Genre: Drama / Romantiek
Vietnam / Frankrijk
Geregisseerd door: Tran Anh Hung
Met onder meer: Nu Yên-Khê Tran, Man San Lu en Thi Loc Truong
Releasedatum: 23 december 1993
Bekijk via myLum (Lumière)
Plot Mùi Du Du Xanh
1951, Saigon. Mùi, een tienermeisje, vindt een baan als huishoudster bij een welvarende Vietnamese familie. Ze werkt hard en neemt zo de plaats in van de overleden dochter. De vrouw des huizes hoopt dat haar zoon met Mùi zal trouwen, zodat ze nog langer bijeen kunnen blijven, maar als dit niet gebeurt zal ze op haar twintigste weg moeten gaan.
Mui
Trung
Mr. Thuan
Tin
hugohei
Mooie subtiele film, prachtige sfeer. Ongelofelijk dat deze film helemaal is opgenomen in een studio in of bij Parijs - en toch doet alles denken aan Vietnam (ik ben er geweest). Heel knap.
Lijkt me ook heel mooi. Ik krijg binnenkort de dubbeldvd met deze film en Cyclo binnen. Dat wordt smullen.
De regisseur is trouwens een bootvluchteling.
Mooie film. Voor een debuutfilm, en het feit dat de film helemaal in de studio is opgenomen, een knappe prestatie. Deze film is wat statischer dan de andere films van de regisseur, maar toch zeker de moeite waard om te kijken. Ook in deze film veel mooie beelden. 3,5*
tovenaar
Oke thanks! Ik heb nu ook Cyclo hier liggen... ben erg benieuwd!
FisherKing
Erg mooie film. Gigantische sfeer. Heel puur, je zou bijna van een stomme film willen spreken.
Film begint wat warrig vind ik maar culimineert in een fantastisch laatste uurtje tot een waanzinnige film-beleving. Natuurgeluid (kikkers, vogels) wordt afgewisseld met prelude's van Chopin en een erg mooie versie van Debussy. Film zoals film zou moeten zijn.
Dat ie op locatie in Parijs is opgenomen is absoluut niet te zien. Erg knap. Perfect geluid ook. Vette 4 sterren.
Dan ben ik zeer benieuwd wat jij van A la Verticale de l'Été vindt. Een film die in het verlengde ligt van L'Odeur de la Papaye Verte, alleen dan wel op locatie opgenomen.
Ook prachtige natuurgeluiden en beelden. Met een complexer verhaal.
FisherKing
Je maakt me nieuwsgierig, ik zal er eens achteraan gaan.
Wow, wat mooi weer. Heel visueel, heel bescheiden. En licht- en kleurgebruik en ook de muziek zijn prachtig. Prachtig, vaak ook weer visueel geacteerd. Veel nadruk op gezichtsuitdrukkingen en details. Als ik dit destijds had gezien had ik al geroepen dat er een absoluut meesterwerk aan zat te komen. Nu weet ik dat dat destijds met Xich lo gebeurde. Ik heb genoten.
Ik heb 'maar' een 3,5 staan. Ik denk dat een 4 er bij een tweede keer kijken wel in zit.
En inderdaad. 4 sterren wordt het nu.
De prachtige hoofdrol van het meisje. De mooie locaties (ook al is het volledig opgenomen in de studio, dat zie je niet), de camera die zich even goed binnen als buiten thuis voelt en willekeurig van binnen naar buiten en van buiten naar binnen beweegt.
Hier wordt een familie getoond die wel de materiele rijkdom maar niet innerlijke rijkdom heeft van de bedienden. De laatsten zijn dan ook eigenlijk beter af. Een puur en dienstbaar leven, met volle toewijding. Ze hebben weinig vrijheden, maar genieten toch zo van het leven en zijn tevreden met wat ze hebben. Vooral als het meisje groot wordt zie je haar genieten van kleine dingen.
Het is moeilijk om concreet het gevoel van de film te beschrijven, Fisherking heeft al wat details genoemd die er toe doen.
Gewoon kijken!
Ramon K
Perfect verwoord! De manier waarop dat meisje vol verwondering haar omgeving observeert en puur geniet van de kleine dingen des levens kon me niet onberoerd laten. En wat een kleurgebruik! Groen was nog nooit zo mooi groen. Heb 'm ook op 4* staan met een optie op 4,5*. Prachtige film.
NKyou
Zo'n drie jaar na het vorige berichtje toch weer eens leven bij deze film:
Tran Anh Hung weet me met Mùi Du Du Xanh weer te vervoeren in een uiterst rustig en subtiel Vietnamees drama. Op een manier die mij in zijn films erg positief opvalt weet Tran zijn camera en acteurs fantastisch te laten bewegen. Meegenomen in vloeiende camerabewegingen en lange shots weet hij hiermee als een van de weinigen een vrij eenvoudig drama veel meerwaarde te geven.
Het eerste gedeelte is erg sterk. Hoe de jonge Mùi zich volledig inzet om de familie te dienen, en hiermee tevens een steun is voor de moeder wier dochter te vroeg stierf is vertederend. Heel fijn filmmomentje voor mij: Toen ze de papaya opensneed moest ik even glimlachen, vervolgens vloog de camera naar haar gezicht en moest ook zij glimlachen
En ook het tweede gedeelte, waar de oudere Mùi is verhuisd naar een andere meester is fraai. Kleine dingetjes die het weer doen, zoals de manier van handen wassen van de kleine en grote Mùi en weer het genieten van het opensnijden van die papaya.
Vier volle sterren voor Mùi Du Du Xanh.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11906 berichten
Jaaaaaaren geleden gezien - een van mn eerste arthousefilms, maar was toen erg onder de indruk.
Tommeh
Prachtige subtiele film. Weinig dialoog en erg minimailistische personages, maar toch perfect te volgen door middel van kleine gelaatstrekken en emoties. Het verhaaltje heeft niet veel om het lijf, maar wordt op een rustige manier verteld en kabbelt voort in een heerlijk relaxt tempo. De rol van de jonge (en 'oude') Mùi is vertederend. Ze is zó eerlijk en integer, ik kreeg een glimlach op m'n gezicht door alleen al naar haar te kijken.
De reden dat de film mij bleef boeien komt omdat het in 2 delen is opgesplitst, het eerste deel vond ik een mooi familiedrama met een hardwerkende Mùi, tevreden met alle kleinigheden in het leven, in een gezin met relatieproblemen, vervelende zoontjes, een boze schoonmoeder, enzovoort.
Het tweede gedeelte vond ik zowaar nog mooier. De film verandert in een zeer subtiel romantisch drama, waar je vanaf het begin al de spanning tussen Mui en haar meester ziet, terwijl er amper een woord gesproken wordt. Een mooie scene vond ik waar de man en z'n verloofde uit elkaar gaan. Hij laat z'n afwijzing alleen zien door intenser piano te spelen. Zonder dat hij een woord gezegd heeft weet zij genoeg. Ook de scenes waar Mùi zich wast met een groene gloed over haar heen vond ik prachtig.
Ik ga voor 4,5* en ben nu nóg benieuwder naar Cyclo
Legan
Een mooie rustige film met een heerlijk rustige tempo. Ondanks het karige verhaal slaagt de film erin om je te blijven boeien en is het vooral visueel gezien mooi. Het eerste deel is qua verhaallijn en personages een stuk interessanter terwijl het een mooi balans heeft tussen de inhoud en het visuele. In het tweede gedeelte verschuift dit zwaar richting het visuele waarbij de verhaallijn nog dunner wordt en de personages maar met moeite kunnen interesseren. En hoewel visueel aantrekkelijker, zegt een leuk plaatje mij minder dan een pittig, expressief of inhoudelijk mooie versnapering. Want waar de één tevreden is met het kijken naar een mooi flesje bier, ben ik gewoon geïnteresseerd in de bier zelf en hoe deze over mijn tong rolt.
Baggerman
Heel mooie rustig voortkabbelende film. Zeer geschikt voor diegenen die soms nog kunnen genieten van de kleine dingetjes in het leven!
Wat een lief meisje die Mùi, zowel als kind als op latere leeftijd. Als ik ooit oud en hulpbehoevend wordt wil ik zo'n verpleegster!
Mooi ook hoe ze van ieder voorkruipend diertje kan genieten en deze in hun waarde laat. Zo was ik als kind ook en het zit gelukkig nog wel beetje in me.
Grote tegenstelling daarop zijn de rijkeluiskindjes, die alleen kunnen 'genieten' van het kwellen van mieren of het meisje!
Maar het mooiste is toch het heerlijk onthaastende tempo van de film! Wat zal ik lekker slapen zo!
grovonion
Als dat zo is dan vertel me snel waar! Ik zoek deze film al jaren, overal op de wereld (Singapore, Leeds, New York etc.) en nergens te vinden. Wel nog niet hard on-line liggen zoeken, wellicht dat hij wel ergens te bestellen is, en dan nog in het Vietnamees met Franse ondertitels is hij nog niet erg nuttig voor me.
Edit: toch effe liggen zoeken, een versie met Engelse subtitels is te vinden op amazon, wel voor 120$+ het stuk, een collectors item dus...
Goed nieuws: In april verschijnt deze film op DVD met nederlandse ondertiteling via Lumiere.
Fikret8
Heerlijk om te zien hoe dat jongetje telkens weer kattekwaad uit haalt.
Malick
Ondertussen is de releasedatum verschoven naar 31-12-10.
Norma
Een rustgevende, lieve film met veel aandacht voor details. De regisseur kiest voor het vastleggen van eenvoudige handelingen en gebeurtenissen om op deze manier een verhaal te vertellen en dat werkt heel goed. De camera lijkt voortdurend in en om het huis te zweven waar alles zich in alle kalmte afspeelt en vangt precies die momenten die duidelijk maken waar het allemaal om gaat. De liefdevolle aandacht waarmee het eten bereid en geserveerd wordt, het plezier dat hele kleine eenvoudige dingen kunnen geven.
Hoewel het eerste deel van de film met de nog jonge Mùi zeer aandoenlijk is (heerlijke scènes waarin één van de kleine jochies haar voortdurend vol overgave loopt te irriteren) had ik net iets meer met het tweede deel, waarin Mùi een jonge vrouw is geworden maar nog steeds met een soort kinderlijke onschuld naar de wereld om haar heen kijkt. Fraai moment wanneer ze de schoenen aantreft van de verloofde van de heer des huizes, één heel vluchtig moment aarzelt of ze deze aan zal trekken maar dat vervolgens niet doet. Prachtig en veelzeggend, welke beschrijving trouwens ook opgaat voor het pianospel van de man in kwestie.
Ik ondervond tijdens het kijken alleen één klein nadeel: vorige week zag ik het betoverend mooie À la Verticale de l'Été van dezelfde regisseur en daar was ik zo van onder de indruk dat ik eigenlijk niet kan ontkomen aan een vergelijking. En dan moet ik zeggen dat ik in deze debuutfilm nog net even mis wat eerder genoemde film zo perfect maakte, namelijk een ogenschijnlijk volkomen ongedwongen registratie van alles. In L'Odeur de la Papaye Verte is het in mijn beleving soms nog net iets te nadrukkelijk gezocht, bij momenten iets te theatraal geacteerd ook.
Neemt niet weg dat er nog altijd heel veel moois over blijft om van (na) te genieten en een hele dikke voldoende is dan ook zeker op zijn plaats.
Ondertussen is de releasedatum verschoven naar 31-12-10.
Bij BOL toch al leverbaar.
bol.com | Odeur De La Papaye Verte | Dvd
Vreemd dit! Zowel de levertijd, als het beeldformaat en de prijs...
Gezien de prijs denk ik dat het toch om een import dvd gaat, die ook NL ondertiteling bevat.
Malick
Gisteren de stoute schoenen aangetrokken en Lumiere gemaild of ze The Scent of Green Papaya ooit nog gaan uitbrengen. De film zou afgelopen april al op DVD verschijnen maar dat is niet gebeurd. Het wordt uiteindelijk:
De release van THE SCENT OF GREEN PAPAYA is voorzien voor eind januari/begin begin februari 2011.
Wilt u op de hoogte blijven van onze releases, raadpleeg dan regelmatig onze website www.lumiere.be.
Via de website kan u zich ook inschrijven op de DVD nieuwsbrief.
grovonion
Jouw mail heeft blijkbaar vruchten afgeworpen, want ik heb net mijn exemplaar gehaald in de fnac, voor een schappelijke 7,9 euro.
-fal
- 2028 berichten
Kun je iets over de kwaliteit van het beeld zeggen ? Die Duitse uitgave die ik heb is erg lelijk, iets dat trouwens ook geldt voor de AE-uitgave van bijv. À la Verticale de l'Été.

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Le Deuxième Souffle
Misdaad / Drama, 1966