Netflix doet er geen goed aan om een toeslag te vragen aan abonnees die hun account buiten hun huisadres gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek van Pricewise. Het bedrijf vroeg duizend 'meelifters' wat ze zouden doen als zelf moeten gaan betalen en slechts vijftien procent overweegt dan een eigen abonnement af te sluiten.
De aangekondigde stap van Netflix om gebruikers extra te laten betalen wanneer zij hun account delen met mensen buiten hun thuisadres, gaat de dienst geen abonnees opleveren. Sterker nog, het gaat zelfs ten koste van het abonneebestand. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. Het bedrijf vroeg duizend mensen die momenteel meeliften op het account van iemand anders, of ze bij het in werking stellen van de aangekondigde toeslag zelf een account af zouden sluiten. En de antwoorden liegen er niet om: maar liefst drie kwart van de meelifters zegt in dat geval gedag tegen de streamingdienst, terwijl slechts vijftien procent zeker zelf in de buidel tast voor een abonnement. De rest weet het nog niet.
Toeslag
Netflix kwam onlangs met het nieuws dat het eindelijk een manier gevonden heeft om misbruik van een account tegen te gaan. Wie binnenkort anderen nog laten meeliften op zijn of haar Netflix-account, zal daarvoor de portemonnee moeten trekken. Vanaf volgend jaar gaat Netflix haar abonnees vragen een thuis adres in te geven en deze een toeslag laten betalen zodra de dienst buiten dit adres om gebruikt wordt. De toeslag, die hoogstwaarschijnlijk rond de 3 euro zal kosten, wordt wel pas in rekening gebracht zodra het account langer dan twee weken buiten de thuislocatie wordt gebruikt. Op die manier kun je ook op vakantie nog van je eigen account gebruik maken.
Hoewel de nieuwe toeslag van Netflix in eerste oogopslag een goede oplossing lijkt, zitten er ook haken en ogen aan. De Nederlandse consumentenbond weest de dienst er namelijk op dat dit voor de Europese wet verboden is. "Volgens de Europese regels reizen abonnementen van streamingdiensten gewoon met je mee," zo schreef de bond op Twitter. "Wanneer u in een ander EU-land bent, heeft u net als thuis recht op toegang tot uw betaalde onlineabonnementen."
Indien Netflix mij extra muntjes wil laten betalen, zal ik uit principe mijn abonnement direct beëindigen. Ten eerste is deze dienst op zich al niet erg voordelig en het stuit me enorm tegen de borst dat mooie winstcijfers voor dit soort bedrijven onvoldoende is.
Alles draait om de grootaandeelhouders en gewone consumenten wordt omwille daarvan het vel over been getrokken.
Normaliter al verwerpelijk, maar in tijden van hyperinflatie een regelrechte schoffering.
Ik ben er overigens ook van overtuigd dat Netflix, en andere diensten die hen eventueel zullen volgen, zichzelf enorm in de voet zullen schieten.
Vrijwel niemand is in staat in het enorme versnipperde aanbod van streamingdiensten meerdere abonnementen af te sluiten. Om een mooi en breed aanbod te verkrijgen is het evident dat deze consumenten met elkaar accounts uitwisselen. Onder de streep zal Netflix daarom slechts hoongelach en klantverlies oogsten.
Ik betaal 4 euro voor HBO, 3 euro voor NPO Start en 16 euro voor Netflix. Voor 3 euro kan ik eventueel ook nog Amazon Prime bekijken. De verhouding tussen Netflix abo en andere aanbieders is volledig zoek. En dan moet je straks ook nog extra betalen als je je Netflix abo wilt delen. Iets wat ze altijd oogluikend hebben toegestaan. Maar nu het zo populair is gaan ineens streng worden. Ik betwijfel of Netflix daarmee abonnees wegjaagt. Jammer.
Toch ben ik benieuwd hoe dat wat wetgeving betreft zit: je mag geen VPN meer gebruiken (juist bedoelt om vreemde snuiters buiten de deur te houden), je IP-adres wordt gekoppeld aan apparaat-ID. En nu ze zeggen dat ze dat in feite al doen, dan moeten ze zich diep schamen. Tijd dat een "waakhond" ze op de vingers tikt wegens schendig van de privacy. Naast die ongein word je ook gedwongen om vaker in te loggen.
Ik zou zeggen Netflix: verlaag je abonnementskosten. Voor 4 euroootjes zijn mensen meer bereid om zonder delen van het abo te betalen.
Reacties (2)