• 9.376.523 stemmen

Ik Voetbal Dus Ik Ben: Mister Ajax (2013)

Documentaire | 90 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Raymond Bouwman

Plot Ik Voetbal Dus Ik Ben: Mister Ajax

Documentaire over Sjaak Swart ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de legendarische 'Mister Ajax'. In deze documentaire is te zien hoe een icoon van het Nederlandse voetbal categorisch weigert om ouder te worden. We zien Sjaak als bondscoach van de oud-internationals, als trainingsbeest op het veldje bij Zeeburgia en als enthousiaste spelverdeler bij Lucky Ajax. Hij doet zijn rek- en strekoefeningen en laat zich verzorgen door fysiotherapeuten. Sjaak wil namelijk fit blijven zodat hij altijd inzetbaar is, voor het geval Frank de Boer hem nodig heeft in Ajax 1. Daarnaast zien we Sjaak Swart als voetbalanalist die zeer nadrukkelijk alle neutraliteit uit de weg gaat.

avatar van The Oceanic Six

Prima docu over het leven van Mister Ajax, Sjaak Swart. Als Ajacied wist ik natuurlijk best wat voor man dit was en is, maar deze docu toont net nog iets meer.

Naar voren komt dat Sjaak niet echt een warme, sympathieke man is. Bij Sjaak draait alles om winnen, de beste zijn en gezien worden. Want ijdel mag je de man toch wel noemen. Maar het is toch best wel indrukwekkend om te zien hoe fanatiek hij als bijna 75 jarige in de docu nog is met eigenlijk alles wat met voetbal te maken heeft. Of hij nou zelf speelt, een rondo met vrienden doet of zijn club Ajax aan het supporten is (geweldig stuk als hij op de tribune flink zit te zeuren over de scheidsrechter en daarna oprecht dolblij met een goal voor Ajax is), hij blijft erg fel. Dat is toch ook wel te prijzen, dat je zo erg voor je grote passie gaat. Bij Swart spat zijn liefde voor Ajax er wel vanaf.

Als docu is het allemaal wel aardig om te bekijken. Geen hele bijzondere of schokkende dingen, wel een kijkje in het leven van een bloedfanatiek mens. Je doet het toch wel goed als je Guus Hiddink regelmatig vanuit Rusland over krijgt gevlogen om een uurtje met een voetbal te spelen, haha. Sjaak zijn taalgebruik mag trouwens ook niet onvernoemd blijven, heerlijk direct en vol met prachtige vloeken. In het laatste deel van de docu zijn we trouwens wat meer wedstrijdbeelden. Daar had ik nog wel meer van willen zien.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ach ja, Sjaak. In wezen geen slecht mens. Naast zijn voetballoopbaan nog gewoon een sigarenzaak en ook met de familie is het best gemoedelijk. Goed dat die beelden erin zitten, want op en langs het veld is hij bloedfanatiek. Wel oprecht, dat wel, maar zo op zijn 75e (hoe goed hij er ook nog uit ziet) is dat best aandoenlijk. Ikzelf kijk ook zo voetbal, en wil ook winnen -vreselijk, die gymlessen op school met een partijvorm waarin de helft geen zin had- maar hier was het gewoon grappig om te zien. Vooral in de skybox, als de camera langs andere mensen gaat die maar gewoon zwijgen op Sjaaks gebral. Pijnlijk om te zien.

Verder is dit filmisch niet heel interessant. Het kabbelt wat voort, maar wel met genoeg afwisseling. Tevens valt het filter op waardoor juist schaduwen, dus de kleur Zwart, bijzonder goed naar voren komt. Alleen serieus, dit alles duurt allemaal veels te lang en is verder lang niet altijd even interessant. 2,0*.