menu
Mijn Series +

Ivalo - Seizoen 1 (2018-2019)

Alternatieve titel: Arctic Circle

mijn stem
3,50 (11)
11 stemmen

Finland / Duitsland
Misdaad

ontwikkeld door Olli Haikka, Petja Peltomaa, Joona Tena en Jón Atli Jónasson
met Iina Kuustonen, Maximilian Brückner en Pihla Viitala

Politieagent Nina Kautsalo vindt bij een onderzoek naar een seriemoordenaar in een afgelegen blokhut in Fins Lapland twee dode en één nog net niet overleden prostituee. Als in haar bloed een onbekend dodelijk virus wordt aangetroffen, wordt de in Helsinki werkende Duitse viroloog Thomas Lorenz erbij gehaald. Hij moet het virus identificeren en voorkomen dat het zich verspreidt. Het wordt allemaal nog ingewikkelder als de Duitser Marcus Eiben erbij betrokken raakt. Hij is de CEO van een farmaceutisch bedrijf en een bekende van Lorenz.

  1. Cellar
  2. Tracks in Snow
  3. Rising Storm
  4. Eye for an Eye
  5. Jumalan Terve
  6. First Casualty
  7. Predator
  8. Carrier
  9. Murmansk
  10. Venla
zoeken in:
avatar van 3 2 1 cut
Ik zat er helemaal klaar voor. Timer ingesteld, open haard aan, iets lekkers te drinken en te eten. Kom maar op ! Ik hou van Finland in de winter, het is er magisch ! Vooral daar in deze streek.

Anderhalf uur later zit ik ietwat teleurgesteld op de bank. Traag, soms onduidelijk, een ietwat over het paard getild verhaal, vele ‘blikken’ van de acteurs, wel zeer mooie vrouwen, een klinisch gefilmd landschap en, bij mij, nog vele onduidelijkheden waar het verhaal naar toe wil/zal gaan. Jammer.

avatar van stinissen
3,0
stinissen (crew)
Eerste twee afleveringen waren voor mijn erg goed, kijken hoe het verder gaat.

avatar van Donkerwoud
2,5
Ik had een reactie geplaatst, maar die lijkt verdwenen!? Weird. Maar ik ben na de eerste afleveringen ook nog niet overtuigd; het voelt als een wat slap aftreksel van Amerikaanse series als Fargo en True Detective. Ik ben wel nieuwsgierig wat ze met het virus gaan doen, want die invalshoek is best geniaal gevonden. Waarom leg ik uit in mijn recensie.

jakkepoes
Deze kijk ik wat later en dan in een of twee dagen. Dan beklijft het beter. Lijkt me een interessant verhaal. Het komt vaak wat langzaam op gang maar dat is wel vaker bij Scandinavische series.

avatar van Donkerwoud
2,5
Zo. Nina Kautsalo kan wel zingen, zeg!

avatar van Donkerwoud
2,5
Na vier episodes blijf ik bij mijn eerdere mening. Ik vind het ook een beetje onevenwichtig hoe in een paar afleveringen Nina Kautsalo ín het politiebureau wordt bedreigd met een jachtgeweer, de dader zichzelf aangeeft en hij vlak daarna wordt bevrijd uit een politiewagen. Terwijl ongeveer tegelijkertijd een Russische pooier ook weet te ontsnappen door een politieagent op z'n neus te rammen. Echt competent zijn die Finnen in de grensstreek niet, en ik weet vrij zeker dat (mocht dit daar allemaal plaatsvinden) de hele wereld erin geïnteresseerd is i.v.m. internationale spanningen. Niet dat Nina Kautsalo met haar sneeuwscootertje alleen op elke melding afgaat.

Nielojram
Waarom praten ze Engels in de serie als ze Duits zijn?

avatar van Donkerwoud
2,5
Omdat ze in Finland zijn? Sowieso wel logisch dat ze in zo'n wetenschappelijke omgeving Engels met elkaar spreken.

avatar van Donkerwoud
2,5
Een seksueel overdraagbaar virus als angstscenario waardoor zowel spanningen rond seksuele moraal als de globalisering bij elkaar komen. Qua concept had de Fins-Duitse 'Arctic Circle' goud in handen met een moordmysterie annex virusuitbraak aan de grensstreek tussen de Europese Unie en Rusland. Waar het slechtste van twee werelden buiten de radar kan blijven in het desolate niemandsland, terwijl het niet alleen de barre weersomstandigheden zijn waardoor ze in omringende dorpsgemeenschappen buitenstaanders schuwen en hun vuile was niet buiten hangen. Zo kan een perverse schaduweconomie als de internationale vrouwenhandel bestaan onder het toeziend oog van een heleboel betrokkenen aan beide landsgrenzen. En dat terwijl de jonge politieagente Nina Kautsalo (Lina Kuustonen) niet alleen worstelt met de zorg voor een dochtertje met downsyndroom, maar ook omdat zus Marita (Pihla Viitala) bekendstaat als een vrouw met een losse seksuele moraal. Van het ene op het andere moment raakt Marita geïnfecteerd met het virus en worden haar seksuele keuzes een publieke zaak.

En toch wil 'Arctic Circle' nooit écht beklijven. Al is het elke keer weer heerlijk om de overweldigende sneeuwlandschappen te zien en er op de soundtrack geluiden doorheen zijn gemonteerd om de snijdende kou over te brengen. Sinds het eerste seizoen van 'Fargo' zag ik niet meer zoveel sneeuwscooters en personages die met hun moonboots wegzakken in de sneeuw. Qua setting en thematiek had 'Arctic Circle' echt een betere serie verdiend, maar door een veelheid aan clichématige plotlijntjes komt het allemaal te geforceerd bij elkaar. Het heeft namelijk zo'n thriller-opzet waar het hoofdpersonage een soort bliksemafleider is rond wiens persoon alle narigheid en ellende samenkomt. Niet omdat het nu altijd nodig is voor Nina's psychologische ontwikkeling of de thematiek dient, maar omdat toevalligheden fungeren als een opzet naar actiescènes en obligate cliffhangers. Het gevolg is een ongeloofwaardige, ietwat vergezochte productie die veel goedmaakt met z'n naargeestige sfeer en soms zelfs interessante balletjes opgooit. Als geheel mist het echter de verfijning en het sterke script om het interessante uitgangspunt recht te doen.

Nielojram
Prima recensie.

Rest mij nog een vraag, wellicht heb ik het gemist, waarom was haar dochter kaal, weet iemand dat?

avatar van Donkerwoud
2,5
Bedankt! Ik ben de exacte naam kwijt, maar het hoort bij de genetische afwijking die ze heeft. Het is een soort down-syndroom, geen kinderkanker.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:51 uur

geplaatst: vandaag om 09:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.