• 9.378.230 stemmen

Releasedatum: 18 december 2014

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot The Salvation

"Bad men will bleed."

Amerika, 1870. Wanneer de vreedzame Deense kolonist Jon de moordenaar van zijn familie doodt, ontketent hij de woede van diens broer, de beruchte bendeleider Delarue. Verraden door zijn corrupte en laffe gemeenschap, verandert Jon in een wraakzuchtige jager en maakt jacht op de outlaws.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Aardig maar ook niet meer dan dat. Toegegeven qua aankleding en sets best wel aardig maar vooral de dialogen zijn niet echt om over naar huis te schrijven. Voor de rest het te verwachten voorspelbare wraak verhaaltje die zonder meer vermaakt maar helaas ook niet meer doet dan dat. Leuk om Cantona eens in een film te zien, briljante casting .

avatar van Jorgo-1

Jorgo-1

Een ruime voldoende 8+ kijkt lekker weg, prima film!

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goed.

The Salvation brengt niets nieuws, maar is erg makkelijk te behappen. Qua thematiek doet het wat aan een moderne High Noon denken, waarbij een enkeling (nu ja) z'n plan dient te trekken in een dorp vol lafaards.

Een cast aangevoerd door Mads Mikkelsen kan bij mij sowieso al weinig misdoen. Hij levert - hoe kan het ook anders - een geslaagde prestatie. Daarnaast vind ik ook Eva Green erg aangenaam - zeker zonder woorden. Enkel Jeffrey Dean Morgan is een wat kleurloze slechterik, die met wat Henry Fonda-trekjes stoer tracht te doen.

De soundtrack is goed; visueel had ik iets meer verwacht. Natuurlijk ontbreekt het niet aan shots van wijde landschappen en verlaten omgevingen, maar zo af en toe lijkt het wat gekunsteld allemaal. Ook het vuur - de finale brengt meer dan alleen een klassieke shoot-out - is een CG-gedrocht. Dat had beter gekund en gemoeten.

Verder prima tussendoortje.

3,5

avatar van marieta

marieta

wat een goedkope slechte film is dit..haalt bij lange na niet het niveau van unforgiven..

avatar van Brabants

Brabants

Een western drama van Deense makelij waarin elementen als straf, lijden, wraak en verlossing tegen een klassiek decor sterk zijn neergezet. Het donkere verhaal is zeer aangrijpend en wordt door een altijd verbluffende Mads Mikkelsen en sterke overige cast goed neergezet. Het is duidelijk te zien dat cinematografie een vak is en waar Kristian Levring wel kaas van gegeten heeft.

avatar van sean-penn

sean-penn

Wat een heerlijke film is dit !

De makers hebben zich laten inspireren door aloude klassiekers zoals o.a, High Noon, Stagecoach en Once upon a time in the west. De ode of hommage aan die westerns resulteert in deze ijzersterke prent, The Salvation.

De 'Verlossing' komt tot ons allen in de zin dat iedereen overlijd, de een wat sneller dan de ander door een natuurlijke oorzaak of in dit geval veroorzaakt door mensenhanden. Dat gegeven is zo oud als de mensheid en Kristian Levring pretendeert ook niet om het wiel opnieuw uit te vinden, hij laat zien hoe een vreedzame boer door omstandigheden veranderd in een killing machine gedreven door wraak en zelfbehoud.

De cast is top, acteren verdomd goed en heb de volle lengte geboeid zitten kijken.

Als, Once upon a time in the west, een villa is dan is, the Salvation, zeker een bungalow en tand des tijds zal ons vertellen of het wordt verbouwd tot een klein villa. Mijn gevoel zegt van wel.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijk sterke western. Je ziet de inspiratie uit de traditionele spaghetti westerns. De muziek, kleur, drama, wraak en het rustige tempo. De film bevat dit alles en is zo slecht nog niet. Mikkelsen acteert sterk. Morgan als bad guy wat minder. Een langere speelduur had wellicht wat meer uitwerking van de karakters kunnen bieden.

Prima western. 3.5/4.0

avatar van blurp194

blurp194

Clichewestern.

Schoolvoorbeeld van een western: een simpel verhaal waarin geen overbodig element toegelaten wordt, de bad guys zijn ongenuanceerd slecht, en de good guys staan lijnrecht tegenover ze. Het enige westernelement dat een beetje ontbreekt is het revolverduel op de hoofdstraat. Zoals het hoort in een western prachtige beelden van de stoffige dorpjes, weidse valleien in mooie kleuren paars en oranje.

Mads Mikkelsen is perfect in zijn rol als de wat stille held. Eva Green niet minder als de ietwat mysterieuze Indiaanse prinses. Maar daarmee niks gezegd over de rest van de cast, er wordt erg goed gespeeld.

Enige wat een beetje jammer is aan de film is dat het zo weinig verrassend of vernieuwend is.

avatar van Diederik58

Diederik58

Mikkelsen en Persbrandt zijn veel te zien in zeer gewaardeerde Deense tv series en films. Dat ze ook in staat zijn om in een western te acteren verrast mij. Onderhoudende western. Rauw. Muziek die er goed bij past. Verder standaard verhaal.

avatar van Piratje

Piratje

Er was eens een oud stationnetje en een vechtlustige mooie vrouw... En zo duiken we ruim een half jaar terug in de filmgeschiedenis van de westerns. Op Amerikaanse grond, Deense korte fragmenten, maar toch volledig de Amerikaanse sfeer van de goeden en de slechten verweven in een vlot verhaal dat voldoende ruimte geeft. Tijd voor verveling was er niet. Ook al duurde de film ruim anderhalf uur. Mocht zelfs wat langer.

Vlotlopend verhaal en keiharde confrontaties. De kleuren, het dorre landschap met houten vervallen huisjes en zeker de muziek doen het tussen enkele onweders door.

De cast vertolkt meesterlijk en de kogels treffen raak.

Voor deze meesterlijke prent houd ik 3,5 punten achter de hand.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Dit is nu zo een film waar ik eigenlijk helemaal niets op aan te merken heb. De film pretendeert niets en maakt dat ook waar; het kent een simpele plot, maar dat maakt niets uit. Sterker, het past uitstekend. De acteurs zitten allemaal prima in hun rol. De sfeer is echt heerlijk, met die beelden natuurlijk maar ook de muziek die me echt deed denken aan het fantastische Dead Read Redemption. De lengte is goed en nergens komt er ook maar een moment dat tot verveling kan leiden. Verder is Eva Green is altijd fijn om te zien, met of zonder litteken. Maar toch, het is ook niet dat ik helemaal overdonderd werd, hartslag op 150 had en op het puntje van mijn stoel in volle opwinding zat te genieten. Nee, het kabbelt lekker door met soms goede scènes en soms net iets te vaak de camera die langzaam richting een persoon beweegt. Derhalve 3,5*.

avatar van wibro

wibro

Geen onaardige western die maar op een punt verschilt met de klassieke westerns zoals ik die van vroeger kende. En dat is dat hij niet van Amerikaanse makelij is maar voor de afwisseling eens een keer van Deense. Voor de rest bracht deze film niks nieuws en was bovendien zo voorspelbaar als maar zijn kan. Het plot zegt het al: wraakzuchtige jager maakt jacht op de outlaws en natuurlijk brengt de jager al de outlaws om zeep m.u.v de bendeleider die door een vrouw - je zag het al ver van te voren aan komen - om zeep werd gebracht. Wel aardig vermaak voor een keer maar ik zal deze film toch echt niet meer gaan herzien waarbij ik wel de aantekening wil maken dat ik op het genre western - ik was er vroeger dol op - al lange tijd helemaal uitgekeken ben. Daar zal na deze western denk ik geen verandering in komen.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Prachtig! Deze western klopte voor mij helemaal.

De sfeer werd goed neergezet door de mooie belichting en western filter. De diverse internationale personages en accenten versterkten het gevoel van het pionieren.

De acteurs waren prima gecast en zelfs als er niet werd gesproken kwamen de emoties goed tot uitdrukking.

Mads Mikkelsen (wat bekt die naam toch lekker) vond ik al goed maar hij krijgt van mij nu nog meer plusjes achter zijn naam..

Een must-see wat mij betreft!

avatar van joolstein

joolstein

Erg cliché matige film! Maar door de sterke cast wordt de film naar een hogere kwaliteit getild. Wat een goeie kop heeft die Mads Mikkelsen toch. Hem al veel gezien in Zweeds/Deense detective en natuurlijk in Hannibal. Die serie draagt hij ook al! (Ik zelf ben niet erg gecharmeerd van de serie zelf). Het verhaal heeft verder niet veel om handen. Dan dat het dom weg gewoon een wraak film is. Pas later zag ik dat de vrouwelijke hoofdrol ( Eva Green) ook in Sin City 2 speelde. Wat wel een beetje het zelfde soort rol was!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Stevig staaltje western. Klassiek op alle vlak : een wraakverhaal zoals er al velen zijn, een cliché bad guy, een brave man die in wraakengel verandert. Zo zijn er al velen geweest. Weinig westerns haalden echter de voorbije jaren een degelijk niveau. Deze voldoet ruimschoots. De positieve geluiden van andere users vind ik helemaal terecht. Het is gewoon zo verdomd goed uitgevoerd op visueel vlak. Er ontbreekt wel wat meer leven in de brouwerij : dat dorp leek te veel op een kerkhof en te weinig op een echt dorp met goksaloons, economische activiteit. Het leek allemaal zo leeg. De makers hebben hier in hun script ook iets op gevonden (dat alles door Delarue werd opgekocht) maar het mist gevoelsmatig iets. Mikkelsen heeft een erg dramatische rol, die iedereen verliest die hem dierbaar is en Jeffrey Dean Morgan als de bad guy Delarue doet aardig zijn best. Top-western!

avatar van david bohm

david bohm

Fijn filmpje, deze Deense western. Mooie cameravoering met fraaie landschappen en vrijwel alles in aardetinten. Het verhaal is vrij standaard maar effectief.

avatar van Noodless

Noodless

wow, een western uit de oude doos. Degelijk, rauw verhaal dat misschien niet weet te verrassen, maar gewoon prima wordt opgebouwd naar de climax. Prima shots van landschappen en mooie afwisseling van grijze en warme kleuren. Het acteerwerk is sterk, vooral de Denen voelen zich in hun sas. Een onverwacht toppertje ! 8/10

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Leuke western. Het kon ook gewoon niet mis gaan met Mikkelsen in de hoofdrol. Goede western met heerlijk, beetje duister sfeertje. Heerlijke beelden uit het mooie Zuid-Afrika.

avatar van james_cameron

Prima compacte western, meeslepend en spannend. De invalshoek, twee deense broers proberen een bestaan proberen op te bouwen in het westen van de VS maar komen na een tragische gebeurtenis lijnrecht tegenover de lokale schurk te staan, is leuk gevonden en pakt verrassend goed uit. De prima cast helpt natuurlijk flink, met daarnaast veel lekker botte aktiescenes en een welkome dosis zwarte humor. Visueel leunt regisseur Kristian Levring sporadisch iets te veel op digitaal gegenereerde decors, maar overwegend ziet de film (die overigens in Zuid-Afrika is opgenomen) er behoorlijk indrukwekkend uit. Geschreven door de altijd interessante Anders Thomas Jensen.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Het eerste half uur van deze 'Salvation' is vooral erg sterk. De scene in de koets en de daaropvolgende momenten die de opzet van het plot verzorgen zijn echt uitstekend. Wat volgt is vooral een mooi geschoten geheel - de film ziet er goed uit en Mads is prima bezig, echter is het verhaal(tje) wat volgt zo standaard, simpel en voorspelbaar als wat. Vond Dean Morgan niet zo overtuigend als bad-guy, ook Cantona als sidekick wist niet echt te overtuigen. Prima film die me niet het ''echte'' western-gevoel wist te geven.

avatar van Smugmarty

Smugmarty

Top. Wraak op een sublieme manier.

Mooie shots in een tijd waar migratie net zo actueel was als nu.

Mikkelsen is natuurlijk weer weergaloos.

avatar van Montorsi

Montorsi

Aardige film. Mikkelsen heeft altijd genoeg uitstraling om een rol als deze naar een hoger plan te tillen. Het heeft verder allemaal een grimmig sfeertje, maar om vond het allemaal ook weer niet speciaal genoeg om er echt een hoog cijfer aan kwijt te kunnen. 3.0*

avatar van Spetie

Een typisch western verhaal, dat op zich niet zo heel veel nieuws te bieden heeft, maar dankzij de prima uitvoering geen seconde verveelt en meer dan de moeite waard is.

Het is een Deense variant, dat is dan wel nieuw te noemen. Het sfeertje is heerlijk rauw en er zitten enkele bikkelharde momenten in. Mads Mikkelsen is al langer een favoriet en maakt dat hier maar weer eens waar, door zijn prima hoofdrol. Green is een mooie verschijning en Dean Morgan een prima badguy.

Het verhaal loopt lekker vlot, het is mooi geschoten en hier en daar zitten wat leuke knipogen naar oudere westerns. Ik houd hier wel van. Leuk dat er af en toe ook nog moderne westerns gemaakt worden.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin een immigrant zijn vrouw en kind uit Denemarken laat overkomen naar Amerika. Een vrij simpel plot, maar de uitvoering is bovengemiddeld. Goed opgebouwde scenes met een bijna constant dreigende sfeer. Verder is deze harde western mooi in beeld gebracht en Mads Mikkelsen zet een prima rol neer.

avatar van Theunissen

Goede rauwe en ook harde Western / Drama, die verrassend niet van Amerikaanse makelij is, maar juist van Deense.

Het cliché verhaal stelt in principe weinig voor (weet wel te boeien), maar de uitvoering compenseert dit ruimschoots. De vaart is hoog, actie is voldoende aanwezig (geregeld ook best hard) en de bekende cast doet het uitstekend en overtuigend en tilt deze film naar een hoog niveau. Met name de drie hoofdrolspelers te weten Mads Mikkelsen, Jeffrey Dean Morgan (prima slechterik) en Eva Green doen het goed en overtuigend. De laatste zegt welliswaar letterlijk en figuurlijk geen woord, maar haar blikken zeggen meer dan voldoende. Omdat de vaart hoog is en de film nog niet eens 90 minuten duurt, kijkt de film lekker weg. Visueel zag het er overigens ook allemaal fraai uit en hetzelfde geldt voor de locaties en aankleding. Het laatste schot met al die olieboordtorens in het verlaten dorpje vond ik raar omdat er eerst afgebrande huizen stonden en je ze van te voren ook nooit zag. Maar olie speelde natuurlijk wel een rol in het verhaal.

Gewoon een lekkere harde Western / Drama die zich lekker wegkijkt en ook prima vermaakt.

P.S. geinig dat de Franse ex-voetballer Eric Cantona ook een rolletje heeft in het verhaal.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Superbe om naar te kijken, met prachtige settings, mooie kostuums en geweldige koppen, maar zó propvol cliché's en verwijzingen naar eerdere westerns (de lange jassen van Once upon a time in the West, uit die film ook het opkopen van land dat nog waardevol moet gaan worden, de zwijgzame held die moet afzien van A fistful of dollars, de stad die zucht onder het juk van een bende uit talloze films, de wraakzuchtige held van High plains drifter) en dat dan allemaal zó pompeus-ernstig gebracht dat dit uiteindelijk meer een visuele Aha-erlebnis dan een emotionele ervaring wordt. Mikkelsen is (natuurlijk) wel perfect.

avatar van Rosicky

Rosicky

Onverwachte tegenvaller. The Salvation begon weliswaar erg sterk, maar stortte daarna als een kaartenhuis in elkaar. Het leuke aan westerns is vaak dat alle personages onvoorspelbaar zijn en een scherp randje hebben. Hier is na een paar scènes echter al duidelijk hoe de kaarten geschud zijn. Wat volgt is een voorspelbare wraakfilm die geen seconde spannend of interessant wordt. Wat ook niet helpt, is de lelijke vormgeving met overduidelijke green screens en goedkope special effects. Vind Mikkelsen een erg goede acteur, maar die wist de film voor mij ook niet te redden.

avatar van The Oceanic Six

Vrij simpele, maar erg effectieve wraak western met een sterke Mads Mikkelsen die los gaat nadat zijn vrouw en zoontje zijn vermoord en hij de dader weet te pakken. Wat volgt is de strijd tussen een boze broer en Mikkelsen die voor niemand opzij gaat. Het verhaal is simpel en clichématig, maar het werkt wel. Mede ook door de fraai geschoten beelden, het prima acteerwerk en de mooie natuur. En het is best geestig om te zien hoe stereotype de schurken en de laffe bevolking neer wordt gezet. De aanwezige actie is goed en met anderhalf uur had de film ook niet langer moeten duren.

avatar van Film Pegasus

Een western anno 2014. En dan nog een Deense. Een genre dat in de jaren '70 een stille dood is gestorven. Met om de zoveel tijd nog eens een poging om de sfeer van weleer terug leven in te blazen. Met The Salvation is dat toch wel wat gelukt. Op papier speelt het veilig. De film neemt een bekend recept met een wraakverhaal, een Amerikaans dorpje eind 19e eeuw en de nodige shots en sfeervolle muziek. En toch geeft Kristian Levring de film een eigentijds sausje waardoor de film zowel nieuw als nostalgisch overkomt. Uniek en toch bekend. Geen melig gedoe, geen flauwe humor maar wel een goeie western. Alsof de tijd is stil blijven staan en terug verder gelopen is met wat nieuwe filmtechnieken.

The Salvation is niet de beste western. Daarvoor blijven de meesters uit de jaren '50 en '60 het genre waarschijnlijk voor eeuwig domineren. Maar The Salvation laat wel zien dat western ook lang niet dood is. De film mag zich - weliswaar bescheiden - gerust bij de oude meesters plaatsen.

avatar van thoyouknow1980

thoyouknow1980

Keiharde western film

Zeer mooie beelden,knallende actie,goed verhaal,en barstensvol sfeer.

Voor mij een van de beste western films ooit