Genre: Avontuur / Drama
Speelduur: 143 minuten / 128 minuten (VS cut)
Alternatieve titels: The Colossus of Rhodes / De Kolos van Rhodos
Frankrijk / Italië / Spanje
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Rory Calhoun, Lea Massari en Georges Marchal
IMDb beoordeling: 5,8 (4.379)
Gesproken taal: Italiaans
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Il Colosso di Rodi
"A monster statue of bronze and stone...A fabulous fortress 20 stories tall!"
280 voor Christus. Voor het eiland Rhodos heeft de koning een kolossaal beeld laten zetten dat zijn benen spreidt over de havenmond. Binnen het beeld is ook een vuurmechaniek dat als baken en wapen dient. Een Athener die op bezoek is raakt betrokken bij een mogelijke burgeroorlog in Griekenland.
Dario
Serse
Creonte
Lisippo
Diesel
Dit is de eerste film die volledig op naam van Sergio Leone kwam te staan en ook de enige van hem die ik nog niet had gezien.
Vooraf wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten, echt hoge verwachtingen had ik eerlijk gezegd niet, maar ik ben aardig verrast moet ik zeggen. De film begint als een luchtige avontuur flick met ongeloofwaardige vechtscènes maar wordt langzaam maar zeker, van scène tot scène steeds serieuzer, dit komt de film zeker ten goede. Leone brengt de omgeving stijlvol in beeld, de film is grotendeels geschoten in Spanje maar het moest Griekenland voorstellen en zo voelde het ook echt aan, ik kan het weten, ben er meer dan eenmaal geweest.
Leone geeft met zijn uitzonderlijke manier van regisseren zo af en toe ook nog effe een hint voor de genialiteit die hij later zou tonen met onder andere C'era una Volta il West en Per Qualche Dollaro in Più. Verder kwam de gehele cast geloofwaardig over en ook lopen er een paar zeer mooie vrouwen rond in de film, vooral Lea Massari is echt om op te eten.
Ik heb me dus zeker weten te amuseren, met name de groots opgezette finale waar de hele stad in elkaar stort vond ik zeer indrukwekkend.
Kortom, een geslaagde debuut van de meester van de western.
*** ½
Diesel
Stem bij herziening verlaagd naar 3*
De vechtscènes hadden veel beter gemoeten.
Movie_fan#
Met geschiedenis gekeken, niet echt een hele duidelijke film met een paar mooie momenten, maar verder niks bijzonders...
Een regio 1-DVD is in aantocht, als onderdeel van de vierde Cult Camp Classics-box van Warner.
ags50
Uit historisch oogpunt slaat deze film werkelijk alle planken mis. De kolos van Rhodos bestond in 280 voor de huidige jaartelling niet meer (was wel een van de zeven oorspronkelijke, klassieke wereldwonderen), kleding is vaak on-Grieks (de Feniciërs zijn echter wel stijlvol gekleed), namen als Darios, Serse en Diala zijn ook niet Grieks te noemen (de twee eerstgenoemden lijken zelfs vergriekst Perzisch). Als avonturenfilm grappig, niet spannend en qua vechtscenes onder de maat. Jammer.
ags50
Hoe heb je deze film bekeken ags50?
Wouter heeft onder jouw bericht de weg gewezen naar Amazon (USA). Dan heb je te maken met hoge verzendkosten. Een goed alternatief is Amazon.co.uk (de Britse Amazon, dus), waar verzendkosten lager zijn. Ik heb de DVD via ebay gekocht, wordt weliswaar als regio 1 aangeduid, maar diverse titels (zoals deze) van Warner Bros zijn gewoon in Europa af te spelen. Engelse ondertitels aanwezig.
Legan
De laatste van Leone die ik nog niet had gezien.
Misschien historisch niet correct, maar toch erg sfeervol en met mooie decors en een setting als deze heeft zowat altijd mijn interesse. Groots opgezet zoals MGM vroeger deed en met genoeg spanning, actie en zelfs romantiek voor eenieder. Vooral de aardbeving op het einde is subliem.
De minste van zijn werken, maar wat wil je dan met zoveel (kleine) meesterwerken!?
Minotaures
Dit Colosus werd ook nog in God of War 2 toegepast. Film heb ik niet gezien overigens. Maar de verhaal spreekt me wel aan. Nu maar afwachten waneer die op tv komt.
JTV-kijker
- 1917 stemmen
Weet iemand of deze dvd ook ergens verkrijgbaar is in België of misschien zelfs in Limburg?
Brix
- 19441 berichten
Ik ben een liefhebber van dit soort 'sandalen' films, die vroeger met de bosjes vooral in Italië gemaakt werden.
Een van de bioscopen in mijn woonplaats draaide er minsten iedere tweede week wel een.
Dát waren nog eens tijden!
Deze film was zeker niet een van de slechtste.
Geen echt groot spectaculair epos, maar met genoeg zorg gemaakt om te overtuigen.
Dat laatste deed alleen Rory Calhoun niet.
Een acteur die ik vooral graag in westerns zie, maar die hier een beetje misplaatst is.
Jammer.
Maar verder is dit best een heel aardige film in zijn genre.
Vooral op het grote filmscherm maakte hij destijds wel indruk op mij.
Later, op TV toch een stuk minder moet ik zeggen.
simonvinkie
En nu heb ik ook alle Leones die op moviemeter staan gezien. Dit Il Colosso di Rodi is een aardige film, maar echt indruk achterlaten doet het niet. Dat Leone toen al een vakman was, was wel duidelijk. Het grootste gedeelte van de film is erg mooi geschoten, maar alleen ligt de amusementswaarde niet zo hoog. De film is soms wat saai en duurt voor je gevoel erg lang. Rory Calhoun acteerde best goed, al vond ik de rest van de cast niet zo indrukwekkend.
Een erg mooi gemaakte film, die alleen wel redelijk saai is. 2,5*
trebremmit
Vond deze wel prima eigenlijk, mooie setting en decors, Calhoun die ik wel kan waarderen en een leuk verhaal met veel spektakel.
Bélon
Voor Leone en/of peplum completisten: eindelijk op Bluray in redelijke kwaliteit. Behoorlijk saaie bedoening met soms knullige actie haalt mijn gemiddelde voor Leone films aardig omlaag.
Afgevinkt. Gelukkig lagen westerns 'm meer.
mister blonde
Dat dit debuut zo weinig gewaardeerd en onbekend gebleven is, verbaast me na het zien ervan toch wel een beetje. Want hoewel de handtekening van Leone ontbreekt, is het een geslaagde avonturenfilm (hoewel het helpt dat ik daar zo van houd). Alles ziet er prima verzorgd uit en de geheime gangen, ontsnappingen, intriges, achtervolgingen en vele gevechten (het is bijna een swashbuckle) vormen een uitermate vermakelijk geheel. Zijn minste film is wmb zeker de moeite waard. Goedkoop in Duitsland te koop (alleen met Duitse ondertiteling)
blackwolves
ik houw zo van die films jammer dat je ze nergens kunt kopen want dat zijn pareltjes net zoals er toen nog waren. ik ben al lang film fan en heb er ook zo vele gezien. ik ben begonnen toen film enkel te zien was op tv en bioscoop denk dat ik een jaar of 13 zal geweest zijn toen ik stiekem naar de cinema ging want je ik moest nog naar kinderen animatie of zo gaan de cinema was voor oudere jongens. dus toen ik dat scherm zag kon ik er gewoon niet meer zonder het was als tv maar in het groot en iets wat ik wilde zien zonder dat mijn ouders daar tegen waren want ja het was vol met geweld en zo maar goed na een tijd kreeg ik dan toch de toestemming om te gaan. deze film natuurlijk over romeinen en mensen die er tegen waren en tegen hun vechten en dat is in deze film niet anders. de koning heeft een enorm beeld laten bouwen om de haven maar behalve dat het beeld erg groot is verbergt het nog een geheim in het binneste het is een beetje een B filmpje het is niet zo erg als andere films uit die tijd maar het kan er mee door gaan.
Brix
- 19441 berichten
? Deze film is gewoon te koop op DVD en Blu-ray van Warner Home.
Filmkriebel
Meer dan degelijke sandalenfilm die in het oog springt omdat het Sergio Leone's eerste wapenfeit was als regisseur. Een Griek op Rhodos raakt betrokken bij een opstand in wording. Echter is er een kaper op de kust : de rechterhand van de koning die een vloot Feniciërs heeft uitgenodigd om de macht te helpen overnemen. Ik vond deze goed geschoten en de shots van de kolos van Rhodos zagen er prima uit. De Italiaanse sandalenfilms waren vaak van ondermaatse kwaliteit ten opzichte van de Amerikaanse maar hier vind ik dat niet opgaan.
Het verhaal is niet bijzonder maar is alles wat je kan verwachten van dit soort films dat overmatig geproduceerd werd in die gouden jaren. En daarmee bedoel ik : zoetsappig liefdesverhaal, verraad, gevechten, arena's en een spectaculaire climax.
Basto
Als er een genre is waar ik weinig mee heb, is het wel de Sword & Sandals films. Het hele tijdsbeeld, de personages en het drama spreken me doorgaan niet echt aan. Het tempo ligt veelal laag en de vormgeving is vaak grauw. Maar deze wilde ik toch zien, omdat het de eerste film van Leone is en de enige die ik nog niet van hem zag.
Helaas bleken al mijn vooroordelen bevestigd en vond ik er dus weinig aan.
2,5
mjk87 (moderator films)
Op momenten is de klasse van Leone al merkbaar. Sterke shots, pompeus, actie zit goed in elkaar. Visueel ook mooi, vooral de decors, al oogt het soms wel te veel dat ik naar decors kijk en niet naar echte gebouwen. Bovendien, waar komt al dat licht vandaan in de avondscènes binnen? Maar het is ook een verouderde film, die zeker een halfuur te lang duurt en nogal sleept na een uurtje. Het acteerwerk is erg houterig. En zo weet de film na een uurtje ook niet meer echt te boeien. Het einde is nog wel indrukwekkend. 2,5*.
C'era una Volta il West
Western, 1968