• 9.372.292 stemmen

Oorsprong: Ierland

Geregisseerd door: Seán Ó Cualáin

Met onder meer: Fionnula Flanagan, Peter Quinn en Jim Rasenberger

Gesproken taal: Iers en Engels

• Bioscoop Woensdag 28 januari in één bioscoop (Reuver)

Plot Men at Lunch

"The untold story of a city's legend"

Elf ijzerwerkers eten hun lunch, ogenschijnlijk ontspannen gezeten op een stalen balk. Hun voeten bungelen in de lucht honderden meters boven New York, het Central Park en een mistig Manhattan in de diepte achter hen. Iedereen kent de foto 'Lunch atop a Skyscraper', genomen tijdens de bouw van de RCA-wolkenkrabber op Rockefeller Center in de herfst van 1932. Het werd een iconisch beeld voor de grote depressie. Maar de achtergronden ervan zijn een raadsel: ondanks jarenlang speurwerk zijn noch de elf mannen, noch de fotograaf definitief geïdentificeerd.

avatar van Lv92

Lv92

Leuk!

avatar van salland 1971

salland 1971

Als ik die beelden zie krijg ik kriebels in de buik Wat een helden.

Zeer flauw.

Enerzijds krijg je wat flauw gewauwel over de kracht van fotos, daarnaast heb je een halfbakken zoektocht die een aantal mysteries rond de foto probeert op te helderen en als derde pijler wat historische informatie.

Dat laatste is eigenlijk het enige deel dat een beetje serieus overkomt, maar het wordt erg zoutloos en levensloos gebracht. Het semi-kunstzinnig gewauwel tussendoor (jaja, de kabel maakt de foto) kon ik missen als kiespijn, maar dat hoort een beetje bij het onderwerp vrees ik.

Grappigste is nog de zoektocht, die wel érg lamentabel voorgesteld wordt. Zoals die kerel in het archief die het zogenaamde origineel na 20 jaar nog eens bovenhaalt en 3 seconden later toch wel met redelijke zekerheid kan zeggen dat dit het echte negatief is. Het enige wat hij wat vreemd vindt is dat het negatief op glas is - plastieker is makkelijker mee te sleuren op zo'n hoogtes - maar nét dat werd 5 minuten eerder al in de docu vertoond. Wat niet wil zeggen dat de docu verder die link maakt of meneer even informeert ... mnee, ineens is het stukje afgelopen.

Ik kende de foto uiteraard, het enige wat ik van deze docu onthou is dat het eigenlijk een geënsceneerde foto is. Ondanks dat er iemand komt vertellen dat dat niks inboet aan de kracht, ben ik het daar niet mee eens. Tegenvaller dus. Zowel de foto als de docu.

avatar van mrklm

mrklm

“Lunch atop a Skyscraper” (1932), een foto van 11 mannen die op meer dan 200 meter hoogte hun lunch nuttigen op een ijzeren balk van de RCA Building in Rockefeller Plaza in New York, is één van de meest iconische beelden van New York. Maar een hele film wijden aan een analyse van deze foto blijkt een brug te ver in deze liefdevolle, meanderende documentaire. Fotografen stapelen de lofprijzingen op en gewone Amerikanen blijken ook veelal dezelfde gedachten te hebben bij deze foto. Ó Cualáin toont aan wat voor impact één foto kan hebben op de manier waarop mensen naar hun eigen geschiedenis en die van een stad kijken, maar had er beter aan gedaan om een korter format te gebruiken.