• 9.180.758 stemmen

Caged Heat (1974)

Actie / Misdaad | 83 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titels: Caged Females / Renegade Girls / Caged Heat!

Geregisseerd door: Jonathan Demme

Met onder meer: Erica Gavin, Juanita Brown en Barbara Steele

Plot Caged Heat

"Women's prison U.S.A. - Rape Riot and Revenge! White Hot Desires melting cold prison steel!"

Jackie Wilson wordt naar een vrouwengevangenis gestuurd die wordt gerund door een sadistische, aan een rolstoel gekluisterde gevangenisdirecteur. Ten onrechte beschuldigd van medewerking aan een mislukte ontsnappingspoging, wordt ze onderworpen aan een gruwelijke shockbehandeling, waarna ze samen met een medegevangene besluit te ontsnappen.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van ichi

ichi

Vroege film('74)van Jonathan Demme, in het zogenaamde Women-in-Prison genre. Sleazy goedkoop maar leuk. Gezien op BBC waar die ingeleid werd door Mark Cousins, een gast die ik graag hoorde spreken. Hij heeft ook interviews met Scorsese, Schrader en nog zo wat gedaan. Waar is die gast gebleven?

avatar van Waku

Waku

Simpel werkje met wel heel matig acteerwerk.

En waar kwam dat sadisme toch vandaan in die jaren 70.

Was echt een trend blijkbaar.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Erg leuke exploitation film van Demme die later The Silence Of The Lambs zou maken. Bloot en geweld zijn hierin in overvloed, maar soms is het wel erg rommelig gefilmd. Het acteerwerk viel best mee en de shootout/ontsnapping op het einde is vrij goed gedaan.
Hier is een vervolg op gemaakt in 1994, maar die zal ongetwijfeld niet kunnen tippen aan deze. Mijn interesse is gewekt voor meer W.I.P. flicks.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Een R-1 (double feature) DVD vanaf 22 maart a.s.

avatar van mikey

mikey

Meisjes achter tralies flick!

Nadat Tak fujimoto badlands had geschoten, deed hij deze corman film met demme (schrijver en regisseur). En hij is dik in orde. Zoals altijd de gebruikelijke elementen: intelligente vrouw wordt achter de tralies gezet. Veel douchescenes. Gevangenispak is ondergoed. Brain surgery. Werken op het land. Geweldadige ontsnapping. Evil warden. Daarom heb ik deze vulgaire film ook opgezet. Stijgt deze uit boven genregenoten? Nee, er zijn gelijkwaardige: zoals de fillipino flicks van Hill maar ook niet minder. Er is geen verhaal maar de absurde scenes stapelen elkaar in een rap tempo op. Het camerawerk is simpel maar mooi geschoten binnen de kaders (composities) en energiek. Settings zijn erg cheap. Over belichting nauwelijks nagedacht. Kleuren zijn bleek.

Ik kan me voorstellen dat de makers nauwelijks budget, ruimte en tijd hadden voor artistiek gedrag onder corman.

Goed!

avatar van mikey

mikey

Waku schreef:

En waar kwam dat sadisme toch vandaan in die jaren 70.

Was echt een trend blijkbaar.

Deze tijd is heel wat sadistischer dan deze onschuld.

avatar van BBarbie

BBarbie

Al in de openingsscène is te zien dat de filmmakers niet de moeite hebben genomen om eerst een fatsoenlijk script in elkaar te zetten. Ook het acteerwerk en de actiescènes zijn belabberd, de debuterende Jonathan Demme onwaardig. Maar ja, zoals bekend, producent Corman vond andere dingen belangrijker.

avatar van Basto

Basto

Cinema Speculation #7

Ondanks dat deze film kort aan nod komt, was het wel voor mij de aanleiding deze eindelijk maar eens te bestellen. Vandaag kwam de blu ray binnen en mede vanwege de fijne speelduur direct gekeken. De debuut film van Jonathan Demme die hier ook al gebruik maakte van Tak Fujimoto die m ook tijdens zijn verdere loopbaan bij zou staan.

Het is een babes in prison film met alles erop en er aan. Borsten, billen, foute bewakers, marteling en natuurlijk een foute warden en foute dokter.

Maar er wordt ook een stukje maatschappijkritiek gekeverd en en is een leuke ontsnapping en te gekke bankoverval. Kortom meer dan voldoende vermaak in een efficiënte 80 minuten.

Kortom, prima filmpje.

3,5

avatar van Theunissen

Ik ben fan van vrouwengevangenisfilms (oftewel het WIP-genre) en dan natuurlijk degene met een erotisch tintje, die vooral in de jaren 70 en 80 populair waren en toen ook veelvuldig gemaakt werden. Omdat ik er al velen heb gezien, is het voor mij moeilijk om nieuwe te vinden die op MovieMeter staan en uit de jaren 70 en 80 komen. Maar op deze "Caged Heat" ben ik min of meer toevallig gestuit vanwege het laatste bericht van "Basto" (bijna 10 jaar nadat iemand weer eens iets schreef over deze film).

In dit verhaal draait het om Jacqueline Wilson (Erica Gavin), die opgepakt en veroordeeld wordt voor illegale drugsdelicten. Ze komt terecht in een beruchte vrouwengevangenis, waar vreselijke wantoestanden heersen en zelfs hersenchirurgie als strafmaatregel wordt toegepast. Samen met een aantal medegedetineerden strijdt Jacqueline tegen het repressieve beleid van de gevangenisdirectrice McQueen (Barbara Steele), die in een rolstoel zit.

"Caged Heat" is zo'n beetje een standaard vrouwengevangenisfilm, omdat alle ingrediënten aanwezig zijn zoals, diverse douchescènes waarin veel naaktheid (vooral borsten) te zien is, gevechten (bitch-fight) tussen gevangenen, een kwaadaardige directeur (in dit geval dus een vrouw), een pervers en gestoord iemand (in dit geval de dokter die o.a. naaktfoto's maakt, shocktherapie toepast en aan hersenchirurgie doet, zodat hij de hersenloze en hulpeloze vrouwen kan verkrachten) en gewelddadige ontsnappingen (o.a. in de gevangenis en als men buiten aan het werk is) met veel geschiet.

Omdat de film slechts 80 minuten duurt, sfeervol is en er regelmatig wat naaktheid te zien valt (zo wordt o.a. de donkere Pandora gespeeld door Ella Reid naakt in een isoleercel opgesloten), heb ik me er best aardig mee vermaakt. Hier en daar is de film ook best hard en bloederig qua actie (er zit best veel actie in) en bij de goed uitgevoerde shout-out tijdens de ontsnapping op het einde is zelfs wat goor te zien als van een bewaker een oor wordt afgeschoten.

Hier en daar is de film ook wat lachwekkend, want als gevangenisdoctor Dr. Randolph (Warren Miller) op een gegeven moment shocktherapie toepast op twee vrouwen, te weten Jacqueline en Maggie (Juanita Brown), ondervinden die er daarna geen last van Ook lachwekkend is het per ongeluk doden van een oudere vrouw (wiens gebit ook uitvalt) door gevangene Belle Tyson (Roberta Collins), als deze eten gaat stelen voor de opgesloten Pandora. Belle en Pandora zijn namelijk goede vriendinnen van elkaar (ze treden ook samen op als entertainment voor de gevangenen, waarbij ze verkleed zijn als mannen en seksistische opmerkingen maken). Ook het stelen van een politieauto (waarbij de agent dringend naar het toilet moet) was wel geinig.

Omdat het verhaal een voorspelbaar verloop heeft (het is immers een standaard vrouwengevangenisfilm), is het natuurlijk nergens boeiend, spannend of verrassend. Maar echt saai of langdradig wordt het gelukkig nergens. De cast is natuurlijk niet hoogstaand, maar ze deden het wel verdienstelijk zoals Barbara Steele (de bekendste actrice) als de brildragende aan een rolstoel gekluisterde directrice. Van haar is er wel geen naaktheid te zien (helaas ook niet als ze fantaseert), maar wel van vele andere vrouwen zoals van hoofdrolspeelster Erica Gavin.

De mooiste vrouw vond ik overigens Crystin Sinclaire (als Crazy Alice, die een soort van bordeel runt, waar twee ontsnapte vrouwen naartoe gaan) en van haar valt er ook wat naaktheid te zien (als ze in bad zit). Verder valt er regelmatig wat naaktheid te zien van Juanita Brown (een beetje de bitch in de gevangenis, waar Jacqueline het ook mee aan de stok krijgt, maar waar ze later wel mee ontsnapt en bevriend raakt), Ella Reid en Roberta Collins (ze is ook te zien in andere vrouwengevangenisfilms en ze speelde ook mee in de Actie / Sciencefiction film "Death Race 2000 (1975)"). De laatste is ook de vrouw waar de doctor naaktfoto's van maakt als ze verdoofd is en op wie hij hersenchirurgie wilt toepassen (wat natuurlijk verhindert wordt door Pandora).

Al met al is "Caged Heat" leuk om eens gezin te hebben, schijnt een cultfilm te zijn, maar het is natuurlijk wel niet één van de betere vrouwengevangenisfilms en waarschijnlijk ben ik deze ook weer snel vergeten.

P.S. de vrouwen op de filmposter zijn allemaal te zien (het zijn de hoofdrolspelers), maar ze lopen in de film niet rond met een soort van badpak en ze zijn ook geen fan van Johan Cruijff (oftewel "Nummer 14")