• 9.379.415 stemmen

The Gold - Seizoen 1 (2023)

Show titel: The Gold

Afleveringen: 6

Speelduur: 5 uur en 40 minuten

Ontwikkeld door: Neil Forsyth

Met: Hugh Bonneville, Jack Lowden en Emun Elliott

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: zondag 12 februari 2023

Eerst uitgezonden op: BBC One (Verenigd Koninkrijk)

• NPO Start Bekijk seizoen 1 via NPO Start
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot The Gold

Deze serie opent met de gebeurtenissen van 26 november 1983, wanneer zes gewapende mannen inbreken in het Brink's-Mat beveiligde depot nabij de Londense luchthaven Heathrow. Ze vinden daar, zonder dat ze het verwacht hadden, goud ter waarde van 26 miljoen pond. Wat begint als "een typische Old Kent Road gewapende overval" volgens de toenmalige rechercheurs, wordt een belangrijke gebeurtenis in de Britse misdaadgeschiedenis die nog jarenlang herinnerd zou worden. Het was destijds zelfs de grootste diefstal in de wereldgeschiedenis.

Afleveringen Seizoen 1 (2023)

1. 1. To Be a King

12 februari 2023 (56 minuten)

Zes gewapende mannen vallen een opslagpand van Brink's-Mat binnen en vinden tot hun stomme verbazing geen buitenlandse valuta, maar goudstaven. Ze merken al snel dat het lastig is om 26 miljoen aan goud ongemerkt weg te sluizen. Inspecteur Brian Boyce zet een speciaal team op om de zes dieven, maar vooral ook hun hooggeplaatste medeplichtigen, te vinden.

2. 2. There's Something Going on in Kent

19 februari 2023 (55 minuten)

Er wordt een operatie opgezet om het gestolen goud om te smelten, weer op de markt te brengen en de winst wit te wassen. De politie zit op de zaak en ontdekt dat dit alles in Kent speelt. Ook komen ze uit bij een hoofdverdachte.

3. 3. The Consequences Are Mine

26 februari 2023 (58 minuten)

Nu het team een verdachte van de goudroof in beeld heeft, ontdekken ze gaandeweg steeds meer schakels in de keten. De verdachten worden nauwlettend in de gaten gehouden en Boyce moet zijn uiterste best doen om het snel slinkende budget te verantwoorden. Een inval loopt uit op een drama.

4. 4. Vengeance Is Easy, Justice Is Hard

5 maart 2023 (58 minuten)

John Palmer is op vakantie op Tenerife, wanneer hij hoort dat hij gezocht wordt. Het plan van Cooper en Parry om het geld de grens over te krijgen verloopt niet vlekkeloos. Boyce verzekert zijn team ervan dat de moordenaar van hun collega zal boeten, maar de rechtszaak neemt een onverwachte wending.

5. 5. The Boy You Were

12 maart 2023 (56 minuten)

Palmer is op Tenerife bezig met timeshares en voelt zich veilig. Dan krijgt de Spaanse politie een telefoontje vanuit Engeland. De Britse politie komt er ook achter wie de miljoenen van de buit witwast. Cooper heeft het voordeel van connecties binnen de vrijmetselarij.

6. 6. I'll Be Remembered

19 maart 2023 (57 minuten)

Palmer wordt vrijgesproken, maar Parry wordt in Spanje toch nog opgepakt. Noye en zijn compagnons moeten zich verantwoorden voor de rechter. Ze halen alles uit de kast om ermee weg te komen, maar het is maar de vraag of dat gaat lukken. Boyce en zijn team denken hun werk te hebben afgerond, maar dan ontdekken ze iets schokkends over het goud.

avatar van lang pee

lang pee

Enkele afleveringen van gezien en ik vind het een zeer goede serie die zich afspeelt in de tijd dat er nog mooie wagens waren en vintage spulletjes waren waar nu veel geld word voor gegeven. Herinner mij deze gebeurtenis nog vaag.

Er spelen ongelooflijk veel goede Britse acteurs in mee zoals o.a Bonneville. Moet een leuke verassing geweest zijn toen ze op die enorme berg goud stoten per toeval. Doet een beetje denken aan de misdaadserie The Great Train Robbery....

avatar van badfans69

badfans69

Vanaf 2 maart wekelijks twee afleveringen te zien op NPO 2 en NPO Start.

avatar van Nielojram

Nielojram

Goeie serie, aanrader.

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Prima serie idd. Ik vond het alleen nergens echt in uitblinken. Blijft wel een bizar verhaal natuurlijk.

avatar van Movsin

Movsin

Een van de allerbeste series die ik zag met het onderzoek naar de daders van een overval als onderwerp.

Het systematisch researchwerk is schitterend uiteengezet en hoe verwonderlijk dat het team een beter overzicht krijgt van wat zich afspeelt dan de daders zelfs die elk een stuk voor hun rekening nemen, zonder zich veel af te vragen, wel wetende dat wat ze doen verkeerd is.

Het maakt het allemaal superboeiend en te volgen tot het slot (Staat trouwens open voor een tweede seizoen)

Een betreurenswaardig fenomeen, dat al zo dikwijls terugkeert is dat ook hier sommige hooggeplaatste politiemensen niet vrij te pleiten zijn van betrokkenheid en corruptie.

Goed acteerwerk en ook de dialogen mogen er zijn.

Een prima serie.

avatar van Suitehome

Suitehome

Gedramatiseerd en sterk geromantiseerd historisch zesdelig true-crimedrama. The Gold gaat over de nasleep van de diefstal van goudstaven ter waarde van 26 miljoen pond, en start met een zekere lichtheid en humor. De hoofdpersonen hebben een guitige, onbevangen kwajongens uitstraling meegekregen, die nogal botst met de gewelddadige realiteit. In de serie werkt het goed. De bittere geschiedenis wordt hier geweld aan gedaan.

Het acteerwerk is uitmuntend. Vooral Charlotte Spencer (Sanditon) in haar rol van rechercheur Nicky Jennings, geeft diepte aan haar rol. Haar afkomst - uit het arbeidersmilieu én een criminele vader - wordt uitstekend verweven in het frisse en levendige scenario. Degelijk Brits vakwerk.