• 9.373.211 stemmen

Metegol (2013)

Animatie / Avontuur | 106 minuten

Genre: Animatie / Avontuur

Alternatieve titels: De Kampioentjes / Underdogs / The Unbeatables / Futbolín / Foosball

Oorsprong: Argentinië / Spanje

Geregisseerd door: Juan José Campanella

Met onder meer: Pablo Rago, Miguel Ángel Rodríguez en David Masajnik

Gesproken taal: Spaans en Engels

Plot Metegol

"There's only one team this summer."

Amadeo is een verlegen maar talentvolle jongen uit een klein stadje, die als enige vaardigheid heeft dat hij een geweldige tafelvoetbalspeler is. Als zijn waardigheid wordt bedreigd, moet hij zijn inmiddels gedemonteerde tafelvoetbalspel opnieuw in in elkaar zetten. Onder leiding van hun leider, de charismatische linksbuiten, vormen de tafelvoetbal-spelers en Amadeo een hecht team.

Amadeo (stemrol)

Armando / Eusebio / Lechuga / Clark (stemrol)

Grosso (stemrol)

Ermitaño (stemrol)

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Jammer dat Juan José Campanella met een animatie komt, na het prachtige El Secreto de Sus Ojos. Paar jaartjes wachten dus. Ik begin nu.

avatar van Decec

Decec

mooi poster

avatar van arno74

arno74

Nicolage Rico schreef:

Zo dacht ik er ook over. Maar na het zien van Metegol heb ik dankzij El Secreto de Sus Ojos een vermoeden. Er is één ding wat een man niet kan veranderen: zijn passie. Dat is een zinnetje uit El Secreto de Sus Ojos, en dit zou best op Campanella zelf kunnen slaan. Dan is het te begrijpen dat hij met een voetbal(animatie)film komt aanzetten.

avatar van arno74

arno74

Mooie HD-animatie, duidelijk gemaakt met de nieuwste technieken, wat een geweldig scherp en gedetailleerde animatie oplevert. Ook levert het hele mooie beelden op qua licht en schaduw. Sommige beelden lijken dankzij de hoge resolutie net echt., zo kun je bijvoorbeeld op enkele shots de haren op het hoofd onderscheiden, of details van de huid van de mensen die het net echt maken, en dit is voor een animatie behoorlijk zeldzaam. Uiteraard komen de tafelvoetbalfiguren zelf wel houteriger over.

Alleen al vanwege de beeldkwaliteit is het de moeite waard om deze te zien op het grote doek. Daarnaast is deze animatie vrij uniek, het is eigenlijk deels bijna een sportfilm die als animatie is gemaakt. Het begin heeft wat weg van Toy Story, omdat de tafelvoetbalfiguren tot leven komen. Maar Amadeo en zijn team zal moeten winnen om zijn stad te redden, wat het weer meer een voetbalfilm maakt. Ook is er genoeg Argentijns voetbaljargon in de film. Zo´n film als deze kan dan ook alleen van Argentijnse bodem afkomstig zijn.

Aan het begin is de humor wat meer op kinderen gericht, maar gaandeweg wordt het iets volwassener. Verder is de film lekker compleet.

Ik hou het op 3,5 a 4 dikke sterren voor het moment. Een leuke film voor jong en oud, en helemaal voor voetballiefhebbers.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Het lijkt wel of die voetballer met dreadlocks op Ruud Gullit gebaseerd is, daar moest ik in ieder geval meteen aan denken.

avatar van Jeffrey050

Jeffrey050

Heb deze versie in het Nederlands gekeken, omdat ik de Engelse versie niet kon vinden, toch wel leuke Nederlandse cast.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

De Argentijnse regisseur Juan José Campanella won in 2010 een Oscar voor Beste Buitenlandse Film met het indrukwekkende El secreto de sus ojos. Voor zijn nieuwste film begeeft Campanella zich op een totaal ander vlak in de filmwereld, namelijk animatie. Natuurlijk is het lastig te concurreren met Disney en andere grote maatschappijen, maar met Metegol (letterlijk vertaald: tafelvoetbal) doet hij totaal niet onder voor die grote maatschappijen. In Nederland verschijnt de film op de markt als De Kampioentjes en waarom er voor zo’n kinderlijke naam is gekozen laat zich raden. De reden hiervoor is vast te vinden in het feit dat de film met zijn animaties gebracht wordt als kinderfilm. Laat dat je echter vooral niet tegenhouden, want zelfs ondanks de titel (en de verschrikkelijke hoes) is De Kampioentjes een schot in de roos.

De opening van de film is direct al geniaal te noemen. We zien hierin de openingsscène van Stanley Kubrick’s meesterwerk 2001: A Space Odyssey nagemaakt, alleen slaan de apen dit keer geen schedel kapot, maar beginnen ze ermee te voetballen. In de scène die daarop volgt zien we de tafelvoetbalpoppetjes in actie, waarbij de animatie te wensen over laat. Je hoopt dan ook dat animatiekwaliteit hiervan geen indicatie is voor de rest van de film. Gelukkig is dat ook niet het geval, want de animatie is werkelijk prachtig. Je kan zo nu en dan de haren op het hoofd tellen van de figuurtjes. Dit had in 3D dan ook vast erg goed tot zijn recht gekomen, maar ondanks dat ik de 3D Blu-ray aan had geschaft bleek deze nergens op de schijf te bekennen. Het bleek echter om een productiefout te gaan, dus helaas pindakaas voor mij.

Buiten het feit dat de animatie prachtig is, is ook het verhaal erg leuk gevonden. Deze wordt deels op een Toy Story-achtige wijze gebracht, maar toch houdt de film gelukkig wel zijn eigen identiteit. Daarnaast zijn ook de tafelvoetbalpoppetjes erg grappig, waarbij het extra leuk is dat de stemmen hiervan zijn ingesproken door ex-voetballers Ronald de Boer en Jan van Halst. De Boer spreekt de stem in van een tweeling en het voelt dan ook een beetje als zelfspot, wat zeer goed uit de verf komt. Helaas duurt de film op sommige punten echt veel te lang en kan ik ook concluderen dat de film best een kwartiertje korter had mogen duren. Toch zal dit niet al te veel roet in het eten gooien, want het einde van de film is zeer sterk en zorgt ervoor dat je met een goed gevoel terugkijkt op de film.

De Kampioentjes scoort qua film met een prachtige omhaal in de kruising. De humor is gevat en de film wordt daarnaast ook nog eens erg leuk ingesproken door onder andere Ronald de Boer. Hier en daar duurt de film wel iets te lang, waardoor bepaalde scènes soms vervelend lang duren. Toch zijn dat kleine dingen, die uiteindelijk de totale filmbeleving niet in de weg staan. Daar zorgt de werkelijk prachtige animatie wel voor en ook het leuke verhaal zal zorgen voor een voldaan gevoel. Helaas bleek de 3D versie van de film niet te vinden op de schijf, maar de 2D versie oogt in ieder geval al prachtig. Dus aan de beelden te zien zou het 3D-effect bij deze film zeker wat toe kunnen voegen aan de film, maar dat blijft voor nu alleen maar giswerk voor mij.