• 10.927 nieuwsartikelen
 • 162.671 films
 • 10.281 series
 • 30.006 seizoenen
 • 616.330 acteurs
 • 193.454 gebruikers
 • 8.997.619 stemmen
Avatar
 
Column: "Waarom houden mensen in godsnaam van horrorfilms?"
Foto: © ANP

Column: "Waarom houden mensen in godsnaam van horrorfilms?"

Column: "Waarom houden mensen in godsnaam van horrorfilms?"
Foto: © ANP

Doodsangst, schrikmomenten, nachtmerries en een algeheel onprettig gevoel. Het zijn geen dingen die ik graag vrijwillig opzoek, daarom is de populariteit en überhaupt het bestaan van het horrorgenre altijd een groot raadsel voor me geweest. Waarom trekken mensen massaal naar films toe die gaan over zombies, seriemoordenaars, monsters of andere afschuwelijke dingen in een afgrijselijke setting? Ik snap er helemaal niets van. We zouden eigenlijk toch juist dingen moeten vermijden die ons zoveel angst inboezemen? Het genre is namelijk wel behoorlijk populair.

Ik ging dus naarstig op zoek naar een antwoord op mijn vraag. Waarom houden mensen in godsnaam van horrorfilms? Is het een soort dapperheid waarmee we aan onszelf willen bewijzen dat we het aandurven om zoiets engs te trotseren? Misschien heb ik gewoon niets aan mezelf te bewijzen, want ik probeer horror te vermijden waar het maar kan. Ik heb er geen behoefte aan, en ik ben niet bang om toe te geven dat ik horrorfilms gewoon heel naar en eng vind en daarom logischerwijs geen behoefte voel om ze te kijken.

Een andere verklaring zou zijn dat mensen graag hun eigen leven in perspectief willen plaatsen. Ja je baan is niet leuk en je baas is verschrikkelijk, maar je wordt in ieder geval niet achtervolgd door een gruwelijk misvormde seriemoordenaar die je kan vermoorden in je dromen. Ook hier kan ik me niet echt in vinden, maar ik begrijp deze reden om enge films te kijken wel beter.

Toch snap ik nog steeds niet dat er mensen zijn die het kijken van een horrorfilm echt als ‘leuk’ ervaren. Het zou kunnen dat er een soort deel van ons brein is dat stiekem toch best goed gaat op het zien van het leed van anderen. De mens ging natuurlijk in de oudheid al naar publieke executies, gladiatorengevechten en andere ellende. Misschien bestaat de drang om dat soort dingen te zien nog steeds in ons brein, en wordt die rol nu vervuld door het horrorgenre. Mogelijk zijn we inderdaad allemaal stiekem een beetje geestelijk gestoord, zoals een van de meeste beroemde namen uit de horror-scene, Stephen King, beweert in zijn essay ‘Why We Crave Horror Movies’. Zouden we in de juiste omstandigheden allemaal een moordenaar kunnen zijn, en is dat waarom we kunnen relateren aan horror? Dat is dan toch weer een vrij verontrustende gedachte, maar volgens meneer King een hele logische.

Misschien is horror wel een van de veilige manieren om je brein uit te dagen, waar andere mensen de adrenaline rush opzoeken door te gaan bungeejumpen of skydiven, is dit voor sommigen op te wekken door het kijken van een enge film in de veiligheid van je eigen huis.

Uiteindelijk heb ik na een hoop onderzoek toch moeten concluderen dat ik horror-liefhebbers nooit echt zal snappen, maar ieder zijn ding denk ik dan. Er zullen onder de lezers op deze site waarschijnlijk ook een hoop individuen zijn die het horrorgenre heel erg kunnen waarderen, en ik zou graag van jullie horen wat het dan precies is aan horrorfilms die ze voor jullie zo vermakelijk maken. Zelf zal ik horrorfilms grotendeels links laten liggen want ik krijg er nachtmerries van, maar al met al is het wel een fascinerend genre.

Poll: Kijk jij graag naar horrorfilms?

Reacties (23)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

 • 3210 berichten
 • 6364 stemmen

Als je horror niet leuk vind in al zijn zijn vele vormen van Chucky tot the shining, van Jacobs ladder tot Halloween, hou je in mijn ogen niet van cinema/ films .


avatar van umbra

umbra

 • 3685 berichten
 • 3430 stemmen

Wat een nonsens...Kun je dit ook toepassen voor thrillers, misdaad en dramafilms Mensen zien logischerwijs graag sensatie, verderf, geweld, angst...


avatar van dutchtuga

dutchtuga

 • 16970 berichten
 • 4100 stemmen

Leuk dat je hier vragen bij stelt hoor, beter dan al die mensen die het per definitie afdoen als 'verschrikkelijk'. Maar de verklaring is redelijk simpel. Men zoekt graag grenzen op en helemaal vanuit hun veilige luie stoel. Men wil onder de indruk raken van een film, dat kan variëren van intens triest tot intens griezelig. Maar dan is er nog een ander aspect: de 'so bad it's good' horror. Dat werkt vooral heel erg relativerend tussen alle serieusheid waarmee je wordt omringd in het dagelijkse leven. Horror liefhebbers zijn enorme die-hards zoals je in geen enkel ander genre ziet en dat komt vaak júist door al die mensen die het genre afdoen als bullshit. Ga dus vooral door met het niet snappen van die mensen .


avatar van Hejira

Hejira

 • 73 berichten
 • 98 stemmen

Wat wordt hier nu eigenlijk gezegd behalve "Ik snap er niks van" ?


avatar van El ralpho

El ralpho

 • 1421 berichten
 • 1039 stemmen

Ik denk dat het ook samenhangt met het willen ervaren van een soort adrenaline rush. Dread makes us feel alive ofzoiets.


avatar van EW101

EW101

 • 1256 berichten
 • 2284 stemmen

Er zijn enorm veel redenen voor mij om horror te bekijken. Bang wordt ik helaas er ook niet meer van helaas (behalve Noroi of een dergelijke film; die kan mij nog wel kriebels geven); misschien is dit inderdaad een vorm van grenzen opzoeken en die verder trekken. Iets wat bij mij wel gewerkt heeft , want ik was altijd in mijn jeugd bang voor alles ongeveer. Door onder andere horrorfilms heb ik die angsten overwonnen (bang voor het donker, ´enge ´ liedjes op de basisschool en nog veel meer)

Ook zie ik horror als een ideaal genre waar regisseurs zonder compromissen hun creativiteit (potentieel) kwijt kunnen. Ze hoeven namelijk niet binnen de lijntjes te kleuren.

Verder is elk ander genre al eens gecombineerd met horror, van komedie, drama tot sci-fi. Dus, het is ten derde ook enorm veelzijdig.

Ook is het een ideaal startgenre voor veel acteurs en regisseurs. Het is ook leuk om te zien hoe bekende artiesten ooit begonnen zijn; bijvoorbeeld Johnny Depp ( A Nightmare on Elm Street), Peter Jackson (Bad Taste, Braindead) en nog veel meer.

Maar er zijn nog veel meer redenen om op te noemen.


avatar van mrwhite

mrwhite

 • 1521 berichten
 • 3497 stemmen

Ik denk dat het vooral om fantasie draait!.... Het onbestaande en dat fascineert veel mensen net zoals sci-fi.... Star Wars, The fifth Element etc

Alle andere genres komedie, drama, actie en thriller (geen subgenres) kom je wel op één of andere manier in het dagelijks leven tegen... In het nieuws of in je eigen omgeving noem maar op.... ik denk dat dat de grootste reden is althans voor mij.


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

 • 4409 berichten
 • 2026 stemmen

Het is in elk geval een erg lucaratieve business. Als je kijkt in bioscoop releases (in normale tijden dan, nu even niet ivm corona) staan er naast 1 of 2 blockbusters altijd wel 1 of 2 horror niche films. Keer op keer weten die miljoenen binnen te harken, altijd netjes een veelvoud van het budget.

Doorgaans gaat het dan om een gezin / vriendengroep die in een huis / kasteel / Centerparcs hutje gaan wonen wat behekst is door een demon / entiteit / kwade geest.

Hopla kassa.

Niet mijn kop thee maar het verdient wel lekker. Geen idee aan wie, ik ken niemand die voor zijn lol die shit kijkt.


avatar van hankdigger

hankdigger

 • 174 berichten
 • 246 stemmen

"Uiteindelijk heb ik na een hoop onderzoek..." Wat is uit dat onderzoek nu gekomen? Ik zie in het stuk alleen vragen gesteld worden.


avatar van RaoulDuke

RaoulDuke

 • 363 berichten
 • 868 stemmen

Of het nu Horror, SF, thriller, drama, western, comedy of 'n mix van deze genres is: Je hebt goede en slechte films in elk genre. Als filmliefhebber beoordeel je volgens mij 'n film vooral op zijn artistieke kwaliteiten. Ben persoonlijk niet per definitie 'n horror fan, maar binnen dat genre zijn er fantastisch goede films gemaakt.

Maar goed, als je alleen "leuke" films wilt zien, moet je natuurlijk niet in de eerste plaats bij het horrorgenre zijn.


avatar van Antonev

Antonev

 • 1668 berichten
 • 1132 stemmen

Het heeft gewoon te maken met smaak en persoonlijke voorkeur. Niet meer niet minder. Je kunt je dezelfde vraag stellen voor komedie of welk genre dan ook. Jammer dat horror, zoals zo vaak, aangehaald moet worden als vreemde eend in de bijt.

Ik snap het idee achter het artikel, het is precies zo opgezet zoals vele columnisten doen in de dag en weekbladen. Jammer genoeg komt het totaal niet over. Als horror liefhebber voelt het alsof er op het genre neergekeken wordt. Jammer dat MM zich voor dit soort artikeltjes leent.


avatar van Glacius

Glacius

 • 4252 berichten
 • 2853 stemmen

Unieke ervaringen opdoen. Mensen leven het meest wanneer zij (emoties) 'voelen'.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

 • 8033 berichten
 • 3582 stemmen

Ik vind 't een leuke column. Jullie zouden vaker zulke stukjes moeten plaatsen om het gesprek te openen over onze gemeenschappelijke hobby. Zelf denk ik dat horror ook het genre bij uitstek is om vanaf een veilige afstand te reflecteren op taboeonderwerpen die lastig te bevatten zijn. Zoals bijvoorbeeld geweld of seksueel misbruik. Maar misschien ook wel algemener inhakend op menselijke ervaringen als lichamelijke processen, ziekte, verval, marginalisering en andere lelijke kantjes van het bestaan. Met een goede horrorfilm krijgt het onbespreekbare toch een vorm om te praten over die dingen waar we liever van wegkijken.


avatar van Weener

Weener

 • 33 berichten
 • 33 stemmen

Leuk dit soort artikelen. Vindt de reacties wel apart want Is gewoon een smaak ding. Zou zelf niet snel een horrorfilm opzetten maar om dit genre dan meteen helemaal af te schrijven? Zijn genoeg voorbeelden van bijv. actie en sciencefiction films met horror elementen die ik zeker wel kan waarderen.


avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

 • 3573 berichten
 • 2038 stemmen

Ik heb dit juist met het genre Fantasy. Ik moet een film spannend, eng, grappig of boeiend vinden. Die 4 elementen vind ik niet of nauwelijks terug bij dat genre en dus sla ik ze over. Ik kan ze wel mooi gemaakt vinden maar het kan mij toch nauwelijks boeien.

Ieder zijn ding denk ik dan, bepaalde subgenres in het horrorgenre vind ik erg amusant om naar te kijken omdat het aan minimaal 1 van die 4 bovengenoemde elementen voldoet. En ik ben het eens met het commentaar van de heren umbra en Antonev hierboven. Het is op meerdere genres toe te passen.


avatar van the hustler

the hustler

 • 180 berichten
 • 2827 stemmen

Er zijn er hier enkelen die durven beweren dat als je niet van horror houdt, je niet van film houdt. Wat een redenering van likmevestje is me dat zeg? Er borrelt even een repliekje op en dat gaat ongeveer zo:

Ik moet kotsen van voetbal want ik kijk veel liever naar sport. Ik stik niet graag in vis vol graten maar vind eten doorgaans lekker. Ik vind SM niks maar kan wel van iemand houden zonder die eerst in elkaar te hoeven slaan of aan flarden te rijten. Ik moet niks hebben van weerzinwekkende teringherrie genaamd metal, free-jazz of house maar kan wel een muziekinstrument bespelen. Dat is omdat ik niet van muziek hou, waarschijnlijk. Ik hou niet van horror, maar ben wel cameraman. Mag dat? Dat is omdat ik niet van film hou, waarschijnlijk. Idioten!

Horror, is dat eigenlijk wel film of is dat platte pulp? Goedkope brol voor en door ontmenselijkte zombies is het! Ze zijn al gebeten maar beseffen het nog niet. Smeerlapperij van het laagste allooi is het. Bucht, voor en door masochisten en sadisten. Met hun gestoorde geesten. Komen beweren dat mensen graag verderf, geweld, en angst zien. Voor mij nog een portie overheerlijke martelingen graag. Met veel ketchup. Ben je helemaal kierewiet geworden? Dat zijn geen mensen, dat zijn psychopaten! Snap je dat niet? Dan ben je zelf een psychopaat of onderweg. Ze moesten je in het zothuis voor zelfverklaarde filmfans steken en je daar nog een lobotomie extra toedienen.

Dat komt ervan hee, als je te veel naar al die zwakzinnige troep kijkt. Hoe meer je dat soort rommel op je netvlies mikt, hoe groter de afstomping wordt. Voer voor stomme kloten is het! En dat durft zichzelf dan nog filmliefhebber te noemen ook! Kun je 't geloven? Als je de hele dag naar pornofilms kijkt, ben je dan filmliefhebber of seksverslaafde die niet weet wat liefde is? Ze moesten zich schamen! Scheer jullie weg! Weg, zeg ik u! Fileer jullie eigen vege lijf met een scheermesje en voer de prut aan de honden. Pak een kettingzaag en zaag de kop van je eigen romp. En durf er geen bedenkelijke film van te maken of ik stuur jullie een rekening voor het bedenken van dit scenario want er zijn al minder griezelige invallen dan dit met de horrorpluimen gaan lopen.

Echte filmliefhebbers houden niet van horror. Punt. Geen enkele. Dat weet toch iedereen? En al wie het niet met mij eens is, is een achterlijke stronthoer van jewelste. Op de brandstapel ermee. Ik zal het hout en de lucifers met graagte komen brengen en de vlammenzee met jullie erin met veel plezier geheel onbezoldigd komen filmen, zeg ik u!

Iemand die zegt dat wie niet van horror houdt per definitie geen filmliefhebber is, weet niet waarover hij praat. Mensen zoals jullie die niet weten waarover ze praten kunnen maar beter hun muil houden want die zijn te dom om een mening te mogen hebben en zijn zo al belachelijk genoeg.

Natuurlijk bestaan er in elk genre echte filmklassiekers en die moet je zeker allemaal eens trachten te zien, want wie zijn klassiekers niet kent is per definitie geen echte filmfan. Je hoeft die prenten natuurlijk niet allemaal even geweldig te vinden. Een horrorfilm heb ik zelden of nooit leuk gevonden. Zelfs de echte horrorklassiekers kunnen mij nauwelijks bekoren. Met de jaren is de waardering voor het genre zodanig diep gezakt dat ik er haast geen meer bekijk. Is het raar dat horrorachtige toestanden niet bevallen? Zal wel aan mij liggen. Ik hoef ook geen onthoofdingsfilmpjes van IS te zien en na een verkeersongeval ben ik ook niet bij de sensatiezoekers die een kijkfile zullen veroorzaken. Thrillers behoren dan weer wel tot de favorieten, films waarbij je brein een beetje mag nadenken in plaats van dat het uit je kop gelepeld wordt terwijl je er naar kijkt.

Ieder zijn afwijking, zeker. Jullie afwijking is dat jullie horrorfans zijn. Mijn afwijking is dat ik filmfan ben. Ene aan wie de horrorimbecielen niet moeten komen vertellen dat ik dat niet ben of ik retourneer gezwind het compliment.

Is dat duidelijk genoeg zo, of willen jullie nog een koekje van eigen deeg en moet ik er nog een dosis compleet debiele onzin bijschrijven? Vind ik niet erg hoor, liever dat dan ondertussen mijn tijd nog hopelozer te verspillen door alweer dwangmatig naar zo'n gruwelijk afstompende en ondermaatse griezelfilm te moeten kijken. Verslaafd zijn aan horror: dat is pas horror! Dat is horror in 't kwadraat! The horror! The horror!


avatar van origineelhe

origineelhe

 • 56 berichten
 • 1190 stemmen

Ik snap ergens wel waarom mensen ernaar kijken, maar het is niks voor mij. Ik heb ook het idee dat de hedendaagse horror meer gericht is op shockeren, schrik aanjagen, en pure gore, dan een enge sfeer neerzetten, en dat is ook precies waar ik afhaak. Een klassieker als The Shining kan ik waarderen omdat daar zonder al die goedkope trucjes toch een enorme spanning opgebouwd wordt: horror zoals het bedoeld is. Aldus iemand die geen horror kijkt


avatar van bart007bond

bart007bond

 • 1447 berichten
 • 350 stemmen

Voor mij mag het zo grof en bloederig mogelijk zijn.

Op tv gebied vaak minder, maar 1 uitzondering is de serie Slasher op netflix.

Extreem grof


avatar van Hollywood007

Hollywood007

 • 3338 berichten
 • 3547 stemmen

Waarom ik precies van horror hou weet ik niet. Ik ben een zacht persoon. Ik geef zwerfkatjes eten, sta mijn plaats af voor ouderen, sta graag men eten af aan een hongerige, kan niemand zien huilen want dan huil ik mee, hou van knuffelen met men kids en... Ik hou van horror. Hoe gruwelijker hoe liever. Maakt me dat nu een psychopaat? Nee, ik dacht het niet. Wel kan ik zeggen dat ik van kleins af al aangetrokken was tot horror. Van zolang ik me kan herinneren. Misschien omdat ik het als klein kind niet mocht kijken en de oudere wel. Wat niet mag is natuurlijk altijd leuker.

Misschien is het omdat je op een afstand kunt kijken zonder dat je het zelf moet meemaken. Je denkt toch altijd onbewust, wat als ik in zijn/haar positie zou zijn. Wat zou ik dan doen. Misschien is het de opluchting/ontlading achteraf eens het voorbij is. Denk maar eens na over wat je doet als iemand je doet schrikken. Sommige mensen zijn dan boos en sommige beginnen spontaan te lachen van opluchting. Misschien zit er daar iets in, of je van schrik of horror houd. Geen idee.

Maar ik weet wel dat ik niet enkel horror leuk vindt op film vlak. Zo ga ik tijdens de Halloween tochten in oktober steevast alleen erop uit om een zo scary mogelijke ervaring te hebben. Spookhuizen behoren dan ook tot mijn lievelings attracties. Alles wat ook maar een beetje griezelig is, trekt me aan.

Misschien is het omdat ik weet dat de realiteit veel erger kan zijn dan eender welke film.

Ik hoop dat je het antwoord kunt vinden. Misschien eens naar In Search of Darkness 2 kijken. Ik herinner me dat er daar ook even op wordt ingegaan. Je moet wel door 4,5 uur ploeteren. Ergens wordt het aangestipt alleszins . Veel succes met je verdere onderzoek. Hou ons op de hoogte van je bevindingen.


avatar van TheSilmarillia

TheSilmarillia

 • 33 berichten
 • 0 stemmen

Bad day at the office the hustler? Tjonge jonge wat een stortvloed aan stront kraam je uit. Ik zal het je niet te veel kwalijk nemen in deze tijden van crisis. Maar opmerkelijk is het zeker. Enne: ik hou van bijna alle genres en OOK van horror. Ik BEN een echte filmliefhebber en niemand, dus ook jij niet met je intelligente (?) betoog, overtuigt mij ervan dat ik geen filmliefhebber ben omdat ik toevallig ook van horror houd. Tsss kom nou zeg.


avatar van Flipman

Flipman

 • 6425 berichten
 • 1072 stemmen

Spanning en suspense zijn de belangrijkste ingrediënten voor een goed horrorverhaal. In één van de eerste montages van George Lucas' Star Wars (1977) was er eigenlijk geen dreiging voor de rebellenbasis aan het einde: ze zagen gewoon de kans schoon om de Death Star te vernietigen. Op zich een nobel streven, gezien de vernietigende kracht van dat kreng. Maar heel het verzet zou in de uiteindelijke versie van de film worden weggevaagd wanneer dat ruimtestation niet op tijd zou worden opgeblazen.

Lang verhaal kort, er zat veel minder spanning in die eerdere versie van de film. Gelukkig hebben Marcia Lucas en haar team dat met montage trucjes kunnen veranderen.

En nee, nou behoort Star Wars niet tot het horrorgenre maar voor een hoofdpersonage - het liefst een multidimensionale waarmee je je als kijker kunt identificeren - moet er gewoon een boel op het spel staan. Dat is zeker het geval wanneer hij of zij wordt - of worden bij meervoud - geconfronteerd met een afschuwelijke dreiging. Is die bovennatuurlijk/paranormaal/op een andere manier niet wetenschappelijk te verklaren, dan is vluchten of uitschakelen van deze dreiging nog moeilijker. Mix je al deze elementen op de juiste manier, dan heb je een spannend verhaal waar je van op het puntje van je stoel zit. Natuurlijk zijn plot, script, tempo, sfeer, cinematografie, montage, muziek en cast ook nog belangrijke elementen, maar ik blijf bewust even bij de basis.

Voor mij hoeft het juist niet bloederig. Is een film extreem op welke manier dan ook, dan moet dat naar mijn mening wel een duidelijk doel dienen. Andersom zijn sommige films juist te tam: in Venom (2018) vinden de meest gruwelijke gebeurtenissen juist buiten beeld plaats, wat ik ontzettend laf vind van de makers. Produceer je een horrorfilm, doe dat dan ook! Die had volgens mij ook echt R-rated moeten zijn, want het monsterlijke geweld moet juist in beeld worden gebracht om duidelijk te maken hoe agressief en gevaarlijk zo'n symbiont nou precies is. Da's voor mij net zoiets als een romantische film zonder emoties, een komedie zonder grappen of - wel ja - een pornofilm zonder expliciete seks. Of überhaupt seksuele handelingen.

Oh ja, ik vind niet dat mensen die niet van horror houden geen filmliefhebbers (kunnen) zijn. Persoonlijk ben ik niet weg van het gros van romantische komedies maar vind wel dat daar toch pareltjes tussen zitten, bijvoorbeeld. Kinderfilms hoor ik ontgroeid te zijn maar ook daardoor word ik soms toch behoorlijk geraakt. Zo sta ik open voor ieder type film, maar veroordeel mensen niet die dat niet doen. Is iets niet je meug? Het zij zo.


avatar van Stormlight2000

Stormlight2000

 • 12 berichten
 • 88 stemmen

Vooral Japanse en franse horrorfilms vind ik goed. De meeste horror van de afgelopen tien jaar is niet naar te kijken, zo ontzettend slecht en voorspelbaar...


Zelf walg ik van films waarin te pas en te onpas mensen worden gemarteld, geslagen of gekleineerd. The Handmaid's Tale vind ik afschuwelijk om naar te kijken. Oorlogsfilms en Westerns kijk ik al helemaal niet. Al deze gruwelen worden allemaal door mensen veroorzaakt en iedereen kijkt dit wel gewoon met het grootste gemak. Horrorfilms zijn duidelijk. Er is maar 1 "bad guy" en die is vaak ook niet eens van deze wereld. Non-fictie dus en voor mij een prima verteerbaar vermaak. Behalve de fijne adrenaline kick loopt het 9 van de 10x ook goed af. Ik heb geen behoefte aan martelporno a la Terrifier, maar de meest bekende horrorfilms ken ik wel. Ik kijk het rustig alleen 's avonds en kan daarna prima slapen. Beter dan dat ik blijf malen bij die andere films waar mensen elkaar van alles aan doen. Daar slaap ik dus pas slecht van!