• 11.737 nieuwsartikelen
  • 164.307 films
  • 10.537 series
  • 30.592 seizoenen
  • 620.451 acteurs
  • 194.422 gebruikers
  • 9.058.422 stemmen
Avatar
 
Netflix aangeklaagd voor 'Elona Holmes' met Millie Bobby Brown
Foto: © ANP

Netflix aangeklaagd voor 'Elona Holmes' met Millie Bobby Brown
Foto: © ANP

Netflix is voor de rechter gesleept door een erfgenaam van Sire Arthur Conan Doyle, de schrijver van Sherlock Holmes. De streamingdienst is momenteel bezig met een film over het zusje van de Britse inspecteur, genaamd Elona Holmes, maar volgens Doyle heeft Netflix hier helemaal de rechten niet voor. 

Netflix heeft in aanloop naar de release van zijn nieuwe film Elona Holmes, een aanklacht voor rechtenschending ontvangen. De nieuwe film waaraan de dienst momenteel werkt gaat over het zusje van de bekende Britse inspecteur, maar volgens een erfgenaam van Sir Arthur Conan Doyle, schepper van het originele verhaal, heeft Netflix daar de rechten helemaal niet voor. Om die reden heeft de erfgenaam woensdag een aanklacht van maar liefst 19 pagina's opgesteld en ingediend bij het gerechtshof van New Mexico. "Inbreuk op het auteursrecht ten gevolge van het zonder toestemming kopiëren van originele creatieve uitingen door door verdachten in auteursrechtelijk beschermde Sherlock Holmes-verhalen," zo luidt de aanklacht. 

Netflix

Netflix werkt momenteel aan een verhaal over het door Doyle bedachte zusje van Sherlock Holmes, die zelf ook over een aantal vernuftige opsporingsvaardigheden bezit. De film met daarin onder meer Henry Cavill, Millie Bobby Brown en Helena Bonham-Carter, is echter niet gebaseerd op de boeken van Doyle, maar het boek The Enola Holmes Mysteries van Nancy Springer. Bovendien is het auteursrecht op alle Sherlock Holmes verhalen van voor 1923 komen te vervallen. Iets waarvan Netflix dankbaar gebruik dacht te kunnen maken. Het personage Elona werd echter pas na 1923 aan de verhalen toegevoegd, waardoor op haar nog altijd auteursrecht rust. 

Een uitspraak van de rechter in het geschil tussen Doyles erfgenaam en de streamingdienst moet nog volgen. Mocht laatstgenoemde de film mogen uitbrengen, dan wordt deze in september aan het aanbod toegevoegd. Hieronder nog een aantal nieuwe beelden uit de film.

Reacties (2)


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van huppelepup

huppelepup

  • 113 berichten
  • 257 stemmen

Het auteursrecht op een werk eindigt 70 jaar na de dood van de maker.

Arthur Conan Doyle overleed in 1930, dus het auteursrecht verliep m.i. in 2001. Of geldt dit enkel in Nederland?

Hoe dan ook, het gaat de erfgenaam natuurlijk om geld, dus ook al beslist de rechter in het voordeel van de aanklager, dan betaalt Netflix een bedrag. De film komt er wel.


Beste Moviemeter,

"Sire" en "Elona" ???? WTF????? proberen jullie het record van NRC Handelsblad te verbeteren met al dit soort spelfouten??

Wat slordig!!

Ik geef me hierbij op als eindredacteur, email mij alstublieft.