• 10.586 nieuwsartikelen
 • 161.797 films
 • 10.108 series
 • 29.667 seizoenen
 • 613.352 acteurs
 • 192.949 gebruikers
 • 8.966.934 stemmen
Avatar
 
Netflix gaat het delen van accounts aan banden te leggen
Foto: © ANP

Netflix gaat het delen van accounts aan banden te leggen

Netflix gaat het delen van accounts aan banden te leggen
Foto: © ANP

Netflix heeft eindelijk een manier gevonden om gebruikers ervan te weerhouden het account van iemand anders te gebruiken. Dat meldde een woordvoerder eerder al tegenover The Hollywood ReporterInmiddels heeft ook CEO Reed Hastings zich openlijk over de kwestie uitgelaten.  

Netflix lijkt, na jaren de andere kant op te hebben gekeken, nu toch echt streng te gaan handhaven op het delen van accounts. Enkele gebruikers van over de hele wereld zouden bij een inlogpoging op het account van een andere betalende abonnee in maart al een melding voor hun neus hebben gekregen. Hiermee werden de desbetreffende 'meelifters' erop geattendeerd dat het gebruiken van andermans abonnement verboden is en dat ze zelf een account aan dienen te maken. Vervolgens zou de toegang tot het aanbod zijn geblokkeerd. "Deze test is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen die Netflix-accounts gebruiken hiertoe gemachtigd zijn," zo luidde een woordvoerder van de streamingdienst tegenover The Hollywood Reporter.

Inmiddels heeft ook Netflix-medeoprichter reed Hastings zich in gesprek met Variety over de kwestie uitgelaten. Daarbij benadrukt hij wel dat het hier gaat om een subtiele benadering, waarbij de dienst wil voorkomen trouwe, betalende abonnees af te schrikken. "We testen heel veel zaken tegelijkertijd, maar introduceren nooit iets dat voor gebruikers voelt alsof we de 'schroeven aandraaien' voor mensen die van onze dienst houden," zo liet Hastings weten. "Het moet voelen alsof het logisch is voor de consument; iets zijn dat ze begrijpen."

Zoektocht naar een methode

Willen gebruikers toch bij de streams op Netflix kunnen, zullen ze daarvoor hun identiteit moeten verifiëren door middel van een sms of e-mailcode die wordt verzonden naar de eigenaar van het account. Ook kan de gebruiker besluiten om later te verifiëren, waardoor deze voor onbepaalde tijd toengang heeft tot het aanbod. Op een later moment zal echter alsnog bevestigd moeten worden. Volgens een insider bij het miljardenbedrijf zal de introductie van het nieuwe beveiligingssysteem per land verschillen.

Dat Netflix deze maatregelen introduceert, komt niet helemaal als donderslag bij heldere hemel. Hoewel Hastings ooit al eens in een interview claimde dat 'het delen van wachtwoorden iets is waarmee je als bedrijf moet leren leven', werd op de achtergrond wel gewerkt aan een zekere oplossing. Het delen van accounts ligt dus al een tijdje onder de loep bij Netflix. In oktober van 2019 werd al bekend dat het bedrijf bezig was om gebruikersdata in kaart te brengen, om er op die manier achter te komen van waar gebruikers precies streamen. Dit zou het willen doen door het maximaal aantal gebruikte IP-adressen terug te brengen. Nu lijkt dus een alternatieve oplossing te zijn gevonden. 

Er zijn nog geen meldingen gemaakt van bovengenoemde verificatie-verzoeken bij Nederlandse gebruikers, maar het lijkt een kwestie van tijd voor deze ook hier zullen opduiken. 

Reacties (10)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Gehenna

Gehenna

 • 595 berichten
 • 6335 stemmen

Dit 'nieuws' heb ik een hele tijd terug al hier op MM gelezen, het enige wat verandert is, is dat de CEO er dit keer zelf iets over gezegd heeft. Wat ik toen ook al schreef, ik deel geen accounts dus zal er totaal geen last van hebben maar ik ken een hoop mensen kapitaalkrachtig genoeg om zelf een abonnement te nemen die te gierig zijn en van anderen 'leechen' die zullen door dit waarschijnlijk wel moeten als ze Netflix willen blijven gebruiken want ik kan me amper voorstellen dat de abonnement houder van het account in kwestie zit te wachten op verificatiemeldingen op de telefoon.


avatar van John Milton

John Milton

 • 21480 berichten
 • 11671 stemmen

Dit gerucht gonst inderdaad al veel langer, maar kan dat ze er nu meer mee gaan doen, ondanks dat Hasting vaak verkondigd heeft dat hij er niet wakker van ligt. Maar dat wil ik nog wel eens zien hoe ze dit willen gaan doen, vermoedelijk doodeenvoudig om even te verifiëren onderling. Ik zie ze dit niet tegenhouden zonder het zeer ongebruiksvriendelijk te maken voor mensen die reizen, op vakantie gaan, voor hun werk veel elders zijn, etc. Als je iedere keer dat je op een ander IP zit moet verifiëren (en in principe hebben vermoed ik de meesten van ons sowieso in principe een dynamisch ip-adres van hun ISP), dan maken ze vermoedelijk bij een hoop gebruikers geen vrienden.

Wat die verificatiemeldingen betreft Gehenna, dat zou mij (ik ben de hoofdaccounthouder) niet zoveel uitmaken als het eens in de zoveel tijd is. Als het wekelijks zou moeten wordt het wel irritant ja. Net wat ik zeg, het hangt ervan af hoe ongebruiksvriendelijk ze het willen maken voor mensen die wel met legitieme redenen regelmatig op een ander ip adres zitten.


avatar van Gehenna

Gehenna

 • 595 berichten
 • 6335 stemmen

Als het werkt zoals met andere 2FA beveiligingen dan krijg je een code op de telefoon gestuurd en die moet je dan vervolgens intoetsen als je in wilt loggen op Netflix. Ik voorzie wel problemen/irritatie voor mensen die een VPN gebruiken want die zouden constant zo'n melding krijgen zodra ze inloggen op Netflix.


avatar van dabtapp

dabtapp

 • 5 berichten
 • 0 stemmen

Prima, maar ze slaan de plank mis door het nog steeds niet aanbieden van groepskijken zoals Prime dat doet. Zo kan je het ook spelen.


avatar van John Milton

John Milton

 • 21480 berichten
 • 11671 stemmen

Gehenna schreef:

Ik voorzie wel problemen/irritatie voor mensen die een VPN gebruiken want die zouden constant zo'n melding krijgen zodra ze inloggen op Netflix.

Zoals ik. NordVPN pakt na opstarten PC automatisch de snelste server en voor zover ik er aandacht aan heb besteed is dat vaak een compleet ander ip dan de keer ervoor. Nu kijk ik zelden Netflix op de pc, maar ik klik wel vaak vanuit MovieMeter door om hem ook op mijn Netflix profiel even in de watchlist te zetten. Als ik dan iedere keer zou moeten verifiëren, zou ik gaan gillen. En dat zou ik dus óók hebben als ik mijn meeliftende ouders eraf zou knikkeren. Ik gebruik voor veel overigens 2fa, en heb voor alles een ander ww, maar voor iets op de watchlist zetten wil ik dat niet hoeven doen. Zonder dat mijn master password van LastPass is ingevoerd, kom je op mijn PC niet ver, maar daarna wil ik wel enig gebruiksgemak voor de simpele dingen als dat

Daarom vermoed ik dat ze voor subtiele verificatie gaan. Het aantal VPN houders zal op het totale abonneebestand niet enorm zijn, maar al die groepjes bij elkaar die reden hebben om af en toe ergens anders/over een ander IP van Netflix gebruik te willen maken, zijn best veel users.


avatar van Esteban

Esteban

 • 3595 berichten
 • 1813 stemmen

(verwijderd) schreef:

Prima, maar ze slaan de plank mis door het nog steeds niet aanbieden van groepskijken zoals Prime dat doet. Zo kan je het ook spelen.

Dit.


avatar van mcdaktari

mcdaktari

 • 6222 berichten
 • 0 stemmen

Als Prime en Disney star nu zouden zeggen dat het bij hun wel mag om accounts te delen, zouden er misschien vele overstappen. Ik weet het natuurlijk ook niet 100% zeker, maar is misschien een manier voor de concurrenten om meer leden te werven


avatar van Chelsea94

Chelsea94

 • 701 berichten
 • 792 stemmen

Ik deel met bekenden en heb zelf het hoofdaccount. Als mijn vreindinnen een appje sturen, he wat is de code, dan krijgen ze die gewoon. Opgelost.


avatar van Chelsea94

Chelsea94

 • 701 berichten
 • 792 stemmen

(verwijderd) schreef:

Prima, maar ze slaan de plank mis door het nog steeds niet aanbieden van groepskijken zoals Prime dat doet. Zo kan je het ook spelen.

Groepskijken? Hoe werkt dat?


avatar van dabtapp

dabtapp

 • 5 berichten
 • 0 stemmen

Chelsea94 schreef:

(quote)

Groepskijken? Hoe werkt dat?

Is niet op Netflix, maar eigenlijk kan je met groepskijken met bijv familieleden of vrienden via een gedeelde link samen kijken op hetzelfde moment.