zegt en doet waar ze zin in heeft en niet telkens nadenkt wat de maatschappij ervan denkt, heerlijk aparte vrouw. Alleen de Nederlandse passages vond ik iets minder, maar voor de rest een topserie. Het is wel een seriemoordenaar, dus alles word in de serie niet vertelt, had wel gemogen vind ik op het laatste....

avatar van TerryA

TerryA

De beste drama series dat ik tot nu toe heb gezien dit jaar. Anna Maxwell Martin geeft een fantastische prestatie als Delia Balmer, en zal verbaasd zijn als zij de BAFTA niet wint in 2025 voor best actor in a drama series.

Ook de rol van seriemoordenaar John Sweeney is goed gespeelt door Shaun Evans, die bekend was voor ongeveer tien jaar lang als de jonge Endeavour Morse, die dan Inspector Morse zou worden met John Thaw in de jaren 80 en 90.

Met 'Until I Kill You' kijken we schokkend toe hoe een seriemoordenaar actief was in London, maar ook een verleden had met andere incidenten en moorden in NL, Belgie en Duitsland,

Deze series is maar 4 afleveringen, dus de focus is wat er met Delia Balmer was gebeurd, en hierdoor is het misschien niet lang genoeg voor een meer compleet beeld van hoe die Sweeney al die andere landen kon bezoeken en mee weg komen. Die NL cold case was al tien jaar oud toen Sweeney betrokken was met Delia Palmer.

De boek 'Living With a Serial Killer: Delia Balmer' is al sinds 2017 verkrijgbaar. De boek 'Until I Kill You' van Delia is ook verkrijbaar.

Hm, ik snap wel dat mensen dit uitstekend vinden en het is ook een prima gemaakte serie, maar.... dat personage Delia irriteerde mij dermate dat ik het gewoon allemaal niet zo goed trok.

Er zullen ongetwijfeld allerlei redenen en oorzaken voor haar gedrag zijn, maar wat een vervelend mens zeg pff.

Anna Maxwell Martin (ook al geweldig in Line of Duty) speelt haar wel erg goed, helaas..

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Indrukwekkende serie over wat het leven met je doet als je aan een seriemoordenaar ontsnapt bent. Delia Palmer, fantastisch geacteerd door Maxwell Martin, schreef een boek getiteld "My life with a serial killer" en dat is precies wat deze serie laat zien. De Nederlandse inbreng komt wat knullig over, maar dat is het enige minpunt wat ik kan bedenken.

Vier sterren.

avatar van TerryA

TerryA

zo te zien, ook verdacht van een serie moorden in België! wel heel toevalig dat niemand werd vermoord op deze manier toen hij vast zat in de UK voor andere crimes?

‘Until I Kill You’ monster John Sweeney should be probed over 8 other murders, expert says - Daily Record - dailyrecord.co.uk

avatar van AniSter

AniSter

Serie gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het verhaal van een seriemoordenaar en daarbij huiselijk geweld. Dat laatste is op dit moment weer een paar keer in het nieuws; helaas dus nog steeds actueel. Tja, de dader was bekend bij de politie; niets aan te doen. In deze serie is het is de rol van Delia, vertolkt door Anna Maxwell Martin die mijn score heeft bepaald.