• 10.586 nieuwsartikelen
  • 161.780 films
  • 10.104 series
  • 29.662 seizoenen
  • 613.319 acteurs
  • 192.934 gebruikers
  • 8.966.489 stemmen
Avatar
 
Matthijs van Nieuwkerk over comeback: 'Ik heb lang gedacht: in deze wereld hoor ik niet thuis'
Foto: © ANP

Matthijs van Nieuwkerk over comeback: 'Ik heb lang gedacht: in deze wereld hoor ik niet thuis'

Matthijs van Nieuwkerk over comeback: 'Ik heb lang gedacht: in deze wereld hoor ik niet thuis'
Foto: © ANP

Matthijs van Nieuwkerk heeft lange tijd het gevoel gehad dat hij "niet meer thuis hoorde in de televisiewereld". Dat deelde hij vrijdagavond mee in een interview met RTL Boulevard. Na een jaar aan persoonlijke groei te hebben gewerkt, is de presentator nu klaar om terug te keren naar de televisie. Hij gaf aan dat het maken van mooie televisie toch zijn passie en leven is.

Van Nieuwkerk kijkt erg uit naar de komende jaren bij RTL. ''Dat zal je verbazen, dat zegt iedereen. Maar het is echt zo. Ik heb mijn werk gemist en ik ben blij dat ik aan de slag ga,'' vertelt Van Nieuwkerk. ''Ik heb er goed over nagedacht, ik heb met veel mensen gesproken en ik kon met Peter van der Vorst een geweldige afspraak maken.'' Matthijs van Nieuwkerk heeft altijd al belangstelling gehad om voor een commerciële omroep te werken. Er waren al geruchten over een mogelijke overstap naar RTL vijf jaar geleden.

Bij RTL zal Van Nieuwkerk onder andere een programma leiden waarin hij op zondag terugblikt op de afgelopen week. Deze show, die in april volgend jaar van start gaat, zal samengaan met muziek. Hij sluit niet uit dat hij ook een dagelijks programma zal gaan presenteren bij RTL. ''Mijn handen jeuken nog wel eens. Ik heb dat vijftien jaar gedaan,'' zegt Van Nieuwkerk daarover, wijzend naar zijn programma De wereld draait door. ''Laat ik nou niet meteen nee zeggen,'' aldus Van Nieuwkerk. De presentator wil echter niet ‘meedraaien in de carrousel van de talkshows die terugkijken op de dag.' ''Dan zou ik iets anders willen verzinnen. Als ik daar de vrijheid voor krijg... van probeer het eens een maand, dat lijkt me wel wat. Het is niet uitgesloten, ik voel me fit''

'Ik hoorde hier niet meer thuis'

Het was lange tijd onduidelijk of de presentator wel weer terug zou keren op televisie. ''Ik heb heel lang gedacht: in deze wereld hoor ik niet meer thuis. Dat had men voor mij besloten en ik voelde zelf ook van nou ja, misschien is dat ook niet het podium waar ik weer terug wil keren. Maar een jaar is lang, je groeit, de tijd doet zijn werk en op een gegeven moment dacht ik: ja, ik mis het. Het is toch mijn lust en mijn leven om mooie televisie te maken.''

Van Nieuwkerk geeft aan dat hij het afgelopen jaar actief aan de slag is gegaan met de zaken die in het artikel van de Volkskrant werden beweerd. ''Er was voor mij geen alternatief. Ik moest dit uitzoeken. Daar heb ik de tijd voor genomen. Veel mensen gesproken. Veel op en neer gereisd om mensen te zien. Dat deed mij goed, dat deed soms ook de gesprekspartner goed,'' legt hij uit. In die gesprekken heeft Van Nieuwkerk ook zijn excuses aangeboden. ''Soms was het confronterend, soms buitengewoon verdrietig.''

Grensoverschrijdend gedrag

In november 2022 verbrak Van Nieuwkerk de banden met zijn werkgever BNNVARA. Dit gebeurde nadat er in de Volkskrant een artikel was gepubliceerd waarin hij werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag tijdens zijn tijd bij De Wereld Draait Door. Van Nieuwkerk voelde zich niet gesteund door BNNVara en gaf aan dat het openlijke twijfelen aan zijn oprechtheid door zijn werkgever verdere samenwerking onmogelijk maakte. In een interview met NRC betuigde Van Nieuwkerk spijt over zijn gedrag.

Een speciale commissie onder leiding van oud-minister Martin van Rijn heeft onderzoek gedaan naar misstanden en de werkcultuur bij de NPO, waaronder die van De Wereld Draait Door. Dit onderzoek is in januari 2024 afgerond. Er werd lang gespeculeerd over de toekomst van Van Nieuwkerk. Jan Slagter, directeur van Omroep Max, maakte geen geheim van zijn interesse in Van Nieuwkerk en heeft zelfs bevestigd dat hij met hem heeft gesproken over een mogelijk programma op de vrijdagavond bij de NPO.

Reacties (1)


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Chelsea94

Chelsea94

  • 701 berichten
  • 792 stemmen

Had deze man lekker van de tv gehouden, ze krijgen allemaal, na wat ophef, gewoon weer een podium met een zeer riant salaris.