menu

Film / Algemeen / Wereldcinéma

zoeken in:
avatar van Devoo
Ik heb een vraag? Wanneer is iets wereldcinéma. Is dat wanneer het geschoten is in het desbetreffende land, of als het geregisseerd is door een regisseur van een ander land.

Zo heb je bijvoorbeeld de film 21 Grams (2003) geregisseerd door een Mexicaanse regisseur, maar geschoten in de VS. Waardoor er bij het land van afkomst VS staat. Maar wanneer is dan iets echt Mexicaanse cinéma? Als de regisseur Mexicaans is? Als het geschoten is in Mexico? Of allebei?

Mss vreemde vraag, maar ik vraag me af wat mede-MoMe's van deze vraag vinden?

avatar van Leviwosc
Zomaar een slag in het duister... maar ik denk als eerste aan films geschoten in, geproduceerd door, met acteurs uit een land alwaar nog geen grote filmindustrie is ontwikkeld.

De VS, Mexico, de West-Europese landen, Rusland, India, China, Taiwan, Japan, Brazilië, Argentinië, Australië en Nieuw-Zeeland... dat zijn landen waar al een heel redelijke filmindustrie bestaat. Maar een film uit een ander land dan hier genoemd is vrij uniek en zou volgens mij Wereldcinema mogen worden genoemd.

Nu heb ik sowieso wel het idee dat er niet een exacte definitie voorhanden is, want vaak worden films uit landen buiten de VS ook al tot de wereldcinema gerekend. Zoals bijvoorbeeld films uit Italië, terwijl Italië een grote, rijke en goed ontwikkelde filmindustrie kent.

Dus volgens mij valt er niet direct een eenduidige term te geven van het begrip wereldcinema.

neo (crew)
Een compleet heldere definitie is er niet. Maar in het algemeen is het een term die bedoeld is om niet Engelstalige producties aan te duiden. Het zijn onafhankelijke films met een artistieke waarde zoals bij filmhuis (arthouse) titels van over heel de wereld.

Malick
Essentieel leesvoer: *KLIK*

Gast
geplaatst: vandaag om 06:05 uur

geplaatst: vandaag om 06:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.