• 9.378.480 stemmen

Ontwikkeld door: Tom Edge

Met: Suranne Jones, Rose Leslie en Shaun Evans

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: zondag 29 augustus 2021

Eerst uitgezonden op: BBC One (Verenigd Koninkrijk)

• NPO Start Bekijk seizoen 1 via NPO Start
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Vigil

De kernonderzeeër HMS Vigil patrouilleert in de Britse wateren vanaf een geheime locatie, klaar om het land te verdedigen en bereid om bij gevaar een thermonucleaire kernkop te lanceren. Wanneer aan boord een bemanningslid dood wordt aangetroffen, krijgt politierechercheur Amy Silva de taak om op onderzoek uit te gaan en te achterhalen of er meer achter de dood schuilt dan een ogenschijnlijke overdosis heroïne. Silva vermoedt van wel en gaat aan boord van de kernonderzeeër om iedereen te interviewen en naar aanwijzingen te zoeken.

Afleveringen Seizoen 1 (2021)

1. Aflevering 1

29 augustus 2021 (59 minuten)

Vanuit de onderzeeër Vigil wordt gezien hoe er iets mysterieus gebeurt met een vissersschip. Kort daarna wordt een bemanningslid dood aangetroffen in zijn kooi. Politie-inspecteur Amy Silva moet de zaak aan boord komen onderzoeken, maar merkt al snel dat ze actief wordt tegengewerkt en dat er duidelijk grote belangen meespelen. Ook aan land is niet alles wat het lijkt.

2. Aflevering 2

30 augustus 2021 (58 minuten)

Nu de reactor van Vigil stilligt, is de hele onderzeeër en haar bemanning in gevaar. Er wordt hard gewerkt om alles weer op gang te krijgen zonder Vigils positie prijs te geven aan de vijand. Amy probeert intussen haar onderzoek voort te zetten, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Aan land legt Kirsten contact met een belangrijke bron, maar ook daar ligt het gevaar op de loer.

3. Aflevering 3

5 september 2021 (59 minuten)

Kirsten is ervan overtuigd dat de moord op Craig en die op Jade geen losstaande zaken zijn en duikt diep in de geheimen van de Schotse politiek. Hoewel ze sceptisch tegenover Jades vermoedens stond, blijkt MI5 toch nauwer bij de zaak betrokken te zijn dan ze dacht. Amy krijgt het steeds moeilijker aan boord en weet niet meer wie ze kan vertrouwen.

4. Aflevering 4

12 september 2021 (55 minuten)

Amy probeert de geheimen van de bemanning boven water te krijgen, maar er wordt getwijfeld aan haar eigen mentale gezondheid. Als ze een nieuwe aanwijzing vindt, heeft dat desastreuze gevolgen. Kirsten laat zich niet zomaar afschepen door MI5 en weet de man te vinden die achter de inbraak bij haar thuis en de moord op Jade zit. Daarmee is de zaak echter nog lang niet afgedaan.

5. Aflevering 5

19 september 2021 (55 minuten)

Jackie blijkt te zijn vermoord door middel van een zenuwgas, waardoor de hele bemanning opnieuw in gevaar is. Amy ontdekt dat er nog iemand aan boord moet zijn die verantwoordelijk is voor de sabotage. Bij haar zoektocht naar verder bewijs wordt ze gedwongen alles op het spel te zetten. Kirsten vindt een medeplichtige, maar het is nog maar de vraag of ze hem op tijd te pakken krijgt.

6. Aflevering 6

26 september 2021 (55 minuten)

Amy zit gevangen in de torpedobuis en kan alleen maar hopen dat iemand haar op tijd komt redden. Aan land ontdekt Kirsten eindelijk wie de verrader aan boord is en hoe het hele plan in werking is gesteld. De bemanning van Vigil vecht voor hun leven, terwijl hun onderzeeboot een pion is geworden in een gevaarlijk politiek spelletje op hoog niveau.

avatar van lang pee

lang pee

Heeft overal goede kritieken gehad, maar kon mij niet echt boeien, vond het acteren ook niet altijd schitterend.

avatar van DickBos

DickBos

Uitstekende serie, prima acteurs, goede spanningsopbouw, 5 ster

DicBos

avatar van Suitehome

Suitehome

De verwachtingen waren hoog; van het productieteam van Line of Duty en Bodyguard! Díe verwachting kan het niet helemaal waarmaken, maar Vigil is een fijn moordmysterie onder water. De BBC heeft Vigil stevig in markt gezet, de productiewaarden zijn hoog en er is een all star cast beschikbaar. Big budget here!

De serie begint vlot, met goede visual effects. DCI Amy Silva (Suranne Jones, die haar gebruikelijke gepijnigde blik opzet), onderzoekt een moord op een nucleaire onderzeeër. Silva aan boord van de Vigil, die hulp krijgt van collega Kirsten Longacre (Rose Leslie) aan land. Schotland. Inclusief natuurlijk de nodige communicatieobstakels tussen die twee.

Als whodunnit is Vigil niet heel bijzonder, maar de benauwende situatie en voortdurende dreiging aan boord geven de serie een extra dimensie. Het achtergrondverhaal over de privé-situatie van Silva lijkt een beetje bij elkaar geharkt en is weinig overtuigend. Toch is Vigil een fijne submarinethriller. Met red herrings in de Noordzee, Suranne Jones en muziek van Glenn Gregory, van de band Heaven 17.

avatar van des1

des1

Ik zit er nu naar te kijken, nadat ik vorige week enigszins getriggered wss. Het is een beetje een opgehyped verhaal dat je meer uit de pijp van Hollywood kan verwachten. Daarnaast ook wat hysterische subplotjes waar het verhaal ook nog eens een hysterisch uitziende hoofdrolspeelster voor gebruikt. Beetje dubbelop dus.

avatar van des1

des1

... Gisteravond de laatste twee delen gezien. Hield me toch tot het eind geboeid, hoewel je je kunt afvragen of het een whodunnit is als de dader pas aan het einde een beetje profiel krijgt. Als internationale spy thriller iets beter geslaagd, hoewel enigszins in de materie ingevoerden weten dat de premisse zowel technologisch als politiek erg ongeloofwaardig is. Niettemin dikke 3*. Ik blijf erbij: verkeerde hoofdrolspeelster, veel te hysterisch met haar wijd opengesperde ogen. Wel modern (hoewel sommigen het als geforceerd zullen opvatten) dat de rol van Sherlock aan een vrouwelijke inspecteur is gegund, die (subplotje) zich in een lesbische knipperlichtrelatie begeeft.

avatar van Movsin

Movsin

Beslist ongewone locatie voor een whodonit al speelt een heel stuk - eigenlijk het whydonit - zich af buiten de Vigil.

Heel wat wendingen in het onderzoek, veel betrokkenen en verdachten zoals het hoort in dergelijke series en een toch wel actievol en spannend slot. Wat politieke bedenkingen ook om af te sluiten zoals de vraag of wereldvrede moet worden afgedwongen met dreiging.

Hoofdrolspeelster Suranne Jones heeft misschien wel iets meer van een kantoorbediende/huisvrouw dan van een politiebeambte die met overtuigende stem arresteert en onmiddellijk op plichten wijst, maar een karikatuur, wat in sommige series wel opduikt, is ze niet. De linken naar persoonlijke situaties zijn niet altijd geslaagd en boeiend maar naast de ernstige professionaliteit huizen nu eenmaal ook menselijk aspecten.

Heb er een nipte 4 voor over.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Goeie serie met tal van britse top acteurs. Vooral komt moeizaam, en vooral de 2 laatste afl zijn erg sterk.

avatar van Oliveri

Oliveri

Had er meer van verwacht, gezien de goeie recensies van Line of Duty, maar seizoen 1 kon deze verwachting helaas niet waarmaken