menu

State of the Union (1948)

mijn stem
3,38 (37)
37 stemmen

Verenigde Staten
Drama
124 minuten

geregisseerd door Frank Capra
met Spencer Tracy, Katharine Hepburn en Angela Lansbury

Presidentskandidaat (Spencer Tracy) strijdt voor het behoud van zijn integriteit, hierbij gesteund door zijn vrouw (Katherine Hepburn). Dit ondanks dat ze van elkaar zijn vervreemd, wegens een buitenechtelijke relatie.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=-mn4eS8ih4c

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
Dustyfan
Een Capra-film zoals ik die het liefst zie: kritisch, snel, gedetailleerd en subtiele humor. Met een sublieme cast.

4,5*

FisherKing
Prachtrollen van Spencer Tracey en Katherine Hepburn, in weer een wervelende Capra-film. En ik zie net dat Angela Lansbury (murder she wrote) in de lead speelt. Wow, best wel onherkenbaar.

Weer enorm genoten in een diepgaande Capra. 4.5*

avatar van kos
3,5
kos
Nog maar door opvallend weinig mensen gezien trouwens.

avatar van jordybeukeboom
4,0
Gekeken met Engelse ondertiteling, daarom moest ik in het begin wat inkomen. Maar sowieso vind ik het begin wat onduidelijk, later wordt alles meer helder. Deze film moet het vooral hebben van de personages en hun dialogen. Het verhaal is vrij eenvoudig, en sommige gebeurtenissen zijn niet altijd even boeiend. Verder gaan de ontwikkelingen wat langs je heen, omdat je als kijker niet overal bij bent. Zo wordt de 'verdorven' speech in Detroit helemaal niet getoond. Laat ik het erop houden dat ik deze film wat rommelig vindt

Er zitten echter erg sterke dialogen in, waarbij ik die van Hepburn met de Selzarac-vrouw de meest humoristische en sterk vindt. Ook is het gegeven dat Hepburn en Lansbury elkaar in het huis van Hepburn tegen het lijf gaan lopen erg goed voor de film. Het bouwt een mooie spanning op, en de daadwerkelijke ontmoeting is mooi om te zien.

Verder zijn de personages wel erg sterk gescheiden in ratten en witte raven, maar geeft de film wel weer wat overzichtelijkheid terug Van Johnson speelt een fraaie rol als campagneleider Spike, die als rat toch ook een zeker witraferig karakter heeft. Het enige personage waarop niet direct het stempel goed of fout te drukken is eigenlijk.

Verder kent de film vele grappige kleinkomische voorvallen, 'warme' film, viel wel te verwachten van Capra uiteraard

4 sterren

avatar van jordybeukeboom
4,0
Verdient meer kijkers!

3,5
Capra herhaalt zichzelf wel wat hier. Het is wederom een film met een politieke ideologische boodschap, verpakt in een warme feelgood film. De uitkomst waarin het allemaal goed komt en de hoofdpersoon een grootse speech afgeeft en zich daarna omringt door familieleden kwam me wel erg bekend voor. Op zich is dat nog niet eens zo erg, maar deze film wist me minder te pakken dan al zijn andere 9 films die ik van hem zag.

State of the Union is verder goed gemaakt en vooral heel erg waar. Natuurlijk is Tracy een uitvergroting van politici met goede bedoelingen die hun ziel moeten verkopen aan het gekonkel van de politiek. Als je in het witte huis wilt komen, moet je veel van de dingen doen die Tracy uiteindelijk bestempelt als corrupt. Deals maken. Beloftes doen. Stemmen (indirect) ‘kopen’. Op de juiste momenten zeggen wat de toehoorders willen horen. Capra personages zijn vaak eerlijk en naïef. Dit weet je van te voren, maar Tracy overkomt het. Dat wil er misschien niet helemaal in. Toch vind ik het nooit een groot probleem worden. De stelling dat je uiteindelijk altijd wel een stukje van je ziel moet verkopen , klopt nogmaals eenvoudigweg. Pak-em-beet Lincoln, Roosevelt of Obama zullen er allemaal in meer of mindere mate mee te maken gehad.

Capra is verder een heel vlotte verhalen verteller. De dialogen zijn gewoonweg goed geschreven en gebracht. Ik ben nooit heel erg gecharmeerd van Hepburn en Tracy, laat staan de regelmatige terugkomende combi van die twee. Toch zijn ze beide eigenlijk op zijn minst degelijk in wat ze doen. De bijrollen vond ik leuker. Film duurt verder een half uurtje te lang, maar echt funest is ook dat niet. Ik vind het de minste film van Capra, ook voor het eerst volgens mij dat ie lager dan op 4 sterren komt. Toch houd ik te veel van zijn stijl, waardoor ik gelukkig niet laag uit kom. 3,5 sterren.

avatar van BBarbie
4,0
Scherpe politieke satire van Frank Capra, waarin hij het gekonkel en windvaangedrag van (Amerikaanse) politici op de korrel neemt en andermaal een duidelijke, tamelijk cynische boodschap aflevert.
Een vermakelijke acteursfilm van hoog niveau mede dankzij de topcast, al hebben Spencer Tracy en zijn “maatje” Katharine Hepburn tezamen toch nog wel betere films afgeleverd. Degene die overigens de meeste indruk achterlaat is zonder twijfel de jonge Angela Lansbury, die met haar verpletterende schoonheid en berekenende houding in deze film elke scène steelt.

avatar van kos
3,5
kos
Inderdaad vintage Capra in elk opzicht met Spencer en Katharine sterk als altijd.

Vond dit wel de meest opvallende scene. Merkwaardig dat Amerikaanse politiek sinds die tijd hier alleen maar verder van is weggegleden:

YouTube

Gast
geplaatst: vandaag om 07:47 uur

geplaatst: vandaag om 07:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.