• 9.371.602 stemmen

Alleen in de Wereld (2012)

Documentaire | 60 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Alone in the World

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Denise Janzee

Met onder meer: Alex Vinkenoog, Marcus Muzea, Sandrien van Brakel

IMDb beoordeling: Nog geen beoordeling

Plot Alleen in de Wereld

Hashdampen en vrije seks, de zestiger jaren generatie in Nederland komt in verzet tegen de gevestigde orde. Wat heeft dit vrijheidsstreven betekend voor hun kinderen? In de onthullende documentaire Alleen in de wereld, volgt Denise Janzée, dochter van Willeke van Ammelrooy, drie kinderen van bekende kunstenaars: Alex Vinkenoog, zoon van dichter/kunstenaar Simon Vinkenoog; Marcus Muzea, stiefzoon van de bekende Rotterdamse dichter Cor Vaandrager en Sandrien van Brakel, dochter van filmregisseuse Nouchka van Brakel. Hun ouders vochten tegen de burgerlijke moraal van de jaren vijftig. Hun kinderen moesten het vaak zelf maar uitzoeken.

Alleen in de Wereld gaat in première op IDFA 2012 en wordt uitgezonden in NCRV Dokument op 19 november 22.55 uur NED 2

avatar van woutorrmusic

woutorrmusic

Mooie documentaire, die duidelijk maakt dat de, vrijwel immer, opgehemelde hippiecultuur, ook zijn keerzijde kende. Toch blijft Vinkenoog een held voor mij, ook al was hij erg nonchalant op pedagogisch vlak.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Ik vind het altijd wel boeiend als mensen over hun leven vertellen. In deze docu levert het een oprecht portret op van enkele hippie gezinnen uit de jaren zestig. Het betreft niet alleen rozengeur en maneschijn.

Dus in dit geval zeker leuke herinneringen, maar ook minder fijne of ook bizarre verhalen, over leven en dood, vreugde en pijn en verdriet, zwakte en kracht. Veel komt ter sprake en ik vind het allemaal interessant, ook omdat de mensen in de docu zo verschillend van karakter zijn, dat maakt het afwisselend.

De huidige toestand van de kinderen van toen, geestelijke en lichamelijk, wordt niet vergeten en ook besproken. Het viel mij op dat de kinderen van de dominant aanwezige ouders zich over het algemeen meer in zichzelf terugtrokken. Dit lijkt mij een logisch gevolg.

Het resultaat is een aardig indringende impressie van een tijdgeest en het residu ervan.

Omdat het zo veelzijdig is en openhartig en no-nonsense wordt gebracht, vind ik de docu 4* waard.

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2056 stemmen

Een vrij sobere, nuchtere documentaire die er bewust voor heeft gekozen de negatieve aspecten van ieders verhaal op te tekenen. Over hoe de ene opvoeding de andere triggert (het niet wordt het wel). En zo blijft de opvoeding in golfbewegingen manoeuvreren. Rake woorden (en beelden) van de zonen van Simon Vinkenoog en Cor Vaandrager. Inderdaad interessante impressie van een 'spirit of the times' en de gevolgen daarvan. Iedereen is een kind van zijn/haar tijd en merkt daar de gevolgen van. 3,5*