• 9.377.370 stemmen

Speelduur: 9 uur en 55 minuten

Ontwikkeld door: Tony Gilroy

Met: Diego Luna, Genevieve O'Reilly en Stellan Skarsgård

Datum van release: dinsdag 22 april 2025

Eerst uitgezonden op: Disney+ (Nederland)

• Disney+ Bekijk seizoen 2 via Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Andor

Andor speelt zich af vijf jaar voor de gebeurtenissen van Rogue One en volgt het verhaal van rebellenspion Cassian Andor. Het is het begin van de opstand tegen de Empire als Andor wordt ingeschakeld door een mysterieus personage om te vechten tegen het onderdrukkende rijk. Middels spionage en gewaagde missies proberen ze de hoop te herstellen in een melkwegstelsel dat in de greep is van een meedogenloos rijk. Ondertussen raken verschillende planeten betrokken bij de opstand.

Afleveringen Seizoen 2 (2025)

1. 1. One Year Later

22 april 2025 (51 minuten)

2. 2. Sagrona Teema

22 april 2025 (44 minuten)

3. 3. Harvest

22 april 2025 (53 minuten)

4. 4. Ever Been to Ghorman?

5. 5. I Have Friends Everywhere

13 mei 2025 (46 minuten)

avatar van badfans69

badfans69

Disney Reveals $645 Million Spending On Star Wars Show ‘Andor’ - forbes.com

Remarkably, the cost of Andor's second season is set to soar even higher as the $290.9 million was spent during the year to November 22, 2023 which doesn't even cover all of the shoot. Filming began in November 2022 but was suspended in summer 2023 due to the SAG-AFTRA strike. It resumed in January this year and wrapped the following month though this was far from the end of the story.

avatar van IH88

IH88

Andor Trailer

Ziet er goed uit. Zin in!

avatar van omniesbonsai

omniesbonsai

Dont like this ,boring dialoges you dont understand,irritating no fun,no star wars

I liked Obi wan Kenobi more, more fun

avatar van Chris23

Chris23

Hoe meer ik van meneer Gilroy zie, hoe meer ik me afvraag hoeveel beter Rogue One zou zijn geweest zonder hem; Release the Edwards Cut !

avatar van c de vries

c de vries

Saaie bagger. Toen die twee meiden begonnen te zoenen, uitgezet en weggedonderd. Dat was echt de druppel. Zo kennen we Woke Disney weer.

avatar van IH88

IH88

Na ook de laatste drie afleveringen te hebben gezien kan ik nu wel vol overtuiging zeggen dat Andor het beste is wat Star Wars heeft geproduceerd sinds The Empire Strikes Back. Return of the Jedi, The Force Awakens, Rogue One en sommige afleveringen van The Mandalorian zijn van hoog niveau, ultiem popcornvermaak en soms uiteraard ook pure nostalgie. Maar wat Gilroy, Luna en rest van de cast en crew met Andor hebben bewerkstelligd is razendknap en pure vakmanschap.

Vooral dat laatste is belangrijk, want het laat andermaal zien wat een Star Wars-project kan zijn als het niet wordt gerund door fanboys, onervaren regisseurs/schrijvers, en/of visieloze producenten. Gilroy is totaal geen Star Wars fan, maar hij had wel een duidelijke visie, kreeg en nam veel vrijheid, en heeft ontzettend veel ervaring. En hij liet zich ook omringen door regisseurs en acteurs met ruime ervaring. Luna, Skargard, Arjona, Bratt, Mendelsohn, Whitaker en de Britse enclave met acteurs als O'Reilly, Shaw, Marsay, Ethu en Gough etc. De mensen van de casting verdienen alle lof. Vooral ook omdat de twee acteurs die in seizoen 2 de meeste indruk maken misschien wel de onbekendste van het stel zijn (Soller als Syril en Dulau als Kleya in haar eerste rol zelfs). Vooral in de laatste drie afleveringen maakt Dulau ontzettend veel indruk. Wat Andor tot een succes maakt is de passie en het plezier dat iedereen uitstraalt, en een leider met een visie die de lijnen uitzet. Klinkt logisch en een inkoppertje, maar bij Disney/Lucasfilm is Andor bijna een 'unicorn'. Een zeldzaam verschijnsel.

Gilroy is geen Star Wars fanboy, maar hij weet wel wat de essentie van George Lucas' Star Wars is. De 'Force', de lichtzwaarden en de vreemde wezens zijn leuk en een essentieel onderdeel van Star Wars, maar voor Lucas is Star Wars bovenal een verhaal van de gewone man/vrouw die in opstand komt tegen de fascistische empire. Vrijheid versus onderdrukking, licht, met hier en daar 'grijze personages' zoals Luthen en Gerrera die begrijpen dat mensen soms een schop onder de kont nodig hebben (lees moord, genocide) om in opstand te komen, versus donker. Gilroy begrijpt dat als geen ander en maakt van Andor een politieke thriller die urgent en tegelijk tijdloos aanvoelt. In de briljante afleveringen 8 en 9 van seizoen twee zitten drie gebeurtenissen (een politieke speech van Mon Mothma, de slachtpartij/genocide op de Ghorman's, en de propagandastrijd erna) die je zo kunt projecteren op de gebeurtenissen in onze eigen wereld op dit moment. Of in de wereldoorlogen van de 20ste eeuw. Of de oorlogen van .... vul zelf maar in. De mens leert niet van zijn fouten is de boodschap.

Dit klinkt allemaal als zware kost en dat is het ook. Maar Andor eindigt ook hoopvol (en humorvol met K-2SO). Met Bix (Arjona) die met Cassian's kind naar de zonsopkomst kijkt (de nieuwe generatie kan opgroeien zonder de empire). Met Kleya die tijdens de zonsopkomst naar een rebellentraining kijkt en ziet dat al het werk van Luthen en haarzelf niet voor niets is geweest. Zoals Luthen (Skarsgard) al zo briljant zei in seizoen 1, "I burn my life to make a sunrise that I know i'll never see".

avatar van Arri

Arri

c de vries schreef:

Haha, er is zoveel over deze serie te zeggen en dan is dit alles waarmee je kan komen? Oké, houdoe!

avatar van FlorisV

FlorisV

Het laatste seizoen van Andor. Wie geduld heeft wordt beloond.

Zwak zijn vooral de eerste afleveringen. Soms onnodig politiek geladen zoals wanneer ongedocumenteerden opgejaagd worden (tegenstanders vraag ik altijd of we 8 miljard mensen recht moeten geven op bed, bad en brood en hoe dan, of dat we paspoort controles op vliegvelden ook maar moesten afschaffen). Er is zelfs een aanranding door een pervy keizerlijke agent om nog even in te wrijven hoe slecht het keizerrijk is, wat juist in deze serie al totaal niet meer nodig was. Een aantal plotlijntjes gaan nergens naar toe en zijn pure vulling. Zoals de Tie Fighter die Cassian steelt. 10 afleveringen hadden ruim volstaan.

Wonderlijk is dat Dedra tegenwoordig getrouwd is met de veel jongere en maatschappelijk een stuk minder opgeklommen Syril. Dedra zet hem in voor infiltratie maar het stelt te weinig voor. De rol van Syril blijft erg onbeduidend in het grote plan, iets wat hij zelf op den duur ook aangeeft aan Dedra. Als kijker blijf je helaas ook zonder het antwoord zitten.

En hoewel hij de belangrijkste missies uitvoert, Cassian zelf blijft wat saai. Zijn schtick is elke keer dezelfde: hij wil ermee stoppen, maar doet zijn taak elke keer toch. Er zitten ook wat karakters in die me totaal niet boeiden zoals Bix. En Vel irriteerde me zelfs mateloos, ze vond het na een ongeluk nodig een onervaren jongen er op te wijzen dat hij nooit zo'n held zou worden als haar lesbische liefje...pff rot toch op Disney, wil je nu echt dat iedereen direct een pleurishekel heeft aan een van je heldinnen?

Maar Denise Gough is fantastisch als Dedra, met die zure DDR-koppen die ze trekt. De serie kent de nodige tragiek. Het detailnivo van de sets blijft geweldig. De dialogen zijn goed geschreven en het plot is redelijk doordacht.

Saw Gerrera en Krennic zijn leuk om weer te zien ook. De laatste afleveringen zijn ijzersterk en vloeien mooi over naar de film Rogue One.

avatar van james_cameron

Net als seizoen 1 is dit een nogal wisselvallige bedoening, met in de eerste helft een flink aantal dodelijk saaie afleveringen. Gelukkig is de tweede helft top; zodra het lost gaat in aflevering acht blijft de kwaliteit gehandhaafd tot de laatste seconde van aflevering twaalf. Dat is dan wel weer een hele prestatie. Iets minder afleveringen en plotlijnen had wonderen kunnen doen.

avatar van Beun de Haas BV

Beun de Haas BV

Seizoen 2 moet behoorlijk op gang komen, maar al dat geduld wordt ruimschoots gecompenseerd. Ondanks de hinderlijke maar noodgedwongen tijdsprongen plaveit het de weg voor Rogue One. Andor laadt met verve zien dat er nog hoop voor Star Wars is. Mits in goede handen, want voorlopig blaast Disney als een Death Star zijn eigen franchise op.

avatar van adhdworld

adhdworld

Het seizoen begint wat traag, vooral het gedeelte rond de bruiloft voelt enigszins langdradig aan. Maar dan... begint het web zich langzaam maar zeker te ontvouwen. De spanningsopbouw is briljant. Als Star Wars-fan kan ik dit seizoen enorm waarderen. De manier waarop er wordt toegewerkt naar Rogue One is niets minder dan meesterlijk. Na de laatste aflevering (aflevering 12) móést ik simpelweg Rogue One opnieuw kijken – voor de derde keer inmiddels. Andor is wat mij betreft de beste serie die Disney tot nu toe binnen het Star Wars-universum heeft gemaakt.

avatar van Thomas83

Thomas83

Na Severance wederom een tweede seizoen van een topserie dat niet aan de verwachtingen weet te voldoen. De eerste zeven afleveringen zijn naar Andor-begrippen behoorlijk matig. Waar de kracht van het eerste seizoen was dat de lore haast genegeerd werd wordt hier toch weer hard gewerkt om alle eindjes aan elkaar te knopen. Het eindresultaat is een weliswaar bovengemiddelde maar meer generieke Star Wars-productie met soms verrassend ondermaats drama en stuk minder aangenaam tempo (de editing is een stuk minder en er zijn wat scènes en verhaallijnen die nergens heen gaan). In seizoen 1 konden afleveringen vaak op zichzelf staan. Dat is nu een stuk minder het geval. De set pieces zijn ook een stuk minder indrukwekkend, en Ghorman leeft lang niet zoals Ferrix dat deed.

Jammer ook dat K-2SO pas zo laat in het stuk voorkomt. Met hem erbij wordt de serie zichtbaar plezieriger. Die pogingen tot humor met de kibbelende guerrilla's in de eerste afleveringen zijn echt afschuwelijk. Het lijkt wel een totaal andere serie aanvankelijk. Wat mij betreft hadden ze de helft van de afleveringen net zo goed weg kunnen laten. Ik vond de sprongen in de tijd om de drie afleveringen het ook niet makkelijker maken om in het seizoen te komen. Ze maken karakterontwikkelingen haast onmogelijk.

Gelukkig zijn de laatste paar afleveringen wel echt de moeite waard. Uiteindelijk weet de serie goed te vatten wat iedereen in het verzet op heeft moeten geven. Hulde ook voor de actrice die Kleya speelt. Die is op een gegeven moment best de show gaan stelen. Zij is ook een van de weinige personages waarvan je niet weet of ze het einde van de serie zal halen.

avatar van salwel

salwel

Eindelijk weer een volwassen film/serie....

Geen muppetshow poppen met vervelende stemmetjes maar gewoon

een goed verhaal die alle voor en nadelen van de mensheid laat zien....

maar nu in een toekomst, star wars jasje.

Ik heb echt genoten van deze serie.

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

De positieve kritiek die ik bij seizoen 1 plaatste trek ik gewoon door naar seizoen 2.

Toch een halfje minder omdat er enkele afleveringen tussen zaten die iets minder interessant waren. Maar het blijft over de ganse lijn een zeer knappe serie.

De opstap naar Rogue One is zeer mooi gedaan. Al moet ik bekennen dat ik toch wel even ben moeten gaan opzoeken wie die Tivik nu ook weer was.

avatar van Jampie

Jampie

Eerste seizoen was wel leuk en ik keek uit naar de volgende. Helaas zaai geworden. Veel dialoog en gepraat en weinig actie. Jammer ik ben afgehaakt

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Geweldige serie, met een paar iets minder sprankelende afleveringen maar verder echt een bijzonder hoog niveau: slim, spannend, doordacht, en tegelijkertijd echt passend binnen het Star Wars-universum en daar ook los van staand.