De Amerikaanse bioscoopketen AMC, waarvan eerder al bekend werd dat deze in zwaar weer verkeerde, is voor de rechter gesleept door een grondeigenaar in Florida. Het filiaal in een winkelcentrum in Hialeah heeft de huur voor de maand april niet betaald. Dat weet Variety te melden.
Een filiaal van de Amerikaanse bioscoopketen AMC in het Floridiaanse Hialeah is voor het gerecht gesleept vanwege het nalaten van een huurbetaling aan haar grondeigenaar. De bioscoop zou de verhuurder een bedrag van ruim 52 duizend dollar verschuldigd zijn voor de maand april. Palm Springs Mile Associates, Ltd. zoals de verhuurder heet, stelt dat de wereldwijde pandemie van COVID-19 niet inhoudt dat AMC een beroep kan doen op de overmachtsclausule binnen de huurovereenkomst. Volgens het advocatenkantoor Akerman LLP, dat AMC vertegenwoordig is de overmachtsclausule wel degelijk "een excuus voor de prestatieverplichtingen van een of beide partijen wanneer zich omstandigheden voordoen die buiten de controle van de partijen liggen en de uitvoering van het contract onpraktisch of onmogelijk maken".
AMC op het randje van faillissement
Eerder werd al bekend dat AMC Theatres kan rekenen op faillissement wanneer de omstandigheden niet gauw verbeteren. Analist Eric Handler schreef destijds een raport over de kwestie, waaruit bleek dat de bioscoopketen er niet al te best voor stond. "Op basis van onze aanname dat bioscopen tot ten minste augustus gesloten zullen zijn en onze overtuiging dat AMC niet over de liquiditeit beschikt om tot die tijd haar hoofd boven water te houden, verwachten we dat het bedrijf binnenkort over moet gaan tot faillissement," aldus Adler. Daarbij werd rekening gehouden met een maandelijkse 'cash-burn' van maar liefst 155 miljoen per maand. Daarmee kan de exploitant het hoofd nog tot juni of juli boven water houden. Om deze tijd te rekken besloot de keten over te gaan tot de zogenoemde overmachtsclausule en kondigde aan vanaf april geen huur meer te zullen betalen aan grondeigenaren zolang de bioscopen gesloten blijven.
Dat de eerste verhuurder nu een voet tussen de deur steekt, zou kunnen betekenen dat andere grondeigenaren volgen. De aanklager zou "de uitdagingen die COVID-19 met zich meebrengt erkennen, ook voor zijn eigen bedrijf," zo meldt de aanklacht, maar de bioscoopketen wel wettelijk verplicht stellen voor het betalen van de huur. Daarvoor wil het nu ruim 7,5 miljoen dollar aan schadevergoeding zien.
Reacties (0)