• 9.371.874 stemmen

Geregisseerd door: Jeannot Szwarc

Met onder meer: Bradford Dillman, Joanna Miles en Richard Gilliland

Releasedatum: 25 maart 1976

Plot Bug

"Out of the worst nightmare!"

Een aardbeving zorgt ervoor dat er gemuteerde kakkerlakken uit de aarde komen gekropen die in staat zijn mensen, dieren en voorwerpen in brand te steken.

Prof. James Parmiter

Carrie Parmiter

Gerald Metbaum

Prof. Mark Ross

Tom Tacker

Kenny Tacker

avatar van filmdaas

filmdaas

Dit is misschien wel de vreemdste horrorfilm die ik ooit gezien heb is het wel echt een horrorfilm de film loopt van Rampenfilm naar Enge Beestjes en Gekke Geleerde, ondanks dat die nogeens van genre switchde en alles er goedkoop uitzag heb ik me toch redelijk vermaakt

avatar van ichi

ichi

Gave hoes, nog nooit van gehoord, leuk hoor die eco-kill films uit de seventies(squirm, phase IV, Frogs). Als ik deze nog eens tegenkom...

avatar van Waku

Waku

Hele merkwaardige speelfilm die een kruizing is van horror/griezel tot disasterfilm.

Een flink "dood stuk"doet de film eigenlijk de das om.Met name in het midden van de film verdwijnt de spanning volledig.

avatar van JurassicPark

JurassicPark

lijkt me grappig het is van Jeannot Szwarc en die heeft jaws 2 gemaakt dus ik ga wel heeeeeeeeeeeel veel verwachten dan

avatar van consumer1970

consumer1970

Toen we voor het eerst BBC konden ontvangen, was dit de eerste film die ik daar zag. (opa vertelt). Apart gegeven, keek lekker weg.

avatar van FatMike

FatMike

• 1976 stemmen

Toffe insectenplaag-film in het verlengde van het betere,
in het genre liggende, Phase IV.
Ranzigheid maakt plaats voor stijl en intelligentie.

Bradford Dillman geeft prachtig gestalte aan professor
James Parmiter. Vooral tijdens de 2e helf van de film, wanneer
Parmiter de baard heeft laten staan.
De scene waarbij Parmiter "contact" krijgt met het
ongedierte is prachtig!

En een prachtig einde!

4 Sterren.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Aardbeving ...da's ellendig... dat er vervolgens ook nog allerlei ongedierte uit de grond komt kruipen nog vervelender...maar je zit pas echt in de problemen als deze kevers de boel in de fik gaan zetten!!!

Vroeg me al jarenlang af hoe dat eruit zou zien: kevers met lucifers en molotov-cocktails?

Nee, de oplossing ligt wat eenvoudiger.

Cheapy-film maar het ietwat ver gezochte basis-idee zorgt voor het nodige plezier (inclusief een paar originele kills).

Tweede helft zou je zelfs enigszins als intelligente horror kunnen beschouwen.

avatar van Noodless

Noodless

Bug weet mij toch niet zo te boeien.

De reden is het wel heel bizarre verhaal dat de grens van het belachelijke soms weet te overschrijden. Bv. het idee rond de mutatie, de eigenschap die ze later kunnen ontwikkelen en het abrupte flauwe einde. Niet tegenstaande vond ik wel de beelden van de kakkerlakken vaak goed gebracht waardoor de film een min of meer akelig gevoel bij de kijker weet op te roepen.

Maar een voldoende kan ik hiervoor niet geven. 4/10

avatar van Basto

Basto

• 11929 berichten

Goede insectenfilm. Begint erg sterk en weet de aandacht zeker vast tegoeden. Cronenberg achtige insectenfilm, waarbij de wetenschap niet enkel verklarend, maar ook een plotmatige functie heeft.

Leuk.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Deed inderdaad wat denken aan Cronenberg (moet Shivers (1975) nog zien, maar ben wel benieuwd hoe ze tegenover elkaar staat), maar dan vooral qua stijl. Hij lijkt me toch eerder geïnteresseerd in wat het met de mens doet, en hoewel het hier ook om een aftakelende Dillman gaat, vind ik juist die nadruk op de kakkerlakken overheersen. Niet te onderschatten hoe knap dat hier gedaan is. Vuurspuwende kakkerlakken die je na verloop van tijd gewoon als waar aanneemt. Verder wel een erg droog, voortkabbelend filmpje. Maar het positieve overheerst. Genoeg mensen die deze gemist hebben blijkbaar. Gaat 't zien!

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Deze film heeft me aangenaam verrast, al weet ik niet zo goed wel cijfer er op moet plakken. De film is echter een beetje onevenwichtig. Het begint met een aardbeving in een kerk. Niet veel later gebeuren er nog enkele kleine ongelukjes zoals een auto die de kakkerlakken in brand steken en een kat die een pijnlijke vuurdood sterft . Na deze voorvallen valt deze film een beetje stil met professor Parmiter (sterk vertolkt door Bradford Dillman) die onderzoek doet naar die pyromane beestjes. Na nog een 2-tal ongelukjes, focust de film zich volledig op de professor die zich aan gevaarlijke experimenten waagt. Het wordt zowaar nog psychologisch. Ergens had ik misschien toch nog gehoopt dat de beestjes meer chaos zouden veroorzaken , maar dat bleef uiteindelijk uit. Creepy crawly was het zeker en vervelen deed de film nooit. Maar ik miste toch dat beklemmende apocalyptische van Kingdom of the Spiders.

avatar van joolstein

joolstein

Bug, is de laatste film waar horrorregisseur William Castle als schrijver en producer aan mee heeft gewerkt. Het regisseren liet hij ditmaal over aan regisseur Jeannot Szwarc. Maar het is dan ook meer dan logisch dat dit geen typische mutant insecten-film in het sub-genre is. Het begint alsof was het een rampenfilm met de genoemde aardbeving uit het plot. Echter na de bevingen komen de kakkerlakken te voorschijn gekropen. En gelukkig voor ons is het niet het macho scenario wat we te zien krijgen. Geen leger en deskundigen die de strijd aanbinden tegen de insecten. In plaats daarvan komt de focus compleet op James Parmiter (Bradford Dillman) te liggen. En hoe... Verwacht ook geen chaos want de vuurspuwende kakkerlakken zetten de boel niet op de gebruikelijke manier opstelten Dat wil niet zeggen dat er geen mooie beelden zijn van deze friemelende kruipers. Ondanks dat de naam Castle je misschien aan gimmicks doet denken. Is daar hier geen sprake van, de film heeft een dieper verhaal en stemt zelfs tot nadenken. Wederom een goed voorbeeld van hoe grandioos regisseur William Castle was en hoe bereid hij was om zijn publiek uit te blijven dagen zonder ook maar ergens voor terug te deinzen.

avatar van blackwolves

blackwolves

ja je hebt zo van die films waar ze hun neus voor optrekken en dat is er een van waarom ze die niet goed vinden? het is horror en sf ineen oke we hebben het reeds allemaal gezien beestjes er zijn er zo vele films is die dan anders dan de anderen eigenlijk niet maar ik houw van de manier van die film. de speciale effecten met die insecten die geen gewone zijn en dan ga die vent experimenteren met die beestjes en dat vraagd natuurlijk om problemen. maar goed iedereen zijn eigen smaak zal ik maar zegen vele hebben die film gezien met die mieren face 4 of zo oke ei is niet slecht maar slechter of beter dan die neen ik vind het niet. omdat het meer op een film documentaire lijkt dan deze is meer een film

misschiens omdat ik van de oude films hou. maar het zijn ook films die je ook nergens zult vinden in belgie of nederland ik heb veel dvd's en sommige ook nog vhs maar daar zitten soms films bij die zoals deze graag zelf wilt maar is enkel te verkrijgen in de usa dus buiten mijn land. maar oke genoeg gezever ik vind het gewoon een prima sf horror

avatar van toontjelager

toontjelager

heb de film indertijd in de plaatselijke bioscoop gezien en ik vond hem toen best griezelig (als 12 jarige)

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Wat begint als een rampenfilm, wordt als snel een monsterfilm en neemt vervolgens een wending en wordt een mad scientist film. Deze laatste film waar William Castle aan werkte (als schrijver en producent) zou oorspronkelijk één van zijn befaamde trucjes bevatten om het bioscooppubliek extra te laten schrikken (soortgelijke trucjes die hij toepaste voor onder meer The Tingler en The House on Haunted Hill). Dit ging uiteindelijk niet door, maar ergens zou dit ook niet helemaal passen bij de film. Want ondanks dat Bug lijkt op een typische monsterfilm, de film is hier en daar een stuk serieuzer en trager dan je zou verwachten. De eerste helft van de film is een vrij rechttoe rechtaan monsterfilmpje met dodelijke kakkerlakken, maar de tweede helft is opvallend ingetogen, met veelal shots van een starende Bradford Dillman, een hoop close-ups van krioelende kakkerlakken en een soundtrack die geregeld klinkt als een oude inbelverbinding.

3,5 sterren.