• 10.586 nieuwsartikelen
 • 161.795 films
 • 10.108 series
 • 29.667 seizoenen
 • 613.345 acteurs
 • 192.944 gebruikers
 • 8.966.811 stemmen
Avatar
 
banner banner

We Need to Talk about Cosby (2022)

Documentaire / Misdaad | Miniserie
3,65 31 stemmen

Show titel: We Need to Talk about Cosby

IMDb beoordeling: 7,8 (2.653)

Genre: Documentaire / Misdaad

Afleveringen: 4

Speelduur: 3 uur en 56 minuten

Ontwikkeld door: W. Kamau Bell, Andrew Fried, Katie A. King, Vinnie Malhotra, Sarina Roma, Jordan Wynn en Dane Lillegard

Met: Bill Cosby

Oorsprong: Verenigde Staten

Datum van release: zondag 30 januari 2022

Eerst uitgezonden op: Showtime (Verenigde Staten)

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot We Need to Talk about Cosby

Tijdens zijn bijna 50 jaar in de showbusiness werd Bill Cosby een van de meest herkenbare zwarte beroemdheden in Amerika. Met een carrière die halverwege de jaren zestig een astronomische opkomst op televisie omvatte, werk in kinderprogramma's en onderwijs, legendarische stand-up optredens en albums en een baanbrekende hit-sitcom ’The Cosby Show’, was Cosby een model van de zwarten voor miljoenen Amerikanen. Maar nu, dankzij de dappere en pijnlijke getuigenissen van tientallen vrouwen, weten we dat er een sinistere realiteit was voor de man die ooit werd geprezen als 'America's Dad'.

Externe links

Afleveringen

 1. 1. Part 1

  30 januari 2022 (58 minuten)

  In de jaren 60 krijgt Bill Cosby lofbetuigingen van alle kanten voor zijn comedy, het doorbreken van barrières voor zwarte artiesten en het vinden van zijn eigen manier om een rol te spelen in de seksuele revolutie en de burgerrechtenbeweging in Amerika. Maar intussen begint hij ook zijn macht te misbruiken. Hoe kunnen we wat we vroeger over Bill Cosby wisten en waarom we van hem hielden verzoenen met wat we nu weten?

 2. 2. Part 2

  6 februari 2022 (58 minuten)

  In de jaren 70 is Bill Cosby op weg om een opvoeder te worden op televisie en een morele autoriteit, een man die we dachten te kunnen vertrouwen. Of hij nu tegen kinderen zegt dat ze "nee" moeten zeggen tegen drugs of jonge meisjes pillen aanbiedt, Cosby blijkt meedogenloos te zijn en zijn ambities brengen hem tot nieuwe hoogten met zijn stand-upcomedyspecial van 1983, 'Himself'.

 3. 3. Part 3

  13 februari 2022 (1 uur)

  'The Cosby show' blijkt een goudmijn te zijn. Doorheen de jaren 80 en 90 wordt de liefde van het volk voor hem alleen maar groter door de rollen die hij speelt. Hij misbruikt zijn groeiende macht in de showbizzindustrie en begaat verschillende misstappen. De populaire sitcom komt tot een einde en Cosby's personage van de papa van Amerika wordt er al snel eentje van de boze opa van Amerika.

 4. 4. Part 4

  20 februari 2022 (1 uur)

  Plots valt Cosby van zijn hoge toren. Hannibal Buress vertelt een grap in Philadelphia, verschillende slachtoffers komen met hun verhaal naar buiten en de tijdgeest is er rijp voor. Er zijn twee processen, een veroordeling, opsluiting, beroep en in 2021 een vernietigde uitspraak. Nu is het tijd voor een debat over hoe we moeten omgaan met de kunst waar we van hielden en het grotere achterliggende probleem dat Cosby's verhaal heeft blootgelegd.

Alle Acteurs en Actrices

Acteurs en actrices

Self (archive footage)

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van mrklm

mrklm

 • 8024 berichten
 • 8109 stemmen

Documentaire in vier delen over een zwart Amerikaans cultuuricoon dat genadeloos van zijn sokkel werd gestoten. Bill Cosby werd in september 2015 veroordeeld tot maximaal 10 jaar gevangenisstraf wegens de seksueel misbruik en verkrachting van meerdere vrouwen. Net als The People v. O.J. Simpson behandelt elk deel een bepaalde fase uit of een facet van het leven van Bill Cosby. Deel 1 betreft zijn eerste successen als komiek en televisieacteur, waarmee hij de kloof tussen wit en zwart overbrugde. Deel 2 behandelt de eerste beschuldigingen die kwamen in een periode waarin Cosby zich een imago aanmat als ‘de ideale vader’. Deel 3 betreft de culturele impact van The Cosby Show en hoe en waarom mensen hun ogen sloten voor het Cosby’s vrij openlijke grensoverschrijdende gedrag en het laatste deel toont hoe Cosby’s reputatie definitief werd verwoest. Kamau Bell spreekt met enkele van de meest prominente slachtoffers, maar ook met collega’s van Cosby die hem ondanks alles nog steeds beschouwen als een mentor en een vriend. Een uitgebalanceerde, goed onderzochte documentaire waar veel lessen uit getrokken zouden moeten worden. Kreeg een onverwachte, maar veelzeggende wending toen Cosby in hoger beroep – wegens een vormfout – alsnog ‘niet schuldig’ werd bevonden.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 59025 berichten
 • 3909 stemmen

We Need to Talk About Cosby gemist? Start met kijken op NPO Start - npostart.nl

De serie is op de NPO te bekijken. Aflevering 1 en 2 althans, vandaag en morgen volgen 3 en 4.


avatar van kos

kos

 • 46041 berichten
 • 8435 stemmen

Dank voor de tip


avatar van mikey

mikey

 • 28251 berichten
 • 4895 stemmen

ik las het in de krant... ben benieuwd.


avatar van De filosoof

De filosoof

 • 2006 berichten
 • 1393 stemmen

De documentaire toont op een interessante manier de carriere van Bill Cosby: in de jaren ’60 werd hij de zwarte man die zowel het zwarte als blanke publiek aansprak door ‘kleurloos’ comedy (en iets later ook films, series en TV-shows) te maken dus zonder over rassenproblemen of vulgair te spreken waardoor hij een superster werd. Hij werd de held van zwart America en de blanke maatschappijen wilden hem graag waarbij Cosby bewust de zwarten wilde verheffen door hen uitdrukkelijk niet als clown of crimineel af te beelden. In het verlengde daarvan vond hij een tweede leven als ‘educator’ die zwarte universiteiten financierde en bv. het wereldberoemde Cosby Show maakte met een geheel zwarte cast rondom een gynaecoloog en advocate. Later werd hij de criticus van de zwarte bevolking door hun gebrek aan progressie aan henzelf te wijten. Ondertussen misbruikte hij vanaf het begin vele vrouwen door hen te drogeren met een slaapmiddel, maar juist zijn imago als beschaafde man en weldoener vormde zijn schild tegen aantijgingen waarbij de slachtoffers vaak ook niet wisten wat er was gebeurd: het was onvoorstelbaar dat Bill Cosby iets onoirboors zou doen waarbij zwarten sowieso ook wantrouwig zijn tegenover beschuldigingen van verkrachting door een zwarte man, gezien de geschiedenis van valse beschuldigingen. Maar het aantal vrouwen dat uiteindelijk aangifte deed was zo groot – en deels zelf zwart – dat het niet meer te ontkennen viel.

Het eigenaardige is natuurlijk dat zo’n geliefde en rijke man het nodig vond om vrouwen te drogeren: bij bv. de Cosby Show stonden bij elke voorstelling rijen fotomodellen bij zijn kleedkamer om zich aan hem aan te bieden. Helaas gaat de documentaire daar niet echt op in, anders dan het opvallende feit dat Cosby gedurende z’n hele carrière grappen heeft gemaakt over het drogeren van vrouwen om er seks mee te hebben. Het moet met z’n jeugd te maken hebben toen hij wellicht niet zo populair was bij meisjes en hij van ‘Spaanse vlieg’ hoorde die de gebruiker ervan zou opwinden, zodat dat idee een seksuele obsessie of fetisj van hem werd. Of was er bovenal een praktisch motief: juist om z’n imago van brave huisvader in stand te houden mocht de wereld niets weten van z’n seksuele escapades, zelfs de vrouwen met wie hij seks had niet… Dat hij hoe dan ook een seksueel roofdier was onder de mantel van de totale fatsoen is een ongekend staaltje hypocrisie die iedereen heeft verbluft.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 59025 berichten
 • 3909 stemmen

mikey schreef:

ik las het in de krant... ben benieuwd.

Lezen mensen zo'n papieren ding nog?


avatar van kos

kos

 • 46041 berichten
 • 8435 stemmen

Niks heerlijker op een vrije ochtend dan de papieren krant lezen


avatar van ZAP!

ZAP!

 • 5087 berichten
 • 3545 stemmen

De filosoof schreef:

...Het eigenaardige is natuurlijk dat zo’n geliefde en rijke man het nodig vond om vrouwen te drogeren: bij bv. de Cosby Show stonden bij elke voorstelling rijen fotomodellen bij zijn kleedkamer om zich aan hem aan te bieden.

De man is 'gewoon' geestesziek en hij had hiervoor tijdig behandeld moeten / kunnen worden.

De filosoof schreef:

Het moet met z’n jeugd te maken hebben toen hij wellicht niet zo populair was bij meisjes en...

Echt een groot gebrek van deze reeks om niet op zijn jeugd in te gaan, want nu moeten we gissen / het stellen met een karige (Engelstalige) wiki...


avatar van kos

kos

 • 46041 berichten
 • 8435 stemmen

Het deed me toch wel wat. Ook ik viel als een blok voor de Cosby Show destijds en Cosbys malle fratsen en super vaderlijke rollen.

Ontluisterend is echt het exacte woord om te zien hoe het werkelijk was.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 59025 berichten
 • 3909 stemmen

Best boeiend, maar iets te langdradig om als docu van begin tot eind te boeien. Dit had ook wel in een documentaire van een uurtje of twee gekund toch? Wat vooral opvalt is hoe populair Bill Cosby bij zwarte Amerikanen was in zijn lange loopbaan, waardoor velen het maar niet konden geloven wat hij had geflikt of het hem juist extra kwalijk namen omdat hij een zwart icoon was. Wel vermoeiend trouwens, zwarte mensen die insinueren dat blanke mensen een zwarte ster kapot wilden maken. Zelf had ik vroeger al niet zo veel met iets als The Cosby Show, was me toen al te zoetsappig en braaf. Ik keek als kind al liever naar iets als Married with Children, die ironisch genoeg ''Not the Cosbys'' als werktitel hadden tijdens hun productie van het eerste seizoen omdat ze genoeg hadden van zulke brave sitcoms.

Wat de docu wel goed doet is diverse mensen uit verschillende kampen aan het woord te laten. Het geeft een compleet beeld van de artiest, de mens en de verkrachter Cosby, al mis ik wel een kritische noot want de docu neemt wel klakkeloos aan dat alles wat is gezegd ook de waarheid is. Op zich denk ik dit ook wel, maar als je zoiets maakt moet je kritischer denken vind ik.

Maar Bill Cosby is dus gewoon een smerige verkrachter die het zelfs voor elkaar kreeg om de slachtoffers te laten denken dat zij foute dingen hadden gedaan. Bah. Ook schandalig dat hij alweer vrij is gekomen dankzij een vormfout. Ongelofelijk dat je tientallen vrouwen kunt drogeren en verkrachten en dan nauwelijks in de gevangenis hebt gezeten. Die man had in de gevangenis moeten overlijden, terwijl hij nu nog jaren in luxe kan leven. Ook bizar dat Cosby dit nodig vond om te doen, want hij was rijk en machtig, hij had denk ik iedere vrouw in zijn bed kunnen krijgen op vrijwillige basis. Beetje wat Ali B. in Nederland heeft gedaan dus, zelfde verhaal. Schijnbaar vervagen voor sommige rijke en machtige mensen de normen en waarden en denken ze dat ze ongestraft misdaden kunnen plegen.

3,5*


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.