• 10.985 nieuwsartikelen
  • 162.783 films
  • 10.304 series
  • 30.065 seizoenen
  • 616.538 acteurs
  • 193.542 gebruikers
  • 9.002.684 stemmen
Avatar
 
Levend schaakspel 'Hunters' schiet Auschwitz-museum in verkeerde keelgat
Foto: © ANP

Levend schaakspel 'Hunters' schiet Auschwitz-museum in verkeerde keelgat

Levend schaakspel 'Hunters' schiet Auschwitz-museum in verkeerde keelgat
Foto: © ANP

Het Auschwitz-museum heeft online zijn ongenoegen geuit over de Amazon Prime-serie Hunters waarin jacht wordt gemaakt op ontsnapte Nazi-kopstukken in de stad New York. De kritiek van het staatsmuseum is vooral gericht aan één scène die zich afspeelt in een fictieve afspiegeling van het vernietigingskamp. Daarin is te zien hoe er door SS-ers levensgroot met Joden geschaakt wordt. 

In de nieuwe serie van Amazon Prime, met Al Pacino in de hoofdrol, wordt een groep jagers samengesteld om gezamenlijk alle nog levende Nazi's op te sporen en voor het gerecht te brengen. Hoewel het losjes is gebaseerd op waargebeurde evenementen, is de serie in de kern een actiecomedy die neigt richting de satire. En juist daar wrikt het het Poolse museum. In een scène wordt namelijk teruggeblikt op de wreedheden en oorlogsmisdaden van de Nazi's die werkzaam waren in het grootste vernietigingskamp van het Derde Rijk. Op een bepaald moment zien we een levend schaakbord met Joden die dienen als schaakstenen. Een schaakspel om leven en dood dus, en dat schiet het museum in het verkeerde keelgaat. Het is namelijk niet waarheidsgetrouw.

Tweets

“Het is gevaarlijk, karikaturaal en moedigt toekomstige holocaustontkenners aan,” zo luidt de kritiek via Twitter.  “Wij eren de slachtoffers door de feiten nauwkeurig weer te geven. Je moet geen dingen verzinnen als de details zo goed zijn geleverd.” Hunters-bedenker David Weil weerlegt de kritiek via een reactie. Daarin zegt hij er juist voor te willen zorgen dat zulke dingen nooit meer zullen gebeuren. Hij is echter van mening dat je in film mag spelen met beeldspraak. “De reeks is gebaseerd op het waargebeurde, maar het is geen documentaire,” zo reageert hij. “Ik vroeg me af hoe ik een serie over de holocaust kon maken zonder daarbij terug te grijpen naar de levens van echte mensen." 

Waar het Poolse museum de meeste moeite mee zegt te hebben, is het feit dat Weil met zijn serie de naam van het kamp noemt. Had hij een fictief kamp bedacht, dan was de scheidingslijn tussen realiteit en beeldspraak consequent geweest. "Bedenk een onbestaand kamp en de Nazi-gruwelijkheden die zich daar voltrokken. Gebruik je echter een echte plek, respecteer dan haar geschiedenis en de leidensweg van haar slachtoffers." Auschwitz zegt daarbij filmmakers, schrijvers en journalisten ten aller tijden te willen voorzien van informatie. Alleen worden deze consultaties volgens haar zelden gebruikt. 

Een volledige woordenwisseling tussen Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau en verschillende mensen op Twitter is hieronder te lezen. 

Poll: Is 'Hunters' te ver gegaan met het levende schaakbord?

Reacties (0)

Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.

Dit artikel bevat nog geen berichten. Wees de eerste.