Consumentenbonden in verschillende Europese landen hebben de afgelopen tijd klachten ingediend tegen Amazon Prime Video voor de ingewikkelde uitschrijvingsprocedure. Dat meldt BBC. Onder meer de Noorse bond (NCC) is van mening dat gebruikers zich door te veel pagina's moet werken voor ze als abonnee daadwerkelijk uitgeschreven zijn.
Amazon Prime Video is de afgelopen tijd onder vuur komen te liggen door consumentenvertegenwoordigers in verschillende Europese landen. Onder meer de Noorse consumentenbond diende recent een klacht in bij de autoriteit voor consumentenbescherming aldaar omtrent de ingewikkelde uitschrijvingsprocedure. Zo krijgen abonnees die hun lidmaatschap willen opzeggen maar liefst zes pagina's met voorwaarden voor hun neus, waarop ze ingewikkelde keuzes moeten maken alvorens ze definitief zijn uitgeschreven. Daarbij wordt de gebruiker er door Prime herhaaldelijk prominent op aangestuurd toch zijn of haar abonnement te behouden. Dat moet anders, aldus de bond, die bijval krijgt van onder meer consumentenorganisaties in Denemarken, Duitsland, Griekenland, Frankrijk en Zwitserland.
Directeur digitaal beleid van de NCC, Finn Lutzow-Holm Myrstad, claimt dat "het net zo gemakkelijk moet zijn om een abonnement te beëindigen, als om er één te starten. Amazon zou een goede gebruikerservaring moeten faciliteren in plaats van klanten te hinderen en hen te misleiden om door te gaan met betaalde service die ze niet nodig hebben of langer willen gebruiken."
Van geen kwaad bewust
Niet alleen bovengenoemde Europese landen hebben zich tegen Prime Video gekeerd, ook in de Verenigde Staten zijn consumentenvertegenwoordigers opgestaan. De Federal Trade Commission ontving eerder al klachten over de uitgebreide opzeggingsprocedure die Prime Video erop nahoudt. Zelf is het miljoenenbedrijf zich overigens van geen kwaad bewust. "We maken het voor Prime-leden duidelijk en gemakkelijk om hun abonnement op elk moment op te zeggen, hetzij met een paar klikken online, een snel telefoontje of door automatisch verlengen uit te schakelen in hun lidmaatschapsopties," zo klinkt het commentaar. "Het vertrouwen van de klant vormt de kern van al onze producten en diensten en we verwerpen de bewering dat ons annuleringsproces oneerlijk is of onzekerheid creëert," voegt het bedrijf toe.
Momenteel telt het abonneebestand van Amazon Prime Video ruim 150 miljoen leden over de hele wereld, die naast de streamingdienst ook gebruik kunnen maken van andere voordelen bij het bestellen van fysieke producten. Sinds iDeal ook als betaalmogelijkheid is geïntroduceerd is de hoeveelheid Nederlandse gebruikers eveneens toegenomen.
Oh, ik had gehoopt dat 't ging om het feit dat niet alles overal te bekijken is. Ik wacht nog steeds op Deutschland 86 en 89.
Verder heb ik hier geen enkele ervaring mee. Ben wel uiteindelijk overgegaan van .de naar .nl, omdat ik me anders voor die sub-streamingdiensten niet kon aanmelden.
Ze zouden amazon ook eens moeten aanpakken op het feit dat ze op amazon.nl dvd's verkopen zonder aan te geven of er ondertiteling bij zit. Dat is pure oplichting!
Vroeger stond het er altijd bij nu bijna nooit meer. Alle info staat er de maten van het hoesje de tijdsduur etc. Het kan zomaar zijn dat je een Franse film besteld die alleen duits ondertitelt is. Ben in staat om dit bij BREIN aan te geven, want dat zet aan tot kopieer gedrag!
Je bent het niet verplicht te kopen, als het niet bevalt zoek je elders of het wel te koop is. Overigens kan je films gewoon downloaden met ondertiteling als je dat wilt.
Reacties (4)