• 9.372.314 stemmen

Ik Voetbal Dus Ik Ben: Mister Ajax (2013)

Documentaire | 90 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Raymond Bouwman

Plot Ik Voetbal Dus Ik Ben: Mister Ajax

Documentaire over Sjaak Swart ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de legendarische 'Mister Ajax'. In deze documentaire is te zien hoe een icoon van het Nederlandse voetbal categorisch weigert om ouder te worden. We zien Sjaak als bondscoach van de oud-internationals, als trainingsbeest op het veldje bij Zeeburgia en als enthousiaste spelverdeler bij Lucky Ajax. Hij doet zijn rek- en strekoefeningen en laat zich verzorgen door fysiotherapeuten. Sjaak wil namelijk fit blijven zodat hij altijd inzetbaar is, voor het geval Frank de Boer hem nodig heeft in Ajax 1. Daarnaast zien we Sjaak Swart als voetbalanalist die zeer nadrukkelijk alle neutraliteit uit de weg gaat.

avatar van The Oceanic Six

Nou, vanavond maar eens bekijken op RTL 7, om 22.00 uur op tv, terwijl daarvoor oa nog zijn 75 jaar-wedstrijd wordt gespeeld.

Brr... vond interview laatst bij Knevel en van de Brink al wel weer genoeg Sjaak voor een paar jaar. Zelfingenomen menneke.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Pff, 120 minuten Sjaak. Wel een mooie periode waar het over gaat, maar ik ga De Mart kijken. Komt vast nog wel eens op Ajax TV.

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

Speelduur lijkt me 90 minuten te moeten zijn, zie:

Ik Voetbal Dus Ik Ben: Mister Ajax - Televizier

Hier staat 120 min. Ik Voetbal Dus Ik Ben: Mister Ajax | RTL 7, 22:00 uur op woensdag 3 juli - veronicamagazine.nl maar ook dat het uitgezonden wordt van 22:00 - 00:00 uur. Daar gaan nog een aantal reclameblokken van af dus 120 min kan nooit.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Aangepast. Er stond eerst 90, maar wist niet dat er zo veel reclame tussenzat.

avatar van Decec

Decec

Goed werk

kos schreef:

Heel goed 606 heb jij ook eens een mooie documentaire

Nee hoor een zeer sympathiek mens en de grootste Ajacied ooit.

Je weet ook wel dat Johan Cruijff zonder concurrentie de grootste Ajacied ooit is.

avatar van stinissen

Ja maar geen mister Ajax, Sjaak was een echte clubman Sjaak Swart - Wikipedia - nl.wikipedia.org

avatar van gillie24

gillie24

Dat jij JARI niet eens noemt

Sjakie

avatar van stinissen

Jari was samen met van der Vaart een van de beste nummers tien al gaat mijn voor keur uit voor Jari .

gillie24 schreef:

Dat jij JARI niet eens noemt

Sjakie

Ajax heeft vele heerlijke spelers gekend, maar Johan Cruijff is natuurlijk de grootste Ajacied. Swart is inderdaad Mister Ajax, al vind ik dat bv Danny Blind daar ook wel in de buurt komt gezien zijn carrière.

avatar van gillie24

gillie24

Jari is een echte Ajacied en voor mij de beste speler die Ajax ooit in zijn gelederen heeft gehad. Ongelooflijk symphatieke gozer ook. Nog steeds razend populair.

Swart en Cruijff zijn grootheden (uiteraard), maar ken ik alleen van beelden. Nooit live zien spelen. Is toch anders.

On-topic: Sjakie is Mister Ajax. Ben benieuwd.

Sjaak is inderdaad Mister Ajax en een heel grote Ajacied, maar allesbehalve innemend of sympathiek.

Eerder een arrogante blaaskaak.

Het enige voordeel is dat hij nu zo oud is dat het eerder aandoenlijk wordt en toch niemand hem meer serieus neemt.

avatar van Lefgozer

Lefgozer

Ik zag hem laatst twee minuten bij Tour du Jour, maar toen begon ik al braakneigingen te krijgen dus snel weer weggezapt. Wat is die man vol van zichzelf zeg.

avatar van 606

Saving Pvt. Pyle

Lefgozer schreef:

En terecht! A-J-A-X!

avatar van Reinbo

Als ik de samenvatting lees, moet dit een soort I love Dries zijn.... Maar als Ajacieden iets vreemd is, is het wel zelfspot. Dus wat dit nu wel moet zijn is mij een raadsel. Lijkt me in oeder geval heel vervelend, want Sjaak Swart is qua persoonlijkheid ook een van de grijste muizen uit de voetbal historie.

avatar van The Oceanic Six

Prima docu over het leven van Mister Ajax, Sjaak Swart. Als Ajacied wist ik natuurlijk best wat voor man dit was en is, maar deze docu toont net nog iets meer.

Naar voren komt dat Sjaak niet echt een warme, sympathieke man is. Bij Sjaak draait alles om winnen, de beste zijn en gezien worden. Want ijdel mag je de man toch wel noemen. Maar het is toch best wel indrukwekkend om te zien hoe fanatiek hij als bijna 75 jarige in de docu nog is met eigenlijk alles wat met voetbal te maken heeft. Of hij nou zelf speelt, een rondo met vrienden doet of zijn club Ajax aan het supporten is (geweldig stuk als hij op de tribune flink zit te zeuren over de scheidsrechter en daarna oprecht dolblij met een goal voor Ajax is), hij blijft erg fel. Dat is toch ook wel te prijzen, dat je zo erg voor je grote passie gaat. Bij Swart spat zijn liefde voor Ajax er wel vanaf.

Als docu is het allemaal wel aardig om te bekijken. Geen hele bijzondere of schokkende dingen, wel een kijkje in het leven van een bloedfanatiek mens. Je doet het toch wel goed als je Guus Hiddink regelmatig vanuit Rusland over krijgt gevlogen om een uurtje met een voetbal te spelen, haha. Sjaak zijn taalgebruik mag trouwens ook niet onvernoemd blijven, heerlijk direct en vol met prachtige vloeken. In het laatste deel van de docu zijn we trouwens wat meer wedstrijdbeelden. Daar had ik nog wel meer van willen zien.

avatar van Music4ever

Music4ever

Gisteren een tijdje gekeken maar was er snel klaar mee.

Sjaak Swart geeft arrogantie en zelfingenomenheid een nieuwe dimensie.

Ik dacht altijd dat louis van Gaal vol is van zichzelf, maar vergeleken

Sjaak Swart is hij een bescheiden man.

Waande me af en toe in een aflevering van Jiskefet want de man benoemt met droge

ogen, en maar al te graag, voor de zoveelste keer wat hij allemaal wel niet gewonnen heeft.

Ook geeft hij aan dat hij nog makkelijk met Ajax 1 kan meedoen in een rondo.

Natuurlijk, hij zal best een goede voetballer geweest zijn en er zijn waarschijnlijk

weinig grotere Ajacieden als Swart maar als mens vind ik hem buitengewoon onsymphatiek.

Dan is ene J. Cruijff toch een stuk gewoner gebleven.

Waarvan akte Stinnissen

Waku

Prachtige documentaire over een ras echte Ajacied.

Er zijn er maar weinig die zo;n clubhart hebben als Sjakie.

En dat komt mooi terug in deze voetbal docu.

Swart is bloed fanatiek, op het veld en op de tribune.

Maar zo vol als hij is over het spelletje, zo ijzing wekkend stil wordt het als het gaat om zijn verleden met de oorlog wat betreft zijn ouiders.

Verder is het een genot om diverse oud spelers weer te zien.

Er zijn al wat directe en indirecte Ajax documentaires op de markt, deze Mister Ajax is een mooie aanvulling hierop.

avatar van Reinbo

Music4ever schreef:

Sjaak Swart geeft arrogantie en zelfingenomenheid een nieuwe dimensie.

Ik dacht altijd dat louis van Gaal vol is van zichzelf, maar vergeleken

Sjaak Swart is hij een bescheiden man.

Het lijkt erop dat hij de naam met recht draagt, zo te lezen..

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ach ja, Sjaak. In wezen geen slecht mens. Naast zijn voetballoopbaan nog gewoon een sigarenzaak en ook met de familie is het best gemoedelijk. Goed dat die beelden erin zitten, want op en langs het veld is hij bloedfanatiek. Wel oprecht, dat wel, maar zo op zijn 75e (hoe goed hij er ook nog uit ziet) is dat best aandoenlijk. Ikzelf kijk ook zo voetbal, en wil ook winnen -vreselijk, die gymlessen op school met een partijvorm waarin de helft geen zin had- maar hier was het gewoon grappig om te zien. Vooral in de skybox, als de camera langs andere mensen gaat die maar gewoon zwijgen op Sjaaks gebral. Pijnlijk om te zien.

Verder is dit filmisch niet heel interessant. Het kabbelt wat voort, maar wel met genoeg afwisseling. Tevens valt het filter op waardoor juist schaduwen, dus de kleur Zwart, bijzonder goed naar voren komt. Alleen serieus, dit alles duurt allemaal veels te lang en is verder lang niet altijd even interessant. 2,0*.

avatar van Thomas83

Thomas83

Ah staat dit ook al op Moviemeter? Vond het wel een amusante documentaire. Al vond ik hem als Ajaxsupporter al wat aan de lange kant. Je loopt toch vooral heel de tijd te kijken naar hoe fanatiek die Swart nog is. Wel erg mooi om te zien hoor. Sowieso op zijn leeftijd zo actief nog met sport bezig zijn. Het is en was duidelijk echt zijn leven. Hilarisch om hem te horen vloeken en tieren als hij een microfoon meekrijgt tijdens een wedstrijd.

Hij vindt al die aandacht ook duidelijk erg mooi. Keek duidelijk enorm uit naar alle festiviteiten naar aanleiding van zijn 75-jarige verjaardag. Een groot ego heeft Swart wel en hard kan hij ook wel zijn, maar over het algemeen lijkt het me een prima vent als je hem neemt voor hoe hij is. En wel erg aandoenlijk die beelden van een emotioneel wordende Swart in De Wereld Draait Door dacht ik? Dat zat volgens mij ook nog in de documentaire. 3.0*.

avatar van Bijdevaate11

Bijdevaate11

Als Ajax-fan gewoon lekker om naar te kijke:) Mooi kerel Sjaak!

avatar van NRT

NRT

Sjaak Swart zie ik toch liever niet 90 minuten bezig. Een paar minuten kan, maar hij kan echt niet objectief zijn. Dat moment waarop Ajax de titel verloor tegen De Graafschap zegt genoeg.

Ik lees hier trouwens dat sommigen hem de grootste ajacied vinden of Jari Litmanen, maar hoe kan je rond Cruijff? Wereldspeler. Staat toch in de top 5 van de grootste voetballers aller tijden.

❤❤❤❤

NRT schreef:

Grootse voetballer werd ook niet gezegd wel de grootste Ajacied

Carrière totaal 603 wedstrijden 228 doelpunten en dat allemaal voor 1 club. AJAX

avatar van NRT

NRT

Grootse voetballer werd ook niet gezegd wel de grootste Ajacied

Ik zeg in mijn comment toch ook Ajacied. Ik blijf er bij dat Cruijff de grootste is. Sjaak Zwart was zeker ook een geweldige speler. Dat hoor je mij niet ontkennen.