De grote Amerikaanse bioscoopketen AMC lijkt binnen niet al te lange tijd faillisement te moeten aanvragen. Dat meldt een analist van fiscaal bureau MKM Partners.De bioscoopketen werd door het coronavirus gedwongen haar deuren te sluiten en het lijkt erop dat deze ook niet meer open zullen gaan.
Hoge bomen vangen veel wind, zo wordt er gezegd. En die uitspraak wordt nog maar eens bevestigd door het Amerikaanse bedrijf AMC Theaters. De grootste bioscoopketen ter wereld dreigt haar inmiddels gesloten deuren, voorgoed dicht te moeten houden, zo blijkt uit een rapport van analist Eric Handler, aangaande de kwestie. "Op basis van onze aanname dat theaters tot ten minste augustus gesloten zullen zijn en onze overtuiging dat AMC niet over de liquiditeit beschikt om tot die tijd haar hoofd boven water te houden, verwachten we dat het bedrijf binnenkort over moet gaan tot faillissement," zo schrijft de analist.
Huurkosten
AMC Theatres beschikt momenteel over ruim duizend filialen met een totaal van elf duizend bioscoopschermen. Daarmee is de bioscoopketen de grootste ter wereld. Nu alle bioscopen voor lange tijd gesloten moeten blijven komt er geen geld meer binnen, maar blijven de huurkosten gewoon doorlopen. Iets wat het bedrijf op miljoenen ongedekte uitgaven komt te staan. Dat gaat het bedrijf binnen nu en twee maanden de das om doen, aldus Handler. "We denken dat de maandelijkse 'cash-burn' van het bedrijf zonder inkomsten $155 miljoen per maand bedraagt, wat AMC waarschijnlijk tot juni of juli liquide houdt."
Uitstellen
AMC rekende er bij haar sluiting op 17 maart op dat de deuren zo'n vijf à zes weken gesloten moesten blijven, maar dat dreigt nog veel langer te gaan duren. Het bestuur van de keten heeft om de reden aangekondigd vanaf april geen huur meer te zullen betalen aan grondeigenaren zolang de bioscopen gesloten blijven. Die maatregel moet ervoor zorgen dat het faillissement van de keten nog met een paar maanden uitgesteld kan worden.
Dus of er is nooit winst gemaakt of alle winst die is gemaakt is voor 90% naar het bestuur gegaan. In beide gevallen een slechte bedrijfsconstructie en gedoemd te mislukken. Lekker failliet laten gaan. Kan er een nieuw gezond bedrijf komen die wel de juiste bedrijfsvoering kan hanteren.
Reacties (1)