Freddie Mercury - The Great Pretender (2012)
Genre: Documentaire / Muziek
Speelduur: 107 minuten / 85 minuten (blu-ray)
Alternatieve titels: The Great Pretender / Het Markante Leven van Freddie Mercury
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Rhys Thomas
Met onder meer: Freddie Mercury, Roger Taylor en Brian May
Bekijk via Videoland
Plot Freddie Mercury - The Great Pretender
De documentaire 'Freddie Mercury - The Great Pretender' schetst een portret van Freddie Mercury. Met veel voorheen onontdekt of zelden gezien en vertoond beeldmateriaal, geeft de documentaire een inkijkje in het leven en de carrière van Freddie Mercury. De beelden laten onder meer zeldzame interviews, persoonlijk materiaal, concertopnames en videoclip opnames zien.
Zichzelf (archiefmateriaal)
Zichzelf (archiefmateriaal)
narva77 (crew films)
Komt a.s. zaterdag 22 september op TV; op NED3 om 21.00 uur.
Drs. DAJA
Moet zeggen dat de trailer niet verkeerd is, 't lijkt echt over hem te gaan en geen herhaling van Days of Our Lives (wat al een prachtfilm was) te worden.
narva77 (crew films)
Gemaakt door het zelfde team als "Days of Our Lives", en geregisseerd door acteur en komiek Rhys Thomas, zelf fervent Queen-fan in hart en nieren.
narva77 (crew films)
Vinnie heeft de docu al gezien? Terwijl hij nog niet op TV is geweest, en de DVD/Bluray release pas op 24 september 2012 is?
Sarasani
- 1924 stemmen
Al zal het voor geen schokkende nieuw materiaal oplerveren, toch maar weer kijken
speedy23
Deze is een tiental dagen geleden ook al op het Vlaamse 'Acht' uitgezonden.
Lupussy Galore
Nou, wat ik in de trailer zag kwam me allemaal erg bekend voor. Dus er is veel uit oudere docu's overgenomen. Maar wat kan het schelen? Ik krijg nooit genoeg van Freddie Mercury.
Nautilus
Docu komt vanavond op nederland 3, niet op 2 zoals hierboven vermeld staat: Het Uur van de Wolf | Nederland 3 - nederland3.nl
Heb hem gelijk aangeschaft op dvd(een echte fan moet ze toch in huis hebben), maar kan uiteindelijk toch niet tippen aan het betere Days of Our Lives.
Ik mis vooral een duidelijke rode lijn door de serie. Gebeurtenissen lijken niet chronologisch in de documentaire te zitten, al is dit richting het einde wel zo en verbetert dit iets. Echte diepgang ontbreekt in deze documentaire. Toegegeven, er zitten een aantal leuke onderwerpen in. Zoals het interview met Montserrat Caballé en(en een langer interview bij de extra's)het Barcelona album krijgen echt een dikke pluim. Het item over Jackson is op het eerste gezicht ook geinig. Toch mis je dat er echt de diepte in wordt gegaan. Over Jackson wordt er in de eerste paar minuten even heel snel bij stil gestaan, om vervolgens weer in een sneltreinvaart door te denderen. Ik kan nou bijvoorbeeld niet zeggen dat dit heel veel nieuws brengt.
Door de sneltreinvaart zit er ook niet veel structuur in de documentaire, waardoor de belangrijke gebeurtenissen uit Freddie's leven eerder willekeurig lijken gekozen i.p.v. een mooie chronologische volgorde die veel dingen over Freddie verklaren.
Verder wordt er niet echt ingegaan op het persoonlijke leven van Freddie: hoe hij heeft geleefd, wie er allemaal in zijn leven zijn geweest en hoe hij met zijn ziekte is omgegaan.
Het komt allemaal wel in flitsen voorbij, maar vooral wanneer je Freddie Mercury: De Definitieve Biografie hebt gelezen komt deze documentaire eigenlijk over als een lightversie van het boek(die ik iedereen kan aanraden).
Leuk, maar ik mis de echte diepgang en een rode lijn die wat structuur brengt in de documentaire. Toch leuker voor de beginnende Queen/Freddie fans.
Drs. DAJA
Het is natuurlijk nooit verstandig om qua hoeveelheid informatie een documentaire te verelijken met een boek want dan delft de documentaire vrijwel altijd het onderspit. Waar deze documentaire in slaagt is iets weergeven van de beleving van Freddie Mercury. Alle andere Mercury-documentaires maken van diens leven een sentimenteel sprookje waarin enkel drank, seks, feesten, drugs en succes het verhaal zijn vervolgens tragisch beeindigt door AIDS. The Great Pretender laat veel meer zien hoe Mercury tegenover zijn eigen werk stond, tegenover de andere Queen-leden en tegenover de muziek met in het achterhoofd zijn naderende dood (dat hij er vanuit ging dat Barcelona zijn laatste album zou worden plaatst alles in een ander perspectief). Ook keuzes voor verkeerde personen worden toegelicht en het geheel eindigt niet als een sentimenteel tranendal. Eigenlijk net als bij Days of Our Lives had deze docu van mij nog op dit niveau heel lang door mogen gaan.
Probleem is alleen dat ik nu bij het laatste hoofdstuk van het boek ben en dus eigenlijk ook met het boek bezig ben. Dan ga ik bij het kijken van deze documentaire wat sneller vergelijken met het boek dan ik normaal gesproken zou doen. Wel mooi dat ik nu ook een beeld heb van parasieten als Paul Prenter die Freddie de verkeerde kant op hebben gestuurd.
Sarasani
- 1924 stemmen
Het hoofdstuk over Paul Prenter is inderdaad iets waar ik zeer benieuwd naar was. Ik heb ook het boek van Peter Freestone gelezen en daar komt weinig over terug.
Ik heb het boek van Freestone niet gelezen hoor. Volgens mij zit het boek dat jij bedoelt ook meer vol met de momenten die Freestone persoonlijk met hem beleeft heeft.
Ik heb het "nieuwe" boek uit 2011 gelezen van Lesley-Ann Jones ( Freddie Mercury, Lesley-Ann Jones ). Zij beschrijft Freddie's leven meer vanuit verschillende oogpunten . Zoals ook die van Barbara Valentin, die toch een beetje weggemoffeld is na de dood van Freddie omdat men Mary als zijn weduwe wilden "presenteren". Geeft toch een completer beeld over Freddie denk ik. Staan onder andere ook gedeeltes/quotes over Prenter in. Toevallig net een boel in dat laatste hoofdstuk haha.
DragQueen
Een goede en onderhoudende Docu. Waarbij de focus meer op Freddie Mercury ligt, dan op de Band Queen. Op zich wordt er weinig nieuwe info geboden, die de gemiddelde die-hard fan niet allang weet. Maar ze hebben de archieven goed doorgespit, en de docu heeft veel ongeziene beelden te bieden. Die bovendien erg mooi zijn opgepoetst. 4 Sterren.
Multivitamine
Inderdaad viel mij ook op dat ik redelijk veel nieuwe filmpjes/foto's voorbij zag komen, dat is gewoon gaaf.
Plus eindelijk antwoord wie het kindje is waar Freddie zich achter verstopt tijdens Kerst
Dreiecke
Gelukkig kon ik deze nog op de BBC meepikken. Het is een mooie docu met een aangename sfeer. Freddie wordt op een respectvolle wijze geportretteerd. Zijn karakter en levenshouding wordt goed uitgediept en ook onderwerpen als het ouderlijk huis, samenwerkingen, muzikale projecten en van alles en nog wat zitten in deze docu verwerkt. En veeeel songs + podiumregistraties waar stukjes van worden getoond, prachtig materiaal. En het is wel duidelijk dat Freddie Mercury een zeer goed artiest was en een echt podiumbeest met een unieke uitstraling.
Parisa
Als je zoveel jaar na dato een docu gaat maken is het wel handig als je met wat unieks komt. Anders heeft het natuurlijk niet veel toegevoegde waarde. Helaas heeft deze docu dat niet.
Wel slim van ze om voornamelijk in te springen op de jaren na de meeste hoogtepunten van Queen, zodat er meer van zijn solocarrière te zien is. Maar dan nog. Dat interview in zijn rode bretels had ik al eens gezien, geloof ik. De nieuwe interviews met bijvoorbeeld de bandleden zijn dan weer een goede toevoeging. Je hoeft geen die hard te zijn om de grote lijnen van deze docu al te weten.
Wel wordt er op de juiste momenten afgewisseld tussen interviews met Freddie, de band, management, livebeelden en videoclips. Ik heb me absoluut niet verveeld. Dat kan ook niet, want Freddie was en blijft natuurlijk een entertainer.
Nieuw voor mij waren de invloed van Paul Prenter en ik vond de ergernis van de band en de extra info van Montserrat Caballe ook wel leuk om te zien.
Waku
Documentaires over bekende namen doen het altijd goed.
Interessante kijk in het leven van Freddie Mercury.
Behalve de vele muzikale hoogtepunten ook aandacht voor een paar niet uitgebrachte nummers.
Natuurlijk ontbreekt ook de uiteindelijke fatale Aids ziekte niet in dit portret.
3*/3.5*
RuudC
Exact, zo gold het voor mij ook. Ik heb jarenlang intensief naar de muziek van Queen geluisterd en elk boek en elke documentaire over de band verslonden, maar over die twee wist ik vrij weinig. Dat waren dan ook interessante scenes. Met name de vriendschap tussen Freddie Mercury en Montserrat Caballé, zoals die werd weergegeven, zag er heel mooi uit. Van de samenwerking met Michael Jackson was ik ook wel op de hoogte, maar het was leuk dat ook daar even op ingegaan is, ook al is het vrij onbelangrijk geweest in het leven van Freddie Mercury.
Verder is het echt meer van hetzelfde en wordt er niets nieuws verteld. Zodoende valt het ook wel tegen wat het tot heden ‘onvertoond beeldmateriaal’ betreft. Er wordt uit veel materiaal gebruikt uit de allang bekende interviews. De nieuwe interviews met Brian May, Roger Taylor en manager Jim Beach zijn interessanter, maar het verhaal blijft grotendeels hetzelfde. De documentaire is verder wel interessant genoeg en kan men leunen op goede muziek. Het verhaal is alleen wel verteld en The Great Pretender oogt vooral als de zoveelste docu over Freddie Mercury.
SnakeDoc
Voor mij is 'Queen: Days of or Lives' de ultieme Queen documentaire. Ik snap dat deze film zich vooral richt op Freddie Mercury, maar the Great Pretender verklapt eigenlijk weinig nieuws.
In dat opzicht is documentaire over Freddie uit 2002 iets beter. Meer achtergrond informatie, en interviews met zijn familie.
Betekent overigens niet dat dit een saaie documentaire is.
Parisa
Ik had beter was kunnen typen dan waren, maar ach. Zo te lezen in de reviews van onze voorgangers zijn meer mensen het met ons eens.
Deze documentaire geeft een mooi beeld van Freddie Mercury zelf en niet van Queen. Belangrijke nuance, omdat je hier ook de samenwerking met de andere bandleden ziet en zijn intenties om solo ook carrière te maken. Belangrijkste is wel z'n band met Montserrat Caballé. Het is een mooi portret geworden en verviel uiteindelijk niet in een sentimenteel afscheid. De vraag van Mercury om na z'n dood te doen met zijn muziek wat ze maar willen, zolang het maar niet saai is, wordt op respectvolle manier ingewilligd. Als documentaire was het misschien af en toe wat chaotisch, maar dat hoort er wel bij.
De beste man blijft een eindeloos fascinerend persoon. Deze documentaire richt zich meer op de solocarrière van Mercury; Queen komt slechts sporadisch aan de orde. Het beeldmateriaal en de interviews zijn er echter niet minder interessant door. Veel leuke anecdotes en prachtige archiefbeelden, alsmede natuurlijk veel mooie muziek. Ook de periode rond het sterven van Mercury komt aan de orde, waarbij maar weer eens duidelijk wordt dat ook deze unieke muzikant veel te jong is overleden.
Ste*
- 2071 berichten
Na gisteren Queen: Days of our Lives gezien te hebben was ik ook wel benieuwd naar meer over Freddie. Vond het een matige tot redelijke documentaire. Het is jammer dat, vooral het begin, zo rommelig en chaotisch van opzet is. Later komt er wel iets meer structuur in, en sowieso is het door de muziek en Freddies persoonlijkheid wel leuk om te kijken.
mjk87 (moderator films)
Soms best interessant en informatief, maar ook erg chaotisch gepresenteerd. Daarnaast veel pratende hoofden, iets dat ik sowieso niet graag zie bij documentaires. Ja, het helpt je goed informatie te geven, maar ik zie liever dat dat anders wordt ingevuld. Verder snel gemonteerd, maar daardoor ook nergens heel diepgaand, enkel het stukje rond Barcelona, dat ook meteen het beste van de docu is. 2,5*.
ILDIB
Er is vast een mooier te maken doc mogelijk maar deze doet ook al genoeg. Freddy is een held.
stefan dias
Freddy IS een held. Vandaar dat ik dit zo'n gedrocht vond. Mercury zelf mocht slechts in hoofdzaak in één lang uitgesponnen interview zijn zeg doen. Verder overdreven focus op zijn nichterige periode met veel te veel aandacht voor ondingen als 'Barcelona'. Het enige echte respect en oprechte liefde hoorde ik in de getuigenissen van May, maar vooral van Taylor. Ik had graag meer aandacht voor de briljante muzikant gezien. Nu bleef ik echt op mijn honger zitten.
Normaal moet zo'n docu inspireren, mensen die die niet zo intens met het genre bezig zijn, overtuigen. Ik denk niet dat er hier veel Queen- en Mercuryhaters overtuigd werden. Wel integendeel.