1. Les Premiers Américains
13 maart 1992 (26 minuten)
Het is ongeveer veertigduizend jaar voor onze jaartelling. Een vrieskou bindt het water in het noorden tot enorme hoeveelheden ijs. De zeespiegel daalt er komt land vrij tussen Siberië en Alaska. Grote kuddes elanden, bizons, en veel ander dieren migreren naar dit land in het oosten.
2. Les Chasseurs
20 maart 1992 (26 minuten)
De weg over land tussen Siberië en Alaska komt weer onder water te staan. De eerste ontdekkingsreizigers arriveerden op het nieuwe continent. Ze beginnen in de vallei van de rivier de Mackenzie om vele generaties later naar New Mexico te gaan. Tot hun maaltijd behoren niet alleen wortels, bessen en noten, maar ook vlees, veel vlees. En zo begint de tijd van de grote jacht. Zo worden zelfs sommige soorten uitgeroeid, een praktijk die voortgezet wordt tot aan het einde van de 19de eeuw.
3. Les Conquérants du Grand Nord
27 maart 1992 (26 minuten)
Het is 2000 jaar voor Christus. We zitten in het noorden van Alaska bij een iglo. De winters zijn zeer streng en de mensen hebben heel weinig te eten. Behalve voor een paar vissen die men met grote moeite uit het ijs haalt, er is niets anders. Al snel kondigen de eerste indringers zich aan, afkomstig van de andere kant van de zee: de Vikingen.
4. La Terre Promise
3 april 1992 (26 minuten)
We beginnen in het gebied van het huidige Utah. Onze vrienden zijn op de reis, altijd op zoek naar voedsel. Ondertussen hebben ze jachttechnieken verder ontwikkeld. Zij maken gebruik van harpoenen en haken. En als woningen gegraven ze gaten in de grond, die worden afdekt met huiden en hout als beschutting tegen de kou. Aan de monding van de Columbia rivier ontdekken onze vrienden een waar paradijs met visgronden. Voor een lange tijd zullen ze hier verblijven.
5. Les Bâtisseurs de Tumulus
10 april 1992 (26 minuten)
Honderd jaar voor Christus. De sporen van de Indiase beschaving worden steeds duidelijker. We leren de Hohokans kennen die, onder leiding van de kapitein een irrigatiesysteem ontwikkelen. De voedselvoorziening wordt door maïs, bonen en dergelijke steeds beter. Eeuwen later bevinden we ons op de Mississippi. De maïs teelt boekt goede vooruitgang, evenals de bouw van grote terpen. Dit was het politieke en religieuze centrum voor de inwoners van dit gebied.
6. Les Aztèques Avant la Conquête
17 april 1992 (26 minuten)
Het is het jaar 1487. In het zuiden, aan de grens tussen het latere Verenigde Staten en Mexico, leven van de Azteken. Wij zien onze vrienden bij de bouw van de Grote Piramide. En op de dag van de inauguratie, worden duizenden menselijke offers aangeboden. En nu al kondigen nieuwe goden zich aan. Ze komen over de zee. Een van deze 'goden' heet Cortez. Het is, hoewel de Azteken dat nog niet weten, het begin van de ondergang van hun rijk.
7. Le Rêve Obstiné de Christophe Colomb
24 april 1992 (26 minuten)
1466. Een vijftienjarige jongen uit Genua reinigt het dek van een groot schip. Hij weet nog niets van Isabella, de jongere zus van de koning van Spanje, die in zijn leven een grote rol zal spelen. Columbus weet ook nog niets van een groot, onbekend continent, waarvan de ontdekking later onlosmakelijk met zijn naam verbonden zal zijn.
8. L'Amérique
1 mei 1992 (26 minuten)
In mei van 1492 in de havenstad Palos van de Spaanse worden verschillende schepen zeewaardig gemaakt. Christopher Columbus, hij is inmiddels admiraal geworden, bereidt zich voor op een groot avontuur. Hij zal trachten in het Westen een nieuwe zeeroute naar India en Azië te vinden. Het doel is Cipango, de stad met de gouden daken. Columbus ontdekt tijdens zijn reizen over zee noch deze zeeroute, noch Amerika. In plaats daarvan komt hij in Cuba, San Domingo, in de Bahama's. Maar hij opent de deur naar de ontdekking van een nieuw, groot continent.
9. Cortes Et les Aztèques
8 mei 1992 (26 minuten)
Diego Velasquez is gouverneur van Cuba en heeft veel moeite met de inboorlingen op het continent. Daar is een echte krijger voor nodig: Fernando Cortez. Hij zal de komende expeditie leiden. Soldaten, paarden en kanonnen worden ingezet. En dit zal volstaan om het rijk van de Azteken, met meer dan tien miljoen mensen, te veroveren en uiteindelijk te vernietigen.
10. Que Viva Mexico
15 mei 1992 (26 minuten)
In 1519 is Mexico een stad met ongeveer zeshonderd duizend inwoners. In het paleis van de keizer is een belangrijke vergadering: "Als de nieuwkomers goden zijn, moeten we voor ze buigen en hen aanbidden." Maar Cuauhtemoc, een jonge leider, is het er niet mee eens. En daarom roept hij op tot de strijd tegen de indringers. Er komt een lange, bloedige oorlog, en wanneer deze ten einde is, is dat ook het einde van een geweldige cultuur. Cortez overlijdt in 1547, in de buurt van Sevilla, blut en geïsoleerd.
11. Pizarro Et l'Empire Inca
22 mei 1992 (26 minuten)
Diep in de kerker van een gevangenis ligt een man die is veroordeeld wegens zijn grote schulden. Zijn naam: Pizarro. Langzaam komen de herinneringen aan zijn belevenissen boven: Hispaniola, waar hij een jonge soldaat was; Venezuela, waar hij naast Ojeda stond. Plotseling opent de gevangenis deur. Pizarro wordt meegenomen naar koning Karel de V van Spanje. Het lukt Pizarro de koning te overtuigen van de vele rijkdommen die bestaan in de nieuwe landen. De koning stemt in en Pizarro gaat op de reis. Doel: de ontdekking en verovering van het fantastische rijk van de Inca's.
12. Jacques Cartier
29 mei 1992 (26 minuten)
Een zekere Jacques Cartier staat voor Francois I, koning van Frankrijk. Het gaat om een ontdekkingsreis naar "Het nieuwe land", wat betekent dat het eigenlijk om goud gaat en dus om geld. In totaal zullen er drie reizen zijn, die Cartier neemt. Op 5 April 1534 vertrekt hij. Van rijkdom, geld en goud komt niet veel terecht. Maar Cartier opent wel de deur naar een groot, onbekend land dat heeft over immense rijkdom beschikt: het toekomstige Canada.
13. L'Époque des Conquistadors
4 september 1992 (26 minuten)
Velen zijn vastberaden om de nieuwe landen te veroveren. Maar op bijna alle van hen zijn belast met een soort "vloek van de farao's". 1513, Juan Ponce de Leon onderzoekt de Bahama's en ontdekt de Golfstroom. 1521, Hij belandt in Florida en zet als eerste voet op Amerikaanse bodem. 1539, Hernando de Soto. Met een kostbare, gewaagde actie steekt hij de Arkansas over op zoek naar de legendarische steden van goud. En vele anderen zullen hem volgen: Vasquez de Coronado, Cabrillo, Unamo, Onate... Ook al was hun zoektocht naar rijkdom slechts zelden succesvol, ze waren allemaal bezeten van een gedachte: "De ontdekking van goud in de nieuwe wereld!"
14. Champlain
11 september 1992 (26 minuten)
Voor vele jaren leefden de indianen in de uitgestrekte bossen van Canada, zonder door iemand gestoord te worden. In 1603 stapte een zekere Samuel Champlain in de voetsporen van Jacques Cartier. Hij verzorgde de eerste permanente betrekkingen met de inboorlingen. Champlain sticht Quebec en ontdekt onder andere Hudson Bay. Maar onder de inboorlingen, in het bijzonder Iroquois en Algonquin, breekt strijd uit. Champlain wordt, net als de Engelsen, bij deze strijd betrokken, en Frankrijk verlaat de helft van een continent. Als Champlain sterft in 1635, is zijn er nog slechts een paar honderd Fransen in Canada.
15. L'Angleterre et les 13 Colonies
18 september 1992 (26 minuten)
Het was de Spanjaard Ponce de Leon, die in 1513 als de eerste voet op de grond zette welke later de Verenigde Staten van Amerika zou worden. In 1575 neemt de Engelsman Francis Drake New Albion, in Californië, in. Dit is het begin van de dertien kolonies. Dan komt er onenigheid tussen Groot-Brittannië en Nederland. Een Nederlandse gouverneur genaamd Peter Stuyvesant sticht de stad Nieuw-Amsterdam. Maar hij houdt de Engelsen niet tegen en New Amsterdam wordt New York. Aan het einde van de 17de eeuw geeft men de zoektocht naar Sipangu, de stad in Azië met de gouden daken op.
16. Les Indiens au 17ème Siècle
25 september 1992 (26 minuten)
Als de Spanjaarden komen, zijn Pierre, Psi, Dickie gedwongen hun dorpen te verlaten en te vluchten. Later zien we ze weer in het kleine dorp Powhatan. De mensen hebben problemen met de Engelsen, die hun land afnemen en de voorraden meenemen. Daardoor breekt er weer strijd uit. En het wordt alleen maar erger. De ene bloedige strijd volgt op de andere. En zelfs tussen de verschillende indianenstammen ontstaat onenigheid.
17. Les Indiens des Plaines du 18ème Siècle
2 oktober 1992 (26 minuten)
Robert Chevalier de la Salle is een jonge ambitieuze man. Sinds 1669 woont hij in Canada. Hij is zesentwintig jaar en heeft een droom: hij wil de Mississippi-rivier stroomafwaarts verkennen. In december 1681 begint deze avontuurlijke onderneming. Na enkele maanden bereikt hij uiteindelijk de Golf van Mexico. Een derde van de toekomstige Verenigde Staten is nu het Frans. De Engelsen bevalt dat helemaal niet. Zo komt er oorlog.
18. La Fin du Rêve Français
9 oktober 1992 (26 minuten)
We zien een indianenstam op weg. Onze vrienden zijn er ook bij. Honden zijn opgeleid als lastdieren. De krijgers zelf dragen alleen hun wapens, die ze moeten gebruiken tegen de veelvuldige aanvallen van de Apaches. Paarden zijn nog onbekend, net als de blanke man. Al snel begint het tijdperk van de grote bizon-jacht, waar alles volgens strikte regels gaat. En onze vrienden ontmoeten voor het eerst paarden. Ze leren snel wat je met paarden kan doen. Pas veel later leren de indianen de blanke man kennen.
19. Les 13 Colonies Vers l'Indépendance
16 oktober 1992 (26 minuten)
In 1763, verdrijft een zekere William Pitt de Fransen uit Amerika. Engeland heeft nu dertien kolonies, variërend van de Grote Meren tot de Mississippi. Opnieuw en opnieuw komt het tot conflicten met de indianen. Ze wijzen de blanke mensen, die ze toch af en toe gebruiken, af. En zo ontwikkeld zich geleidelijk wat kan worden omschreven als het Amerikaanse credo: het recht op zelfbeschikking en de gelijkheid van kansen. Maar tot deze doelen zijn bereikt, is er nog een lange weg te gaan.
20. La Guerre d'Indépendance
23 oktober 1992 (26 minuten)
In het opkomende Amerika ontstaan rellen onder de bewoners. Sommige zijn voor de onafhankelijkheid van de Britten, anderen zijn tegen. De verschillende partijen splitsen zich op en vechten tegen elkaar. In deze schermutselingen komen een groot aantal bekende namen voor: Washington, Locke, Jefferson. Op 20 januari 1783 komt na jaren van vechten uiteindelijk tot een verdrag: de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten.
21. Le Bois d'Ébène
30 oktober 1992 (26 minuten)
Aan het begin van de negentiende eeuw verschijnen er schepen aan de kusten van Afrika. Ze hebben allemaal maar een ding voor ogen: ze willen mensen ontvoeren om ze in Amerika te verkopen. De slavenhandel is geboren. Voor de Afrikanen begint met een moeilijk leven.
22. Les Pionniers
6 november 1992 (26 minuten)
De bekendste pionier is Daniel Boone. Hij zal de eerste zijn in Kentucky, en van daar uit gaat hij verder naar het westen. In 1791 wordt Washington de hoofdstad van de Verenigde Staten. In 1821 zijn al éénentwintig staten lid van de federatie. In het zuiden is nog steeds slavernij. En er zijn de indianen. Tijdens het presidentschap van Andrew Jackson zijn meer dan driehonderd verdragen met het gesloten.
23. Simon Bolivar
13 november 1992 (26 minuten)
Het is 1818. In een hangmat ligt een man met koorts. Hij ziet eruit als vijftiger, hoewel hij slechts vijfendertig is. Zijn naam is Simon Bolivar. In zijn koorts, ziet hij zijn leven de revue passeren. Hij had een gelukkige jeugd in Caracas op dat moment. Daarna een verblijf in Madrid en later in Parijs. Zijn doel is om een leger bijeen te brengen om de Spaanse indringers van uit zijn thuisland te verdrijven. Simon Bolivar doet alles om zijn droom te verwezenlijken, de droom van een Zuid-Amerikaanse Unie. Bij zijn dood in 1830, bestaat Zuid-Amerika uit dertien staten.
24. La Ruée Vers l'Or
20 november 1992 (26 minuten)
In 1848 vindt een man een beetje goud in Californië. Dit nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje. Boeren, ambachtslieden, handelaren, en nog veel meer maken zich op om te zoeken naar het gele metaal. Het dorp San Francisco groeit explosief. Onder de nieuwkomers zijn ook Chinezen, Mexicanen en mensen uit het noorden. In de stad schieten hotels, restaurants, bars, saloons en gevangenissen als paddenstoelen uit de grond. En allen die hier komen, hebben maar een gedachte: Goud.
25. La Fin du Peuple Indien
27 november 1992 (26 minuten)
Het traditionele beeld van indianen: Ze overvallen transporten en brengen andere mensen, vooral blanken, wreed om. Maar in werkelijkheid vechten ze voor hun land, ze willen de witte indringers wegjagen. In deze aflevering leren we een aantal van hun grote stamhoofden kennen: Cochise, Red Cloud, Sitting Bull, Crazy Horse. En zien we hun verloren strijd met de blanken. Een van de grootste gevechten zal plaatsvinden in Little Big Horn. Toen Columbus Amerika ontdekte in 1492, wordt gezegd dat er ongeveer tien miljoen indianen waren.
26. America America
4 december 1992 (26 minuten)
1860. Ondertussen bestaat Amerika uit drieëndertig staten met meer dan dertig miljoen inwoners. Wanneer Abraham Lincoln oproept tot vrijheid voor iedereen, krijgt hij ernstige kritiek. In deze aflevering leren we over de beruchte Ku Klux Klan, die wil zwarten alle rechten ontnemen. De eerste spoorweg wordt gebouwd, en men speculeert met landerijen. De eerste vakbonden ontstaan en een zekere Thomas Edison zal de wereld veranderen met zijn uitvindingen. De eerste wolkenkrabbers worden gebouwd, Henry Ford bouwt auto's en de gebroeders Wright veroveren de lucht met hun vluchten. De moderne tijd is aangebroken.