• 9.370.316 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Alex Winter

Met onder meer: Sean Parker, Shawn Fanning en Lars Ulrich

Plot Downloaded

"Napster: The Music. The Battle. The Revolution."

In 1998 creëerde de tiener Shawn Fanning, een hacker en programmeur, de code die de basis zou vormen voor alle peer-to-peer netwerken. In 1999 lanceren Fanning en zijn zakenpartner, de tiener Sean Parker, de file-sharing dienst Napster. Wat begon als een grotendeels onbekend, ondergronds distributie medium brak uit tot een wereldwijde revolutie.

Zichzelf (Archive Footage)

Zichzelf (Archive Footage)

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

avatar van Hdde

Hdde

''Nothing changed''

Vechten tegen de bierkaai noem ik het. Blij dat ik deel uit heb mogen maken van deze revolutie. Napster.. daar waar het allemaal begon! Waar zowel downloaders als 'copyrightbeschermers' nogal al eens cognitief dissonant blijken te zijn, is het een feit platenmaatschappijen veel eerder in hadden moeten grijpen gezien de situatie van ruim 12 jaar geleden. Weliswaar, momenteel hebben we iTunes, spotify en Netflix maar het echte probleem, het omgaan met file sharing/peer-to-peer, is nog steeds niet verholpen. Sterker nog: dergelijke peer-to-peer diensten zijn (juist!) vooruitstrevend, daar waar de tegenpartij louter conservatief blijkt te zijn ingesteld.

Bigger than Facebook

Prachtige documentaire die ik uiteraard via het peer-to-peer netwerk heb weten binnen te hengelen.

Do you mind?

avatar van Halcyon

Halcyon

Geregisseerd door Alex Winter, Marko uit The Lost Boys. Vreemd.

avatar van Shinobi

Shinobi

"I wanted to create a way to meet people through music."

Zelf heb ik nooit met Napster gewerkt, dus dit leek me wel een interessante documentaire over de controversiële dienst.

Op zich wordt het geheel prima opgebouwd door terug te gaan naar het begin aan de hand van interviews met de oprichters en enkele medewerkers. Hieruit komen een aantal leuke dingen naar voren. Daarnaast mogen de vele criticasters niet ontbreken; denk maar bijvoorbeeld aan een - vervelende - Lars Ulrich.

Helaas is 'Downloaded' meer een opsomming van feiten en opinies bij elkaar. Hierdoor gaat het enigszins de langdradige kant op, zeker met zo een speelduur. Ik heb het gevoel alsof de impact van Napster niet goed wordt weergegeven, enkel in een paar scènes wordt dit licht aangekaart in de zin dat downloaders meer muziek kopen enz. Tevens mocht er nader ingegaan worden op de invloed die het heeft op de huidige maatschappij.

Al met al best een aardige docu, maar verwacht niets noemenswaardig te zien.

Kleine 3,0 sterren.

avatar van Raffael77

Raffael77

Saaie docu

Redelijke docu.

Het onderwerp is énorm boeiend, maar een écht goeie docu maken rond de hele problematiek lijkt me erg moeilijk. Downloaded raakt links en rechts wat interessante punten aan, maar gaat nergens echt diep op in.

Behalve dan op het Napster gebeuren zelf, maar da's nog het minst interessante aan het hele verhaal. De makers maken er toch nét iets meer van dat het was (ja, Napster was belangrijk, maar de wieltjes waren al lang beginnen draaien voor Napster) en hoewel er ook tegenstanders aan het woord komen, worden zij vooral afgeschilderd als fossielen. Niet dat ik het er niet deels mee eens ben, maar in een docu als deze verdienen ook zij de kans op een eerlijk pleidooi.

Het rechtzaakgeneuzel was niet al te boeiend, ook het vervolg van het carrieres leek er bij de haren bijgesleurd. Het is natuurlijk gewoon een docu over Napster en z'n makers, niet over de hele rechtenkwestie, maar nét die discussie blijft erg actueel, dus die focus ligt gewoon niet erg lekker.

Toch blijft het een mooi verhaal. Een paar kereltjes die één van de grootste industrieën volledig omvergooiden. Ondertussen is het web misschien wat minder idyllisch geworden en wordt het steeds moeilijker een soorgelijke stunt op te voeren, daarom in ieder geval een goeie herinnering waarom we wat secuurder met de inperking van vrijheden op het web zouden moeten omspringen.