• 9.371.528 stemmen

Grand comme le Baobab (2012)

Avontuur / Drama | 82 minuten

Genre: Avontuur / Drama

Alternatieve titel: Tall as the Baobab Tree

Oorsprong: Senegal

Geregisseerd door: Jeremy Teicher

Met onder meer: Alpha Dia, Cheikh Dia en Mboural Dia

Gesproken taal: Frans

Plot Grand comme le Baobab

Het verhaal speelt zich af in een Afrikaans plattelandsdorpje waar een tienermeisje, Coumba, een geheim plan uitbroedt om haar 11-jarige zusje te redden van een gearrangeerd huwelijk. De vader besloot tot dit huwelijk, als gevolg van een ongeluk dat de toekomst van het gezin bedreigt. Hierdoor ontstaat een botsing tussen de oude en de nieuwe wereld op het Afrikaanse platteland. Liefde, hoop en opoffering zijn zaken die door Coumba's strijd verschillende invalshoeken krijgen.

Te zien op IFFR.

wo 30 jan 19:30 LantarenVenster 5

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11900 berichten

Ontspannen, vrolijke film met een interessante inkijk in de Senegalese cultuur. Ik heb op het IFFR al vaker gemerkt dat Afrikaanse films boeiender zijn dan ze in eerste instantie lijken, en dat werd hiermee nog maar eens bevestigd.

avatar van Mug

Mug

Fantastisch debuut van een jonge Amerikaan die, na een stage in Senegal en daar in gesprek geraakt te zijn met jongeren, besloot een film te maken over die verhalen in dat dorpje in Senegal.

Met 2 cameramannen en 2 geluidsmannen en 1 productie-assistent tovert twintiger Teicher de prachtigste (vaak verlaten weidse) beelden op het scherm. Daarin lopen voortdurend oncontroleerbare koeien en natuurlijk de cast, allemaal normale mensen uit het dorpje. En toch is het een echte speelfilm, de film wil gelukkig niet vervallen in een quasi-documentaire.

Het uithuwelijken van jonge meisjes is het subthema van de film onder de veel grotere noemer "het verschil tussen de nieuwe wereld (stad) en de oude wereld (dorp, tradities)". Een thema die nog steeds aan de orde van de dag is op het gehele continent Afrika. Tja, hoe pakt een Amerikaan dat aan? De jonge Teicher vanuit een Afrikaans perspectief. Werkelijk helemaal nergens is het te merken dat er Amerikanen achter dit project schuilen. En dat maakt het (vanuit mijn persoonlijke ervaringen) extra knap.

Ik kan het nog wel hebben over de extreem frisse, authentiek Sengelase soundtrack. En natuurlijk het samenspel van de zusjes (ook in real life), de (ik noem ze nog 1 keer) koeien, en het sterke script plus slotakkoord. Ik durf haast te zeggen dat het een van de sterkste Afrikaanse producties ooit is!

(en Ousmane Sembene keerde zich om in het graf....)

avatar van John Milton

John Milton

Mug schreef:

(en Ousmane Sembene keerde zich om in het graf....)

Op jouw gezag wordt dit de vertegenwoordiging van Senegal

(en Ousmane mag deze keer rustig blijven liggen, want die is al vertegenwoordig met Mooladé voor Burkina Faso in dit geval)