menu

Jack Ryan: Shadow Recruit (2014)

mijn stem
2,88 (824)
824 stemmen

Verenigde Staten / Rusland
Actie / Thriller
105 minuten

geregisseerd door Kenneth Branagh
met Chris Pine, Keira Knightley en Kevin Costner

Ex-marinier Jack Ryan (Chris Pine) werkt als een financieel analist in Moskou. Hij raakt betrokken bij een terroristisch complot om de economie van de Verenigde Staten te doen kelderen en zal er alles aan doen om deze misdaad te verijdelen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=S8EaxDvZt4w

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
cma
De film zou eerst van mij een 3,5 krijgen, maar het laatste half uur is wat magertjes, wordt een beetje afgeraffeld. Jammer en daarom 3 sterren.

2,5
Toch een tegenvaller gisterenavond. Moet er wel gelijk bij zeggen dat vijf maal reclame ondebreking de film niet goed doen. Normaal smul ik van films in dit genre, maar naar mijn idee kwam het toch niet helemaal los en kon ik moeilijk wennen aan de hoofdroller speler en de Russische bedrijfsleider. Ik had echt vuurwerk verwacht, maar het werd helaas alleen werk 2,5 ster omdat het een gemiddelde film is.

avatar van Thorak
2,5
Voor Panorama heb ik (met de zonnebril op in het filmpje) toentertijd toen de film uitkwam een promotie gedaan. Dat bleek een héél stuk leuker dan de film was! Ook al bleek de echte Peter de Wit niet zo heel dapper en ging die weer terug naar binnen, we hebben er een geweldige dag van gemaakt en Peter de Wit een ervaring gemist!

Movie: Jack Ryan | Panorama

avatar van Roger Thornhill
3,5
Simpel maar effectief, met een goede rol van Branagh als de schurk en een zenuwslopende inbraakscène; jammer van die voorspelbare climax waarin het Ryan verrassend genoeg nog nèt lukt om met luttele seconden op de klok de aanslag af te wenden – er zijn Tom Clancy-verfilmingen (The sum of all fears) die minder weekhartig zijn. Geen hoogvlieger, wel degelijk vermaak.

avatar van mistral59
3,5
leuke film, met veel actie tot het einde

avatar van elandenburg
3,5
Verassend goede film. Lekker vette actie. Goede cast.

avatar van Timothyvdmeer
3,0
Lekkere spionage film. Had wat beter gekund maar dit soort films kan ik graag kijken. Chris Pine doet het goed en Keira kan wat mij betreft niets fout doen?

2,0
Kon me miet boeien. Stoorde me aan die Russische amateur-acteurs. Ook dat constante gedoe met high tech.....pfff...Ik smacht naar echte verhalen.. Wat doet die Costner in die film eigenlijk? Na een uur afgezet, midden in achtervolgingen. Te oud voor geworden denk ik.....lol O ja,,,wat ik hierboven las...ik had de film opgenomen en er zaten om het kwartier lange reclameblokken tussen. Dat nodigt ook niet uit te kijken.

avatar van dvdfreak123
3,5
Toch wel weer genoten van deze jack ryan film. Veel actie en toch wel spanning ook. Cast deed het goed al waren een paar acteurs wel minder zoals de rus. En film bevat natuurlijk weer veel wat voorspelbaar is. Maar stoorde niet echt. Kijkt goed weg en heb mij geen seconde verveelt. 7/10

avatar van john mcclane 2
2,0
Misschien als je weinig films gezien hebt,is het een ,leuke ervaring .
Wat een enorme cliché zaten in deze films.( die ontvoering
Ik ging voor een goed verhaal,Tom clancy, staat daar vaak voor garant ,,maar dat geldt wellicht voor zijn eerdere films,en top actie. ( kocht de blu-ray ivm met geluid en beeld ) en oké de actie scène mogen er beste wezen,,,maar dat red de film niet
Dit vind ik bijna beneden middelmaat.
Te doen,,,is het beste wat ik over deze film kan zeggen .

avatar van m1chel
Na Alec Baldwin, Harrison Ford en Ben Affleck, is het nu aan Chris Pine om het stokje over te nemen voor de rol van Jack Ryan. Een personage ontsproten aan het brein van de in 2013 overleden auteur Tom Clancy. Pine speelde de rol van Captain Kirk in de nieuwe Star Trek-films, een rol die hij met veel bravoure vertolkt. Naast Pine zien we ook Kevin Costner weer eens op het witte doek verschijnen. Hij maakte een comeback als Jonathan Kent (de vader van Clark, Superman) in Man of Steel. Leuk weetje is dat Kevin Costner de rol van Jack Ryan afwees voor The Hunt For Red October. Kenneth Branagh is verantwoordelijk voor de regie, maar speelt daarnaast ook de rol van de schurk Viktor Cherevin.

Dit is de eerste Jack Ryan-film die niet door Tom Clancy zelf is geschreven. Toch slagen de schrijvers Adam Cozad en David Koepp er goed in de bekende Tom Clancy sfeer neer te zetten in deze film. Hoewel het verhaal dan niet door Clancy is geschreven, hebben de schrijvers er een thriller van gemaakt die je vandaag de dag niet zo heel veel meer ziet verschijnen. Het lijkt namelijk erg op een verhaal rondom de Koude Oorlog, zoals we die in de jaren tachtig en negentig met grote regelmaat kregen voorgeschoteld. Het zal mede hierdoor komen dat de uitwerking clichématig en dertien in een dozijn overkomt. We krijgen helaas niets nieuws onder de zon te zien. Er zijn in het verleden al zo ontzettend veel soortgelijke thrillers gemaakt, dat we toch hier en daar een beetje verveeld raakten.

De film komt ontzettend traag op gang. De uitdieping in het personage van Jack Ryan neemt de gehele eerst helft van de film in beslag. Ik kan dan ook wel stellen dat het eerste deel van de film vrij saai is. De spanning zet pas in als Ryan wordt beschoten op zijn hotelkamer in Moskou. Maar we zitten dan al redelijk diep in de film. De training in Amerika en de hele relatie tussen Jack en Cathy nemen teveel tijd in beslag en dat zorgt voor een kleine irritatie factor aan het begin van de film. Gelukkig wordt de film gered door de spanning, als dat eenmaal aanzet is het weer ouderwets vermaak op de Clancy-manier. Dit maakt uiteindelijk een heleboel goed, al zullen de mensen die bekend zijn met dit soort film direct weten hoe de vork in de steel zit.

De ontknoping van de film zie je namelijk al mijlen van tevoren aankomen en is dan ook een beetje te makkelijk. Daarnaast gebeurt dit op een manier die we vaak genoeg hebben gezien in de tachtiger jaren. Enorm teleurstelling dus, en het is zeker jammer dat Jack Ryan zich niet kan onderscheiden van films als Mission: Impossible en Jack Reacher. Want waar deze Jack Ryan-film wel de Clancy sfeer heeft, mist de film nou net een sterke plottwist. Hierdoor steekt de film amper boven de middelmaat uit, waar een ware Clancy-thriller toch zeker meer verdient. Gelukkig speelt Chris Pine een verdienstelijke Jack Ryan, maar alles bij elkaar genomen is het allemaal erg mat en traag. Mocht er ooit een vervolg komen, hopen we op beterschap, want er valt veel meer te halen uit de Jack Ryan-serie.

Jack Ryan: Shadow Recruit is een thriller waar er in het verleden al heel veel van zijn gemaakt. Hoewel de film de sfeer van de Tom Clancy verhalen heeft, mist het een sterke ontknoping. Hierdoor onderscheidt de film zich niet van betere genregenoten als Mission: Impossible en Jack Reacher. Hoewel het best vermakelijk is allemaal, komt de film erg traag op gang. Hierdoor neigt de film zelfs wat saai te worden. Als vervolgens de ontknoping ook nog teleurstellend is, kunnen we niet anders concluderen dat de film teleurstelt. Laten we hopen dat er bij een volgende Jack Ryan-film beterschap wordt getoond.

avatar van DjFrankie
3,0
Idd niks nieuws qua film en idd middelmatig.
Toch valt er voor actie liefhebbers genoeg te genieten.

avatar van IH88
3,0
“You're not just an analyst anymore. You're operational now.”

De film komt wat langzaam op gang en de 'backstory' van Jack Ryan had achterwege gelaten mogen worden, maar zodra het verhaal zich verplaatst naar Moskou wordt het beter. Er komt wat meer actie en de spanning wordt langzaam opgebouwd.

Chris Pine is een prima Jack Ryan en Costner en Branagh hebben aardige bijrollen. Keira Knightley heeft een wat ondankbare rol als 'vriendin van' en verdient beter. Het verhaal heeft weinig om het lijf en het einde wordt wat afgeraffeld. Iets met een bom en New York. Waar hebben we dat meer gezien...

avatar van Daan258
1,5
Vreselijk.

Zo nu en dan heb ik wel zin in een filmpje als dit, maar man wat heb ik me verveeld tijdens het kijken.
Het verhaal was vanaf het begin een beetje rommelig maar na even kijken had ik dit maar een beetje opzij geschoven maar ook dan wist de film mij niet te vermaken. Geen actie te bekennen, slaapverwekkend verhaal, al met al vond ik het maar bagger.
Had gehoopt op wat beters.

1,5*

avatar van jippie2010
3,5
Alle ingrediënten voor een lekkere actie/thriller zijn aanwezig én goed uitgevoerd. Natuurlijk is het lang niet realistisch, maar dat heb ik graag op de koop toegenomen. En Knightley blijft een prachtige verschijning. Een dikke voldoende: *3,5

avatar van Onderhond
3,0
Oké.

Al is het achteraf toch een beetje lastig zeggen waarom. Jack Ryan: Shadow Recruit is namelijk een zéér basic spionagethrillertje. Alle bekende elementen zijn aanwezig, de film kent amper verrassingen en ik denk ook niet dat ik me er volgende week nog héél veel van ga herinneren.

En zelfs de cast is af en toe wat dubieus, zeker dan het Russische gedeelte. Pine en Knightley doen het nog wel degelijk, Costner is niet best maar heeft geluk dat hij eigenlijk wel in z'n rol past. Op papier is het dus erg matig. Maar de film zelf is gelukkig toch iets beter.

Net genoeg visuele punch, een vlot tempo en voldoende spanning. Er is werkelijk niks dat er echt bovenuit steekt, maar ook niet dat echt verveelt of tegenvalt. Het is gewoon zeer degelijk gemaakt, niks meer, niks minder. Typerend voor Branagh's recente werk.

3.0*

3,5
Toch blij verrast! Een bekende setting, met een spion, maar dan wat kwetsbaarder. Alleen is daar het laatste half uur helaas niet zoveel meer van te merken.

3,5*

avatar van joeygamer2
2,0
Niet al te beste film. Verwachte best wel wat van deze film, maar hij bleef telkens saai. Het enige pluspuntje was dan het einde met wat actie en wat spanning. Verder was dit echt aardig saai!

avatar van Banjo
2,5
Er zitten wel aardige momenten in maar het meeste is vermoeiend en saai.
Daarom geef ik niet meer dan 2 1/2 ster.

Was dit verhaal er gister(11 jan 2019) al ook niet op,maar dan met andere acteurs?
Of lig dit nu aan mij?

avatar van panax
3,0
pluspunt in de film
taalkeuze russisch en engels
beetje warrige film
grote sterrencast !!

Zwolle84
'You didn't pick this life. I did'
'But I picked you'

De Keira-herzieningen, deel 24

Jack Ryan: Shadow Recruit blijft een veel fijnere film dan hij eigenlijk zou moeten zijn. Een film ook waarbij de kritieken geen recht doen aan de funfactor. Maar waarbij die criticasters ergens wel een punt hebben.

Om het grootste minpunt maar gelijk uit de weg te ruimen: Shadow Recruit is zo cliché als het maar kan. Wéér de Russen. Wéér Wall Street. Wéér de dollar die zal crashen als niet in die allerlaatste seconde iets onwaarschijnlijks precies goed zal vallen; in dit geval een enorme bom die vanaf Wall Street het water in gereden wordt en nét op het juiste moment ontploft. The Dark Knight Rises, iemand?

Nu dat uit de weg is, kunnen we focussen op de positieve punten. Want die zijn er volop, zolang je niet uit bent op het afbranden van een film en wel op dat avondje vermaak dat hier zo in zwang is. In die categorie scoort Shadow Recruit namelijk erg goed.

Denk Jason Bourne, maar dan met actiescènes die wél goed in beeld gebracht zijn. Waar een epilepsiepatiënt langer dan een minuut zonder schuim op de bek naar kan kijken. Plant die actiescènes bovendien op de fraaie achtergrond van een nachtelijk Moskou en je kunt er eens lekker voor gaan zitten; het ziet er bij meer dan vlagen prachtig uit en de settings zijn sterk gekozen.

Een ander pluspunt is de cast. Chris Pine zet een prima Matt Damon neer, Kevin Costner is zowaar weer eens een echte meerwaarde en Keira Knightley verrast andermaal met een rol die je haar ondanks haar veelzijdigheid niet 1,2,3 zou toeschrijven. Het is natuurlijk enorm onwaarschijnlijk dat iemand met Cathy's achtergrond in een avondje transformeert tot een halve CIA-agent, maar dat is niet Keira's probleem. Binnen dat bedenkelijke uitgangspunt zet zij die rol gewoon sterk neer.

Verder is het gewoon lekker simpel niet lullen maar poetsen. Door de goede pacing zit de vaart er lekker in, ook tussen de actiescènes door. Alles voltrekt zich precies binnen de gebaande paden, maar vervelen doet het niet. Hier en daar gaat natuurlijk wel een wenkbrauw omhoog. Of misschien wel twee, zoals in die bizar slechte slotseconden. Maar dat heeft ook wel weer z'n charme.

Om een lang verhaal kort te maken: deze eerste Jack Ryan is nog net zo lekker als vijf jaar geleden in de bios én de herzieningen sindsdien. Typisch zo'n film waar je niet mee stuk kunt als je even geen zin hebt in iets ingewikkelds. En een leuke, tegendraadse toevoeging aan het Keira-oeuvre.

2,0
Nou ga er maar eens goed voor zitten, met een spannend boek, want de film is dat niet. Kostner er nu Pine zijn nog wel te pruimen maar Keira Knightley is lachwekkend slecht. Wat een slechte actrice is dat zeg. Of slecht gecast. Zo ongeloofwaardig. Voor de rest was het een middelmatige film met onnodige ingewikkelde complotten waar ik de nodige 'wegtrekkers' bij had. Pfff.

avatar van Earth
2,0
Wat een vlakke nietszeggende film. Zelfs voor zaterdagavond "verstand op 0" bank hangen niet geschikt.

1,5
TMP
De vooralsnog laatste Jack Ryan film. Ik vind het allemaal geen hoogvliegers, maar dit is wel de minste eruit. Een slap en cliché plotje dat gaandeweg enorm gaat vervelen. Een aardige cast op papier, maar het levert geen boeiende rollen op. Branagh overtuigt totaal niet als Rus. De film biedt niets nieuws en is nergens spannend.

avatar van Simon Belmont
3,5
Goeie film. Niets mis mee, zoals René van der Gijp zou zeggen. Geen spectaculair verhaal, maar ook geen over de top actie. Want daar heb ik een hekel aan. Om de film te kunnen volgen, moet je wel een beetje op blijven letten. Al merk je dan wel dat er genoeg 'onlogische' dingen gebeuren, waaraan je jezelf dan weer kunt storen.

avatar van ILDIB
2,5
geplaatst:
Met de minuut stompzinniger op een gegeven moment. De eerste helft was nog wel te doen maar daarna waren er ineens 2 superhelden die een uur daarvoor nog geen zak konden. De rol van kneigtley is gewoon hilarisch slecht evenzo haar acteren .

avatar van thunderball
2,5
geplaatst:
Deze gisteren gekeken op Spike tv tussen de afleveringen van Ghost Adventures door.

Destijds overgeslagen omdat hij mij niet de moeite waard leek om naar toe te gaan.

Gladjanus Pine in hoofdrol is oké, maar echt sympathiek overkomen vind ik hem eigenlijk nooit, wat toch wel belangrijk is voor een leading man.

Wat mij verder opvalt is dat ik Costner tegenwoordig in bijrollen beter en sympathieker vind, dan dertig jaar geleden, toen hij nog als een houten klaas hoofdrollen vertolkte.

Branagh heeft zich zelf weer eens getypecast als de arrogante, ijdele, vooral met zichzelf ingenomen schurk, omdat hij natuurlijk wederom geen beter iemand daarvoor kon vinden.

Film is vakkundig en degelijk door hem geregisseerd, zonder ooit echt bijzonder, of onderscheidend te worden. Alleen de inbraak scene deed mij even op het puntje van mijn stoel belanden en dat is toch echt te weinig voor een film als dit.

Een vijfje, ofwel 2,5 ster.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:23 uur

geplaatst: vandaag om 01:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.