• 11.519 nieuwsartikelen
 • 163.829 films
 • 10.482 series
 • 30.476 seizoenen
 • 618.923 acteurs
 • 194.208 gebruikers
 • 9.042.668 stemmen
Avatar
 
banner banner

De Maatschap (2017)

Drama | Miniserie
3,06 9 stemmen

Show titel: De Maatschap

IMDb beoordeling: 7,3 (177)

Genre: Drama

Afleveringen: 4

Speelduur: 3 uur en 19 minuten

Ontwikkeld door: Bert Nijdam

Met: Pierre Bokma, Guy Clemens en Daan Schuurmans

Oorsprong: Nederland

Datum van release: woensdag 25 januari 2017

Eerst uitgezonden op: NPO 2 (Nederland)

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot De Maatschap

Matthias Meyer, 78 jaar oud, godfather van de Nederlandse strafrechtadvocatuur, roept zijn zonen bijeen. Maar hij wordt geveld door een beroerte en krijgt geen kans meer hun te vertellen wat hij op zijn hart had. Moeder Mieke en de jongens scharen zich rond het ziekbed van de patriarch. Zal vader overleven? Hoe moet het nu verder met het familiebedrijf?

Externe links

Afleveringen

 1. 1. De Overlever

  25 januari 2017 (49 minuten)

  In 1945 keert Matthias Meyer, 18 jaar oud, uit Auschwitz terug. Zijn familie is vermoord, de winkel van zijn vader leeggeroofd. Een boerenfamilie biedt hem onderdak en de jonge dochter Mieke heelt zijn wonden. Vastbesloten te overleven sticht Matthias met haar een familie: hun vier zoons zullen de naam Meyer voortzetten. Zelf zet hij een opmerkelijke carrière in, in de strafrechtadvocatuur: misdadigers verdedigen. Een lucratieve keus, maar de Maastrichtse bourgeoisie haalt haar neus op voor de 'kleine jood'. De familie blijft op zichzelf aangewezen en de Meyers moeten het van elkaar hebben, leren de zoons al jong. Matthias geeft zijn opgroeiende jongens joodse namen: terug naar de roots, én recalcitrantie: híj, niemand anders, bepaalt wat hun identiteit is.

 2. 2. Tweede Generatie

  1 februari 2017 (50 minuten)

  Begin jaren 70 studeren alle zoons van Matthias rechten en Theo, de enige zoon die zich af en toe tegen de patriarch verzet, studeert als eerste af: de kroonprins van de Meyerdynastie. Matthias verzoent zich met de lastpak en geeft hem een eigen kantoor. Matthias verlaat zijn vrouw Mieke, om met zijn joodse vriendin Rivka te gaan samenwonen. De jongens blijken niet in staat hun moeder te troosten. Halverwege de jaren 80 vormen de vier zoons met hun vader een ijzersterk merk. Meyer is dé naam in de Nederlandse advocatuur. Maar dan gaat het mis met Theo als hij door drugsverslaving in strafrechtelijke problemen komt. Op aandringen van Mieke schiet Matthias zijn verloren zoon te hulp.

 3. 3. De Kroonprins

  8 februari 2017 (49 minuten)

  Matthias slaagt erin Theo vrij te pleiten, maar Theo blijft recalcitrant en Matthias keert zich definitief van hem af. Nu is Benjamin papa's oogappel en mag hij naast zijn vader optreden in spectaculaire processen. Er is een groeiende publieke belangstelling voor criminaliteit, ook het OM gaat het belang van pr inzien. Benjamin geniet van alle aandacht. In zijn honger naar vriendschap en bewondering schurkt hij soms gevaarlijk dicht tegen zijn criminele cliënten aan. Matthias waarschuwt hem, maar hij heeft zijn zoon niet meer in de hand. Een dansje met Desi Bouterse is breaking news en nu is het Benjamin die de familienaam te schande dreigt te maken.

 4. 4. Ondergang

  15 februari 2017 (51 minuten)

  Benjamin Meyer is op het toppunt van zijn roem, maar kan voor zijn broers niet verhullen hoe diep hij in de problemen zit. Hij wordt gemanipuleerd door topcriminelen en het Openbaar Ministerie dreigt zijn rol aan de kaak te stellen. Als ook de fiscus Benjamin dreigt aan te pakken, moeten zijn broers de Maatschap redden door Benjamin uit de Maatschap te zetten. Na zijn 'nederlaag' hoopt Benjamin zich te rehabiliteren, maar hij schoffeert de rechterlijke macht en beantwoordt kritiek op zijn beroepsfouten met dédain. Benjamin zal, net als Theo, uit de advocatuur worden gezet. En ten slotte hangt Aron, zijn oudere broer, hetzelfde boven het hoofd. Matthias Meyer, aan het eind van zijn dagen, roept zijn zoons, alle vier, nog eenmaal bij elkaar: zijn Maatschap mag te gronde zijn, zijn familie, als het erop aankomt het belangrijkste, is nog te redden.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

 • 8081 berichten
 • 3620 stemmen

Net als 'Riphagen' (2016) zat er ergens best een oké serie verscholen in het materiaal, maar ook hier is het onbegrijpelijk dat er gekozen is voor een halfslachtige mengeling van feit en fictie. Het houdt nu het midden tussen een reeks koefnoen-sketches en een serieus misdaadrama, met typetjes die in de verte lijken op de telgen Moszkowicz. Ze zijn het niet en ze zijn het wel. Verwarrend genoeg worden andere publieke figuren opeens wel weer bij naam- en toenaam genoemd, terwijl de disclaimer aan het begin uitdrukkelijk stelt dat de familie Meyer alleen losjes op de familie Moszkowicz is gebaseerd. Al in de tweede aflevering raakt Max Moszkowicz sr. op de achtergrond en komen de oninteressante figuren op de voorgrond. Het eindigt met een rommelig soepzooitje van verschillende plotlijnen die niet meer lekker bij elkaar komen. Een beetje ruzie tussen volwassen mannen die met geaffecteerde stemmetjes naar elkaar gillen, soms eindigt het met een klein handgemeen of een judoworp tussen de broers. Pierre Bokma kijkt zuur, sust de boel. doet statig en wisselt tussen maîtresse en echtgenote. En Eva Jinek (Bracha van Doesburgh) krijgt opeens een essentiële rol toebedeeld, terwijl ze na Freek Vonk geen jota meer te maken heeft met onze Jiddische vrinden.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.