• 9.155.432 stemmen

Rawhide - Seizoen 1 (1959)

Show titel: Rawhide

Afleveringen: 23

Speelduur: 19 uur en 56 minuten

Ontwikkeld door: Charles Marquis Warren

Met: Eric Fleming, Clint Eastwood en Sheb Wooley

Eerst uitgezonden op: CBS (Verenigde Staten)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Rawhide

Gil Favor is de baas van een zogenaamde cattle drive, waarbij een grote kudde koeien van punt A naar punt B wordt gedreven. Favor kan altijd rekenen op zijn rechterhand Rowdy Yates en ook de andere mannen die voor hem werken lopen zelden de kantjes er vanaf. Zo is Pete Nolan een scout die het doorgaans altijd bij het juiste eind heeft als het aankomt op de wegen die de kudde zou moeten gaan en is Wishbone een kok die vaak de gek aan wordt gestoken, maar als het er op aan komt erg gewaardeerd wordt. Verder mag ook de inzet van de koks hulp Mushy en de drijvers Jim Quince en Joe Scarlet niet worden onderschat. Samen weten de mannen alle uit het niets opdoemende problemen te trotseren en kunnen ze alles en iedereen aan.

Afleveringen Seizoen 1 (1959)

1. 1. Incident of the Tumbleweed

Gil Favor en zijn assistent Rowdy Yates delen hun kamp met wetsdienaren die een aantal gevangenen aan het vervoeren zijn om hen voor het gerecht te slepen. Als een poging om te ontsnappen mislukt, is het aan de crew om te zorgen voor gerechtigheid.

2. 2. Incident at Alabaster Plain

Als de mannen stoppen voor wat water lijkt er een aangename pauze in het verschiet wanneer ze worden uitgenodigd voor een bruiloft. Mastic, de criminele broer van de bruid, gooit echter roet in het eten.

3. 3. Incident with an Executioner

Mr. Favor en Rowdy krijgen te maken met een stagecoach-ongeluk en komen erachter dat de passagiers worden bedreigd door een professionele moordenaar genaamd Jardin. De reizigers voegen zich bij de crew en Favor is vastberaden Jardins plannen bloot te leggen.

4. 4. Incident of the Widowed Dove

De crew komt aan in een klein dorpje en Favor ziet toe hoe een vrije dag enigszins uit de hand loopt. Rowdy houdt zich bezig met een meisje en krijgt te maken met de schietgrage dorpsmarshall.De crew komt aan in een klein dorpje en Favor ziet toe hoe een vrije dag enigszins uit de hand loopt. Rowdy houdt zich bezig met een meisje en krijgt te maken met de schietgrage dorpsmarshall.

5. 5. Incident on the Edge of Madness

Een eigenzinnige Zuiderling krijgt het plan om een Geconfedereerd Rijk op te bouwen en het lukt het om Favors mannen zo gek te krijgen. Bij hun poging de mannen weer terug te krijgen, ontdekken ze hoe een prachtige maar meedogenloze vrouw achter het plan zit.

6. 6. Incident of the Power and the Plow

Wanneer ze een aanbieding accepteren om hun dieren een tijdje te laten rusten, komen Mr. Favor en Rowdy erachter hoe een grootgrondbezitter het voor het zeggen heeft binnen de plaatselijke gemeenschap.Wanneer ze een aanbieding accepteren om hun dieren een tijdje te laten rusten, komen Mr. Favor en Rowdy erachter hoe een grootgrondbezitter het voor het zeggen heeft binnen de plaatselijke gemeenschap.

7. 7. Incident at Barker Springs

Als een meedogenloze bende een man neerschiet, is diens broer uit op wraak. De broer, een van de mannen van de crew, krijgt hulp van Rowdy en Mr. Favor en ze besluiten de bende achterna te gaan en de moord te wreken.

8. 8. Incident West of Lano

Vier zussen zijn ergens gestrand en worden door Favor en Rowdy in bescherming genomen tot ze in veiligheid zijn gebracht. De crew stuit echter op een bende schietgrage pelsjagers en Favor moet met ze zien af te rekenen.

9. 9. Incident of the Town in Terror

De kudde krijgt te maken met een ernstige ziekte, maar wanneer Mr. Favor naar het dichtstbijzijnde dorpje trekt voor hulp, jaagt hij de bewoners schrik aan. Als Rowdy eraan moet geloven, blijkt alleen de dochter van de lokale apotheker bereid te helpen.

10. 10. Incident of the Golden Calf

Een rivaliserende baas van een cattle drive probeert Mr. Favor van zijn kudde te ontdoen tegen een belachelijk lage prijs.Een rivaliserende baas van een cattle drive probeert Mr. Favor van zijn kudde te ontdoen tegen een belachelijk lage prijs.

11. 11. Incident of the Coyote Weed

De mannen worden geterroriseerd door een bende bandieten. Ze krijgen te maken met een dubbel probleem: het ziet er naar uit dat ze met een bloederige confrontatie te maken krijgen en het blijkt lastig te worden om de crew bij elkaar te houden.De mannen worden geterroriseerd door een bende bandieten. Ze krijgen te maken met een dubbel probleem: het ziet er naar uit dat ze met een bloederige confrontatie te maken krijgen en het blijkt lastig te worden om de crew bij elkaar te houden.

12. 12. Incident of the Cubasco

Jefferson Devereaux is op zoek naar zijn vrouw, die is weggelopen van hun liefdeloze huwelijk. De vrouw bevindt zich in het kamp van Mr. Favor, maar die is niet van plan haar zomaar over te geven.

13. 13. Incident of the Curious Street

Wanneer Favor en Rowdy achter een aantal verdwaalde dieren aangaan, stuiten ze op een vrouw en dochter die worden vastgehouden in een verlaten stadje. Al gauw komen ze erachter wie er achter de gevangenschap zit en ze doen er alles aan de vrouwen te redden.

14. 14. Incident of the Dog Days

De droge vlaktes maken het moeilijk voldoende drinkwater bij elkaar te scharrelen en de mannen van de crew worden er niet veel vrolijker op. Johnny Camber, een jonge outlaw, is van plan bloedwraak te nemen op een van de mannen.

15. 15. Incident of the Calico Gun

Als de mannen over een woestijnvlakte trekken komen ze een brandend huisje tegen. De enige overlevende is een jongedame genaamd Jenny Watson. Ze brengt de hoofden van de mannen op hol.

16. 16. Incident of the Misplaced Indians

Rowdy is op zoek naar een goed plek om kamp op te zetten wanneer hij een aantal omgekomen indianen aantreft. In het huisje dat zich middenin het slagveld bevindt, ontmoet hij Amelia Spaulding die van niets zegt te weten. Een van de indianen heeft de gebeurtenissen echter overleeft en herenigt zich met de stam.

17. 17. Incident of Fear in the Streets

Scout Pete Nolan is gewond en Mr. Favor en Rowdy gaan op zoek naar een dokter. Wanneer ze in het dichtstbijzijnde stadje aankomen blijkt de boel daar echter volledig uit de hand te zijn gelopen nadat er een lynch heeft plaatsgevonden.

18. 18. Incident below the Brazos

Wanneer Favor en zijn mannen een aantal boeren tegenkomen en ze voor hen niet welkom zijn, ontstaan er grote problemen op het moment dat het begint te onweren en een van de boeren omkomt door een toeloop.

19. 19. Incident of the Dry Drive

De kudde krijgt te maken met een ernstige droogte en er ontstaan grote problemen wanneer Jess Hode hen de toegang tot een belangrijke waterbron ontzegt.

20. 20. Incident of the Judas Trap

Als ze te maken krijgen met wolven, zoeken Mr. Favor en Rowdy hulp bij Medrina Wilcox, een lokale rancher. Vervolgens wordt er een aantal mensen vermoord en wordt een van de mannen van Favors crew er voor verantwoordelijk gehouden.

21. 21. Incident in No Man's Land

Verschillende explosies jagen de stuipen op het lijf van de koeien uit de kudde en een toeloop is niet ver weg. Als Mr. Favor en Rowdy op onderzoek uitgaan blijken de explosies vanuit een gevangenkamp te komen waarin de gevangenen met dynamiet aan het werk zijn.Verschillende explosies jagen de stuipen op het lijf van de koeien uit de kudde en een toeloop is niet ver weg. Als Mr. Favor en Rowdy op onderzoek uitgaan blijken de explosies vanuit een gevangenkamp te komen waarin de gevangenen met dynamiet aan het werk zijn.

22. 22. Incident of a Burst of Evil

De mannen van de crew merken op hoe een wild uitziende man hen loopt te stalken. De man vertelt hoe een groep Comancheros van plan is om de kudde aan te vallen.

23. 23. Incident of the Roman Candles

Mr. Favor, Rowdy en Pete komen een jongetje tegen met Romeinse kaarsen. De jongen liegt en zegt een wees te zijn nadat zijn familie is omgekomen door een indianenaanval. Maar Pete komt erachter hoe de vork in de steel zit wanneer blijkt dat de jongen van plan is om zijn vader te redden uit de handen van drie mannen die hem staan op te wachten.

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

Bedankt Phooze zet je alle seizoenen erop en ook alle andere westernseries?

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2009 berichten

Ja, ik was nog wel van plan wat meer toe te voegen, maar wat de plotomschrijvingen betreft gaat er bij het toevoegen van een seizoen toch al gauw 10x zo veel tijd in zitten als bij een film op MovieMeter. En dat zonder te overdrijven, dus zal allemaal wel niet zo snel gaan..

Rawhide is echter een serie die gewoon hoog in mijn top 10 staat, dus die wilde ik graag zo gauw mogelijk toegevoegd hebben. De serie wordt in de erop volgende seizoenen zelfs nog iets beter, maar wat wordt er met dit eerste seizoen al een geweldige fijne cast geïntroduceerd!

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2009 berichten

Ik heb er zelf pas één seizoen op zitten maar het smaakt zeker naar meer. Fijn aan de serie is dat elke aflevering op zichzelf staat waardoor het een net iets minder verslavende werking heeft dan bij series waarbij dat niet het geval is. Het is bij Rawhide niet zo dat je na de eerste aflevering alweer smacht naar de volgende omdat het allemaal nog zo onduidelijk is of omdat je wil weten hoe het af zal lopen. Nee, telkens komen ze weer voor andere problemen te staan en deze worden door de onoverwinnelijke cowboys altijd binnen vijftig minuten opgelost. Dat laatste is overigens ook erg fijn aan de serie. De afleveringen zijn nooit te kort maar duren ook niet te lang en daardoor kun je ze af en toe heerlijk verfrissend tussen andere bezigheden door bekijken.

De grote succesfactor van de serie is de geweldig goeie samenstelling van de groep cowboys. Alle bij een cattle drive in te vullen posities worden goed ingevuld door leuke personages en goede acteurs. De kok Wishbone (Paul Brinegar) is mijn favoriet. Hij weet de boel op een erg fijne manier te relativeren en is de grote sfeerbepaler in de groep. Dit heeft prachtige droogkomische mono- en dialogen tot gevolg. Hoe serieuzer hij er bij praat, hoe grappiger het er op wordt. Neem het volgende kampvuurgesprek met Pete Nolan (Sheb Wooley), de scout van het gezelschap:

- Wishbone: "Boy, this Greener's a weapon. Man wants to do some real damage, this is the thing to do it. 18 hard shot in each barrel. Boy, it's hard to miss when you're throwing out 36 chunks of lead. Oh, I'd back a baby against John Wesley Hardin with a gun like this."

- Nolan: "Why don't you just marry that old gun and be done with it, Wishbone?"

- Wishbone: "I'll tell you now. You treat a gun like this right, she'll be a wife to you. And a mother and a lady friend, too. You can depend on that."

En dat dan op heerlijk droge wijze. Eigenlijk is het een totaal overbodige dialoog, ware het niet dat vlak daarvoor de spanning hoog opliep en er wel weer wat behoefte was aan wat relativering en vermaak. Ook de oneliners die Wishbone er af en toe tussendoor gooit mogen er wezen:

"Boy. Man sure was right when he said, if he owned Texas and hell, he'd rent out Texas and live in hell."

Verder is het natuurlijk leuk om Clint Eastwood nog op jonge leeftijd aan het werk te zien en mag ook niet onvermeld blijven dat Eric Fleming hier de rol van zijn (vrij korte) leven speelt. Vooral Fleming is wonderbaarlijk sterk als trailboss en lijkt een natuurlijke leider te zijn. Maar voor Eastwood geldt net zo goed dat de rol hem op het lijf is geschreven. Hij is net als Sheb Wooley een van de smaakmakers van de serie.

Zo schreef ik zo'n twee jaar geleden in een topic op MovieMeter. En die mening heb ik niet bij hoeven stellen. Rawhide is vermaak van de bovenste plank!

avatar van Foxhollywood

Foxhollywood

Top serie. Alle seizoenen gelukkig in mijn bezit.

avatar van ZAP!

ZAP!

Early Clint! Legendarisch, idd.

Maar goed, deze serie ken ik niet, ik had vroeger wel 1 comic over ene Rawhide, maar dat zal wel Rawhide Kid zijn...

avatar van Brix_mm

Brix_mm

Eric Fleming torpedeerde zich met deze eerste serie meteen al naar de toplijst van de beste westernacteurs wat mij betreft.

Vreselijk jammer dat hij maar zo kort leefde.

Toen Eastwood de trol van trailboss overnam, nadat Fleming uit de serie gestapt was, kelderden de kijkcijfers dusdanig dat er een einde kwam aan de serie.

Eastwood had nog veel te leren, en het charisma van Fleming had hij destijds zeker niet.

Ik erger mij dan ook zeer aan de DVD covers waarop Eastwood prominent in beeld te zien is, terwijl zijn rol absoluut een kleinere was dan die van Fleming.

Verkooptechnisch gezien snap ik het wel, omdat Eastwood na de serie naam maakte, maar eerlijk is het geenszins.

Sheb Wooley vind ik sterk in het vertolken van het personage scout Pete Nolan.

avatar van nlkink

nlkink

Van Rawhide heb ik seizoen 1 tot en met 3 op DVD. Daarna is het met de Nederlandse DVD releases gestopt. Als het anders is hoor ik het graag. Ik heb een behoorlijke tijd hoop gehad maar op een gegeven moment ben ik op andere interessante series gestuit.

Dit was wel een serie die meteen een goede vorm had. Goede hoofd- en bijrollen. Je zou bijna kunnen spreken van een ensemble. Eric Fleming was een geweldige acteur. Maar de bijrollen vullen perfect aan. Sommige afleveringen hebben een aparte sfeer. Amerikanen noemen het 'erie'. Mijn broer vind sommige afleveringen een Twilight Zone achtig sfeertje hebben.