- Home
Genre: Horror
Geregisseerd door: Gonzalo López-Gallego
Met onder meer: Joseph Morgan, Sharlto Copley en Thomas Kretschmann
Plot Open Grave
"The moment you wake up, the nightmare begins."
Zes mensen worden wakker in een afgelegen bos naast een open graf met rottende lichamen, zonder herinnering aan wat gebeurd is. Niet wetende of iemand onder hen de moordenaar is, moeten ze stap voor stap de mysterieuze omstandigheden die hen bij elkaar brachten, zien te verklaren, voordat het te laat is.
John
Mother
Boy
Grandma
Tonypulp
Gallego stijgt tijdens de eerste 20 minuten boven zichzelf uit en begint met een stel fantastische up-close en top down shots die een erg bedrukkende en duistere atmosfeer neerzetten. Het conflict dat zich ontpopt met het naderen van de specifieke datum '18 april' is bijzonder intrigerend en smeekt om toelichting. Die krijg je gelukkig niet op een presenteerblaadje. Het probleem is echter dat de personages, tot aan die gewenste onthulling, de overhand krijgen en de invloeden van Gallego nogal verwateren. Bepaalde elementen zijn in dit middenstuk nog steeds enorm goed (territorium afbakenen met lijken, mooie vondst), maar de focus lijkt in verkeerde handen te zijn beland. Einde maakt een hoop goed, hoe cliché het in de uitwerking ook mag zijn. Hetgeen de ontknoping echter voorging, is zo a-typisch aan dit ''sub-genre'' dat het wel degelijk overkomt en, al dan niet verrassend, leuk is. Aanradertje!
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Redelijke film, die echter een hoop potentie niet benut - of beter gezegd deels ook een andere kant op ging dan ik had verwacht. Eerste stuk is erg fijn, sfeervolle opening, de characters ontdekken langzaam maar zeker wat meer over zichzelf/wat er aan de hand is en de infected worden in het verhaal vermengd wat voor wat fun en enige mysterie zorgt.
Maar dan shift de film wel wat weg, ik verwachtte het een stuk psychologischer binnen de groep mensen, iets waar het toch naar toe leek te gaan in het begin, hell.. eentje dient enkel om al vroeg aan zijn lot te komen en de rest zit alleen of met enkele anderen wat rond te reizen. Maar ook de kant die het wel opging had wat mij betreft fijner gekund, op enkele zeer toffe momenten na - bijv. de man in het prikkeldraad - krijg je ook veel drama op je dak en blijft het gevoel dat ze er meer mee hadden kunnen doen.
Alé het einde is ook niet bijster origineel en wat vluchtig, maar zeker de aanloop ernaar is toch nog vermakelijk genoeg voor een voldoende. Cast deed z'n werk ook prima, Sharlto Copley draagt zijn rol uitstekend, al deed het mijzelf iets meer vreugde om Joseph Morgan hierin te zien (Niklaus uit de series The Vampire Diaries en The Originals).
Shinobi
"I don't remember who I am."
Van de regisseur van o.a. El Rey de la Montaña (2007) en Apollo 18 (2011) zie ik. Nu vond ik dat op zich geen slechte films, maar met Open Grave hoopte ik eigenlijk dat Gonzalo López-Gallego dat middelmatige niveau zou ontstijgen. Het is deels gelukt.
Qua verhaal begint het lekker mysterieus met John (sterke rol van Sharlto Copley) die wakker wordt in een open graf vol met lijken. Als kijker ben je gedurende de film samen met hem aan het uitzoeken hoe het geheel in elkaar steekt. Alleen is het jammer dat de spanning geleidelijk afneemt, althans zo voelde het voor mij aan.
Het is ook veel minder horror dan ik had verwacht en de enigszins psychologische kant had wat beter belicht kunnen worden, zoals DonOswaldo aangeeft. Ik had graag meer conflictsituaties en gestoorde dingen gezien, zoals de man die in het prikkeldraad vastzit. Nu heb ik het gevoel alsof de potentie van deze film niet helemaal benut is. Het einde wordt naar mijn mening dan ook redelijk snel afgeraffeld, al worden wel alle vragen beantwoord.
Al met al een redelijke horror, maar hier had zoveel meer mee gedaan kunnen worden. Echt zonde dat het maar bij een paar aardige momenten is gebleven.
3,0 Sterren.
jippie2010
Wat een aangename verrassing!
Eindelijk een horror/thriller met een degelijk verhaal,
waarbij de clou niet vroegtijdig weggegeven wordt.
Heerlijk sfeertje, gemiddelde acteerprestaties,
en onverklaarbare gebeurtenissen die aan het eind als een
puzzel in elkaar vallen. *4.0
Deze film gaat in mijn top 10 2013
Gallego is er bijna.
Spanje gaat steeds meer de internationale toer op met z'n regisseurs. Veel engelstalig werk, met acteurs van overal (ditmaal Copley kunnen strikken blijkbaar) en verder hun typische mix van horror, drama en thriller elementen.
Hier werkt het vooral érg goed het eerste uur. Het mysterie zit gebeiteld, de hints komen maar mondjesmaat en regie en acteerwerk ondersteunen de sfeer bijzonder goed. Was alleen iets minder blij met de verklaring. Ondertussen hebben we de zombie/plague uitbraken al van elke kan gezien. Gallego's visie is redelijk origineel, maar ik begin het eerlijk gezegd een beetje moe te worden. De zombies mogen wat mij betreft weer even de vriezer in.
Maar verder een fijn, sfeervol en goed gemaakt filmpje. Gallego mag lekker verdergaan met dit soort filmpjes, volgens mij komt er wel eens eentje waar ik zonder verpinken 4* aan kan uitdelen. Hij zal er alleen nog even op moeten wachten.
Wat een saaie en langdradige mysterieuze Thriller was dit die ook nooit echt opgang kwam en ook nergens boeiend/spannend werd. Het verhaal was heel vaag en pas op het einde pas weet je hoe de vork in de steel zit. Maar eerlijk gezegd boeit dat al helemaal niet meer want alles daarvoor was nauwelijks boeiend en vooral oersaai (ik heb dan ook regelmatig zitten vooruit te spoelen). Ook de cast kon me niet echt bekoren en men speelde ook niet overtuigend. De film is waarschijnlijk gemaakt met een beperkt budget en dat is overal goed aan te zien (o.a. de mensen die besmet waren met het virus). Deze film kun je beter mijden want veel stelt het allemaal niet voor.
Bottleneck
Niet met Snarfje eens, onverwacht een prima film. Het mysterie is prettig te volgen en wordt best uitgekiend ontvouwd. Het laat je tot het einde toe in het ongewisse maar gelukkig ook weer geen overdreven complex breinbreek-gedoe. Je ervaart alles alleen vanuit het perspectief van de personages, precies goed voor een avondje vermaak met een beetje bloedvergieten.
Het sfeertje is lekker onbestemd, geheimzinnig, af en toe grimmig en het leuke is dat dat dat de gehele speelduur blijft. Andere films met een soortgelijk begin over mensen die ergens wakker worden zonder herinnering (en daar zijn er nogal wat van de laatste jaren) gaan juist vaak als een nachtkaars uit. Het einde vind ik ook passend, in de trant van 28 Weeks Later, alhoewel ik stiekem hoopte dat ze ondanks hun brave uiterlijk een stel smerige schurken zouden zijn. Geen hoogstaande film maar wel beter dan gemiddeld.
Onslaught
Slechte langdradige film.
Waarschijnlijk gewoon niet mijn soort film, hoewel het verhaal me wel interessant leek. De film duurt maar anderhalf uur, maar voelde voor mij echt te lang aan. Irriteerde me nogal aan de personages.
Gonzalo López-Gallego zal met een veel betere film aan moeten komen om mij nog te kunnen overtuigen.
2.0
Saaie apocalyptische thriller, met een plot dat wanhopig probeert mysterieus te zijn maar eigenlijk voornamelijk vervelend is. De nogal anonieme personages helpen ook niet bepaald. Je blijft kijken omdat je uiteindelijk wel wilt weten hoe alles precies in elkaar steekt, maar de eindstreep halen is best een opgave.
john mcclane 2
deed me denken aan walking dead kwa sfeer,en vond het een lange tijd niet echt boeiend
de twist aan het einde maakte een hoop goed.
redelijke zombie film
Een redelijke horror/thriller, die in het in de eerste helft vooral van de sfeer en het mysterie moet hebben, maar het in de tweede helft uiteindelijk toch laat liggen..
Het is allemaal lekker sfeervol, waarbij voldoende aandacht aan het geluidsdesign. Vooral in het begin werkt dat bijzonder goed. Daarnaast weet je als kijker net zo veel als de personages zelf en houdt regisseur Gallego lang geheim, hoe de vork nu precies in de steel zit. Langzaam maar zeker leer je de personages beter kennen en is het vooral de vraag, hoe het verleden van hen was enwie er nu daadwerkelijk slecht is. De personages zelf vond ik niet al te bijzonder. Hier zou best een sterk psychologisch verhaal of spel van te maken zijn, maar Open Grave gaat niet echt die richting op.
In de tweede helft zakt het niveau langzaam maar zeker wat weg. Het is dan wachten,op de twist, die niet zo verrassend is, als gedacht. De clichés komen richting het einde ook veel meer om de hoek kijken en doordat de meeste personages ook niet interessant zijn, dooft het kaarsje langzaam maar zeker wel uit. Het is allemaal zeker niet slecht, daarvoor is het begin te goed en Gallego weet ook duidelijk wel hoe je sfeer moet scheppen, maar dit is het toch nog niet helemaal. Iets meer focus op de psychologische ontwikkeling van de personages had veel goed kunnen doen.
Insignificance
Mispeer van Gallego. Ik vond zijn laatste twee films goed te doen, hier vertilt hij zich aan z'n concept. Een aardige invalshoek, moet ook wel om in dit subgenre nog enigszins op te vallen, maar van een pakkend mysterie is al vrij snel geen sprake meer. Daarmee zakt de grond onder de voeten van de film vandaan.
Zo is het ronduit teleurstellend hoe het scenario het zestal laat spartelen. Veel verder dan de gebruikelijke onderlinge spanningen, gebakkelei, af en toe een aanwijzing en, uiteraard, een schijnbeweging komt het niet. Niet een van de groep die zich op een interessante wijze weet of kan manifesteren. Ook Copley niet.
Niet bepaald een gelukkige keuze om zo'n, voor mij althans, grote naam hier op te laten draven. Dan weet je het vaak wel. Ergste zijn de hersenschimmen en herinneringen die stilaan komen bovendrijven. Gallego is meer met dat soort dingen bezig, dan het creëren van een onbehaaglijk, sinister of zelfs smerig sfeertje.
Ondanks de afgetakelde lichamen is het sowieso te zuinig in z'n horror om op dat vlak een brug te kunnen slaan. In het laatste half uur staat de film zichzelf nog eens tot vervelens toe uit te leggen, de dramatische poeha die daarbij komt kijken, slaat ook niet meer aan. Ergens wel een dappere, maar ook mislukte poging.
surfplankje
slecht acteerwerk en teleurstellend. Voor de rest geen energie aan spenderen
Montorsi
Niemand die zich stoorde aan het oerslechte acteerwerk?
Zeker wel. Vooral Copley was echt verschrikkelijk. Geen idee waarom hij ook in een serieuze rol zo'n belachelijk aangezet accent aanhoudt.
Matige film. Het mysterie is nog wel aardig, maar dat zijn alle films wel waar het eerste halfuur volledig blanco blijft. Ook hier is de afwikkeling weer wat teleurstellend. In dit soort filmpjes herinneren de betrokkenen altijd weer letterlijk ineens wat ze eerst nog waren vergeten. Slappe manier om naar de clou te werken.
Verder licht amateuristisch in beeld gebracht en vooral ondermaats gespeeld. Kijkbaar maar niet al te best. 2.0*
bjerik76
Vrij langdradig, en ik vond het wat ongeloofwaardig worden.
Een echte horror wilde ik het niet noemen, ik zat te wachten op een climax van bloed, maar deze kwam maar niet, en de cast bleef maar tobben.
Las een paar keer hier een vergelijking met " the descent" maar die vergelijking kon ik er echt niet uit halen.
The Descent staat nog steeds hoog in mn beste film lijstje.
schram101
Leuk thriller (horror?)-filmpje dat misschien geen heel origineel uitgangspunt heeft (een groep karakters dat met geheugenverlies wakker wordt hebben we toch al vrij vaak gezien) maar wel degelijk boeiend is. Sowieso is zo'n massagraf natuurlijk al vrij luguber, en de informatie die zoals gebruikelijk beetje bij beetje aan de kijker wordt gegeven is dat soms ook.
Ander pluspunt vind ik toch wel het ontbreken van irritante personages. Meestal zit je je op te vreten vanwege de hinderlijke karakters in dit soort prentjes, Gallego heeft deze echter achterwege gelaten. En dat is best fijn. Desalniettemin word er maar matig geacteerd..
Leuk tussendoortje.
SmackItUp
Redelijke film, niet helemaal mijn smaak. Weinig verrassends en gedurende de film wordt er te weinig spannend opgebouwd om echt op het puntje van mijn stoel te zitten. Op de acteurs heb ik geen aanmerkingen, deze waren boven het niveau van deze lowbudget film.
Kondoro
Open Grave
Deze film is één van de 10 films die nu al drie dagen in de Ardennen dus ik ga het niet redden alle films die ik klaar heb staan hier te zie ik klaar had staan voor deze vakantie, de films moesten over zeven dagen verdeeld worden maar ik benn. Ik start het af met ‘Open Grave’ een redelijke horror van Gonzalo López-Gallego die me bij het verhaal moeilijk te pakken wist te krijgen, hij is erg onevenwichtig in zijn verhaal wat het hier en daar wat onsamenhangend en ook soms wat saai maakt om naar te kijken, terwijl het mij een aardig leuke film leek te worden door middel van de trailer die ook bij deze film weer erg misleidend is, helaas.
Ik vind Sharlto Copley een zeer irritante acteur die ik niet lekker in deze film vond acteren, zijn manier van spraak maakt het erg irritant en dat zorgt er helaas ook wel erg snel voor dat de film onaantrekkelijk werd. Hoewel de andere acteurs zoals Thromas Kretschmann en Erin Richards (die onder andere ook meespeelt in ‘The Quiet Ones’ vond ik de film omhoog trekken naar een zeker niveau waar Gonzalo dan toch wel iets van wist te maken, een film met een oninteressant verhaal en een uitwerking wat beter kon kende totaal geen sfeer maar qua bloederige scenes was deze film prima.
Ik weet het zelf niet zeker wat voor’n onderscheid ik moet maken in deze film want wat zijn de mensen nou precies? Zombies? Demonen? Of mensen die een negatieve werking kennen door het medicijn? Ik stond hier nogal in een raadsel en hoewel het einde alles haar fijn uitlegt en je de laatste nodige informatie wist te geven om deze film tot een prima eind te brengen maakt mij niet duidelijk wat voor een schepsels er werden gecreëerd .. Ik krijg door deze punten een erg wisselende stemming maak ook een wisselende mening waar ik niet veel mee kan.. Aan de ene kant is de film geslaagd, zijn de horror scenes leuk en kijkt de film met een paar scenes weg maar, ook aan de andere kant ken ik een gevoel van geen interesse en een saaie doorstroming met als eind doel een simpele ontknoping waar Gonzalo zich misschien wel wat makkelijk mee weg laat komen.
Het verhaal is redelijk. We volgen John die wakker word in een massagraf. Eenmaal eruit gekropen komt hij bij een huis aan waar nog een paar anderen op hem wachten, mensen die allemaal wakker werden in het huis (als ik het goed heb) precies een half uur voordat ze John vonden. Helaas is de nare kwestie aan dit verhaal dat ze zich niks meer kunnen herinneren, van namen tot aan het punt hoe ze er precies terecht kwamen is onduidelijk. Langzamerhand door het verhaal heen komen we uit bij het eerste ‘monster’, die gevoed word door de dame die ze al vonden in het huis. Dit monster laat weten dat ze John kent en niks met hem te maken wilt hebben, ze krijst en probeert het drietal (wat op dat moment achter het dove meisje aan gingen) aan te vallen. Er is hier en daar wat argwaan op gekomen en na een tijdje vinden ze een video recorder waaruit blijkt dat John hun in het huis heeft achtergelaten en het massagraf heeft veroorzaakt althans, dat denken ze. Op het eind komen we er namelijk achter dat John met de andere inwoners van het huis op dat moment samen werkten aan een middel dat een bepaald virus moest doen stoppen, wanneer het reddingsteam is gearriveerd spuit John zichzelf weer onder, met onder andere Sharoni om vervolgens dood te lijken en vervolgens weer met een verstand van niks op te staan.
Ik kan verder geen links of wat dan ook plaatsen omdat ik dan te snel uit mijn databundel ben van het wifinetwerk hier op het park dus mijn meningen zijn wat complexer en minder uitgebreid, voor mij totaal niet erg want dat betekend dat het allemaal ook wat minder tijd kost. Al om al, redelijke horror met veel up’s en down vlagen dat mij doet besluiten net geen voldoende aan deze film te geven.
Shadowed
Potentie.
Open Grave stond klaarblijkelijk op een aantal van mijn kijklijsten waardoor ik al snel een excuus had om de film eens mee te pakken. Dit soort films heb ik met een onduidelijke mindset eens op een lijst gezet, want ik kan me niet voor de geest halen wat me met deze film nou eigenlijk zo trok. Ach ja, het was geen slechte film.
Door middel van bekende acteurs en een begin dat je meteen in het verhaal gooit heeft regisseur López-Gallego goed de touwtjes in handen en kan je aandacht vlekkeloos vastgrijpen. Deze film begint namelijk best grimmig en meerwaarde vanuit de regie valt al snel te merken. Als het verhaal dan zijn basis heeft gevonden wordt het alleen wat minder.
Mysterieus en onvoorspelbaar is het zeker en de vormgeving is soms knap, maar toch biedt Open Grave net wat te weinig meerwaarde eenmaal het verhaal ontrafelt. Het wordt interessant uit de doeken gedaan, maar met alle glitters en speeltjes in de wereld kan je nog steeds niet verhullen dat het verhaal toch een nogal lege wending kent. Vergezocht zal best, het mist gewoon wat spark.
Acteerwerk is met zo'n enorme cast ook niet briljant helaas. Copley heeft nog wel zijn charme, maar in de overige leden was ik toch wat teleurgesteld. Richards en Kretschmann hebben toch veel betere rollen gespeeld en lijken compleet verdwaald rond te lopen in deze film. Daarnaast wordt de spanning ook maar moeizaam opgevoerd en blijft een echte dreiging uit.
Het verhaal stuurt alle richtingen op, uiteindelijk ook net wat te veel want niet alles lijkt hier een antwoord te krijgen. Aardige film verder die dankzij een interessante vertelvorm geen moeite heeft om je geboeid te houden. Ik had alleen gehoopt op iets meer inhoudelijke intelligentie, waarvan je echt mindblown raakt. Einde is nog wel leuk, maar verder laat de film potentie onbenut.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Noroi
Horror / Mockumentary, 2005

U-neun Nam-ja
Actie / Drama, 2014
experimentparanoiasuspicionpit flashlightpost-apocalyptischinfectionbossengeheugenverlieszombiehondthunderstormsyringevreemdelinggovernment cover-up virus