Shōgun - Seizoen 1 (2024)
Alternatieve titel: Shogun
Afleveringen: 10
Speelduur: 9 uur en 44 minuten
Ontwikkeld door: Rachel Kondo en Justin Marks
Met: Hiroyuki Sanada, Cosmo Jarvis en Anna Sawai
Datum van release: dinsdag 27 februari 2024
Eerst uitgezonden op: FX (Verenigde Staten)
Bekijk seizoen 1 via Disney+
Niet beschikbaar op Ziggo
Plot Shōgun
De Britse zeeman John Blackthorne is in de zeventiende eeuw een buitenstaander die in Japan belandt. Daar schoolt hij zich om tot samoerai en wordt hij door de leider Yoshii Toranaga als pion gebruikt om diens macht te vergroten.
Afleveringen Seizoen 1 (2024)
1. Anjin
27 februari 2024 (1 uur en 10 minuten)
Bestemmingen komen samen in Japan nadat een schip aanspoelt in een arm vissersdorp. Ondertussen wordt heer Toranaga in Osaka uitgespeeld door zijn vijanden.
2. Servants of Two Masters
27 februari 2024 (58 minuten)
De aankomst van Blackthorne in Osaka veroorzaakt een wespennest van rivaliteit. Mariko zit klem tussen haar zaak en haar geloof als ze moet vertalen voor de barbaar die door heer Toranaga wordt vastgehouden.
3. Tomorrow Is Tomorrow
5 maart 2024 (53 minuten)
Nadat Blackthorne een schaamteloze moordaanslag overleeft, realiseert Toranaga zich dat hij zijn bondgenoten uit Osaka moet halen of een zekere nederlaag riskeren.
4. The Eightfold Fence
12 maart 2024 (56 minuten)
Blackthorne en Mariko testen hun nieuwe alliantie terwijl ze Toranaga's kanonregiment trainen voor de oorlog. Yabushige moet zijn beloften aan Ishido uit het verleden verwerken wanneer een oude vriend naar het dorp komt.
5. Broken to the Fist
19 maart 2024 (56 minuten)
Blackthorne en Mariko worstelen met het geheim dat hen beiden de dood in kan jagen. Yabushige gaat op zoek naar de spion die zijn bedoelingen aan heer Toranaga heeft verraden.
6. Ladies of the Willow World
26 maart 2024 (56 minuten)
Vrouwe Ochiba keert terug naar Osaka om de campagne van de Regenten tegen Toranaga te versnellen. In Ajiro test Toranaga Mariko's loyaliteit aan zijn zaak.
7. A Stick of Time
2 april 2024 (55 minuten)
Uitgespeeld door nieuwe allianties in Osaka, wordt Toranaga gedwongen om een nieuwe overeenkomst te sluiten met een lang verloren familielid.
8. The Abyss of Life
9 april 2024 (58 minuten)
Toranaga's verslagen clan verhuist naar Edo. Blackthorne moet beslissen voor wie hij vecht.
9. Crimson Sky
16 april 2024 (1 uur)
Mariko arriveert in Osaka voor het gevecht van haar leven. Blackthorne en Yabushige proberen hun eigen hachje te redden terwijl hun opties afnemen.
10. A Dream of a Dream
23 april 2024 (1 uur en 02 minuten)
Na een tragische dood overdenkt Blackthorne eindelijk de ware aard van Toranaga's plan.
Trailer & andere video's
Alle MediaReviews & comments
Cinemaat
Mooie trailer, ben erg benieuwd.
De oude serie vond ik erg mooi, top dat er na 40 jaar een hedendaagse versie komt.
Ik wacht wel tot alle 10 afleveringen klaar zijn, kijk er naar uit!
3 2 1 cut
1e aflevering gezien. Best heftig soms, serieus Japans, de rituelen weet ik ondertussen wel, mooie beelden en alles gaat wat pom-pom-pom rustig door.
Moeilijke is dat ik net uit Avatar kom. Natuurlijk anders Aziatisch maar dat was wat meer tempo en mysterie (natuurlijk, het is Avatar).
Ik las wel ergens dat deze Shogun een soort Game of Thrones moet zijn maar dat haalde ik er, natuurlijk nog maar 1 aflevering gezien, er nog niet uit. Het is gewoon authentiek Laat-Middeleeuws Japans.
brawljeff
Onder de indruk van de eerste twee afleveringen. Ik had ook nog geen Game of Thrones gevoel, maar dat komt misschien nog wanner de vijf clans wat verder uitgediept worden. Voor nu deed het mij vooral aan de Marco Polo serie van Netflix denken. Prachtige beelden en een meeslepend verhaal. Dat smaakt naar meer!
Agnimaatje
Ik keek 40 jaar geleden al met veel interesse naar de originele versie van Shogun met Richard Chamberlain als Blackthorne. Heb deze serie ook op dvd.
Shogun anno 2024. De eerste 2 afleveringen zijn helemaal okay.
Agnimaatje
Faxface is erg voorbarig met zijn 1 ster als waardering na 2 afleveringen.
david bohm
Echt tof de eerste 2 afleveringen. Nu maar wachten om de rest te kunnen bingen.
SergioMalick
Voorlopig heel aardig. Het tempo en de choreografie zijn de sterke punten, alleen ziet het er soms een tikkeltje nep uit door de computer-effecten. Maar met een goede choreografie in de gevechten en toekomstige veldslagen kan het heel interessant worden op serie-gebied, waar Game of Thrones steeds meer teleurstelde naarmate de veldslagen groter werden.
Agnimaatje
Game of Thrones is complete fictie; Shogun is bijna volledig gebaseerd op de Blackthorne als loods die echt bestaan heeft (William Adams, die in 1600 terechtkwam in Japan met het Nederlandse schip Liefde).
Maar feitelijk is Shogun ook fictie. Het verhaal is een boek uit 1975, geschreven door de auteur James Clavell.
UmbraVitae
Eerste aflevering gezien en naah lijkt niks voor mij, voelde weinig tot niets tijdens dat uur. Verklaart waarschijnlijk ook waarom ik series als GOT, Vikings,...nog niet gezien heb.
AllesAlGezien
Geweldige serie. In tegenstelling tot veel series tegenwoordig is dit authentiek, spannend, politiek en goed geacteerd.
cdman19800
Voor het eerst een serie die het gevoel en de sfeer van het boek echt eer aan doet. En dit op een magistrale wijze met prachtige beelden en omgevingen en uitstekende casting en acteerprestaties.
lang pee
Laatste aflevering is op 23 april. Ben al eens verwijderd voor een beoordeling te geven na niet alle afleveringen van een serie te hebben gezien, en ook al een paar keer de nodige kritiek, omdat ik een slechte beoordeling gaf na niet alles gezien te hebben.....
lang pee
Faxface is erg voorbarig met zijn 1 ster als waardering na 2 afleveringen.
Captain Pervert
Dit is dus een remake van de serie met Chamberlain uit de 80s?
En dat is iets wat je vreemd vind?
1 aflevering, klote serie 0,5*. Ik zie het hier zo vaak voorbij komen.
Er zijn zo verschrikkelijk veel films en series die pas halverwege op gang komen. Bizar dat je zo iemand bent die schijnbaar 1 aflevering kijkt of 15 minuten van een film en dan al een eindoordeel heeft.
Ik heb ook hier wel eens series die me niet pakken (Cheers bijvoorbeeld recent), na een aflevering of 8 gestopt. Ik stem dan niet, want hoe weet ik dat het niet alsnog heel leuk zal worden?
En waar komt die stemdrang vandaan? Als het goed is kijk je toch lekker door en geef je op het eind je cijfer?
martijnk
1e episode vond ik super, maar 2 en 3 een heel stuk minder. Ze weten het helaas weer niet vast te houden. Ik vind die John Blacktorne ook maar een irritante gozer, heb er echt helemaal niks mee.
Hier ga ik nu alles uit is heel snel aan beginnen.
Threeohthree
Kwam er maar moeizaam doorheen. Doet me vooral denken aan het werk van Kurosawa met al dat vele leeswerk. Cinematografie wel echt waanzinnig en Asano ook met een toffe rol, maar al die Japanse politieke intriges konden me helaas maar weinig boeien. Nu ben ik sowieso niet echt van samoerai dus naja.
david bohm
Mooie serie met een goed verhaal en interessante personages. In het begin is het een beetje lastig met al die Japanse namen maar dat is een kwestie van een beetje opletten. Wel jammer dat de aantrekkelijke Mariko sterft. De laatste aflevering voelt een tikkeltje overbodig en onbevredigend maar al met al toch wel echt genoten hiervan.
SergioMalick
Deze serie is bij vlagen echt bizar mooi geschoten. Doet daarin toch wel weer een stap vooruit op serie-gebied. Niet overal, maar in Osaka zitten soms echt een paar waanzinnige shots. Toch doet het verhaal me af en toe maar weinig, zijn de intriges niet zo boeiend en heeft toch iets teveel kleine plottwists aan het einde van afleveringen, zoals bij Game Of Thrones. Je voelt vaak dat ze uitsluitend daar naartoe werken.
En in 10 afleveringen heb ik een aardige crush opgebouwd voor Mariko. Wat een karakter en schoonheid.
FlorisV
Teleurstellend.
Een zeer lang uitgesponnen versie van de oude miniserie. En de finale voelt helemaal niet finaal.
Qua verhaal wijkt toch ook het nodige af. En hoe prima Cosmo Jarvis ook acteert, hij kan helaas qua charisma niet tippen aan Richard Chamberlain. Daar staat dan wel weer een overtuigende rol tegenover van Hiroyuki Sanada als de bedreigde lokale vorst Toragana, omdat hij voldoende gewicht toont als leider maar ook duidelijk worstelt met moeilijke keuzes. En vrouwe Mariko is ook goed gecast.
Het voornaamste probleem van de serie is een gebrek aan tempo. Verder heeft de serie een bepaalde monotonie. We zien niet een erg kleurrijk Japan, alles oogt donker en sombertjes. De dialogen hebben vaak wat formeels zoals je kunt verwachten. Het rauwe Game Of Thrones achtige valt mee, het is niet zo dat je om de zoveel afleveringen weer een paar borsten op bestelling krijgt inclusief tamppartij. Bloederig is het slechts bij vlagen. De nadruk ligt op intrige en machtsspel, naast de moeilijke positie van Blackthorne die zijn leven nooit helemaal zeker is. Het is vooral veel praten.
Ik ben niet jubelend na dit (kennelijk enige) seizoen. Het was van tijd tot tijd onderhoudend en leek daarom de moeite waard om te blijven kijken, maar het mist gewoon vaart en engagement, naast visuele flair, ondanks kostumering en een flinke dosis computeranimatie.
Het einde is echt een complete teleurstelling, wat een onbevredigend einde, echt een sof met zo'n slappe afwikkeling van het verhaal.
astra14
Mooie serie 4 sterren, maar de serie uit 1980 twee maanden geleden gezien toch beter dan de remake die krijgt 5 sterren. Kijk wel uit naar seizoen 2.
Prachtig gerealiseerde, zeer meeslepende tiendelige verfilming van het gelijknamige boek van James Clavell, dat na de tv-versie uit 1980 wel een upgrade kon gebruiken. De invloed van de serie Game Of Thrones is voortdurend aanwezig, in positieve zin; ook hier wordt alles uit de kast gehaald om er visueel iets indrukwekkends van te maken, tegen de achtergrond van politieke intriges, geweld en drama. Qua kostuums, production design, camerawerk, belichting en ga zo maar door zal het in de toekomst nog best lastig worden dit te overtreffen. De cast is ook geweldig.
Beun de Haas BV
Shôgun neemt je op authentieke wijze mee naar (zij het geromantiseerd) feodaal Japan. Dat is rond 1600 een bloederig speelveld waar interne en externe krachten in hoogspanning met elkaar leven. Met imposante kostuums, decors en special effects zijn kosten noch moeite gespaard. Met die niet altijd heldere Japanse erecodes en persoonlijke drijfveren is het wel regelmatig schakelen. Het einde is beetje een anticlimax, maar ik durf mijn handjes in het vuur te steken voor een tweede seizoen om dat recht te breien.
4,0 * Spel der krijgsheren
Werkelijk fenomenaal realistisch en mooi gemaakt, maar inhoudelijk wist het me jammer genoeg veel minder te pakken. Dit had beter in een film of mini-serie van enkele afleveringen gekund.
En ze gaan het nog uitmelken ook, want seizoen 2 en 3 komen eraan.
Cinemaat
Mooie trailer, ben erg benieuwd.
Ik wacht wel tot alle 10 afleveringen klaar zijn, kijk er naar uit!
Prima serie, zeker een upgrade van de oude versie die ik ook kan waarderen, heb de 80s versie nog even een week voor de nieuwe herzien.
De oude versie is vanuit de hoofdpersoon gezien en zo zijn de politieke spelletjes niet helemaal te volgen vanwege het niet kunnen verstaan van de japanse begrippen die niet altijd door de tolk weren vertaald.
In deze serie komt de japanse politieke spelletjes en Toranaga's wijsheid beter naar voren en is alles beter te volgen.
Goed gespeeld en een mooie inkijk in het Japan van 1600.

Makers doorbreken stilte rondom het tweede seizoen van de hitserie 'Shogun'

Onder meer 'Shogun' en 'The Brutalist' grote winnaars bij de Golden Globes van 2025

Dit zijn de best beoordeelde series die dit jaar zijn uitgebracht

Emmy Award-nominaties 2024: 'The Bear' breekt indrukwekkende record, ook 'Shogun', 'The Crown' en 'Baby Reindeer' grote kanshebbers