• 9.375.183 stemmen

Met onder meer: Abbey Hoes, Uwe Ochsenknecht en Gijs Blom

Gesproken taal: Duits en Nederlands

Releasedatum: 11 september 2014

Plot Nena

Het is zomer 1989, de muur wankelt en Europa wacht in spanning af wat de herfst zal brengen. Als de zestienjarige Nena wordt geconfronteerd met een zelfmoordpoging van haar invalide vader is ze tot op het bot gekwetst door zijn doodswens. Tegelijkertijd wordt ze voor het eerst van haar leven hevig verliefd op Carlo, de pitcher van het honkbalteam. Maar terwijl ze haar eigen levenslust ontdekt beseft Nena dat het bestaan voor haar vader Martin steeds uitzichtlozer wordt.

Het scenario is geschreven door Saskia Diesing en Esther Gerritsen.

Een releasedatum is nog niet bekend (wordt wellicht 2014).

Vanaf 11 september in de bioscoop (Cinéart)

Ik heb zojuist de trailer geplaatst.

avatar van gotti

Mooie trailer. Ben benieuwd!

avatar van gotti

Is inmiddels ook al een poster kappeuter. Kan er alleen geen grote versie van vinden.

Dankjewel voor de tip! Bij deze geplaatst.

avatar van chiel1971

chiel1971

• 2009 stemmen

Wat een schitterende film! Aangenaam verrast door deze productie, op alle punten. Scherpe (en leuke) dialogen, prima beelden/kleuren/ geluid en uitstekend acteerwerk. Heel mooi ontroerend script.

avatar van Macmanus

Macmanus

Ik dacht dat ik deze film ook zag op de Pathe site. Nooit gedraaid of alweer eruit? Iemand enig idee.

avatar van Shinobi

Shinobi

Blijkbaar gaan ze 'm niet meer draaien Macmanus, zie hier: Nena

avatar van Macmanus

Macmanus

Ja die pagina vond ik ook nog. Vreemd dacht dat ik hem vorige week nog tussen verwachte films zag staan. Zal wel niet bankable genoeg geacht worden...

avatar van 93.9

93.9

Erg goede film. Kan zomaar de 'massa' gaan bereiken, denk Simon.

Zou die scene met de rode balonnen een knipoog naar de groep Nena zijn??

avatar van wibro

wibro

Mooie film met een prachtige rol van Abbey Hoes als Nena. Mooie jonge vrouw ook. Film heeft behalve de aantrekkelijke Nena ook een goed verhaal. Haar vader die tot aan zijn hoofd verlamd is, hierdoor in een rolstoel gekluisterd zit en daarom het leven beu is. Kan dat me enigszins voorstellen en ik vroeg mij daarom ook af of ik in zo'n situatie verder zou willen leven. Ik weet het niet. Om jouw leven vrijwillig te willen of laten beëindigen, daar is wel moed voor nodig. De laatste scène vond ik trouwens best wel mooi maar ook zeer heftig. Zeer geslaagde film dus deze Nena, waarvan de regisseur vorige week bij Lux op bezoek was om het e.e.a. over deze film toe te lichten.

avatar van Alleygator

Alleygator

Heel mooie film. Uitstekend acteerwerk van Abbey Hoes en haar filmvader Uwe Ochsenknecht. Laatste scene is indrukwekkend. Sterk geregisseerd!

avatar van Redlop

Redlop

Madonna of Samantha Fox?

Eén van de vele vraagstukken in dit mooie Coming of Age drama. Net als Nena zou ik ook voor Samantha Fox kiezen, maar dat terzijde.

Geweldig geacteerd, al had ik wel wat problemen met het iets te dik aangezet personage Carlo. Een terechte Gouden Kalf. 1/2 * erbij.

150.000 leden hier + 1 gouden kalf = 30 stemmen

goed bezig jongens

beavis schreef:

150.000 leden hier + 1 gouden kalf = 30 stemmen

goed bezig jongens

Hij draait ook nauwelijks ergens. Volgende maand pas hier in de buurt. Maar inderdaad, had dit Verliefd op de Grens geheten met een stel soapies dan had de film meer stemmen gehad.

beavis

je bedoelt dat ze nog niet te downloaden is dus...

mjk87 (moderator films)

Nee, bedoel echt puur dat hij legaal op maar weinig plekken te vinden is; met 10 bioscopen trek je ook niet direct publiek en het is geen film waar je een uur voor gaat rijden. Maar als gezegd, in november gaat hij hier ook draaien, dus daar komt nog zeker één stem bij. Wil Abbey Hoes best op groot scherm zien.

avatar van Malick

Malick

Inderdaad, zegt degene die in Amsterdam vertoeft. Draait werkelijk in geen enkele zuidelijke provincie. Het zijn trouwens twee Koeien.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Draait in Utrecht, ook geen gekke stad, in de hele week met maar vier voorstellingen (totaal) om 13u15. En dat is al een tijdje zo. Hij staat al een tijdje op mijn lijstje, maar zou niet weten hoe.

Het is ook niet bepaald een slappe periode in de bios, dus de keuze is reuze. Al viel mij hetzelfde op bij Brozer, ook op. Nauwelijks stemmen.

Hoeveel mensen waren er in de zaal bij Nena?

Een stuk of 15 denk ik

Mijn punt was niet dat de film last heeft van weinig bezoekers, hij draaid ook al een tijdje, dus dan moet het wel goed gaan... Maar verder was het inderdaad ook een beetje een loze kreet, ik was in zo'n bui

mjk87 (moderator films)

Abbey Hoes presteerde ooit het onmogelijke door goed en leuk te acteren in een verfilming van het werk van Carry Slee. Dat trekt je aandacht dan absoluut, zeker als ze de Gouden Kalf wint. En dat ze de hele film met zeer donkere geverfde haren rondloopt is helemaal een plus.

Enfin, dit maal wordt aan de coming-of-age dus nog een verlamde vader toegevoegd, en zowaar werkt het. Want enerzijds heb je een meisje dat opgroeit en nog een vader nodig hebt maar ondertussen voor die vader moet zorgen. Is dat heel origineel? Nee, niet per se, maar het wordt wel mooi uitgewerkt zonder overdreven melodramatiek en een fijne luchtigheid. Beste scène van de film die hier ook direct uit volgt is op muziek van The Pixies waarin Nena wordt ontmaagd (?) en haar paps wordt verschoond (met rubberen handschoenen en al) en in bed gestopt. En let vooral erop aan het eind dat zowel pa als vriend een sigaret opsteken. En dan is er nog het spel van Hoes die met enkel blikken al heel veel kan zeggen, haar teksten geloofwaardig uitspreekt en geholpen wordt door soms een sterke regie die precies vat wat moet worden getoond.

Het script is verder aardig met af en toe wat geinige cynische insteken die vooral door Hoes goed worden gebracht. Je merkt wel dat de teksten ook van Esther Gerritsen komen omdat men nogal eens van onderwerp verandert in een gesprek, maar het is gelukkig niet zo ergerlijk als in haar boeken. Verder zijn de beelden aardig met af en toe een mooi langer shot (vooral die twee in de laatste scène) en de muziek is erg lekker. Verder niets bijzonder, maar wel absolute pluspunten. 3,5*

avatar van aspro

aspro

weet misschien iemand hier op dit forum of de film binnenkort op DVD/Blu-Ray uitkomt?

het enigste wat heb kunnen vinden is dat hij ondergebracht is bij Cineart.

avatar van marsie030

marsie030

aspro schreef:

het enigste wat heb kunnen vinden is dat hij ondergebracht is bij Cineart.

Bij Bol staat de dvd voor april 2015 aangekondigd.

avatar van aspro

aspro

marsie030 schreef:

Bij Bol staat de dvd voor april 2015 aangekondigd.

THX voor de info!

avatar van gerper

gerper

Ronduit slechte film met een zwak script, zwakke acteerprestaties, weinig tot geen chemie tussen de acteurs! Erg teleurstellend, daar houd ik het maar bij. Het onderwerp zou een hele goede film kunnen leveren....... Heel erg jammer!

avatar van stinissen

Ook niet mijn film, over de vreselijke soundtrack maar te zwijgen verder is de film erg traag en komt maar moeilijk op gang.

avatar van gauke

gauke

De film vormde geen consistent noch boeiend geheel, was traag, te onevenwichtig en op de keeper beschouwd gebeurde er te weinig; ik kon er, ondanks de pijn, de hier en daar zwarte humor en de goed spelende cast, koud noch warm worden van dit vader-puberdochter relatie-, annex coming-of-age-, annex stervenswensverhaal.

avatar van Collins

Collins

Een film van eigen bodem die emotioneert is een zeldzaamheid. Deze film met een uitstekend (en subtiel) script deed dat.

Hoes acteert op momenten werkelijk grandioos. Haar samenspel met volwassenen is wel vele malen meer naturel dan haar scenes met de eigen leeftijders. De dialoog en non-verbale actie kwamen althans met de oudere acteurs beter tot hun recht. Zo had ze met Oschenknecht (prima spel) enkele prachtige scenes, terwijl haar scenes met Blom toch wat gemaakt en houterig bleven.

Het verhaal is goed, nochthans niet altijd even realistisch. De slotscene (hoewel prachtig) vraagt in die zin veel van de kijker. De schoonheid en absurditeit van de scene overtuigden mij.

Het thema is zwaar. De film slaagt er goed in om, met een paar goede oneliners, krankzinnige situaties en naar absurdisme neigende beelden, de soms zware en trieste sfeer te doorbreken. Er is balans.

Ja, onder de indruk!

avatar van BBarbie

BBarbie

Sterk psychologisch drama met een uitstekende rol van Abbey Hoes als de dochter, die worstelt met de doodswens van haar ernstig gehandicapte vader. De ook door anderen al gememoreerde slotscene is ijzersterk. Prima aanwinst van de Nederlands cinema, die een breed publiek verdient.

avatar van ziggy06

ziggy06

Redlop schreef:

Madonna of Samantha Fox?

Madonna of Samantha Fox? Geen moeilijke keuze.........Abbey Hoes. Ik ben verliefd...