menu

Overig / Televisie / Jane Eyre (1983)

zoeken in:
avatar van Dynamovie
Groot Brittannië
Romantiek / Drama
239 minuten (miniserie, 11 delen)

geregisseerd door Julian Amyes
met Zelah Clarke, Timothy Dalton en Sian Pattenden

De arme wees Jane Eyre heeft een eenzame en ongelukkige jeugd. Als volwassene wordt ze gouvernante van de pupil van Mr. Rochester, een knappe en afstandelijke landhuiseigenaar. Jane is gelukkig met haar nieuwe leven en ondanks de verschillen in hun afkomst voelen zij en Mr. Rochester zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken. Naarmate hun liefde groeit, nemen de vreemde gebeurtenissen toe. Gelach in de nacht, een geheimzinnige brand... Dan verbreekt Mr. Rochester zijn verloving met een rijke erfgename en vraagt hij Jane ten huwelijk. Maar op hun trouwdag komt Jane achter Mr. Rochesters verschrikkelijke geheim en slaat ze op de vlucht. John Rivers en zijn zusters nemen haar liefdevol op. John wil zelfs met Jane trouwen. Hoewel ze veel om hem geeft, kan ze Mr. Rochester nog steeds niet vergeten. Ze gaat op zoek naar haar enige liefde, maar de tijd heeft hem niet gespaard...

---------------------------------------------

Goede BBC-dramaserie over Jane Eyre naar een verhaal van Charlotte Brontë. Vooral Timothy Dalton speelt sterk als de rijke mr. Rochester. De jonge Jane Eyre wordt ook goed vertolkt, maar ik vind dat de wat oudere Jane Eyre in de persoon van actrice Zelah Clarke wel ietsje charmanter had mogen acteren. Op sommige momenten was het tempo ook te traag. Daarom "maar" 4*.

Een goede serie.
Ik vond de jonge Jane leuker dan de oude, want de jonge was wat brutaler.
De oude Jane doet zo vreselijk nederig.
Zeer goed geacteerd door Timothy Dalton en Zelah Clarke.
Af en toe wat traag en gezapig, maar al met al toch zeker niet slecht.

3,5*

Mooie verfilming van het nog mooiere boek, hoewel het op sommige momenten te snel ging, en op sommige momenten te traag. De acteurs acteerde goed, hoewel de jongere jane het beter deed.
4,5*

avatar van maxB
in slaap gevallen na een uur, weet niet hoe het is afgelopen maar ik vond het absoluut slecht

avatar van soom
Ik snap niet dat deze film niet gewoon op de site kan. Zelah Clarke kan erg mooi zielig kijken, en Timothy Dalton zet een beetje jammerlijk een mislukte mr. Rochester neer. In het boek is het allemaal veel beter, veel uitgebreider: Sommige scenes lopen niet gelijk aan het boek. In het boek zijn er veel meer mensen bij de trouwerij van Jane en Edward aanwezig, terwijl de regisseur ervoor heeft gekozen de kerk leeg te laten en mr. Mason als een soort wrekende gerechtigheid naar voren te schuiven.
Ik zou hier 3, 5 voor geven.

Ik vind deze beter dan die uit 2006. Hoewel ik de eerste keer dat ik 'm zag me nog enigszins stoorde aan Zelah Clarke (ze is zo mini vergeleken Dalton) Maar na 'm nog eens gekeken te hebben erger ik me er helemaal niet meer aan. Geweldige verfilming van een geweldig boek. Dalton is tha man!

4,5

Gast
geplaatst: vandaag om 08:47 uur

geplaatst: vandaag om 08:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.