• 9.370.399 stemmen

Nightmare in Badham County (1976)

Thriller / Drama | 100 minuten

Genre: Thriller / Drama

Geregisseerd door: John Llewellyn Moxey

Met onder meer: Deborah Raffin, Lynne Moody en Chuck Connors

Plot Nightmare in Badham County

"Where Innocence Is A Punishable Crime"

Twee studentes krijgen autopech in het zuiden van de Verenigde Staten en komen terecht in een clandestiene vrouwengevangenis waar rassenscheiding en seksuele intimidatie aan de orde van de dag zijn. Ze besluiten hun recht te eisen door te ontsnappen uit het helse oord.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

De soort pulpfilm waar Tarantino gretig elementen uit zou pikken voor zijn latere films. Seksuele fantasieën die eigenlijk vrouwonvriendelijk en verwerpelijk zijn worden schaamteloos vertaald naar iets dat een boodschap uit lijkt te willen dragen over de seksuele exploitatie van vrouwen. Daarbij is het echter zo belachelijk en over the top dat het die plank volledig misslaat. Denk bijvoorbeeld aan vrouwelijke guards (meestal lesbisch) die in te korte rokjes rondlopen.

Of hier nou echt een statement mee wordt gemaakt ten aanzien van wat dan ook, is maar ten zeerste de vraag. Des te vermakelijker eigenlijk, want het zit vol herkenbare clichés over het Amerikaanse zuiden. Met de aanwezigheid van western-acteur Chuck Connors als geperverteerde sherrif krijgt het een heerlijk overdreven sausje. De beste man levert een paar van de meest ijzingwekkende scenes op die ik in tijden heb gezien.

mikey

Braafste girls 'n' prison flick die ik ken. Ook meteen de spannendste en meest intelligente, beste regie, spel, camerawerk en script (op jack hill na dan) Veelal wordt in dit genre de onkunde weggemoffeld door blote tieten en sadisme. Hier niet het geval.

In lokalonia worden 2 snoesjes van weg weggeplukt en onterecht in het gevang ( het best bewaarde geheim van badham) gezet waar de dames van tucht en orde met harde hand de inmates onder controle weten te houden. Vervolgens moet er gewerkt worden op het land en de jongste en mooiste meisjes zijn voor de directeur. Klinkt fout, toegegeven. Maar het ontsnappings aspect levert veel spanning op en de actrices zijn geloofwaardig en leveren een aanslag op de kijkers' gevoel van rechtvaardigheid.

Beste in zijn soort en te zien op de bekende tube!

mikey schreef:

Beste in zijn soort en te zien op de bekende tube!

Er schijnen meerdere versies van te zijn, is die tube-versie uncut?

mikey

Waarschijnlijk wel. Maar ik weet het niet zeker.

Edit the abc tv version!

Meneer Bungel

Ah, dan heb je toch wat nudity & foul language gemist!

mikey

Ja de nasty stuff kreeg je niet te zien. Maar ondanks dat erg het bekijken waard

Meneer Bungel

Staat op de lijst en gelukkig heb ik de uncut versie te pakken kunnen krijgen.

mikey

Ben benieuwd wat je gaat zien (een borst of een riem tegen een blote damesrug) moxey kennende; denk het niet.

Meneer Bungel

Mijn versie duurt welgeteld 5 seconden langer dan die 'ene', dus ik verwacht er veel van.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Ik heb de full uncut versie gezien op Nederlandse vhs en het is een zeer degelijke film met het nodige naakt en een spannende finale.

mikey

Dat hier een vhs van is in de nl?!

avatar van brucecampbell

brucecampbell

mikey schreef:

Dat hier een vhs van is in de nl?!

yep,

in de linker bovenhoek:

Thats kinda cool!!

avatar van Fransman

Fransman

Knappe en aangrijpende aanklacht tegen het corrupte Amerikaanse rechtssysteem en de mensonterende omstandigheden in de gevangenissen in Trump-country, dat wil zeggen het Amerikaanse platteland in het midden-Westen, of waar dan ook buiten de grote steden. Amerikanen kijken hier graag naar omdat ze denken dat de werkelijkheid wel meevalt. Ik denk dat deze film een behoorlijk authentiek beeld laat zien en dat er sinds 1976 niet zo veel veranderd is.

Er zijn vele films gemaakt in dit genre. Vrijwel uitsluitend gemaakt in Amerika. Meestal WIP-films met veel blote tieten en douchescènes. Daar heeft deze film weinig mee van doen. Bepaald ook niet aangenaam om naar te kijken. Vakkundig gemaakt, bij vlagen spannend, zeker de pogingen van de meisjes om te ontsnappen. Prima acteerprestaties, met voorop Deborah Raffin, het lieve meisje uit 'The Dove', en Lynne Moody. Ook een pluim voor Chuck Connors als corrupte sherriff. Maar zoals gezegd, gaandeweg grijpt deze film je naar de strot. Mij althans.